Постанова
від 13.12.2011 по справі 2а-0870/10902/11
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АД МІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 грудня 2011 року (11 год. 55 х в.) Справа № 2а-0870/10902/11

Запорізький окружний ад міністративний суд у складі

головуючого судді Шари І.В.

при секретарі судового зас ідання Пекній Т.В.

за участю представників:

позивача - не з' явився

відповідача - не з' явивс я

третіх осіб - не з' явилис ь

розглянув у відкритому суд овому засіданні адміністрат ивну справу за позовом Держа вної податкової інспекції у Комунарському районі м. Запо ріжжя до Товариства з обмеже ною відповідальністю «Торго вий будинок Солбі», м. Запоріж жя, треті особи - ОСОБА_1, ОСОБА_2 про припинення юр идичної особи

ВСТАНОВИВ:

23.11.2011 Державна податкова інс пекція у Комунарському райо ні м. Запоріжжя (далі - ДПІ у К омунарському районі, позивач ) звернулась до Запорізького окружного адміністративног о суду (далі - суд) із позовом до Товариства з обмеженою відп овідальністю «Торговий буди нок Солбі» (далі - ТОВ «Торго вий будинок Солбі», відповід ач), треті особи - ОСОБА_1, ОСОБА_2, у якому позивач пр осить припинити державну реє страцію юридичної особи - від повідача.

Позовні вимоги обґрунтову є ст.38 Закону України «Про дер жавну реєстрацію юридичних о сіб та фізичних осіб - підпр иємців» від 15.05.2003 №755-ІV (далі - За кон №755-ІV) та Податковим кодекс ом України від 02.12.2010 № 2755-VI (далі - ПК України). Зазначає, що відп овідач не надає органам держ авної податкової служби пода ткові декларації та документ и фінансової звітності з кв ітня 2008 року.

В судове засідання предста вник позивача не з' явився, п одав до суду клопотання про р озгляд справи за його відсут ності та просив позов задово льнити.

Представник відповідача в судове засідання не з' явив ся, письмові заперечення на п озов не направив, про причини неявки суду не повідомив. На а дресу суду повернулись ухвал а про відкриття провадження в адміністративній справі та повістки про виклик, які були направлені відповідачу на й ого юридичну адресу (довідка з Єдиного державного реєстр у юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців станом на 21. 10.2011): вул. Автозаводська, буд.8, кв.104, м. Запоріжжя, 69114, з відміт кою поштового відділення зв' язку: «за закінченням термін у зберігання».

Відповідно до ч.4 ст.33 КАС Укр аїни у разі ненадання особам и, які беруть участь у справі, інформації щодо їх поштової адреси судовий виклик або су дове повідомлення надсилают ься, юридичним особам та фізи чним особам-підприємцям за а дресою місцезнаходження (міс ця проживання), що зазначена в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних о сіб - підприємців. У разі відсу тності осіб, які беруть участ ь у справі, за такою адресою вв ажається, що судовий виклик а бо судове повідомлення вруче не їм належним чином.

За приписами ч.11 ст.35 КАС Укра їни у разі повернення поштов ого відправлення із повістко ю, яка не вручена адресату з не залежних від суду причин, вва жається, що така повістка вру чена належним чином.

З аналізу наведених норм КА С України, суд вважає, що ухвал а про відкриття провадження у справі від 28.11.2011 та судові пов істки вручені відповідачу на лежним чином.

Третя особа ОСОБА_1 в су дове засідання не з' явився , 13.12.2011 надіслав на адресу суду з аяву про розгляд справи за йо го відсутності та зазначив, щ о позов визнає та проти припи нення не заперечує.

Третя особа ОСОБА_2 в с удове засідання не з' явивс я, письмові заперечення на по зов не направив, про причини н еявки суду не повідомив, про д ату та час розгляду справи по відомлявся належним чином.

За таких обставин та керуюч ись приписами ч.4 ст.122, ч.ч.2, 4 ст.128 КАС України суд вважає за мож ливе розглянути справу по су ті без участі представників позивача, відповідача та тре тьої особи.

У зв' язку із неявкою у судо ве засідання всіх осіб, які бе руть участь у справі, на підст аві приписів ч.6 ст.12 та ч.1 ст.41 КА С України фіксування судовог о засідання за допомогою зву козаписувального технічног о засобу не здійснювалося.

Розглянувши подані докуме нти і матеріали судом встано влені наступні обставини.

Товариство з обмеженою від повідальністю «Торговий буд инок Солбі» є юридичною особ ою, державна реєстрація якої проведена 17.03.2005 виконавчим ком ітетом Запорізької міської р ади, що підтверджується Дові дкою з Єдиного державного ре єстру юридичних осіб та фізи чних осіб-підприємців (далі - Єдиний державний реєстр) ста ном на 21.10.2011 та копією свідоцтв а про державну реєстрацію юр идичної особи серії А00 №198531.

Згідно довідки ДПІ у Комуна рському районі від 11.10.2011 №195-11 від повідач не надає у встановле ному законом порядку до орга нів державної податкової слу жби податкову звітність з кв ітня 2008 року.

Згідно з довідкою станом на 21.11.2011, наданої позивачем забор гованість перед бюджетом у в ідповідача відсутня.

Враховуючи викладене, всеб ічно і повно з'ясувавши факти чні обставини, на яких ґрунту ється позов, суд вважає позов ні вимоги такими, що підлягаю ть задоволенню з огляду на на ступне.

Згідно з п.15.1 ст.15 ПК України п латниками податків визнають ся фізичні особи (резиденти і нерезиденти України), юридич ні особи (резиденти і нерезид енти України) та їх відокремл ені підрозділи, які мають, оде ржують (передають) об'єкти опо даткування або провадять дія льність (операції), що є об'єкт ом оподаткування згідно з ци м Кодексом або податковими з аконами, і на яких покладено о бов'язок із сплати податків т а зборів згідно з цим Кодексо м.

Відповідно до п.п.16.1.3 п.16.1 ст.16 ПК України платник податків зо бов' язаний подавати до конт ролюючих органів у порядку, в становленому податковим та м итним законодавством, деклар ації, звітність та інші докум енти, пов'язані з обчисленням і сплатою податків та зборів .

Згідно з п.п.20.1.12 п.20.1 ст.20 ПК Укра їни органи державної податко вої служби мають право у випа дках, встановлених законом, з вертатися до суду щодо припи нення юридичної особи та під приємницької діяльності фіз ичної особи - підприємця про в изнання недійсними установч их (засновницьких) документі в суб'єктів господарювання.

Відносини, які виникають у с фері державної реєстрації юр идичних осіб, а також фізични х осіб - підприємців регулю є Закон 755-ІV.

Так, ч.1. ст.33 Закону 755-ІV встанов лено, що юридична особа припи няється, зокрема, за судовим р ішенням або за рішенням орга ну державної влади, прийняти м у випадках, передбачених за коном.

За правилами ч.2 ст.38 Закону № 755-ІV підставою для постановле ння судового рішення щодо пр ипинення юридичної особи, що не пов' язано з банкрутство м юридичної особи є неподанн я протягом року органам держ авної податкової служби пода ткових декларацій, документі в фінансової звітності відпо відно до закону.

Із матеріалів справи вбача ється, що відповідачем подат кова звітність не надавалась органам державної податково ї служби з квітня 2008 року, що є підставою для постановлення судового рішення про припин ення юридичної особи відпов ідача.

Згідно з п.п. 67.2 п. 67 ст. 67, 20.1.12 п.20.1. ст .20 ПК України органи державно ї податкової служби в устано вленому законом порядку мают ь право звертатися до суду пр о винесення судового рішення щодо припинення юридичних о сіб або підприємницької діял ьності фізичних осіб - підпри ємців.

Згідно ст. 11 КАС України, розг ляд і вирішення справ в адмін істративних судах здійснюєт ься на засадах змагальності сторін та свободи в наданні н ими суду своїх доказів і у дов еденні перед судом їх переко нливості.

Відповідно до ч. 1 ст. 71 КАС Укр аїни, кожна сторона повинна д овести ті обставини, на яких ґ рунтуються її вимоги та запе речення.

На підставі викладеного, су д дійшов висновку, що заявлен і позивачем вимоги є доведен ими, обґрунтованими та таким и, що підлягають задоволенню у повному обсязі.

Відповідно до приписів п. 4 с т. 94 КАС України, у справах, в як их позивачем є суб' єкт влад них повноважень, а відповіда чем - фізична чи юридична особ а, судові витрати, здійснені п озивачем, з відповідача не ст ягуються.

На підставі ч.2 ст.38 Закону Ук раїни «Про державну реєстрац ію юридичних осіб та фізични х осіб - підприємців» від 15.05.2 003 №755-IV, п.п.20.1.12 п.20.1 ст.20 Податкового кодексу України та керуючис ь ст. ст. 158-163, 167 КАС України, суд,

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов за довольнити.

Припинити юридичну особу Т овариство з обмеженою відпов ідальністю «Торговий будино к Солбі» (69118, м. Запоріжжя, вул . Автозаводська, буд. 8, кв.104, к од ЄДРПОУ 33431829).

Після набрання судовим ріш енням законної сили, його коп ію надіслати державному реєс тратору виконавчого комітет у Запорізької міської ради Запорізької області

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання апеляційної скарг и, якщо вона не була подана у в становлені строки. У разі под ання апеляційної скарги судо ве рішення, якщо його не скас овано, набирає законної сили після повернення апеляційн ої скарги, відмови у відкритт і апеляційного провадження а бо набрання законної сили рі шенням за наслідками апеляці йного провадження.

Постанова може бути оскарж ена в апеляційному порядку д о Дніпропетровського апеляц ійного адміністративного су ду через Запорізький окружни й адміністративний суд шляхо м подачі в 10-денний строк з дня її проголошення, а в разі скла дення постанови у повному об сязі відповідно до статті 160 К АС України - з дня отримання такої постанови, апеляційно ї скарги, з подачею її копії ві дповідно до кількості осіб, я кі беруть участь у справі.

Якщо суб'єкта владних повно важень у випадках та порядку , передбачених частиною четв ертою статті 167 цього Кодексу, було повідомлено про можлив ість отримання копії постано ви суду безпосередньо в суді , то десятиденний строк на апе ляційне оскарження постано ви суду обчислюється з насту пного дня після закінчення п 'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення пр о можливість отримання копії постанови суду.

Копія апеляційної скарги о дночасно надсилається особо ю, яка її подає, до суду апеляц ійної інстанції.

Суддя (підпис) І.В. Шара

Дата ухвалення рішення13.12.2011
Оприлюднено12.01.2012
Номер документу20559272
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-0870/10902/11

Постанова від 13.12.2011

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Шара Інна Вячеславівна

Ухвала від 28.11.2011

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Шара Інна Вячеславівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні