Постанова
від 24.06.2011 по справі 1170/2а-2214/11
КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖН ИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

-------------------------------------------------------------------------------------- ---------------------------------------------------------------------------------------------------- -------------------------------------------------------------

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

24 червня 2011 року Спра ва № 1170/2а-2214/11

Кіровоградськи й окружний адміністративний суд у складі головуючого суд ді Л.І. Хилько,

розглянувши в порядку пись мового провадження адмініс тративну справу за позовом К іровоградської об' єднаної державної податкової інспек ції (надалі - Позивач) до Товар иства з обмеженою відповідал ьністю «Алімпекс», про стягн ення податкового боргу по по датку на додану вартість в су мі 8199,41грн. за рахунок майна бор жника, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернув ся до суду з позовом до відпов ідача про стягнення заборгов аності з податку на додану ва ртість в загальній сумі 8199,41 г рн. за рахунок активів борж ника.

В обґрунтування поз овних вимог позивач зазначив , що відповідно до п. п. 5.3.1 п. 5.3. ст. 5 Закону України «Про порядок погашення зобов'язань платн иків податків перед бюджетам и та державними цільовими фо ндами»від 21.12.2000 р. № 2181-ІІІ (надалі - Закон № 2181-ІІІ) платник подат ків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зо бов'язання, зазначену у подан ій ним податковій декларації , протягом десяти календарни х днів, наступних за останнім днем відповідного граничног о строку, передбаченого підп унктом 4.1.4 пункту 4.1 статті 4 цьог о Закону для подання податко вої декларації. В порушення н аведених норм та у визначени й законом термін відповідач ем вказану суму податку спла чено не було.

У зв' язку з викладен им позивач на підставі п. п. 3.1.1 п . 3.1 ст. 3 Закону № 2181-ІІІ звернувся до суду з позовом про примус ове стягнення податкового б оргу відповідача в розмірі 81 99,41 грн. за рахунок майна бо ржника.

Позивач підтримав позовні вимоги, просив задов ольнити їх в повному обсязі т а надав клопотання про розгл яд справу за його відсутніст ю.(а.с.29)

Відповідач заперече нь проти позову суду не надав , на судовий розгляд справи не з'являвся, про розгляд справи був повідомлений за адресою , вказаною у довідці ЄДРПОУ. Ві дповідно до ч. 2 ст. 128 КАС Україн и неприбуття в судове засіда ння сторін без поважних прич ин або неповідомлення ними п ро причини неприбуття не є пе решкодою для розгляду справи .

Згідно до ч. 6 ст. 128 Кодексу а дміністративного судочинст ва України, якщо немає перешк од для розгляду справи у судо вому засіданні, визначених ц ією статтею, але прибули не вс і особи, які беруть участь у сп раві, хоча і були належним чин ом повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у р азі відсутності потреби засл ухати свідка чи експерта.

З огляду на вищевикла дене, суд вважає за можливе ро зглянути справу в письмовому провадженні.

Розглянувши позовну з аяву, долучені до справи доку менти і матеріали, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичн і обставини, на яких ґрунтуєт ься позов, об'єктивно оцінивш и докази, які мають значення д ля розгляду справи і вирішен ня спору по суті, суд вважає, щ о позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ст. 4 Зако ну України «Про державну под аткову службу в Україні» Дер жавна податкова адміністрац ія України є центральним орг аном виконавчої влади, в підп орядкуванні якої, зокрема, зн аходиться державна податков а інспекція в м. Кіровограді. С таттею 2 вказаного Закону пер едбачено, що одним із завдань державної податкової служби є здійснення контролю за дод ержанням податкового законо давства, повнотою і своєчасн істю сплати до бюджету подат ків і зборів.

Згідно пп. 2.1.4 п. 2.1 ст. 2 Закону № 2181 податкові органи відносят ься до категорії контролюючи х.

Таким чином, державна подат кова інспекція, звертаючись до суду з позовом про стягнен ня заборгованості перед бюдж етами і державними цільовими фондами за несплату податко вих сум зобов' язань діє як о рган державної влади при зді йсненні управлінських функц ій, що зумовлює можливість ор гану прокуратури звертатись з позовом до адміністративн ого суду в її інтересах.

У матеріалах позовної заяв и міститься клопотання позив ача про поновлення строку зв ернення до адміністративног о суду з даним позовом(а.с.5).

Статтею 99 КАС України перед бачено, що адміністративний позов може бути подано в межа х строку звернення до адміні стративного суду, встановлен ого цим Кодексом або іншими з аконами. Для звернення до адм іністративного суду за захис том прав, свобод та інтересів особи встановлюється шестим ісячний строк, який, якщо не вс тановлено інше, обчислюється з дня, коли особа дізналася аб о повинна була дізнатися про порушення своїх прав, свобод чи інтересів. Стаття 100 КАС Укр аїни визначає, що адміністра тивний позов, поданий після з акінчення строків, установле них законом, залишається без розгляду, якщо суд за заявою о соби, яка його подала, не знайд е підстав для поновлення стр оку, про що постановляється у хвала.

Обставини, які обумовили пр опуск строку звернення позив ача до адміністративного суд у суддя вважає обґрунтованим и, поважними та такими, що вини кли незалежно від волі Кіров оградської об"єднаної держав ної податкової інспекції.

01 січня 2011 року набув чинност і Податковий Кодекс України, який встановлює перелік под атків та зборів, що справляют ься в Україні, та порядок їх ад міністрування, платників под атків та зборів, їх права та об ов'язки, компетенцію контрол юючих органів, повноваження і обов'язки їх посадових осіб під час здійснення податков ого контролю, а також відпові дальність за порушення подат кового законодавства. Відпов ідно до п. 2 Прикінцевих положе нь Податкового кодексу Украї ни з 01.01.2011 року Закон України “П ро порядок погашення зобов' язань платників податків пер ед бюджетами та державними ц ільовими фондами” втратив чи нність.

Проте, у зв' язк у з тим, що правовідносини щод о наслідків несплати податкі в, виникли до набрання чиннос ті Податковим Кодексом Украї ни, суд приходить до висновку , що в даному випадку разом з н ормами Податкового Кодексу У країни слід також застосовув ати норми Закону України “Пр о порядок погашення зобов' я зань платників податків пере д бюджетами та державними ці льовими фондами”.

Статтею 2 Закону Укра їни ”Про державну податкову службу в Україні” від 14.12.1990р.№ 509- ХІІ визначено, що завданням о рганів державної податкової служби є здійснення контрол ю за додержанням податкового законодавства, правильністю обчислення, повною і своєчас ністю сплати до бюджету, держ авних цільових фондів податк ів і зборів, а також неподатко вих доходів, установлених за конодавством.

Відповідно до п.1.1 ст.1 За кону України ”Про порядок по гашення зобов' язань платни ків податку перед бюджетами та державними цільовими фонд ами” № 2181-Ш від 21.12.200р. платниками податків є юридичні особи, їх філії, відділення, інші відок ремлені підрозділи, що не маю ть статусу юридичної особи, а також, фізичні особи, які мают ь статус суб' єкта підприємн ицької діяльності чи не мают ь такого статусу на яких згід но законом покладено обов' я зок утримувати та сплачувати податки і збори (обов' язков і платежі), пеню та штрафні сан кції.

Відповідно до ст. 4 За кону України «Про систему оп одаткування» від 25.06.91р. № 1251-XII (над алі-Закон № 1251-ХІІ) платниками п одатків і зборів (обов'язкови х платежів) є юридичні і фізич ні особи, на яких згідно з зако нами України покладено обов' язок сплачувати податки і зб ори (обов'язкові платежі).

Згідно п. 2 ч. 1 ст. 9 Закон у № 1251-XII платники податків і збо рів (обов'язкових платежів) зо бов'язані подавати до держав них податкових органів та ін ших державних органів відпов ідно до законів декларації, б ухгалтерську звітність та ін ші документи і відомості, пов 'язані з обчисленням і сплато ю податків і зборів (обов'язко вих платежів).

Згідно з п. 4.1.1 ст. 4 Закон у України „Про порядок погаш ення зобов' язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондам и” від 21.12.2000 року, № 2181-ІІІ(надалі-З акон № 2181-ІІІ) платник податків самостійно обчислює суму по даткового зобов' язання, яку зазначає у податковій декла рації.

Відповідно до п.п. 5.3.1 п .5.3 ст. 5 Закону № 2181-ІІІ платник по датків зобов' язаний самост ійно сплатити суму податково го зобов' язання, вказаного в наданій їм податковій декл арації, протягом десяти кале ндарних днів, наступних за ос таннім днем відповідного гра ничного строку, передбаченог о п.4.1.4. ст. 4 Закону № 2181-ІІІ, для над ання податкової декларації.

ТОВ «Алімпекс»зареєс тровано виконавчим комітето м Кіровоградської міської Ра ди 07.05.1997 року, свідоцтво серії А 00 № 078464.(а.с.12,13).

Станом на 31.05.2011 року за підп риємством рахується податко вий борг з податку на додану в артість в сумі 8199,41 грн., який скл адається: згідно поданого пі дприємством 31.08.2010 року до подат кового органу уточнюючого ро зрахунку № 87100 податкових зобо в'язань з ПДВ у зв'язку з випра вленням самостійно виявлени х помилок за перший квартал 201 0 року, в якому самостійно збіл ьшено суму, яка підлягала спл аті до бюджету в розмірі 575 грн ., та нараховано самостійно шт рафну санкцію у зв'язку з випр авленням помилок в сумі 29 грн. (рядок 9), та не погашено, податк овим органом нараховано по с троку сплати -31.08.2010 року дані су ми.

В зв'язку з переплатою по ка ртці особового рахунку платн ика податків в сумі 87,59 грн., бор г складає 516,41 грн.(а.с.15-16).

Підприємством з адекларовано в податковій де кларації з ПДВ № 154896 від 08.02.2011 року , яку подано до податкового ор гану 08.02.2011 року, суму ПДВ за четв ертий квартал 2010 року, яка підл ягає нарахуванню до сплати в бюджет 7683 грн. (рядок 27), та не пог ашено відповідачем, тому под атковим органом нараховано п о строку сплати 19.02.2011 року зазна чену суму узгодженого податк ового зобов'язання.

Позивачем було вжито за ходів щодо примусового стягн ення податкового боргу. Так п ершу податкову вимогу сформо вано 02.09.2010 року № 1/1021 на суму 516,41 грн ., яка отримано директором пі дприємства 02.09.2010 року. Другу под аткову вимогу сформовано 08.10.201 0 року за № 2/1158 на суму 516,41 грн., отр имано директором підприємст ва 08.10.2010 року.(а.с.9-10)

Однак вказані дії позивача не призвели до пога шення податкового боргу відп овідачем і станом на час розг ляду справи податковий борг відповідача становить 8199,41 грн.

ч.1 ст. 14 Закону України «Про систему оподаткування» встановлено, що податок на до дану вартість, акцизний збір , податок на прибуток підприє мств та податок на доходи фіз ичних осіб належать до загал ьнодержавних і справляються на всій території України.

Відповідно до п. 3.1.1 ст. 3 Закону України «Про порядок погашення податкових зобов' язань платників податків пер ед бюджетами та державними ц ільовими фондами»активи пл атника податків можуть бу ти примусово стягнені в ра хунок погашення його податк ового боргу виключно за ріше нням суду.

За наведених обставин , позовні вимоги підтверджен і належними доказами і підля гають задоволенню в повному обсязі.

Відповідно до вимог ч астини 1 статті 11 Кодексу адмі ністративного судочинства У країни, розгляд і вирішення с прав в адміністративних суда х здійснюється на засадах зм агальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх док азів і у доведенні перед судо м їх переконливості, а частин ою 1 статті 71 Кодексу адмініст ративного судочинства Украї ни передбачено, що кожна стор она повинна довести ті обста вини, на яких ґрунтуються її в имоги та заперечення.

Таким чином, виходячи з меж заявлених позовних вим ог, системного аналізу полож ень чинного законодавства Ук раїни та матеріалів справи, с уд дійшов висновку, що виклад ені в позовній заяві доводи П озивача є обґрунтованими та такими, що підлягають задово ленню.

Так як судове рішення ухвалюється по справі у якій позивачем є суб'єкт владних п овноважень, а відповідачем ю ридична особа, у відповіднос ті до ч. 4 ст. 94 КАС України, судов і витрати, здійснені позивач ем, з відповідача не стягують ся.

Керуючись ст. ст. 86, 94, 159-163 , 167 КАС України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Позовну заяву задов ольнити в повному обсязі.

Стягнути з Товариств а з обмеженою відповідальніс тю «Алімпекс»(код ЄДРПОУ23689560) с уму податкового боргу в розм ірі 8199,41 грн. (вісім тисяч сто дев"яносто дев"ять грн. 41 коп.) за рахунок активів відпові дача.

Постанова суду наби рає законної сили в порядку т а строки, передбачені ст. 254 КАС України.

Постанова суду може бути о скаржена до Дніпропетровськ ого апеляційного адміністра тивного суду через Кіровогра дський окружний адміністрат ивний суд шляхом подачі апел яційної скарги в 10-денний стр ок з дня її оголошення. У разі застосування судом частини т ретьої статті 160 Кодексу адмін істративного судочинства Ук раїни, а також прийняття пост анови у письмовому проваджен ні, апеляційна скарга подаєт ься в 10-денний строк з дня отр имання копії постанови.

Суддя Кіровоградського окружного Л.І.Хильк о

адміністративного суду

СудКіровоградський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення24.06.2011
Оприлюднено12.01.2012
Номер документу20565187
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —1170/2а-2214/11

Постанова від 24.06.2011

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Л.І. Хилько

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні