Постанова
від 08.12.2011 по справі 2а-5410/11/1070
КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД



  

КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М   У К Р А Ї Н И

08 грудня 2011 року                                                                                  2а-5410/11/1070                                                                                                          

Суддя Київського окружного адміністративного суду Терлецька О.О., розглянувши у порядку скороченого провадження адміністративну справу

за позовом                    Державної податкової інспекції в Обухівському районі Київської області

до          товариства з обмеженою відповідальністю «ЕЙБЛ ЛТД КО»

про          стягнення податкового боргу, -

ВСТАНОВИВ:

До Київського окружного адміністративного суду звернулась Державна податкова інспекція в Обухівському районі Київської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «ЕЙБЛ ЛТД КО»про стягнення податкового боргу у сумі 24955,35 грн.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що у відповідача наявний податковий борг зі сплати орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності у сумі 24955,35 грн. Проте, оскільки вжиті податковим органом заходи не призвели до погашення даної заборгованості наявні підстави для стягнення цього боргу у судовому порядку.   

Ухвалою Київського окружного адміністративного суду від 11.11.2011 відкрито скорочене провадження у справі та запропоновано відповідачу, у разі невизнання адміністративного позову, у десятиденний строк з дня одержання ухвали про відкриття скороченого провадження, надати суду письмові заперечення проти позову та докази на підтвердження цих заперечень або заяву про визнання позову.

Відповідач, повідомлений про відкриття скороченого провадження в адміністративній справі.

Однак, конверт № 0113312404930, яким відповідачу направлялась ухвала суду повернувся до суду з довідкою поштового відділення ф. 20 –«за зазначеною адресою не проживає».

Ухвала суду направлялась відповідачу за адресою вказаною у Витязі з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, а саме: м. Київ, проспект Оболонський, 23-А.

Відповідно до частини одинадцятої статті 35 Кодексу адміністративного судочинства України, розписку про одержання повістки (повістку у разі неможливості вручити її адресату чи відмови адресата її одержати) належить негайно повернути до адміністративного суду. У разі повернення поштового відправлення із повісткою, яка не вручена адресату з незалежних від суду причин, вважається, що така повістка вручена належним чином.

Розглянувши матеріали справи, суд дійшов висновку, що позовні вимоги є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню, з наступних підстав.

Товариство з обмеженою відповідальністю «ЕЙБЛ ЛТД КО»зареєстровано 25.04.1994 Оболонською районною у м. Києві державною адміністрацією.

Згідно повідомлення від 29.07.2011 3 328/10/369-К, виданого Державною податковою адміністрацією в Обухівському районі Київської області, Товариство з обмеженою відповідальністю «ЕЙБЛ ЛТД КО»включено до категорії обліку платника окремих податків у Державній податковій адміністрації в Обухівському районі Київської області у зв'язку з місцезнаходженням підрозділу даного підприємства в м. Обухові.

У січні 2011 року Товариством з обмеженою відповідальністю «ЕЙБЛ ЛТД КО»до податкового органу подано податкову декларацію з плати за землю від 28.01.2011 № 1248, згідно з якою відповідач самостійно визначив суму орендної плати за землі державної або комунальної власності на 2011 рік за період з січня 2011 року по серпень 2011 року у сумі 26133,36 грн.

Згідно з даними податкового органу, у відповідача наявна переплата у сумі                 1178,01 грн., а тому сума податкового зобов'язання зі сплати орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності становить 24955,35 грн. (26133,36 грн. - 1178,01 грн.).  

Проте, у зв'язку з несплатою відповідачем суми штрафних (фінансових) санкцій, позивач керуючись приписами пункту 59.1 статті 59 Податкового Кодексу України надіслав відповідачеві податкову вимогу форми «ю»від 09.03.2011 № 231 на суму 2088,66 грн., що складає борг за один місяць при щомісячному платежу 3266,67 грн. (сума визначена у податковій вимозі з урахуванням переплати наявної у відповідача в розмірі 1 178,01 грн.).

Даний борг в подальшому щомісячно зростав у зв'язку з самостійним визначенням платником податків помісячної плати за землю у декларації  поданій відповідачем до податкового органу за 2011 рік (а.с. 11-13). Та в результаті,  сума податкового боргу відповідача станом на день подання до суду позову становить 24 955,35 грн.

Вказана податкова вимога вручена відповідачу, про що свідчить дані поштового повідомлення про вручення рекомендованого поштового відправлення № 0870300234245.

Відповідно до пункту 59.1 статі 59 Податкового кодексу України у разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, орган державної податкової служби надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

Згідно з пунктом 59.4 статті 59 Податкового кодексу України податкова вимога надсилається також платникам податків, які самостійно подали податкові декларації, але не погасили суми податкових зобов'язань у встановлені цим Кодексом строки, без попереднього надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

Відповідно до пункту 59.5 статті 59 Податкового кодексу України у разі коли у платника податків, якому надіслано (вручено) податкову вимогу, сума податкового боргу збільшується, погашенню підлягає вся сума податкового боргу такого платника податку, що виник після надіслання (вручення) податкової вимоги.

Оскільки визначені відповідачем у податковій декларації суми податкового зобов'язання зі сплати орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності не були погашені, заборгованість відповідача за період з січня 2011 року по серпень 2011 року збільшилась, у зв'язку з чим позивач звернувся до суду з даним адміністративним позовом.

Відповідно до пункту 54.1 статті 54 Податкового кодексу України крім випадків, передбачених податковим законодавством, платник податків самостійно обчислює суму податкового та/або грошового зобов'язання та/або пені, яку зазначає у податковій (митній) декларації або уточнюючому розрахунку, що подається контролюючому органу у строки, встановлені цим Кодексом. Така сума грошового зобов'язання та/або пені вважається узгодженою.

Згідно з пунктом 54.2 статті 54 Податкового кодексу України грошове зобов'язання щодо суми податкових зобов'язань з податку, що підлягає утриманню та сплаті (перерахуванню) до бюджету в разі нарахування/виплати доходу на користь платника податку - фізичної особи, вважається узгодженим податковим агентом або платником податку, який отримує доходи не від податкового агента, в момент виникнення податкового зобов'язання, який визначається за календарною датою, встановленою розділом IV цього Кодексу для граничного строку сплати податку до відповідного бюджету.

Згідно зі статтею 269 Податкового Кодексу України платниками податку є: власники земельних ділянок, земельних часток (паїв); землекористувачі.

Статтею 270 Податкового Кодексу України визначено, що об'єктами оподаткування є: земельні ділянки, які перебувають у власності або користуванні; земельні частки (паї), які перебувають у власності.

Відповідно до статті 270 Податкового Кодексу України базою оподаткування є: нормативна грошова оцінка земельних ділянок з урахуванням коефіцієнта індексації, визначеного відповідно до порядку, встановленого цим розділом; площа земельних ділянок, нормативну грошову оцінку яких не проведено.

Згідно зі статтею 286 Податкового Кодексу України платники плати за землю (крім фізичних осіб) самостійно обчислюють суму податку щороку станом на 1 січня і не пізніше 20 лютого поточного року подають відповідному органу державної податкової служби за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік за формою, встановленою у порядку, передбаченому статтею 46 цього Кодексу, з розбивкою річної суми рівними частками за місяцями. Подання такої декларації звільняє від обов'язку подання щомісячних декларацій. При поданні першої декларації (фактичного початку діяльності як платника плати за землю) разом з нею подається довідка (витяг) про розмір нормативної грошової оцінки земельної ділянки, а надалі така довідка подається у разі затвердження нової нормативної грошової оцінки землі.

Відповідно до пункту 57.1 статті 57 Податкового кодексу України платник податків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого цим Кодексом для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Таким чином, позивач вжив усіх передбачених чинним законодавством заходів щодо погашення заборгованості відповідача, проте, оскільки вжиті податковим органом заходи не призвели до погашення узгодженого податкового боргу, і станом на день розгляду справи податковий борг відповідачем не сплачено, позивач звернувся до суду із відповідним позовом.

Згідно з пунктом 20.1.18 статті 20 Податкового Кодексу України, органи державної податкової служби мають право вертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, обслуговуючих такого платника, на суму податкового боргу або його частини;

Враховуючи викладене, суд вважає, що позовні вимоги обґрунтовані, підтверджуються належними доказами, а тому підлягають задоволенню.

Оскільки спір вирішено на користь суб'єкта владних повноважень, звільненого від сплати судового збору, а також за відсутності витрат позивача - суб'єкта владних повноважень, пов'язаних із залученням свідків та проведенням судових експертиз, судові витрати стягненню з відповідача не підлягають.

Керуючись статтями 14, 51, 69, 70, 71, 158-163, 183-2, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

п о с т а н о в и в:

1.  Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «ЕЙБЛ ЛТД КО» (м. Київ, проспект Оболонський, будинок 23-А, ідентифікаційний код 14279320) до Державного бюджету України податковий борг у сумі 24955 (двадцять чотири тисячі дев'ятсот п'ятдесят п'ять) грн. 35 коп.

Постанова підлягає негайному виконанню.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо скаргу не було подано в установлені строки. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішення за наслідками апеляційного провадження.

Апеляційна скарга на постанову суду подається до Київського апеляційного адміністративного суду через Київський окружний адміністративний суд протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Суддя                                                                                          Терлецька О.О.

Дата ухвалення рішення08.12.2011
Оприлюднено11.01.2012
Номер документу20563463
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-5410/11/1070

Постанова від 08.12.2011

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Терлецька О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні