Постанова
від 30.11.2011 по справі 2а-1670/9455/11
ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

          

ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 листопада 2011 року

м. Полтава

Справа № 2а-1670/9455/11

Полтавський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді – Довгопол М.В.,

при секретарі  – Ворошилові Ю.В.,  

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за адміністративним позовом Полтавського обласного відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності до Приватного агропідприємства "Диканське" про стягнення заборгованості, -

В С Т А Н О В И В:

14 листопада 2011 року  Полтавське обласне відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності звернулося до Полтавського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Приватне агропідприємство "Диканське" про стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків в розмірі 2028 грн 49 коп.

В обґрунтування своїх вимог позивач посилався на те, що за результатами проведеної перевірки відповідача встановлені порушення вимог п.3 ч. 2 ст. 27, ст. 47 Закону України "Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням", п. 4.7 "Інструкції про порядок надходження, обліку та витрачання коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності", на підставі чого прийнято рішення про застосування та зарахування до бюджету сум фінансових (штрафних ) санкцій, неправомірних витрат, донарахування сум внесків та пені на загальну суму 10 260 грн., яке на дату звернення до суду залишається не виконаним в частині сплати  2028 грн. 49 коп.

Позивач в судове засідання не з`явився, надав до суду заяву про розгляд справи за відсутності його представника.

Відповідач в судове засідання не з'явився, про час, дату та місце судового засідання повідомлявся належним чином, клопотань про відкладення судового засідання не надсилав.

За таких обставин суд вважає за можливе провести судовий розгляд за наявними в справі матеріалами.

Вивчивши та дослідивши матеріали справи, повно та всебічно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що Приватне агропідприємство "Диканське" (код ЄДРПОУ 32790496) зареєстроване Диканською райдержадміністрацією 03.03.2004, про що зроблено запис у журналі обліку реєстраційних справ № 134.

Відповідно до картки страхувальника, копія якої наявна в матеріалах справи, відповідач перебуває на обліку у Полтавському міжрайонному ВД ФСС З ТВП, місцевий реєстраційний номер страхувальника - 1/1693.

          11 лютого 2011 року головним спеціалістом КРВ виконавчої дирекції Полтавського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності згідно доручення № 109 від 02.02.2011 року проведена перевірка відповідача щодо правильності нарахування, перерахування та використання коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності за період 01.01.2008 року по 31.12.2010 року.

За наслідками перевірки складено акт перевірки правильності нарахування, перерахування і використання коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності № 10/9 від 11.02.2011 року, в якому зафіксовано порушення вимог ч. 1 ст. 23, п.3 ч. 2 ст. 27, ст. 47 Закону України "Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням", п. 4.7 "Інструкції про порядок надходження, обліку та витрачання коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності".

На підставі результатів зазначеної перевірки позивачем прийнято рішення № 68 від 21.02.2011 року про застосування та зарахування до бюджету Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, відображення у звіті сум фінансових (штрафних) санкцій, неправомірних витрат, донарахованих сум внесків та пені за порушення законодавства про загальнообов`язкове державне соціальне страхування, відповідно до якого застосовано штраф за несвоєчасну сплату страхових внесків в розмірі  - 1034 грн, пеня за несвоєчасну сплату страхових внесків в розмірі - 53 грн, не прийнято до заліку неправомірних витрат - 6115 грн, застосовано штраф за порушення порядку втрачання страхових коштів - 3058 грн.

Зазначене рішення   № 68 від 21.02.2011 року отримано відповідачем 25.02.2011 року, про що свідчить наявна в матеріалах справи копія повідомлення про вручення поштового відправлення.

Доказів оскарження вказаного рішення у встановленому законом порядку суду не надано.

Відповідно до п. 15.2 Інструкції про порядок проведення ревізій та перевірок по коштах Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затвердженої постановою правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 19.09.2001 № 38, чинної на час виникнення спірних правовідносин,  (надалі - Інструкція № 38), ревізія (перевірка) проводиться згідно з планом-графіком роботи органу Фонду. Перевірці підлягають документи за поточний та попередній роки, а у разі виявлення порушень або зловживань - за більш ранні періоди, незалежно від того чи був цей період раніше обревізований.

Згідно з п. 15.13 Інструкції № 38 при ревізії страхувальників перевіряється:  здійснення заходів по усуненню недоліків та порушень, виявлених попередніми ревізіями та перевірками;  повнота нарахування та своєчасність перерахування страхових внесків;  наявність та причини виникнення заборгованості по коштах до Фонду;  нарахування пені за несвоєчасну сплату внесків до Фонду та сплата фінансових і штрафних санкцій;  надходження часткової вартості за путівки;  правильність використання коштів Фонду на виплату установлених видів допомог по соціальному страхуванню;  використання путівок на санаторно-курортне лікування, оздоровлення працюючих та членів їх сімей та правильність ведення їх обліку;  дотримання діючих положень щодо оздоровлення та позашкільного обслуговування дітей;  правильність складання звітності по коштах соціального страхування та своєчасність її представлення в органи Фонду;  правомірність надходжень і використання коштів соцстраху, які надійшли від робочих органів Фонду;  фінансування та витрати коштів Фонду по санаторіях-профілакторіях; виконання кошторису по коштах Фонду (у страхувальників з чисельністю працюючих 300 чоловік і більше).

Пунктом 15.14.1 Інструкції № 38 по результатах ревізії або перевірки складається акт. В акті ревізії (перевірки) зазначається: за який період проведено ревізію (перевірку), які виявлено порушення в нарахуванні і сплаті страхових внесків та пені, обчисленні і виплаті допомоги, у здійсненні інших виплат за рахунок коштів Фонду; відображаються суми додатково нарахованих страхових внесків і пені, суми витрат, які не приймаються до заліку в рахунок страхових внесків чи належать до виплати застрахованим особам додатково.

          Відповідно до пункту 15.14.5 Інструкції № 38 за матеріалами акта ревізії протягом 20 календарних днів керівники виконавчої дирекції Фонду або його відділень, їх заступники приймають рішення про застосування фінансових та штрафних санкцій до страхувальника. У рішенні вказуються суми фінансових санкцій, які належить зарахувати до бюджету Фонду, шляхом відображення у звіті страхувальника по коштах Фонду

Згідно з пунктом 15.14.6 зазначеної інструкції рішення про застосування фінансових (штрафних) санкцій та зарахування їх до бюджету Фонду вважаються надісланими (врученими): фізичній особі, якщо їх вручено особисто такій фізичній особі або її законному представникові чи надіслано поштовим відправленням на її адресу за місцем проживання або останнього відомого місця її знаходження. Поштове відправлення висилається з поміткою "Вручити особисто. З рекомендованим повідомленням".

Частиною 1 статті 30 Закону України "Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням" страхувальники та інші отримувачі страхових коштів у разі порушення порядку використання страхових коштів відшкодовують Фонду в повному обсязі неправомірно витрачену суму страхових коштів та/або вартість наданих соціальних послуг і сплачують штраф у розмірі 50 відсотків такої суми.

За несвоєчасне повернення або повернення не в повному обсязі страхових коштів відповідно до частини першої статті 21 та статті 22 цього Закону на страхувальників та інших отримувачів коштів Фонду накладається штраф у розмірі 10 відсотків несвоєчасно повернутих або повернутих не в повному обсязі страхових коштів. Одночасно на суми несвоєчасно повернутих або повернутих не в повному обсязі страхових коштів і штрафних санкцій нараховується пеня в розмірі 0,1 відсотка зазначених сум коштів, розрахована за кожний день прострочення платежу.

З матеріалів справи вбачається, що відповідачем на виконання рішення № 68 від 21.02.2011 року перераховано  6908 грн 20 коп. та зараховано заборгованість за Фондом 1323 грн. 31 коп., тому на  час розгляду справи у суді заборгованість складає 2028 грн 49 коп., яка відображена відповідачем у звіті за 9 місяців 2011 року.

Зважаючи на викладене, позовні вимоги про стягнення вказаної суми коштів є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

          Згідно ч. 4 ст. 94 Кодексу адміністративного судочинства України у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

На підставі викладеного, керуючись статтями 7, 8, 9, 10, 11, 71, 160-163  Кодексу адміністративного судочинства України,

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Полтавського обласного відділення  Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності до Приватного агропідприємства "Диканське" про стягнення заборгованості задовольнити.

Стягнути з Приватного агропідприємства "Диканське" (код ЄДРПОУ 32790496, Полтавська область, Диканський район, с. Великі Будища, вул. Кононенка, б.31, 38521) на користь Полтавського обласного відділення  Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (р/р 37171160005101 в ГУДКУ в Полтавській області, МФО 831019, код ЄДРПОУ 21052432) заборгованість зі сплати страхових внесків в розмірі 2028 грн 49 коп. (дві тисячі двадцять вісім гривень сорок дев`ять копійок).          

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Постанова може бути оскаржена до Харківського апеляційного адміністративного суду через Полтавський окружний адміністративний суд шляхом подання апеляційної скарги протягом десяти днів з дня проголошення постанови з одночасним поданням  її копії до суду апеляційної інстанції. У разі складення постанови у повному обсязі відповідно до статті 160  Кодексу адміністративного судочинства України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

          Повний текст постанови виготовлено 05 грудня 2011 року.

   

          Суддя                                                                                М.В. Довгопол

СудПолтавський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення30.11.2011
Оприлюднено12.01.2012
Номер документу20583509
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-1670/9455/11

Постанова від 30.11.2011

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

М.В. Довгопол

Ухвала від 15.11.2011

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

М.В. Довгопол

Ухвала від 15.11.2011

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

М.В. Довгопол

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні