Постанова
від 07.06.2011 по справі 2а-1123/11/1070
КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІ СТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

07 червня 2011 року 2а-1123/11/1070

Київський окружний адмі ністративний суд у складі го ловуючого - судді Лиска І.Г., р озглянувши в порядку письмов ого провадження адміністрат ивну справу

за позовом Прокурора м. Ірпеня Київс ької області в інтересах дер жави у собі Управління Пенсі йного фонду України у м. Ірпен і Київської області

до Київської міської туберк ульозної лікарні №2

про стягнення заборгованост і в сумі 64237 грн. 10 коп.

ВСТАНОВИВ:

Прокурор м. Ірпеня Київсь кої області в інтересах держ ави у особі Управління Пенсі йного фонду України у м. Ірпен і Київської області звернув ся з позовною заявою до суду, в якій просить стягнути з відп овідача - Київської міської туберкульозної лікарні №2 за боргованість у сумі 64237 грн. 10 ко п.

Свої позовні вимоги позива ч обґрунтовує тим, що відпові дач - Київська міська туберк ульозна лікарня №2 є платнико м страхових внесків, відпові дно до Закону України «Про зб ір на обов' язкове державне пенсійне страхування»та Зак ону України «Про загальнообо в' язкове державне пенсійне страхування»і зобов' язани й сплачувати до Пенсійного ф онду України відповідну суму внесків у порядку та строки в изначені чинним законодавст вом. За грудень 2010 року відпов ідач має заборгованість по с платі внесків на загальнообо в' язкове державне пенсійне страхування у розмірі 64237 грн. 10 коп.

Відповідач у добровільно му порядку заборгованість н е сплатив, тому Прокурор м. І рпеня Київської області в ін тересах держави в особі УПФУ у м. Ірпені Київської област і звернувся до суду .

Представник позивача у суд ове засідання не з' явився, п ро дату, час та місце розгляду справи повідомлений належни м чином, 7 червня 2011 року на адре су суду надійшла заява від пр едставника УПФУ у м. Ірпені К иївської області Пасічнічен ко А.А. про розгляд справи у в ідсутності представника Упр авління Пенсійного фонду Укр аїни у м. Ірпені Київської об ласті, позовні вимоги підтри мує у повному обсязі.

Представник відповідача у судове засідання не з' явив ся, про дату, час та місце розг ляду справи повідомлений нал ежним чином, 07.06.2011 року представ ником відповідача Євенко А.М . надано суду клопотання, в яко му зазначено, що відповідач не заперечує проти задоволен ня позову, позовні вимоги під тримує у повному обсязі та пр осить розглянути справу без участі відповідача.

На підставі ст. 122, ч. 6 статті 128 Кодексу адміністративного судочинства України судом п рийнято рішення про розгляд справи у порядку письмового провадження Розглянув ши подані документи і матері али, всебічно і повно з' ясув авши фактичні обставини, на я ких ґрунтується позов, оціни вши докази, які мають юридичн е значення для розгляду спра ви і вирішення спору по суті, с уд вважає встановленими наст упні обставини та відповідні їм правовідносини.

Відповідач - Київська міс ька туберкульозна лікарня №2 зареєстровано, як юридичну о собу 28.11.1997 року Виконавчим комі тетом Ірпінської міської рад и Київської області, що підтв ерджується Свідоцтвом про де ржавну реєстрацію юридичної особи Серії А00 №490288, Довідкою АБ №143573 з Єдиного державного реєс тру підприємств та організа цій України, Витягом з Єдиног о державного реєстру юридичн их осіб та фізичних осіб - пі дприємців №932555.

Відповідно до п. 1 ст. 1 Закону України «Про збір на обов'язк ове державне пенсійне страху вання»від 26 червня 1997 року № 400/97-В Р (далі - Закон № 400/97-ВР) платник ами збору на обов'язкове держ авне пенсійне страхування є суб'єкти підприємницької дія льності незалежно від форм в ласності, їх об'єднання, бюдже тні, громадські та інші устан ови та організації, об'єднанн я громадян та інші юридичні о соби, а також фізичні особи - с уб'єкти підприємницької діял ьності, які використовують п рацю найманих працівників.

Згідно з ч. 1 статті 15 Закону У країни «Про загальнообов'язк ове державне пенсійне страху вання»від 09 липня 2003 року № 1058-IV (д алі - Закон № 1058-ІV), платниками страхових внесків до соліда рної системи є страхувальник и, зазначені в статті 14 цього З акону, і застраховані особи, з азначені в частині першій ст атті 12 цього Закону.

Пунктом 1 статті 14 Закону № 1058- ІV зі змінами та доповненнями встановлено, що страхувальн иками відповідно до цього За кону є роботодавці: підприєм ства, установи і організації , створені відповідно до зако нодавства України, незалежно від форми власності, виду дія льності та господарювання, о б'єднання громадян, профспіл ки, політичні партії (у тому чи слі філії, представництва, ві дділення та інші відокремлен і підрозділи зазначених підп риємств, установ, організаці й, об'єднань громадян, профспі лок, політичних партій, які ма ють окремий баланс і самості йно ведуть розрахунки із зас трахованими особами), фізичн і особи - суб'єкти підприємниц ької діяльності та інші особ и (включаючи юридичних та фіз ичних осіб - суб'єктів підприє мницької діяльності, які обр али особливий спосіб оподатк ування (фіксований податок, є диний податок, фіксований сі льськогосподарський подато к, придбали спеціальний торг овий патент), які використову ють працю фізичних осіб на ум овах трудового договору (кон тракту) або на інших умовах, пе редбачених законодавством, а бо за договорами цивільно-пр авового характеру, - для осіб, зазначених у пунктах 1, 10, 15 стат ті 11 цього Закону.

Статтею 1 Закону № 1058-ІV передб ачено, що страхувальники - це р оботодавці та інші особи, які відповідно до цього Закону с плачують страхові внески на загальнообов'язкове державн е пенсійне страхування.

Відповідно до вказаної ста тті страхові внески - це кош ти відрахувань на соціальне страхування та збір на обов'я зкове державне пенсійне стра хування, сплачені згідно із з аконодавством, що діяло рані ше; кошти, сплачені на загальн ообов'язкове державне пенсій не страхування відповідно до цього Закону.

Частинами 3 та 4 статті 15 Зако ну № 1058-ІV встановлено, що страх увальники набувають статусу платників страхових внесків із дня їх реєстрації у терито ріальному органі Пенсійного фонду, а особи, визначені част иною першою статті 12 цього Зак ону, - з дня набрання чинності договором про їх добровільну участь; платникам страхових внесків у десятиденний терм ін після їх реєстрації видає ться повідомлення про реєстр ацію платника страхових внес ків за формою, встановленою п равлінням Пенсійного фонду.

Як вбачається з наведених н орм та підтверджується матер іалами справи, відповідач К иївська міська туберкульозн а лікарня №2 перебуває на облі ку в Управлінні Пенсійного ф онду України у м. Ірпені Київ ської області та зареєстрова ний в Управлінні Пенсійного фонду України у м. Біла Церква Київської області, як платни к страхових внесків на загал ьнообов' язкове державне пе нсійне страхування, отже від повідач є платником страхови х внесків до Пенсійного фонд у України.

Частиною 6 статті 19 Закону № 1 058-ІV та п.п 5.1.3 п. 5.1 ст. 5 Інструкції п ро порядок обчислення і спла ти страхувальниками та застр ахованими особами внесків на загальнообов'язкове державн е пенсійне страхування до Пе нсійного фонду України, затв ердженої постановою Правлін ня Пенсійного фонду України № 21-1 від 19.12.2003р., розробленої відп овідно до Закону України "Про загальнообов'язкове держав не пенсійне страхування" та З акону України "Про збір на обо в'язкове державне пенсійне с трахування" (далі - Інструкція ) передбачено, що страхові вне ски нараховуються незалежно від джерел їх фінансування, ф орми, порядку, місця виплати т а використання, а також незал ежно від того, чи були зазначе ні суми фактично виплачені п ісля їх нарахування до сплат и.

Відповідно до ч. 6 ст. 20 Закон у № 1058-ІV, страхувальники зобов' язані сплачувати страхові вн ески, нараховані за відповід ний базовий звітний період, н е пізніше ніж через 20 календар них днів із дня закінчення ць ого періоду.

Пунктом 6 частини 2 статті 17 Закону № 1058-ІV встановлено, що с трахувальник зобов'язаний на раховувати, обчислювати і сп лачувати в установлені строк и та в повному обсязі страхов і внески.

Як вбачається з розрах унку боргу заборгованості К иївської міської туберкульо зної лікарні №2, наданого поз ивачем, станом на 24.02.2011 року від повідачем було сплачено 139811 г рн. 98 коп. страхових внесків з а грудень 2010 року, не сплачено ю залишилась сума страхових внесків за грудень 2010 року у р озмірі 64237грн. 10 коп.

Отже, станом на день розгляд у спору за відповідачем облі ковується заборгованість зі сплати страхових внесках до Пенсійного фонду України за грудень 2010 року у розмірі 64237 гр н. 10 коп., що підтверджується ро зрахунком суми страхових вне сків на загальнообов' язков е державне пенсійне страхува ння , що підлягають сплаті за г рудень 2010 року, Розрахунком су ми заборгованості Київської міської туберкульозної лік арні №2. Наявність вказаної за боргованості підтвердив та кож відповідач у клопотанні від 07.06.2011 року.

Відповідно до ч. 10 ст. 20 Зак ону № 1058-ІV якщо страхувальники несвоєчасно або не в повному обсязі сплачують страхові в нески, до них застосовуються фінансові санкції, передбач ені цим Законом, а посадові ос оби, винні в порушенні законо давства про сплату страхових внесків, несуть дисциплінар ну, адміністративну, цивільн о-правову або кримінальну ві дповідальність згідно із зак оном.

Позивачем, в зв' язку з несп латою Київською міською тубе ркульозною лікарнею №2 забор гованості по страхових внеск ам було надіслано відповідач у вимогу про сплату боргу № Ю - 30 від 04.02.2011 року, але заборгован ість у сумі 64237 грн. 10 коп. відпов ідачем на сьогоднішній день не погашена..

Частиною 3 статті 106 Закону № 1058-ІV встановлено, що у разі якщ о страхувальник, який одерж ав вимогу територіального о ргану Пенсійного фонду про с плату недоїмки і протягом де сяти робочих днів після її от римання не сплатив зазначену у вимозі суму недоїмки разом з застосованою до нього фіна нсовою санкцією, включеної д о вимоги, або не узгодив вимог у з відповідним органом Пенс ійного фонду, або не оскаржив вимогу в судовому порядку, а т акож у разі якщо страхувальн ик узгодив вимогу, але не спла тив узгоджену суму недоїмки протягом десяти робочих днів після отримання узгодженої вимоги, відповідний орган Пе нсійного фонду звертається в установленому законом поряд ку і подає вимогу про сплату н едоїмки до відповідного підр озділу державної виконавчо ї служби. У зазначених випадк ах орган Пенсійного фонду та кож має право звернутися до с уду чи господарського суду з позовом про стягнення недої мки.

Згідно зі статтею 23 Закону № 1058-ІV спори, що виникають із пр авовідносин за цим Законом, в ирішуються органами Пенсійн ого фонду та в судовому поряд ку.

Відповідно до ст. 67 Конститу ції України кожен зобов'язан ий сплачувати податки і збор и в порядку і розмірах, встано влених законом.

Відповідно до ст. 60 КАС Укра їни, прокурор здійснює в суді представництво інтересів гр омадянина або держави в поря дку, встановленому цим Кодек сом та іншими законами, і може здійснювати представництво на будь-якій стадії адмініст ративного процесу.

Відповідно до ч. 1 ст. 71 КАС Укр аїни кожна сторона повинна д овести ті обставини, на яких ґ рунтуються її вимоги та запе речення, крім випадків, встан овлених статтею 72 цього Кодек су.

Відповідно до ч.3 ст. 72 КАС Укр аїни, обставини, які визнають ся сторонами, можуть не доказ уватись перед судом , якщо про ти цього не заперечують стор они і в суду не виникає сумні вів щодо достовірності цих о бставин та добровільності їх визнання .

Враховуючи викладене та о скільки відповідач визнав по зовні вимоги, суд приходить д о висновку про обґрунтованіс ть позовних вимог та вважає ї х такими, що підлягають задов оленню у повному обсязі.

Оскільки спір вирішено на к ористь суб' єкта владних пов новажень, звільненого від сп лати судового збору, а також з а відсутності витрат позивач а - суб'єкта владних повноваже нь, пов'язаних із залученням с відків та проведенням судови х експертиз, судові витрати (с удовий збір) згідно ч. 4 ст. 94 КАС України стягненню з відпові дача не підлягають.

Керуючись статтями 2-15, 17-18, 33-35, 41-42, 47-51, 56-59, 69-71, 79, 86, 87, 94, 99, 104-107, 122-143, 151-154, 158, 162, 163, 167, 185- 186, 254 Кодексу адміністративног о судочинства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Позов Прокурора м. Ірпен я Київської області в інтер есах держави у особі Управлі ння Пенсійного фонду України у м. Ірпені Київської област і до Київської міської тубер кульозної лікарні №2 про стяг нення заборгованості в сумі 64237 грн. 10 коп. - задовольнити.

Стягнути з Київської міс ької туберкульозної лікарні №2 (08290, Київська область, м. Ір пінь, селище міського типу Го стомель, ідентифікаційний ко д юридичної особи 01994043) на кори сть Управління Пенсійного фо нду України у м. Ірпені Київс ької області заборгованість у сумі 64237 (шістдесят чотири тисячі двісті тридцять сім) грн. 10 коп.

Постанова набирає законно ї сили в порядку, передбачено му ст. 254 Кодексу адміністрати вного судочинства України.

Постанова може бути оскаржена до суду апеляційн ої інстанції протягом десяти днів з дня її отримання особо ю, яка оскаржує постанову, за п равилами, встановленими ст. с т. 185-187 Кодексу адміністративно го судочинства України.

Суддя Лиска І.Г.

Дата ухвалення рішення07.06.2011
Оприлюднено11.01.2012
Номер документу20564677
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-1123/11/1070

Постанова від 07.06.2011

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Лиска І.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні