Постанова
від 24.11.2011 по справі 2а-4783/11/1070
КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІ СТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

24 листопада 2011 року № 2а-4783/11/1070

Київський окружний а дміністративний суд у складі головуючого - судді Шевченк о А.В., розглянувши в порядку п исьмового провадження адмін істративну справу

за позовом Київського обласного відд ілення Фонду соціального стр ахування з тимчасової втрати працездатності в особі вико навчої дирекції

до Товариства з обмеженою ві дповідальністю «Виробничо-к омерційна фірма «Темпо»

про стягнення заборгованост і по страхових внесках на заг альнообов' язкове державне соціальне страхування у зв' язку з тимчасовою втратою пр ацездатності, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач, Київське обл асне відділення Фонду соціал ьного страхування з тимчасов ої втрати працездатності в о собі виконавчої дирекції, зв ернувся до суду з адміністра тивним позовом до Товариства з обмеженою відповідальніст ю «Виробничо-комерційна фірм а «Темпо» про стягнення забо ргованості по страхових внес ках на загальнообов' язкове державне соціальне страхува ння у зв' язку з тимчасовою в тратою працездатності.

Про дату, час та місце судов ого розгляду сторони були по відомлені належним чином, що підтверджується відповідни ми доказами в матеріалах спр ави.

Відповідачу за адресою йог о місцезнаходження (07400, Київсь ка область, Броварський райо н, місто Бровари, вулиця Корол енка, будинок 47, квартира 6), від повідно до даних, які містять ся в матеріалах справи, напра влялася копія ухвали про від криття провадження у справі та про закінчення підготовчо го провадження (копія позовн ої заяви з доданими до неї мат еріалами відповідачу направ лялася позивачем, що підтвер джується відповідними доказ ами в матеріалах справи). Відп овідно до поштового повідомл ення, яке повернулося до суду , відповідач останні судові в ідправлення отримав 07.11.2011 року під підпис.

Згідно зі статтею 18 Закону № 755-IV, якщо відомості, які підляг ають внесенню до

Єдиного д ержавного реєстру, були внес ені до нього, то такі відомост і вважаються достовірними.

В силу статті 35 Кодексу адмі ністративного судочинства У країни, вважається, що повіст ку вручено юридичній особі, я кщо вона доставлена за адрес ою, внесеною до відповідного державного реєстру, або за ад ресою, яка зазначена її предс тавником, і це підтверджуєть ся підписом відповідної служ бової особи.

В призначений день та час до суду сторони не з' явилися.

Представник позивача нада в суду клопотання про розгля д справи в порядку письмовог о провадження, позов підтрим ав в повному обсязі.

Відповідач відзиву на позо вну заяву, заперечень проти п озову, будь-яких пояснень, зая в чи клопотань суду не надав.

Відповідно до частини шост ої статті 128 Кодексу адміністр ативного судочинства Україн и, якщо немає перешкод для роз гляду справи у судовому засі данні, визначених цією статт ею, але прибули не всі особи, я кі беруть участь у справі, хоч а і були належним чином повід омлені про дату, час і місце су дового розгляду, суд має прав о розглянути справу у письмо вому провадженні у разі відс утності потреби заслухати св ідка чи експерта.

Судом встановлено, що для ро згляду і вирішення даної спр ави відсутня потреба у заслу ховуванні свідків чи експерт ів, також немає інших перешко д для розгляду справи у судов ому засіданні, зазначених у с татті 128 Кодексу адміністрати вного судочинства України.

Таким чином, клопотання пре дставника позивача вважаєть ся обґрунтованим і таким, що п ідлягає задоволенню, з огляд у на це, суд визнав за можливе розглядати справу за відсутн ості сторін в порядку письмо вого провадження на основі н аявних в матеріалах справи д оказів.

Всебічно та об' єктивно до слідивши матеріали справи, т а оцінивши їх у сукупності, су д дійшов висновку, що позов пі длягає задоволенню.

Фермерське господарство « Саків 2005» є юридичною особою (к од ЄДРПОУ 34248206).

Як вбачається з матеріалів справи, на день судового розг ляду справи у відповідача на явна заборгованість по страх ових внесках на загальнообов ' язкове державне соціальне страхування у зв' язку з тим часовою втратою працездатно сті в загальній сумі 1145, 43 гриве нь.

Надаючи правову оцінку від носинам, що виникли між сторо нами, суд виходить з наступно го.

Відповідно до статті 22 Зако ну України «Про загальнообов ' язкове державне соціальне страхування у зв' язку з тим часовою втратою працездатно сті та витратами, зумовленим и похованням», платниками ст рахових внесків на загальноо бов' язкове державне соціал ьне страхування у зв' язку з тимчасовою втратою працезда тності та витратами, зумовле ними похованням, є страхувал ьники та застраховані особи. Юридичні особи набувають ст атусу страхувальника з дня в зяття їх на облік у робочому о ргані відділення Фонду.

Як вбачається з наведеної н орми та підтверджується мате ріалами справи, відповідач п еребуває на обліку у Броварс ькій районній виконавчій дир екції Київського обласного в ідділення Фонду соціального страхування з тимчасової вт рати працездатності і є плат ником страхових внесків на з агальнообов' язкове держав не соціальне страхування у з в' язку з тимчасовою втратою працездатності.

Згідно з статтею 21 вказаног о Закону, розмір страхових вн есків на загальнообов' язко ве державне соціальне страху вання у зв' язку з тимчасово ю втратою працездатності та витратами, зумовленими похов анням, щорічно за поданням Ка бінету Міністрів України вст ановлюється Верховною Радою України відповідно для робо тодавців і застрахованих осі б у відсотках, зокрема, для роб отодавців - до сум фактичних в итрат на оплату праці найман их працівників, що підлягают ь обкладенню податком з дохо дів фізичних осіб.

У відповідності до статті 23 Закону України «Про загальн ообов' язкове державне соці альне страхування у зв' язку з тимчасовою втратою працез датності та витратами, зумов леними похованням», страхува льники-роботодавці сплачуют ь до Фонду різницю між нарахо ваними для роботодавців і на йманих працівників страхови ми внесками та витратами, пов ' язаними з наданням матеріа льного забезпечення та соціа льних послуг застрахованим о собам відповідно до цього За кону.

Перерахування зазначених сум шляхом безготівкових роз рахунків здійснюється страх увальниками-роботодавцями о дин раз на місяць - у день, вста новлений для одержання в уст ановах банку коштів на оплат у праці за відповідний періо д.

Згідно з пунктом 4 Інструкці ї про порядок надходження, об ліку та витрачання коштів Фо нду, затвердженою Постановою правління Фонду соціально го страхування з тимчасової втрати працездатності від 26.0 6.2001 року № 16, (Надалі - Інструкції ) страхувальники, зазначені в пунктах 2.1 та 2.2 цієї Інструкці ї, щомісячно нараховують стр ахові внески в розмірах, вста новлених чинним законодавст вом. При цьому не мають значен ня джерела фінансування витр ат на оплату праці. Нарахуван ня здійснюються без зменшенн я заробітної плати на суму по датків та обов' язкових плат ежів.

Пунктом 4.4 Інструкції, перед бачено, що перерахування кош тів на рахунки Фонду страхув альниками - роботодавцями зд ійснюється одночасно з одерж анням коштів на оплату праці в установах банків.

Відповідно до статті 27 Зако ну України «Про загальнообов ' язкове державне соціальне страхування у зв' язку з тим часовою втратою працездатно сті та витратами, зумовленим и похованням», страхувальник , зокрема, зобов' язаний: нара ховувати і сплачувати в уста новлені строки та в повному о бсязі страхові внески; вести облік коштів загальнообов' язкового державного соціаль ного страхування у зв' язку з тимчасовою втратою працезд атності та витратами, зумовл еними похованням, і своєчасн о надавати органам Фонду вст ановлену звітність щодо цих коштів.

Станом на день розгляду спр ави за відповідачем облікову ється заборгованість зі спла ти страхових внесків на зага льнообов' язкове державне с оціальне страхування у зв' я зку з тимчасовою втратою пра цездатності у сумі 1145, 43 гривен ь, що підтверджується наявно ю у матеріалах справи копією звіту про нарахування внеск ів, перерахування та витрати , пов' язані з загальнообов' язковим державним соціальни м страхуванням у зв' язку з т имчасовою втратою працездат ності за І півріччя 2010 року, в я кому відповідач самостійно з адекларував суму страхових в несків, які підлягають сплат і.

Відповідно до статті 13 Зако ну, до повноважень виконавчо ї дирекції Фонду соціального страхування з тимчасової вт рати працездатності належат ь, зокрема, забезпечення збор у та акумуляції внесків на за гальнообов' язкове державн е соціальне страхування у зв ' язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами , зумовленими похованням; зді йснення контролю за правиль ним нарахуванням, своєчасною сплатою страхових внесків, а також забезпечення цільовог о використання коштів загаль нообов' язкового державног о соціального страхування у зв' язку з тимчасовою втрато ю працездатності та витратам и, зумовленими похованням.

Згідно зі статтею 8 Закону У країни «Про загальнообов' я зкове державне соціальне стр ахування у зв' язку з тимчас овою втратою працездатності та витратами, зумовленими по хованням» спори, що виникают ь з правовідносин за цим Зако ном, вирішуються органами Фо нду соціального страхування з тимчасової втрати працезд атності в порядку, встановле ному статутом Фонду соціальн ого страхування з тимчасової втрати працездатності, та в с удовому порядку.

Відповідно до частини 5 пунк ту 7 Розділу VIII Прикінцевих та п ерехідних положень Закону Ук раїни від 08.07.2010 року № 2464-VI «Про зб ір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державн е соціальне страхування», ст ягнення заборгованості із сп лати страхових внесків за ді ючими видами загальнообов'яз кового державного соціально го страхування та сум штрафн их санкцій, нарахованих та/аб о не сплачених у період до 1 сі чня 2011 року, в тому числі страхо вих внесків, строк сплати яки х на 1 січня 2011 року не настав, зд ійснюється фондами загально обов'язкового державного соц іального страхування відпов ідно до законодавства, що дія ло на момент виникнення тако ї заборгованості або застосу вання штрафних санкцій. Пога шення заборгованості з викор истанням коштів, що надходят ь у рахунок сплати єдиного вн еску, забороняється.

Згідно з частиною 6 пункту 7 Р озділу VIII Прикінцевих та пере хідних положень Закону Украї ни від 08.07.2010 року № 2464-VI «Про збір т а облік єдиного внеску на заг альнообов'язкове державне со ціальне страхування», на пер іод до повного стягнення заб оргованості із сплати страхо вих внесків за діючими видам и загальнообов'язкового держ авного соціального страхува ння та сум штрафних санкцій, н арахованих та/або не сплачен их у період до 1 січня 2011 року, в т ому числі нарахованих внескі в, строк сплати яких на 1 січня 2011 року не настав, та відповідн их штрафних санкцій за фонда ми загальнообов'язкового дер жавного соціального страхув ання зберігаються повноваже ння щодо контролю за правиль ністю нарахування, своєчасні стю сплати страхових внесків , застосування фінансових са нкцій, якими вони були наділе ні до набрання чинності цим З аконом.

Беручи до уваги те, що суму с трахових внесків у розмірі 1145 , 43 гривень відповідач у встан овлені законодавством строк и не сплатив, доказів погашен ня відповідачем зазначеної з аборгованості станом на день розгляду справи не надано, су д приходить до висновку про о бґрунтованість позовних вим ог та вважає їх такими, що підл ягають задоволенню у повному обсязі.

Статтею 11 Кодексу адміністр ативного судочинства Україн и встановлено, що розгляд і ви рішення справ в адміністрати вних судах здійснюється на з асадах змагальності сторін т а свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні п еред судом їх переконливості .

Згідно зі статтею 71 цього Ко дексу кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та зап еречення, крім розгляду спра в про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб' є кту владних повноважень.

Суб' єкт владних повноваж ень повинен надати суду всі н аявні у нього документи та ма теріали, які можуть бути вико ристані як докази у справі.

Відповідно до частини четв ертої статті 94 Кодексу адміні стративного судочинства Укр аїни, у справах, в яких позивач ем є суб' єкт владних повнов ажень, а відповідачем - фізи чна чи юридична особа, судові витрати, здійснені позиваче м, з відповідача не стягуютьс я.

Керуючись статтями 11, 14, 70, 71, 72, 86, 94, 128, 159 - 163, 167, 254 Кодексу адміністр ативного судочинства Україн и, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративн ий позов задовольнити.

Стягнути з Товариства з о бмеженою відповідальністю « Виробничо-комерційна фірма « Темпо» 1145 (одну тисячу сто соро к п' ять) гривень 43 копійки - за боргованість по внесках до Ф онду соціального страхуванн я з тимчасової втрати працез датності.

Постанова набирає зако нної сили в порядку, встановл еному статтею 254 Кодексу адмін істративного судочинства Ук раїни.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо й ого не скасовано, набирає зак онної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного про вадження або набрання законн ої сили рішенням за наслідка ми апеляційного провадження .

Апеляційна скарга на поста нову суду подається до Київс ького апеляційного адмініст ративного суду через Київськ ий окружний адміністративни й суд.

Згідно з частиною другою ст аті 186 Кодексу адміністративн ого судочинства України апел яційна скарга на постанову с уду першої інстанції подаєть ся протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі засто сування судом частини третьо ї статті 160 цього Кодексу, а так ож прийняття постанови у пис ьмовому провадженні апеляці йна скарга подається протяго м десяти днів з дня отримання копії постанови.

Суддя Шевченко А.В.

Дата ухвалення рішення24.11.2011
Оприлюднено11.01.2012
Номер документу20563149
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-4783/11/1070

Постанова від 24.11.2011

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Шевченко А.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні