Постанова
від 28.11.2011 по справі 2а-1670/9351/11
ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІ НІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 листопада 2011 року < ЧАС > м. Полтава Справа № 2а-1670/9351/11

Полтавський окружний ад міністративний суд у складі:

головуючого судді - Довг опол М.В.,

при секретарі - Ворошило ві Ю.В.,

за участю:

представника позивача і тр етьої особи - Сілаєва С.М.,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні справу за адміністративним позовом По лтавської госпрозрахунково ї дільниці зеленого будівниц тва до Управління з питань де ржавної реєстрації юридични х осіб та фізичних осіб-підпр иємців Виконавчого комітету Полтавської міської ради, тр еті особи - Управління житлов о-комунального господарства Виконавчого комітету Полтав ської міської ради, Полтавсь ка міська рада, Комунальне пі дприємство "Декоративні куль тури" про скасування запису, -

В С Т А Н О В И В:

09 листопада 2011 року Пол тавська госпрозрахункова ді льниця зеленого будівництва звернулась до Полтавського окружного адміністративног о суду з адміністративним по зовом до Управління з питань державної реєстрації юридич них осіб та фізичних осіб-під приємців Виконавчого коміте ту Полтавської міської ради, третя особа - Управління житл ово-комунального господарст ва Виконавчого комітету Полт авської міської ради, про ска сування запису у Єдиному дер жавному реєстрі про припинен ня діяльності Полтавської го спрозрахункової дільниці зе леного будівництва шляхом ре організації, внесений 06.06.2008 рок у № 15881270001007795.

В обґрунтування своїх вим ог позивач посилався на те, що 02.06.2011 року Полтавська міська ра да, як засновник Полтавської госпрозрахункової дільниці зеленого будівництва, скасу вала своє рішення від 23.04.2008 року про реорганізацію зазначено го підприємства шляхом приєд нання до комунального підпри ємства "Декоративні культури " Полтавської міської ради. Ра зом з тим, на звернення до держ авного реєстратора з проханн ям скасувати внесений 06.06.2008 рок у запис № 1 588 127 0001 007795 про внесення р ішення засновників (учасникі в) юридичної особи щодо припи нення юридичної особи, яке по в`язане з реорганізацією, отр имано відмову, у зв' язку з ти м, що на даний момент порядку с касування рішення засновник ів щодо припинення юридично ї особи законодавством не вс тановлено.

Ухвалою Полтавського окр ужного адміністративного су ду від 11.11.2011 року до участі в спр аві залучено в якості третіх осіб, які не заявляють самост ійних вимог на предмет спору , Полтавську міську раду та КП "Декоративні культури".

Представник позивача і од ночасно представник третьої особи - КП "Декоративні культу ри" в судовому засіданні підт римав позовні вимоги, просив їх задовольнити, посилаючис ь на обставини, викладені в по зовній заяві.

Представник відповідача в судове засідання не з`явився , хоча про час та місце судовог о розгляду повідомлявся нале жним чином, надав до суду клоп отання про розгляд справи за його відсутності. У судовому засіданні 23.11.2011 року не запереч ував проти скасування судом запису про внесення рішення засновників про припинення ю ридичної особи шляхом реорга нізації - Полтавської госпро зрахункової дільниці зелено го будівництва, пояснюючи це тим, що Законом України "Про д ержавну реєстрацію юридични х осіб та фізичних осіб - підпр иємців" процедура відміни у Є ДР рішення засновника щодо п рипинення юридичної особи не визначена, тому тільки суд мо же прийняти рішення про скас ування такої реєстраційної д ії.

Треті особи Управління жит лово-комунального господарс тва Виконавчого комітету Пол тавської міської ради та Пол тавська міська рада не забез печили явку уповноважених пр едставників, хоча про час та м ісце судового засідання пові домлялись належним чином.

За таких обставин суд дійшо в висновку про можливість ро згляду справи за даної явки.

Заслухавши пояснення пред ставника позивача і третьої особи, вивчивши та дослідивш и матеріали справи, надані ст оронами докази, всебічно і по вно з' ясувавши всі фактичн і обставини, на яких ґрунтуют ься позовні вимоги, об' єкти вно оцінивши докази, які мают ь юридичне значення для розг ляду справи і вирішення спор у по суті, суд виходить з насту пного.

Судом встановлено, що Полта вська госпрозрахункова діль ниця зеленого будівництва (к од ЄДРПОУ 03351869) зареєстрована 01. 03.1991 року, відповідні відомості включені до Єдиного державн ого реєстру юридичних осіб т а фізичних осіб-підприємців 06.06.2008 року, номер запису 1 588 120 0000 007795, щ о підтверджується витягом та довідкою з ЄДР, наявними у спр аві.

Засновником Полтавської г оспрозрахункової дільниці з еленого будівництва як комун ального підприємства є Полт авська міська рада.

23.04.2008 року рішенням двадцять сьомої сесії Полтавської міс ької ради п`ятого скликання "П ро реорганізацію Полтавсько ї госпрозрахункової дільниц і зеленого будівництва" Полт авську госпрозрахункову діл ьницю зеленого будівництва р еорганізовано шляхом приєдн ання до КП "Декоративні культ ури" Полтавської міської рад и, у зв'язку з чим також утворе но відповідну комісію з прип инення (а.с. 6).

06.06.2008 року до Єдиного державн ого реєстру юридичних осіб т а фізичних осіб - підприємців державним реєстратором Вико навчого комітету Полтавсько ї міської ради внесено запис № 1 588 120 0000 007795 про внесення рішення засновників (учасників) юрид ичної особи щодо припинення юридичної особи, яке пов`язан е з реорганізацією.

На виконання рішення Полта вської міської ради від 23.04.2008 ро ку розпорядженням міського г олови від 06.08.2010 року № 234-р затвер джено передавальний акт майн а від Полтавської госпрозрах ункової дільниці зеленого бу дівництва до КП "Декоративні культури" Полтавської міськ ої ради.

Із довідки із ЄДР вбачаєтьс я, що процедуру припинення По лтавською госпрозрахунково ю дільницею зеленого будівни цтва не завершено, державну р еєстрацію припинення не пров едено.

02.06.2011 року Полтавською місько ю радою шостого скликання на одинадцятій сесії прийнято рішення "Про скасування ріше нь Полтавської міської ради п`ятого скликання щодо реорг анізації Полтавської госпро зрахункової дільниці зелено го будівництва та припинення її діяльності шляхом ліквід ації" (а.с. 9). Вказаним рішенням скасовано п.п. 1, 2, 3, 4 рішення від 23.04.2008 року, а також розпоряджен ня міського голови № 234-р від 06.08. 2010 року "Про затвердження пере давального акту Полтавської госпрозрахункової дільниці зеленого будівництва", уповн оважено Управління житлово-к омунального господарства на дати державному реєстратору пакет документів для внесен ня запису до ЄДР про відміну р ішення засновника від 23.04.2008 рок у.

17.06.2011 року позивач надіслав з азначене рішення до Управлін ня з питань державної реєстр ації юридичних осіб та фізич них осіб-підприємців Виконав чого комітету Полтавської мі ської ради із проханням внес ти запис до ЄДР про відміну рі шення засновника від 23.04.2008 року про припинення Полтавської госпрозрахункової дільниці зеленого будівництва шляхом її реорганізації (а.с. 10).

Листом від 17.06.2011 року за № 01-30/01/565 У правлінням з питань державно ї реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців виконавчого комітету Полтав ської міської ради залишено без розгляду заяву позивача, із посиланням на те, що на дан ий момент відміна рішення за сновників щодо припинення юр идичної особи законодавчо не визначена.

За таких обставин позивач з вернувся до суду із відповід ним позовом.

Надаючи оцінку позовним ви могам, суд приходить до насту пних висновків.

Відповідно до положення ча стини 1 статті 4 Закону України "Про державну реєстрацію юри дичних осіб та фізичних осіб - підприємців" від 15.05.2003 N 755-IV, який набрав чинності 01.07.2004 (надалі За кон N 755-IV) державна реєстрація ю ридичних осіб та фізичних ос іб - підприємців - це засвідчен ня факту створення або припи нення юридичної особи, засві дчення факту набуття або поз бавлення статусу підприємця фізичною особою, а також вчин ення інших реєстраційних ді й, які передбачені цим Закон ом, шляхом внесення відповід них записів до Єдиного держа вного реєстру.

Відповідно до статті 33 Закону N 755-IV юридична особа пр ипиняється в результаті пере дання всього свого майна, пра в та обов'язків іншим юридичн им особам - правонаступникам у результаті злиття, приєдна ння, поділу, перетворення (ре організації) або в результат і ліквідації за рішенням, при йнятим засновниками (учасник ами) юридичної особи або упов новаженим ними органом, за су довим рішенням або за рішен ням органу державної влади, прийнятим у випадках, передб ачених законом. Юридична осо ба є такою, що припинилася, з д ати внесення до Єдиного держ авного реєстру запису про де ржавну реєстрацію припиненн я юридичної особи.

Згідно з частиною 1 статті 35 З акону N 755-IV державний реєстрато р за відсутності підстав для залишення документів, які по дані для внесення до Єдиного державного реєстру запису п ро рішення засновників (учас ників) юридичної особи або уп овноваженого ними органу щод о припинення юридичної особи , без розгляду повинен у день н адходження цих документів, в нести до Єдиного державного реєстру запис про рішення за сновників (учасників) юридич ної особи або уповноваженого ними органу щодо припинення юридичної особи та в той же де нь повідомити органи статист ики, державної податкової сл ужби, Пенсійного фонду Украї ни, фондів соціального страх ування про внесення такого з апису.

Як встановлено в судовому з асіданні та підтверджується матеріалами справи, державн им реєстратором Управління з питань державної реєстрації юридичних осіб та фізичних о сіб-підприємців виконавчого комітету Полтавської місько ї ради внесено до Єдиного дер жавного реєстру запис за № 1 588 127 0001 007795 від 06.06.2008 року про рішення засновників (учасників) юрид ичної особи або уповноважено го ними органу щодо припинен ня юридичної особи, яке пов`яз ано з реорганізацією.

Рішення про припинення під приємства є виключним право м його засновника, а тому ві н не позбавлений права також відмінити власне рішення.

Враховуючи те, що в Єдиний державний реєстр внесений т ільки запис про рішення засн овників про припинення шляхо м реорганізації, при цьому де ржавну реєстрацію припиненн я юридичної особи шляхом рео рганізації не проведено, суд вважає, що належним способом захисту прав та інтересів по зивача є скасування запису № 1 588 127 0001 007795 , внесеного до Єдиного державного реєстру юридични х осіб та фізичних осіб - під приємців 06.06.2008 року, про рішення учасників юридичної особи а бо уповноваженого ними орган у щодо припинення юридичної особи шляхом реорганізації.

Зважаючи на викладене, адм іністративний позов підляга є задоволенню.

Відповідно до частини 3 стат ті 94 Кодексу адміністративно го судочинства якщо адмініс тративний позов задоволено ч астково, судові витрати, здій снені позивачем, присуджують ся йому відповідно до задово лених вимог, а відповідачу - ві дповідно до тієї частини вим ог, у задоволені яких позивач еві відмовлено.

На підставі викладеного, ке руючись статтями 33, 35 Закону Ук раїни "Про державну реєстрац ію юридичних осіб та фізични х осіб - підприємців", статтями 7, 8, 9, 10, 11, 71, 160-163 Кодексу адміністра тивного судочинства України ,-

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний поз ов Полтавської госпрозрахун кової дільниці зеленого буді вництва до Управління з пита нь державної реєстрації юрид ичних осіб та фізичних осіб-п ідприємців Виконавчого комі тету Полтавської міської рад и, треті особи - Управління жит лово-комунального господарс тва Виконавчого комітету Пол тавської міської ради, Полта вська міська рада, Комунальн е підприємство "Декоративні культури" про скасування зап ису задовольнити.

Скасувати запис № 1 588 127 0001 007795 від 06.06.2008 року у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фі зичних осіб-підприємців про внесення рішення засновникі в (учасників) про припинення ю ридичної особи - Полтавської госпрозрахункової дільниці зеленого будівництва (код ЄД РПОУ 03351869) шляхом реорганізаці ї на підставі рішення Полтав ської міської ради від 23.04.2008 рок у.

Стягнути з Державного бюдж ету України на користь Полта вської госпрозрахункової ді льниці зеленого будівництва витрати зі сплати судового збору в розмірі 28 грн. 23 коп.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання апеляційної скарг и. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо й ого не скасовано, набирає зак онної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного про вадження або набрання законн ої сили рішенням за наслідка ми апеляційного провадження .

Постанова може бути оскарж ена до Харківського апеляцій ного адміністративного суду через Полтавський окружний адміністративний суд шляхом подання апеляційної скарги протягом десяти днів з дня пр оголошення постанови з одноч асним поданням її копії до су ду апеляційної інстанції. У р азі складення постанови у по вному обсязі відповідно до с татті 160 Кодексу адміністрат ивного судочинства України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апе ляційна скарга подається про тягом десяти днів з дня отрим ання копії постанови.

Повний текст постан ови виготовлено 05 грудня 2011 рок у.

Суддя М.В. Довгопол

Дата ухвалення рішення28.11.2011
Оприлюднено11.01.2012
Номер документу20583438
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-1670/9351/11

Постанова від 28.11.2011

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

М.В. Довгопол

Ухвала від 11.11.2011

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

М.В. Довгопол

Ухвала від 11.11.2011

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

М.В. Довгопол

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні