Постанова
від 23.11.2011 по справі 2а-3132/11/0970
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

  

            ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

                                                              ПОСТАНОВА

                                                      ІМЕНЕМ     УКРАЇНИ

 "23" листопада 2011 р.                                              Справа № 2a-3132/11/0970

  м. Івано-Франківськ  

          Івано-Франківський  окружний адміністративний суд у складі:

          головуючого –судді Мигалюка Ю.В.

          секретаря  Цюпа У.Л.

          за участю сторін:

 прокурора: не з'явився,

          представника  позивача: не з'явився,

          представника відповідача: не з'явився,

          розглянувши у відкритому судовому засіданні у м. Івано-Франківську в приміщенні суду адміністративну справу за позовом прокурора Рогатинського району в інтересах держави в особі управління Пенсійного фонду України в Рогатинському районі до Товариства з обмеженою відповідальністю «Свірж»про стягнення заборгованості в сумі 3481,02 грн. –

ВСТАНОВИВ:

          30.09.2011 року прокурор Рогатинського району в інтересах управління Пенсійного фонду України в Рогатинському районі звернувся в суд з адміністративним позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Свірж»про стягнення заборгованості в сумі 3481,02 грн. за період з 17.05.2010 року по 29.07.2011року.

 Прокурор у судове засідання не з'явився, хоча належним чином був повідомлений про дату, час та місце розгляду справи.

Представник управління Пенсійного фонду України в Рогатинському районі в судове засідання не з'явився, на адресу суду подав заяву про розгляд справи без його участі, позов просив задовольнити.

Представник відповідача в судове засідання повторно не з'явився, хоча належним чином був повідомлений про дату, час та місце розгляду справи, наданим правом на подання заперечення проти позову не скористався. Заяв чи клопотань про відкладення розгляду справи суду не подав.

За таких обставин, суд вбачає за можливе провести розгляд справи на підставі наявних матеріалів справи, за відсутності прокурора та представників сторін.

Розглянувши матеріали адміністративної справи, дослідивши подані докази, суд прийшов до висновку про обґрунтованість позовних вимог, тому позов підлягає до задоволення з наступних підстав.

          Згідно ч.1 ст.67 Конституції України кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

З матеріалів справи вбачається, що 10.05.2002 року ТзОВ «Свірж» зареєстроване управлінням економіки Рогатинської районної державної адміністрації як юридична особа та відповідно до ст.14 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»являється страхувальником, який згідно ч.1 ст.15 вказаного Закону є платником страхових внесків, а також платником єдиного внеску в розумінні Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування».

Згідно п.1 ч.1 ст.19 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», чинного на момент виникнення спірних правовідносин,  на суми фактичних витрат на оплату праці (грошового забезпечення) працівників, що включають витрати на виплату основної і додаткової заробітної плати та інших заохочувальних та компенсаційних виплат, у тому числі в натуральній формі, які визначаються згідно з нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до Закону України "Про оплату праці", виплату винагород фізичним особам за виконання робіт (послуг) за угодами цивільно-правового характеру, що підлягають обкладенню податком на доходи фізичних осіб, а також на суми оплати перших п'яти днів тимчасової непрацездатності, яка здійснюється за рахунок коштів роботодавця, та допомоги по тимчасовій непрацездатності, Товариством з обмеженою відповідальністю «Свірж»самостійно нараховано страхові внески до солідарної системи.

Відповідно до п.6 ч.2 ст.17 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»страхувальник зобов'язаний нараховувати, обчислювати і сплачувати в установлені строки та в повному обсязі страхові внески. Частиною 6 ст.20 даного Закону встановлено, що страхувальники зобов'язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний базовий звітний період, не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду.

Згідно статті 6 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування», який набрав чинності з 01.01.2011 року платник єдиного внеску зобов'язаний  своєчасно та в повному обсязі нараховувати, обчислювати і сплачувати єдиний внесок, своєчасно подавати звітність до територіального органу Пенсійного фонду та у відповідній формі.

          Згідно статті 9 вищевказаного Закону базовим звітним періодом є календарний місяць. Єдиний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника.

            Як вбачається з матеріалів справи, позивачем на виконання Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»та Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування»покладено обов'язок утримувати та сплачувати податки, страхові внески на обов'язкове державне пенсійне страхування та інші обов'язкові платежі до бюджету та державних цільових фондів, пеню та штрафні санкції.

           У відповідності із розрахунком суми внесків сплати на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування та суми єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, за ТзОВ «Свірж»станом на 23.08.2011 року рахується заборгованість до бюджету Пенсійного Фонду України в Рогатинському районні на  суму 3 481,02 грн., в тому числі страхові внески 930,15 грн. і 2 550,87 грн. єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, за період з 17.05.2010 року по 29.07.2011 року.

           Даний факт підтверджується довідкою Управління Пенсійного фонду України в Рогатинському районі №5287/04 від 23.08.2011 року про наявність заборгованості, карткою особового рахунку платника внесків та іншими матеріалами справи (а.с.11-19).

В судовому засіданні встановлено, що ТзОВ «Свірж»допущено заборгованість в сумі 3 481,02 грн. внаслідок неповного та несвоєчасного внесення до Управління Пенсійного фонду України в Рогатинському районі внесків. В добровільному порядку заборгованість не сплачена.

Таким чином, дана заборгованість підлягає стягненню в судовому порядку.

Підстав для звільнення відповідача від сплати заборгованості в судовому засіданні не встановлено, доказів сплати заборгованості відповідач суду не представлено.

За таких обставин позовні вимоги підлягають до задоволення.

 На підставі наведеного, керуючись ст. 124 Конституції України, ст.ст. 158-163, ст. 167  Кодексу адміністративного судочинства України, суд, –

                                             ПОСТАНОВИВ:

          Позов задовольнити повністю.

          Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Свірж» (код ЄДРПОУ 32017612, с. Приозерне, Рогатинський район, Івано-Франківська область, 774017) на користь управління Пенсійного фонду  України в Рогатинському районі заборгованість по сплаті єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування в сумі 2550,87 грн. (дві тисячі п'ятсот п'ятдесят гривень 87 копійок) та заборгованість по сплаті страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування в сумі 930,15 грн. (дев'ятсот тридцять гривень 15 копійок), всього заборгованості на суму 3481,02 грн. (три тисячі чотириста вісімдесят одна гривня 02 копійки).

 Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку. Відповідно до статті 186 КАС  України, апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Якщо суб'єкта владних повноважень у випадках та порядку, передбаченому частиною четвертою статті 167 КАС України, було повідомлено про можливість отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Апеляційна скарга подається до Львівського апеляційного адміністративного суду через Івано-Франківський окружний адміністративний суд.

          Постанова набирає законної сили в порядку та строки встановлені статтею 254 КАС України.

Постанова складена в повному обсязі 28.11.2011 року.

   

          

          Суддя:                                                                      Мигалюк Ю.В.

          

          

Дата ухвалення рішення23.11.2011
Оприлюднено12.01.2012
Номер документу20561461
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-3132/11/0970

Постанова від 23.11.2011

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Мигалюк Ю.В.

Ухвала від 30.09.2011

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Мигалюк Ю.В.

Постанова від 23.11.2011

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Мигалюк Ю.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні