Постанова
від 20.12.2011 по справі 2а-10778/11/1270
ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Категорія №8.1.5

ПОСТАНОВА

Іменем України

20 грудня 2011 року Справа № 2а-10778/11/1270

Луганський окружни й адміністративний суд у скл аді:

головуючого судді: Кравцової Н.В.,

при секретарі судового зас ідання: Бражник В.І .,

за участю сторін

представника позивача Повідайчик І.В.,

представника відповідача Врембяка А.Ч.,

представника третьої особ и Єпіфаново ї В.О.,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні адміністр ативну справу за позовом Де ржавної податкової інспекці ї в Артемівському районі у м. Л уганську до Товариства з обм еженою відповідальністю “Го нчар”, третя особа, яка не заяв ляє самостійних вимог на пре дмет спору - Ювілейна селищн а рада м. Луганськ Луганської області про стягнення подат кового боргу з орендної плат и з юридичних осіб у розмірі 27 334,93 грн., -

ВСТАНОВИВ:

15 листопада 2011 року до Л уганського окружного адміні стративного суду надійшов по зов Державної податкової ін спекції в Артемівському райо ні у м. Луганську до Товариств а з обмеженою відповідальніс тю “Гончар”, про стягнення по даткового боргу з орендної п лати з юридичних осіб у розмі рі 27 334,93 грн..

12 грудня 2011 року ухвалою суду залучено до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог н а предмет спору - Ювілейну с елищну раду м. Луганськ Луган ської області.

З урахуванням уточнених по зовних вимог позивач зазначи в, що Товариство з обмеженою в ідповідальністю «Гончар» з ареєстровано виконавчим ком ітетом Луганської міської ра ди 29.10.2003 та перебуває на обліку у ДПІ в Артемівському районі у м. Луганську з 12.11.2003.

У зв' язку з несвоєчасною с платою податкових зобов' яз ань у відповідача станом на 19. 12.2011 утворилась заборгованіст ь по сплаті орендної плати з ю ридичних осіб у сумі 27 334,93 грн.

На виконання вимог Податко вого кодексу було направлено відповідачу податкову вимо гу від 08.09.2011 № 500.

У судовому засіданні предс тавник позивача підтримав п озовні вимоги у повному обся зі та надав пояснення аналог ічні позовним вимогам.

Представник відповідача у судовому засіданні позовні вимоги не визнав, просив відм овити у задоволені позову, по яснивши, що між ТОВ «Гончар» т а Ювілейною селищною радою б уло укладено договір оренди землі від 03.08.2011, який було нотар іально посвідчений та зареєс трований в реєстрі за № 2043. На м омент укладання договору оре нди орендна плата склала 17716,47 г рн., земельного податку - 2543, 29 г рн. На підставі договору купі влі-продажу від 27.12.2010, укладеног о між ТОВ «Гончар» та Ювілейн ою селищною радою земельна д ілянка була придбана за 234311 грн . Вказаний договір було зареє стровано в Державному реєстр і правочинів 27.12.2010. Таким чином, ТОВ «Гончар» набув права вла сності на спірну земельну ді лянку, а тому відсутні підста ви для нарахування земельног о податку.

Представник третьої особи підтримав позовні вимоги, вв ажає їх обґрунтованими, оскі льки на час звернення до суду відповідач не набув права вл асності на земельну ділянку, оскільки не звертався до від повідного земельного органу для отримання державного ак ту на право власності на спір ну земельну ділянку.

Заслухавши пояснення пред ставників сторін, дослідивши подані суду письмові докази , оцінивши їх за своїм внутріш нім переконанням, що ґрунтує ться на всебічному, повному і об'єктивному розгляді у судо вому процесі всіх обставин с прави в їх сукупності, суд пр иходить до наступного.

01 січня 2011 року набув чинност і Податковий Кодекс України, який встановлює перелік под атків та зборів, що справляют ься в Україні, та порядок їх ад міністрування, платників под атків та зборів, їх права та об ов'язки, компетенцію контрол юючих органів, повноваження і обов'язки їх посадових осіб під час здійснення податков ого контролю, а також відпові дальність за порушення подат кового законодавства.

Відповідно до п.п. 14.1.175 п.14.1 ст.14 П одаткового кодексу України п одатковий борг - сума грошо вого зобов' язання (з урахув анням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгод женого платником податків аб о узгодженого в порядку оска рження, але не сплаченого у вс тановлений цим Кодексом стро к, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов' язання.

Згідно з п.57.1 ст. 57 ПК України п латник податків зобов' язан ий самостійно сплатити суму податкового зобов' язання, з азначену у поданій ним подат ковій декларації, протягом 10 к алендарних днів, що настають за останнім днем відповідно го граничного строку, передб аченого цим Кодексом для под ання податкової декларації, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Порядок нарахування та спл ата за землю визначена Розді лом 8 Податкового кодексу Укр аїни.

Згідно п. 286.1 статті 286 ПК Украї ни передбачено, що підставою для нарахування земельного податку є дані державного з емельного кадастру.

Відповідні центральні органи виконавчої влади з питань земельних ресурсів та державної реєстрації р ечових прав на нерухоме май но щомісяця, але не пізніше 10 числа наступного місяця, а також за запитом відпов ідного органу державної под аткової служби за місцезнах одженням земельної ділянки п одають інформацію, необхідн у для обчислення і справлянн я плати за землю, у порядку, в становленому Кабінетом Мін істрів України.

Згідно п. 286.2 статті 286 ПК Украї ни Платники плати за земл ю (крім фізичних осіб) самос тійно обчислюють суму подат ку щороку станом на 1 січня і н е пізніше 20 лютого поточног о року подають відповідном у органу державної податково ї служби за місцезнаходження м земельної ділянки податков у декларацію на поточний р ік за формою, встановленою у п орядку, передбаченому статт ею 46 цього Кодексу, з розбив кою річної суми рівними част ками за місяцями. Подання так ої декларації звільняє від о бов'язку подання щомісячних декларацій. При поданні перш ої декларації (фактичного по чатку діяльності як платника плати за землю) разом з нею подається довідка (витяг) п ро розмір нормативної грошо вої оцінки земельної ділян ки, а надалі така довідка по дається у разі затвердження нової нормативної грошової оцінки землі.

Згідно п. 287.3 статті 287 Податко вого кодексу України деклар ації на поточний рік, сплач ується рівними частками вла сниками та землекористувач ами земельних ділянок за міс цезнаходженням земельної ді лянки за податковий період , який дорівнює календарном у місяцю, щомісяця протягом 30 календарних днів, що наста ють за останнім календарни м днем податкового (звітног о) місяця.

Відповідно до п.59.1 ст. 59 ПК Укр аїни, у разі коли платник пода тків не сплачує узгодженої с уми грошового зобов' язання в установлені законодавство м строки, орган державної под аткової служби надсилає (вру чає) йому податкову вимогу в п орядку, визначеному для надс илання (вручення) податковог о повідомлення-рішення.

Згідно з п.59.4 ст. 59 ПУ України п одаткова вимога надсилаєтьс я також платникам податків, я кі самостійно подали податко ві декларації, але не погасил и суми податкових зобов' яза нь у встановлені цим Кодексо м строки, без попереднього на дсилання (вручення) податков ого повідомлення-рішення.

Відповідно до п.87.2 ст. 87 ПК Укр аїни джерелами погашення под аткового боргу платника пода тків є будь-яке майно такого п латника податків з урахуванн ям обмежень, визначених цим К одексом, а також іншими закон одавчими актами.

Згідно з п.95.1 ст.95 ПК України о рган державної податкової сл ужби здійснює за платника по датків і на користь держави з аходи щодо погашення податко вого боргу такого платника п одатків шляхом стягнення кош тів, які перебувають у його вл асності, а в разі їх недостатн ості - шляхом продажу майна та кого платника податків, яке п еребуває у податковій застав і.

Відповідно до п.95.2 ст.95 ПК Укра їни стягнення коштів та прод аж майна платника податків п ровадяться не раніше ніж чер ез 60 календарних днів з дня на діслання такому платнику под аткової вимоги.

Згідно з п.95.3 ст.95 ПК України с тягнення коштів з рахунків п латника податків у банках, об слуговуючих такого платника податків, здійснюється за рі шенням суду, яке направляєть ся до виконання органам держ авної податкової служби, у ро змірі суми податкового боргу або його частини.

В судовому засіданні встан овлено, що відповідач зареєс трований виконавчим комітет ом Луганської міської ради 29.1 0.2003 та перебуває на податкову о бліку в ДПІ у Жовтневому райо ні у м. Луганську як платник по датків (а.с. 10-11).

Сума боргу з податку по орен дній платі на землю у розмірі 27 334,93 грн., підтверджується под атковою декларацією з плати за землю (земельний податок т а/або орендна плата за земель ні ділянки державної або ком унальної власності) № 1878 від 31.01. 2011, згідно якою відповідачем б уло самостійно визначено зоб ов' язання по сплаті податку з орендної плати з юридичних осіб за серпень, вересень, жов тень, листопад 2011 року щоміся ця у сумі 7009,72 грн. (а.с. 17,18).

Згідно розрахунку суми под аткового боргу станом на 30.08.2011 у відповідача була переплата у сумі 703,95 грн.

Таким чином, податковий бор г на час звернення до суду скл ав 27 334,93 грн. (6305,77 грн.+7009,72 грн. +7009,72 грн . +7009,72 грн.).

Позивачем на адресу відпов ідача надсилалась податков а вимога від 08.09.2011 року № 500, яка бу ла повернута за закінченням терміну зберігання. (а.с. 14).

Оскільки за ТОВ «Гончар» об ліковується податкова забор гованість у сумі 27 334,93 грн., яка є узгодженою та обов' язково ю до сплати, позовні вимоги по даткового органу щодо стягне ння податкового боргу є зако нними та обґрунтованими.

Щодо посилання предс тавника відповідача на те, що земельна ділянка є власніст ю підприємства на підставі д оговору - купівлі продажу ві д 27.12.2010, а тому у позивача немає підстав для стягнення орендн ої плати, суд зазначає наступ не.

Як вбачається із мате ріалів справи, 03.08.2010 між ТОВ «Го нчар» та Ювілейною селищною радою було укладено договір оренди землі (а.с. 35-36).

Згідно п. 33 вказаного догово ру дія договору припиняється , зокрема, у разі придбання зем ельної ділянки Орендарем у в ласність (а.с. 36).

27.12.2011 між ТОВ «Гончар» та Ювіл ейною селищною радою укладен о договір купівлі-продажу зе мельної ділянки несільськог осподарського призначення, п редметом якого визначено, що Продавець на підставі рішен ня другої сесії шостого скли кання Ювілейної селищної рад и № 2/28 від 06.12.2010 передає за плату, а Покупець приймає у власніст ь і сплачує обговорену грошо ву суму за земельну ділянку. Пунктом 2 договору визначена ціна земельної ділянки - 230729, 00 грн.

Згідно п. 3.2.2 договору протяг ом 30 календарних днів з момент у повної сплати Покупцем вар тості землі та нотаріального посвідчення цього договору Продавець зобов' язаний ви дати Покупцю державний акт н а право власності.

Згідно п. 6.1 договору обов' я зок Продавця передати земель ну ділянку Покупцю вважаєтьс я виконаним і право власност і на земельну ділянку перехо дить до Покупця після одержа ння Покупцем державного акту на право власності на землю.

П. 6.2 договору передбачено, що з моменту виникнення у Покуп ця права власності на земель ну ділянку встановлений рані ше правовий режим і всі право встановлюючі документи про п рава Покупця на користування (оренду) цією земельною ділян кою втрачають чинність.

Правові підстави для набут тя ТОВ «Гончар» права власно сті на спірну земельну ділян ку також визначені у рішенні другої сесії шостого склика ння Ювілейної селищної ради від 06.12.2010 № 2/28.

Згідно статті 125 Земельного Кодексу України право власн ості на земельну ділянку, а та кож право постійного користу вання та право оренди земель ної ділянки виникають з моме нту державної реєстрації цих прав.

Згідно ч. 1 статті 126 ЗК Україн и право власності на земе льну ділянку посвідчуєтьс я державним актом, крім випад ків, визначених частиною дру гою цієї статті.

Таким чином, суд вважає, наб уття позивачем права власнос ті на земельну ділянку виник ає з моменту отримання та реє страції у відповідного орган у Державного акту на право вл асності на земельну ділянку, що передбачено нормами Земе льного Кодексу України. Дока зів звернення відповідача до відповідного органу для отр имання Державного акту на пр аво власності земельної діля нки представником відповіда ча надано не було.

Враховуючи встановлені об ставини у справі, надані стор онами докази по справі, суд вв ажає, що позовні вимоги Держа вної податкової інспекції в Артемівському районі у м. Луг анську до Товариства з обмеж еною відповідальністю “Гонч ар”, третя особа, яка не заявля є самостійних вимог на предм ет спору - Ювілейна селищна рада м. Луганськ Луганської о бласті про стягнення податк ового боргу з орендної плати з юридичних осіб у розмірі 27 33 4,93 грн. є обґрунтованими та так ими, що підлягають задоволен ню.

Питання по судових витрата х не вирішується, оскільки по зивач звільнений від їх спла ти у встановленому порядку, а ст. 94 Кодексу адміністративно го судочинства України не пе редбачено їх стягнення у дан их випадках.

Керуючись статтями 2, 9, 10, 11, 17, 18, 71 , 87, 94, 105, 158-163 Кодексу адміністрати вного судочинства України, с уд-

ПОСТАНОВИВ:

Позовні вимоги Державної податкової інспекції в Арте мівському районі у м. Лугансь ку до Товариства з обмеженою відповідальністю “Гончар”, третя особа, яка не заявляє са мостійних вимог на предмет с пору - Ювілейна селищна рада м. Луганськ Луганської облас ті про стягнення податковог о боргу з орендної плати з юр идичних осіб у розмірі 27 334,93 грн . задовольнити.

Стягнути з Товариств а з обмеженою відповідальніс тю «Гончар» (інд. код 32691629, 91021, м. Лу ганськ, кВ. Ольховский, 15/158) заб оргованість з орендної плати з юридичних осіб у розмірі 27 33 4, 93 грн. (двадцять сім тисяч три ста тридцять чотири гривні 93 к оп.) шляхом стягнення коштів з рахунків у банках обслугову ючих платника податків.

Постанова може бути о скаржена в апеляційному поря дку до Донецького апеляційно го адміністративного суду.

Апеляційна скарга подаєть ся до Донецького апеляційног о адміністративного суду чер ез Луганський окружний адмін істративний суд. Копія апеля ційної скарги одночасно надс илається особою, яка її подає , до суду апеляційної інстанц ії.

Апеляційна скарга на поста нову суду першої інстанції п одається протягом десяти дні в з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні ап еляційна скарга подається пр отягом десяти днів з дня отри мання копії постанови.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання апеляційної скарг и, встановленого статтею 186 КА С України, якщо таку скаргу не було подано.

Повний текст постанови скл адено та підписано 26 грудня 2011 року.

Суддя Н.В. Кравцова

Дата ухвалення рішення20.12.2011
Оприлюднено12.01.2012
Номер документу20568075
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-10778/11/1270

Ухвала від 18.10.2016

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

В.С. Шембелян

Ухвала від 19.09.2016

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

В.С. Шембелян

Ухвала від 10.02.2012

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Компанієць Ірина Дмитрівна

Ухвала від 10.02.2012

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Компанієць Ірина Дмитрівна

Ухвала від 07.03.2012

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Компанієць І.Д.

Постанова від 20.12.2011

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

Н.В. Кравцова

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні