Постанова
від 22.11.2011 по справі 2а-13521/11/0170/25
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВН ИЙ СУД

АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИ М

вул. Севастопольська, 43, м . Сімферополь, Автономна Респ убліка Крим, Україна, 95013

ПОСТАНОВА

Іменем України

< Текст >

22 листопада 2011 р. < Текст > Справа №2а-13521/11/0170/25

Окружний адміністративн ий суд Автономної Республіки Крим у складі головуючого су дді Кононової Ю.С., розглянувш и у порядку письмового прова дження адміністративну спр аву

за позовом Державної пода ткової інспекції в м. Керчі АР Крим < Список > < Позивач в ос обі >

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Будоптзаб езпечення" < Список > < Відпов ідач в особі > < Текст >

про стягнення

< Текст >

ВСТАНОВИВ:

Державна податкова інс пекція в м. Керчі АР Крим зверн улась до Окружного адміністр ативного суду АРК з адмініст ративним позовом до ТОВ "Будо птзабезпечення", в якому прос ить стягнути з відповідача з аборгованість зі штрафних са нкцій у сумі 166,77 грн.

Позовні вимоги мотивовані тим, що ТОВ "Будоптзабезпечен ня" являється платником пода тків та зборів з 24.06.2009 року, зокр ема, місцевих податків і збор ів, у зв'язку з чим повинно над авати до податкового органу щоквартальний розрахунок ко мунального податку, який має сплачувати у повному обсязі у встановлений законодавств ом строк. Так, перевіркою було встановлено, що відповідач н е подав податковий розрахуно к з комунального податку за в ересень 2009 року, про що був скла дений акт, на підставі якого п рийнято рішення про застосув ання до Товариства штрафної санкції у сумі 170 грн., яка була частково погашена на суму 3,23 г рн., решта суми у розмірі 166,77 грн . відповідачем добровільно д о Державного бюджету до цьог о часу не перерахована, у зв'яз ку з чим позивач звернувся до суду з даним позовом.

Представник позивача в суд ове засідання не з'явився, над ав клопотання про розгляд сп рави у його відсутність.

Представник відповідача д о залу судового засідання не з'явився, про день та час розг ляду справи був повідомлений , але конверт повернувся до су ду з відміткою про неврученн я.

Відповідно до ч. 4 ст. 33 КАС Укр аїни, у разі відсутності осіб , які беруть участь у справі, з а адресою, що зазначена в Єдин ому державному реєстрі юриди чних осіб та фізичних осіб - пі дприємців, вважається, що суд овий виклик або судове повід омлення вручене їм належним чином.

Дослідивши матеріали спра ви суд вважає, що позовні вимо ги підлягають задоволенню з таких підстав.

Відповідно до ст.2 Закону Ук раїни “Про державну податков у службу в Україні” № 3813 від 24.12.199 3 року, головним завданням дер жавних податкових інспекцій є здійснення контролю за дот риманням податкового законо давства, правильністю обчисл ення, повнотою і своєчасніст ю сплати до бюджетів податкі в, зборів та інших платежів і н еподаткових доходів і внескі в до державних цільових фонд ів, встановлених законодавст вом України.

Відповідно до п. 11 ч. 1 ст. 10 Зако ну України “Про державну под аткову службу в Україні”, дію чій на момент спірних правов ідносин, державні податкові інспекції в районах, містах б ез районного поділу, районах у містах, міжрайонні та об`єдн ані державні податкові інспе кції подають до судів позови до підприємств, установ, орга нізацій та громадян про визн ання угод недійсними і стягн ення в дохід держави коштів, о держаних ними за такими угод ами, а в інших випадках - кошті в, одержаних без установлени х законом підстав, а також про стягнення заборгованості пе ред бюджетом і державними ці льовими фондами за рахунок ї х майна.

Судом встановлено, що ТОВ "Б удоптзабезпечення" перебува є на податковому обліку в ДПІ м. Керчі з 24.06.2009 року, та являєтьс я платником податків і зборі в, що підтверджується відпов ідною довідкою (а.с. 5).

Відповідно до ст. 67 Конститу ції України, кожен зобов'язан ий сплачувати податки і збор и в порядку і розмірах, встано влених законом.

Згідно ч. 1 ст. 15 Закону Україн и від 25.06.1991 року № 1251-XII "Про систему оподаткування" (який діяв на м омент виникнення спірних пра вовідносин) до місцевих пода тків належать:

1) податок з реклами;

2) комунальний податок;

3) податок на нерухоме майно (нерухомість), відмінне від зе мельної ділянки.

Статтею 15 Декрету КМУ від 20.05 .1993 року № 56-93 "Про місцеві податк и і збори"(в редакції на момент виникнення спірних справові дносин) закріплено, що комуна льний податок справляється з юридичних осіб, крім бюджетн их установ, організацій, план ово-дотаційних та сільського сподарських підприємств. Йог о граничний розмір не повине н перевищувати 10 відсотків рі чного фонду оплати праці, обч исленого виходячи з розміру неоподатковуваного мінімум у доходів громадян.

Згідно ст. 18 Декрету органи м ісцевого самоврядування сам остійно встановлюють і визна чають порядок сплати місцеви х податків і зборів відповід но до переліку і в межах устан овлених граничних розмірів с тавок. Органи місцевого само врядування в межах своєї ком петенції мають право запрова джувати пільгові податкові с тавки, повністю відміняти ок ремі місцеві податки і збори або звільняти від їх сплати п евні категорії платників та надавати відстрочки у сплаті місцевих податків та зборів .

Відповідно до п. 4.1.1. ст. 4 Закон у України від 21.12.2000року № 2181-III "Про порядок погашення зобов'яза нь платників податків перед бюджетами та державними ціль овими фондами", який діяв на мо мент виникнення заборговано сті, платник податків самост ійно обчислює суму податково го зобов'язання, яку зазначає у податковій декларації, крі м окремих випадків. П. 4.1.4. перед бачено, що податкові деклара ції подаються за базовий под атковий (звітний) період, що до рівнює, згідно пп. б, календарн ому кварталу або календарном у півріччю (у тому числі при сп латі квартальних або піврічн их авансових внесків), - протяг ом 40 календарних днів, наступн их за останнім календарним д нем звітного (податкового) кв арталу (півріччя).

Згідно ст. 11 Закону ВР УРСР ві д 04.12.1990 року № 509-XII "Про державну по даткову службу в Україні" (в ре дакції на момент виникнення спірних правовідносин) орган и державної податкової служб и мають право, в тому числі, зд ійснювати документальні нев иїзні перевірки (на підставі поданих податкових декларац ій, звітів та інших документі в, пов'язаних з нарахуванням і сплатою податків та зборів (о бов'язкових платежів) незале жно від способу їх подачі), а т акож планові та позапланові виїзні перевірки своєчаснос ті, достовірності, повноти на рахування і сплати податків та зборів (обов'язкових плате жів), додержання валютного за конодавства юридичними особ ами, їх філіями, відділеннями , іншими відокремленими підр озділами, що не мають статусу юридичної особи, а також фізи чними особами, які мають стат ус суб'єктів підприємницької діяльності чи не мають таког о статусу, на яких згідно із за конами України покладено обо в'язок утримувати та/або спла чувати податки і збори (обов'я зкові платежі), крім Націонал ьного банку України та його у станов (далі - платники податк ів).

За результатами невиїзної документальної перевірки до держання податкового законо давства, проведеною Державно ю податковою інспекцією в м. К ерчі АР Крим, було складено ак т від № 1448/15-2/36535304 від 15.12.2010 року, яким встановлено, що ТОВ "Будоптза безпечення" не було подано ро зрахунку з комунального пода тку за вересень 2009 року (а.с. 18).

Згідно ст. 17.1.1. Закону України від 21.12.2000 року № 2181-III "Про порядок п огашення зобов'язань платник ів податків перед бюджетами та державними цільовими фонд ами" в старій редакції платни к податків, що не подає податк ову декларацію у строки, визн ачені законодавством, сплачу є штраф у розмірі десяти неоп одатковуваних мінімумів дох одів громадян за кожне таке н еподання або її затримку.

На підставі вказаного акту позивачем було винесено под аткове повідомлення- рішення № 0006961502/0 від 29.12.2010 року про накладе ння на відповідача штрафної санкції за дане порушення у с умі 170 грн. (а.с. 15). Вказане рішенн я керівництву відповідача вр учено не було з причини його в ідсутності за юридичною адре сою, про що було складено відп овідний акт (а.с. 14). Сума заборг ованості частково була погаш ена за рахунок переплати у су мі 3,23 грн. Решта заборгованост і по штрафним санкціям у розм ір 166,77 грн. Товариством сплаче на не була, що підтверджуєтьс я розрахунком (а.с. 29).

Рішення про нарахування шт рафної санкції також оскарже но не було, отже сума заборгов аності вважається узгоджено ю.

Відповідно до п. 59.1. ст. 59 ПК Укр аїни у разі коли платник пода тків не сплачує узгодженої с уми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, орган державної пода ткової служби надсилає (вруч ає) йому податкову вимогу в по рядку, визначеному для надси лання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

Так, 18.01.2011 року позивачем було винесено податкову вимогу № 72, яка також не була вручена ві дповідачу з причини його від сутності за місцем реєстраці ї (а.с. 26-26 оборот.).

Враховуючи відсутність не згоди відповідача з розрахун ком суми заборгованості, вка зана вимога є узгодженою.

Таким чином, на момент розгл яду справи заборгованість ві дповідача по сплаті штрафної санкції становить 166,77 грн., а от же заявлені позовні вимоги п ідлягають задоволенню у повн ому обсязі.

Відповідно до ч. 4 ст. 94 КАС Укр аїни, у справах, в яких позивач ем є суб'єкт владних повноваж ень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові вит рати, здійснені позивачем, з в ідповідача не стягуються. Вр аховуючи, що позивач не здійс нював судових витрат по спра ві, судові витрати стягненню з відповідача не підлягають .

Згідно п.95.3 ст. 95 ПК України ст ягнення коштів з рахунків пл атника податків у банках, обс луговуючих такого платника п одатків, здійснюється за ріш енням суду, яке направляєтьс я до виконання органам держа вної податкової служби, у роз мірі суми податкового боргу або його частини.

На підставі викладеного, ке руючись ст. ст. 158-163, ст. 167 КАС Укра їни, суд

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити.

Стягнути з Товариства з обм еженою відповідальністю "Буд оптзабезпечення" (98300, АР Крим, м . Керч, вул. Леніна, буд. 22-а, код. Є ДРПОУ 36535304) на користь Місцевог о бюджету м. Керчі (р/р 33210828700019 в УД К в АРК м. Сімферополь, код ЄДР ПОУ 34740946, МФО 824026, код платежу 16010200) з аборгованість по штрафним са нкціям з комунального податк у за вересень 2009 року у розмірі 166 (сто шістдесят шість) гривен ь 77 копійок з розрахункових ра хунків у банках, обслуговуюч их Товариство з обмеженою ві дповідальністю "Будоптзабез печення".

Постанова набирає законно ї сили через 10 днів з дня її про голошення. Якщо проголошено вступну та резолютивну части ну постанови або справу розг лянуто у порядку письмового провадження, постанова набир ає законної сили через 10 днів з дня її отримання у разі непо дання апеляційної скарги.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо й ого не скасовано, набирає зак онної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного про вадження або набрання законн ої сили рішенням за наслідка ми апеляційного провадження .

Апеляційна скарга подаєть ся до Севастопольського апел яційного адміністративного суду через Окружний адмініс тративний суд Автономної Рес публіки Крим протягом 10 днів з дня проголошення. У разі прог олошення вступної та резолют ивної частини постанови або розгляду справи у порядку пи сьмового провадження, апеля ційна скарга подається протя гом 10 днів з дня отримання пос танови.

Копія апеляційної скарги о дночасно надсилається особо ю, яка її подає, до Севастополь ського апеляційного адмініс тративного суду.

Якщо суб'єкта владних повно важень у випадках та порядку , передбачених частиною четв ертою статті 167 цього Кодексу, було повідомлено про можлив ість отримання копії постано ви суду безпосередньо в суді , то десятиденний строк на апе ляційне оскарження постанов и суду обчислюється з наступ ного дня після закінчення де сятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення пр о можливість отримання копії постанови суду.

< Текст >

Суддя підпис Кононова Ю. С.

< Текст >

СудОкружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим
Дата ухвалення рішення22.11.2011
Оприлюднено06.01.2012
Номер документу20549312
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-13521/11/0170/25

Постанова від 22.11.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим

Кононова Ю. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні