Постанова
від 21.11.2011 по справі 2а-3550/11/0970
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИ Й ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"21" листопада 2011 р. Справа № 2a-3550/11/0970

м. Івано-Франківськ

Суддя Івано-Франкі вського окружного адміністр ативного суду Матуляк Я.П., роз глянувши у порядку скорочено го провадження адміністрати вну справу за позовом Держав ної податкової інспекції в м . Івано-Франківську до Товари ства з обмеженою відповідаль ністю «Софія-ІВ»про припинен ня юридичної особи, -

ВСТАНОВИВ:

31.10.2011 року Державна податко ва інспекція в м. Івано-Франкі вську звернулася до суду з ад міністративним позовом до Т овариства з обмеженою відпов ідальністю «Софія-ІВ» про пр ипинення юридичної особи.

Позовні вимоги мотивовані тим, що підстави для постанов лення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов' язано з банкрутст вом юридичної особи, передба чені ч. 2 ст. 38 Закону України “П ро державну реєстрацію юриди чних осіб та фізичних осіб-пі дприємців”. Однією з таких пі дстав є наявність в Єдиному д ержавному реєстрі запису про відсутність юридичної особи за вказаним її місцезнаходж енням. У єдиному державному р еєстрі юридичних осіб та фіз ичних осіб - підприємців заз начено, що Товариство з обмеж еною відповідальністю «Софі я-ІВ» відсутнє за юридичною а дресою, що є підставою, згідно ст. 38 Закону України «Про держ авну реєстрацію юридичних ос іб та фізичних осіб - підпри ємців», для припинення його ю ридичної особи.

Відповідно до ч.3 ст183-2 КАС Укр аїни про відкриття скорочено го провадження суд виносить ухвалу, копія якої невідклад но надсилається відповідачу разом з копією позовної заяв и та доданих до неї документі в. В ухвалі в обов'язковому пор ядку зазначаються строк пода ння заперечення проти позову , порядок його подання, а також наслідки неподання такого з аперечення. Відповідач у дес ятиденний строк з дня одержа ння такої ухвали та копій док ументів може подати заперече ння проти позову та необхідн і документи або заяву про виз нання позову.

Згідно із п.2 ч.5 ст.183-2 КАС Украї ни справа повинна бути розгл янута у порядку скороченого провадження не пізніше трьох днів з дня закінчення строку , передбаченого частиною тре тьою цієї статті, якщо до суду не було подано заперечення в ідповідача та за умови, що спр ава розглядається судом за м ісцезнаходженням відповіда ча.

Судом 01.11.2011 року винесено ухв алу про відкриття скороченог о провадження по даній адмін істративній справі, яку разо м із копією позовної заяви та доданими до неї документів н аправлено відповідачу для по дання заперечення або заяви про визнання позову.

08.11.2011 року надіслані документ и повернулися до суду з відмі ткою Укрпошти «за зазначеною адресою не проживає». Згідно правил ч.4 ст.33 КАС України у ра зі ненадання особами, які бер уть участь у справі, інформац ії щодо їх поштової адреси су довий виклик або судове пові домлення надсилаються: юриди чним особам та фізичним особ ам - підприємцям - за адресою м ісцезнаходження (місця прожи вання), що зазначена в Єдиному державному реєстрі юридични х осіб та фізичних осіб - під приємців. У разі відсутності осіб, які беруть участь у спра ві, за такою адресою вважаєть ся, що судовий виклик або судо ве повідомлення вручене їм н алежним чином. Таким чином, су д приходить до висновку, що ві дповідач повідомлений належ ним чином про розгляд справи в порядку скороченого прова дження. Заперечення або заяв и про визнання позову від від повідача на адресу суду, у стр оки передбачені ст. 183-2 КАС Укра їни, не надходили.

Суд, розглянувши та оцінивш и матеріали справи в порядку скороченого провадження, ві дповідно до вимог ст. 183-2 КАС Ук раїни - без проведення судово го засідання та виклику осіб , які беруть участь у справі - прийшов до висновку, що позов підлягає задоволенню з наст упних підстав.

Судом встановлено, що відпо відач 17.12.2008 року зареєстровани й виконавчим комітетом Івано -Франківської міської ради, я к суб' єкт підприємницької д іяльності - юридична особа т а взятий державною податково ю інспекцією в м. Івано-Франкі вську на облік як платник под атків.

Згідно п.п.16.1.3 п.16.1 ст.16 Податков ого кодексу України, встанов лено, що платник податків зоб ов' язаний подавати до контр олюючих органів у порядку, вс тановленому податковим та ми тним законодавством, деклара ції, звітність та інші докуме нти, пов' язані з обчислення м і сплатою податків та зборі в.

Відповідно підпункту 20.1.12 ст атті 20 Податкового кодексу Ук раїни органи державної подат кової служби мають право у ви падках, встановлених законом , звертатися до суду щодо прип инення юридичної особи та пр ипинення підприємницької ді яльності фізичною особою - пі дприємцем та/або про визнанн я недійсними установчих (зас новницьких) документів суб'є ктів господарювання.

Відносини, які виникають у с фері державної реєстрації юр идичних осіб, а також фізични х осіб - підприємців регулює З акон України «Про державну р еєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців ».

Згідно частини 1 статті 4 Зак ону України «Про державну ре єстрацію юридичних осіб та ф ізичних осіб - підприємців» державна реєстрація юридичн их осіб та фізичних осіб - підп риємців - засвідчення факту с творення або припинення юрид ичної особи, засвідчення фак ту набуття або позбавлення с татусу підприємця фізичною о собою, а також вчинення інших реєстраційних дій, які перед бачені цим Законом, шляхом вн есення відповідних записів д о Єдиного державного реєстру .

Відповідно частини 1 статті 17 даного Закону відомості про юридичну особу або фізичну о собу - підприємця включаютьс я до Єдиного державного реєс тру шляхом внесення записів на підставі відомостей з від повідних реєстраційних карт ок та відомостей, що надаютьс я юридичними особами державн ому реєстратору за місцезнах одженням реєстраційної спра ви згідно із законодавством України.

Згідно частини 5 статті 17 вка заного Закону в Єдиному держ авному реєстрі містяться так ож відомості про відсутність юридичної особи за її місцез находженням, про відсутність підтвердження відомостей пр о юридичну особу, а також відо мості про зарезервовані найм енування юридичних осіб.

Пунктом 11,10. розділу 11 Наказу Д ержавної податкової адмініс трації України 22.12.2010 № 979, зареєст рованого в Міністерстві юсти ції України 30.12і2010 за № 1439/18734 про «П орядок обліку платників пода тків і зборів» встановлено, щ о якщо платник податків не ма є заборгованості перед бюдже том та у разі, наявності в Єдин ому державному реєстрі запис у про відсутність юридичної особи за вказаним її місцезн аходженням, то керівник орга ну державної податкової служ би приймає рішення у вигляді розпорядження відносно плат ника податків - про звернення до суду або господарського с уду із заявою (позовною заяво ю) про винесення судового ріш ення щодо припинення юридичн ої особи чи підприємницької діяльності фізичної особи - п ідприємця, відміни державної реєстрації припинення юриди чної особи або підприємницьк ої діяльності фізичної особи - підприємця, скасування де ржавної реєстрації змін до у становчих документів юридич ної особи.

Судом встановлено, що стано м на 21.10.2011 року у відповідача ві дсутній податковий борг зі с плати податків, зборів (обов' язкових платежів), що підтвер джується довідкою позивача п ро відсутність податкового б оргу з податків і зборів (обов ' язкових платежів), що контр олюються податковими органа ми за №26723/10/19-012/6917 від 24.10.2011 року (а. с. 8).

Частиною 2 статті 38 Закону Ук раїни «Про державну реєстрац ію юридичних осіб та фізични х осіб - підприємців» передб ачено, що підставами для пост ановлення судового рішення щ одо припинення юридичної осо би, що не пов'язано з банкрутст вом юридичної особи, зокрема наявність в Єдиному державн ому реєстрі запису про відсу тність юридичної особи за вк азаним її місцезнаходженням .

Відповідно частини 1 статті 1 Закону України «Про державн у реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб- підприємц ів» місцезнаходження юридич ної особи - адреса органу аб о особи, які відповідно до уст ановчих документів юридично ї особи чи закону виступають від її імені (далі - виконавч ий орган).

Наявність запису в Єдиному державному реєстрі про відс утність Товариства з обмежен ою відповідальністю «Софія-І В» за місцем його реєстрації дає право органам Державної податкової служби на підста ві підпункту 20.1.12. пункту 20.1 стат ті 20 Податкового кодексу Укра їни звертатись до суду про пр ипинення юридичної особи.

Таким чином, суд приходить д о висновку, що відсутність То вариства з обмеженою відпові дальністю «Софія-ІВ» за місц ем знаходженням, у відповідн ості до частини 2 статті 38 Зако ну України «Про державну реє страцію юридичних осіб та фі зичних осіб - підприємців»є підставою для припинення юр идичної особи - Товариства з о бмеженою відповідальністю « Софія-ІВ».

Враховуючи вище викладене , суд вважає вимоги позивача о бгрунтованими, а позов таким , що підлягає до задоволення.

Відповідно до вимог частин и 1 статті 38 даного Закону суд, я кий постановив рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язане з банкрутство м юридичної особи, у день набр ання таким рішенням законної сили направляє його копію де ржавному реєстратору за місц езнаходженням юридичної осо би для внесення до Єдиного де ржавного реєстру запису про судове рішення.

Відповідно до статті 105 Циві льного кодексу України від 16.0 1.2003 року учасники юридичної ос оби, суд або орган, що прийняв рішення про припинення юриди чної особи, зобов'язані негай но письмово повідомити про ц е орган, що здійснює державну реєстрацію, який вносить до є диного державного реєстру ві домості про те, що юридична ос оба перебуває у процесі прип инення.

Відповідно до ч.1 ст. 256 КАС Укр аїни, постанови прийняті в по рядку скороченого проваджен ня виконуються негайно.

Враховуючи вищевикладене , на підставі статті 124 Констит уції України, керуючись стат тями 2, 8-14, 86, 183-2 Кодексу адміністр ативного судочинства Україн и, суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити п овністю.

Припинити підприємн ицьку діяльність юридичної о соби Товариства з обмеженою відповідальністю «Софія-ІВ» за адресою вулиця Юності, 47, с. Микитинці, м. Івано-Франківсь к, індекс 76018, код ЄДРПОУ 36118213.

Направити копію постанови державному реєстратору вико навчого комітету Івано-Франк івської міської ради для вне сення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фі зичних осіб - підприємців з апису про судове рішення та в несення запису про проведенн я державної реєстрації припи нення підприємницької діяль ності юридичної особи.

Постанову звернути до нега йного виконання.

Постанова може бути оскарж ена в апеляційному порядку. В ідповідно до статті 186 та част ини 8 статті 183-2 Кодексу адмініс тративного судочинства Укра їни, апеляційна скарга на пос танову суду першої інстанції подається протягом десяти д нів з моменту отримання копі ї постанови.

Апеляційна скарга подаєт ься до Львівського апеляційн ого адміністративного суду ч ерез Івано-Франківський окру жний адміністративний суд.

Постанова набирає законно ї сили в порядку та строки вст ановлені статтею 254 Кодексу ад міністративного судочинств а України.

Відповідно до частини 9 ст атті 183-2 Кодексу адміністрати вного судочинства України по станова, прийнята у скорочен ому провадженні, крім випадк ів її оскарження в апеляційн ому порядку, є остаточною.

Суддя: (підпис) Матуляк Я.П.

СудІвано-Франківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення21.11.2011
Оприлюднено12.01.2012
Номер документу20561285
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-3550/11/0970

Постанова від 21.11.2011

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Матуляк Я.П.

Ухвала від 01.11.2011

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Матуляк Я.П.

Постанова від 21.11.2011

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Матуляк Я.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні