Постанова
від 08.11.2011 по справі 2а-3004/11/0970
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИ Й ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"08" листопада 2011 р. Справа № 2 a-3004/11/0970

м. Івано-Франківськ

Івано-Франківський о кружний адміністративний су д у складі:

Судді Кафарського В.В.

за участю секрета ря Монастирецького В.В.

представників:

від позивача: Шудрава Я.В.

від відповідача: не з"явився .

розглянувши у відкри тому судовому засіданні в пр иміщенні суду адміністратив ну справу

за позовом: Відділе ння ВД Фонду соціального стр ахування від нещасних випадк ів на виробництві та професі йних захворювань в м. Івано-Фр анківську

до відповідача: Комунального підприємства " Івано-Франківськліфт"

про стягнення заборг ованості в сумі 2229,12 грн.,-

ВСТАНОВИВ:

Відділення виконавчої д ирекції Фонду соціального за хисту від нещасних випадків на виробництві та професійни х захворювань в м. Івано-Франк івську звернулось до суду із адміністративним позовом до комунального підприємства “ Івано-Франківськліфт” про ст ягнення заборгованості в сум і 2229,12 грн.

Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідач, який зареє стрований у відділенні викон авчої дирекції Фонду соціаль ного захисту від нещасних ви падків на виробництві та про фесійних захворювань в м. Іва но-Франківську як платник ст рахових внесків, у порушення пункту 2 частини 2 статті 45 Зак ону України “Про загальнообо в'язкове державне соціальне страхування від нещасного ви падку на виробництві та проф есійного захворювання, які с причинили втрату працездатн ості” не сплатив страхові вн ески. Заборгованість зі спла ти страхових внесків на моме нт подання позову становить стягнення заборгованості в с умі 2229,12 грн.

Представник позивача в суд овому засіданні позовні вимо ги підтримала в повному обся зі з підстав, вказаних у позов ній заяві. Просила позов задо вольнити.

Відповідач, який не є суб' є ктом владних повноважень пов торно в судове засідання не з 'явився, хоча належним чином п овідомлявся про час, дату та м ісце розгляду справи, що підт верджується поштовими повід омленнями про вручення, наяв ними в матеріалах справи. Сво їм правом на подання запереч ення проти адміністративног о позову не скористався.

Згідно ч. 4 ст. 128 Кодексу адмін істративного судочинства Ук раїни в разі повторного непр ибуття відповідача, який не є суб' єктом владних повноваж ень, належним чином повідомл еного про дату, час і місце суд ового розгляду, без поважних причин або без повідомлення ним про причини неприбуття, р озгляд справи не відкладаєть ся і справу може бути вирішен о на підставі наявних у ній до казів.

Заслухавши пояснення пред ставника позивача, дослідивш и письмові докази, суд дійшов висновку, що адміністративн ий позов слід задовольнити з наступних мотивів.

Судом установлено, що КП «Ів ано-Франківськліфт»як юриди чна особа зареєстроване 19.05.2001 р оку виконавчим комітетом Іва но-Франківської міської ради , що підтверджується копією д овідки Івано-Франківського у правління статистики № 2407.

Відповідач зареєстрований у відділенні виконавчої дир екції Фонду соціального захи сту від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань в м. Івано-Франкі вської як платник страхових внесків.

Відповідно до статті 45 Зако ну України “Про загальнообов ' язкове державне соціальне страхування від нещасного в ипадку на виробництві та про фесійного захворювання, які спричинили втрату працездат ності” відповідач будучи стр ахувальником, зобов' язаний своєчасно та повністю сплач увати в установленому порядк у страхові внески до Фонду со ціального страхування від не щасних випадків.

У відповідності до акту пер евірки правильності нарахув ання, повноти і своєчасності перерахування страхових вне сків та витрачання коштів Фо нду соціального захисту від нещасних випадків на виробни цтві та професійних захворюв ань України № 476 від 30.08.2011року від повідачем допущено недоїмку в сумі 4602,27грн. та пеню в сумі 1639,65г рн.

Крім того, постановою по спр аві №2а-2378/11/0970 від 07.09.2011року з відпо відача стягнуто на користь в ідділення виконавчої дирекц ії Фонду соціального страхув ання від нещасних випадків н а виробництві та професійних захворювань в м. Івано-Франкі вську недоїмку зі спла ти страхових внесків у сумі 401 2,80 грн.

Залишок заборгованості по сплаті страхових внесків ст ановить 2229,12 грн.

Закон України “Про загальн ообов'язкове державне соціал ьне страхування від нещасног о випадку на виробництві та п рофесійного захворювання, як і спричинили втрату працезда тності” відповідно до Консти туції України та Основ закон одавства України про загальн ообов'язкове державне соціал ьне страхування визначає пра вову основу, економічний мех анізм та організаційну струк туру загальнообов'язкового д ержавного соціального страх ування громадян від нещасног о випадку на виробництві та п рофесійного захворювання, як і призвели до втрати працезд атності або загибелі застрах ованих на виробництві.

Страхування від нещасного випадку є самостійним видом загальнообов'язкового держа вного соціального страхуван ня, за допомогою якого здійсн юється соціальний захист, ох орона життя та здоров'я грома дян у процесі їх трудової дія льності.

Відповідно до вимог, встано влених частиною 3 статті 47 Зак ону України “Про загальнообо в' язкове державне соціальн е страхування від нещасного випадку на виробництві та пр офесійного захворювання, які спричинили втрату працездат ності” розміри страхових вне сків страхувальників обчисл юються для роботодавців - у ві дсотках до сум фактичних вит рат на оплату праці найманих працівників, що включають ви трати на виплату основної та додаткової заробітної плати , на інші заохочувальні і комп енсаційні виплати, у тому чис лі в натуральній формі, що виз начаються відповідно до Зако ну України “Про оплату праці ”, які підлягають обкладенню податком з доходів фізичних осіб.

Згідно частини 6 статті 47 цьо го Закону страхові внески є ц ільовим загальнообов'язкови м платежем, який справляєтьс я на всій території України в порядку, встановленому цим З аконом. Страхові внески не вк лючаються до складу податків , інших обов'язкових платежів , що становлять систему опода ткування. На страхові внески не поширюється податкове за конодавство.

Частиною 10 статті 47 вказаног о Закону передбачено, що стра хувальник здійснює страхов ий внесок у Фонд соціального страхування від нещасних ви падків у порядку і строки, які визначаються страховиком.

Порядок перерахування, обл іку та витрачання страхових коштів Фонду встановлено Інс трукцією “Про порядок перер ахування, обліку та витрачан ня страхових коштів Фонду со ціального страхування від не щасних випадків на виробницт ві та професійних захворюван ь України” затвердженою пост ановою Правління Фонду соціа льного захисту від нещасних випадків на виробництві та п рофесійних захворювань Укра їни за №12 від 20.04.2001року.

В силу пункту 7.5 цієї ж Інстру кції, юридичні особи - платник и страхових внесків щокварта льно у двох примірниках скла дають розрахункову відоміст ь про нарахування і перераху вання страхових внесків та в итрачання коштів Фонду, один примірник якої подається до робочого органу Виконавчої дирекції Фонду за місцем реє страції страхувальника та пі дписуються керівником і голо вним бухгалтером підприємст ва, виконавцем та завіряєтьс я печаткою.

Пунктом 4.12. вищевказаної Інс трукції зазначено, що страхо ві внески сплачуються юридич ними особами в день одержанн я коштів на оплату праці в уст ановах банків. Несплачені у ц ей строк страхові внески вва жаються відповідно до пункту 5.1 Інструкції недоїмкою та ст ягуються у порядку, передбач еному законодавством.

Таким чином, заборгованіст ь відповідача по сплаті стра хових внесків складає 2229,12 грн .

За таких обставин суд прихо дить до висновку, що відповід ач зобов' язаний сплатити ст рахові внески на соціальне с трахування від нещасних випа дків на виробництві та профе сійних захворювань у вказані й сумі. Наявність такого обов ' язку у відповідача є визна чальною для вирішення даного спору, крім того, даний обов' язок забезпечується статтею 67 Конституції України.

У зв"язку з цим позовні вимо ги позивача є обґрунтованими , а позов таким, що підлягає до задоволення.

На підставі ст. 124 Кон ституції України, керуючись ст. ст. 158-163, 167 < Текст > Кодексу адм іністративного судочинства України, суд ,-

ПО СТАНОВИВ:

Позов задовольнити п овністю.

Стягнути з Комуналь ного підприємства " Івано-Фра нківськліфт", вул.Галицька, 126, м .Івано-Франківськ, код 31524654 на ко ристь Відділення ВД Фонду со ціального страхування від не щасних випадків на виробницт ві та професійних захворюван ь в м. Івано-Франківську, вул.Г .Мазепи, 27-Б, м.Івано-Франківськ , код 25925319 - заборгованість по сп латі страхових внесків в сум і 2229 (дві тисячі двісті двадцят ь дев"ять) гривень 12 копійок.

Постанова може бути оскар жена в апеляційному порядку. Відповідно до статті 186 Кодек су адміністративного судочи нства України, апеляційна ск арга на постанову суду першо ї інстанції подається протяг ом десяти днів з дня отр имання копії постанови.

Апеляційна скарга подаєть ся до Львівського апеляційно го адміністративного суду че рез Івано-Франківський окруж ний адміністративний суд.

Постанова набирає за конної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого Кодекс ом адміністративного судочи нства України, якщо таку скар гу не було подано.

Суддя: Кафа рський В.В.

Постанова складен а в повному обсязі 14.11.2011 року.

СудІвано-Франківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення08.11.2011
Оприлюднено12.01.2012
Номер документу20561046
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-3004/11/0970

Постанова від 08.11.2011

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Кафарський В.В.

Постанова від 08.11.2011

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Кафарський В.В.

Ухвала від 20.09.2011

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Кафарський В.В.

Постанова від 08.11.2011

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Кафарський В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні