Постанова
від 24.11.2011 по справі 2а/1770/4591/2011
РІВНЕНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 2а/1770/4591/2011

24 листопада 2011 року 17год. 30хв. м. Рівне

Рівненський окружний ад міністративний суд у складі судді Шевчук С.М. за участю сек ретаря судового засідання Бє лкіної Д.С. та сторін і інших о сіб, які беруть участь у справ і:

прокурор: < Текст >

позивача: представник не пр ибув;

відповідача: представник н е прибув; третьої особи позив ача: представник < Текст > трет ьої особи відповідача: предс тавник < Текст >

розглянувши у відкритому с удовому засіданні адміністр ативну справу за позовом

Березнівський районний ц ентр зайнятості < Список > < По зивач в особі > третя особа, як а не заявляє самостійних вим ог на предмет спору на сторон і позивача < 3-тя особа >

до ОСОБА_1 третя особа, як а не заявляє самостійних вим ог на предмет спору на сторон і відповідача < 3-тя особа >

про стягнення заборговано сті, -

ВСТАНОВИВ :

Березнівський районний ц ентр зайнятості звернувся до суду з позовом про стягнення з гр. ОСОБА_1 отриманої мат еріальної допомоги за період професійної перепідготовки у зв'язку з відмовою від підхо дящої роботи після навчання за сприянням служби зайнятос ті в сумі 7127,53 гривень.

В судове засідання предста вник позивача не з'явився. Под ав до суду заяву про розгляд с прави за його відсутності, по зовні вимоги підтримує, прос ить суд задовольнити позовні вимоги.

Відповідач в судове засіда ння не з' явилась, подала до с уду заяву про розгляд справи за її відсутності, позовні ви моги визнає, не заперечує про ти задоволення позову.

Враховуючи неявку в судове засідання всіх осіб, які беру ть участь у справі, відповідн о до положень ч. 6 ст. 12 та ч. 1 ст. 41 К АС України, повне фіксування судового засідання за допом огою звукозаписувального те хнічного засобу не забезпечу ється.

Розглянувши доводи, виклад ені в позовній заяві, досліди вши подані суду письмові док ази, оцінивши їх за своїм внут рішнім переконанням, що ґрун тується на всебічному, повно му і об'єктивному розгляді у с удовому процесі всіх обстави н справи в їх сукупності, суд вважає, що позов підлягає до з адоволення повністю.

Відповідно до п.1 ст.1 Закону У країни "Про загальнообов'язк ове державне соціальне страх ування на випадок безробіття " №1533-III від 02.03.2000 року, загальнообо в'язкове державне соціальне страхування на випадок безро біття - це система прав, обов'я зків і гарантій, яка передбач ає матеріальне забезпечення на випадок безробіття з неза лежних від застрахованих осі б обставин та надання соціал ьних послуг за рахунок кошті в Фонду загальнообов'язковог о державного соціального стр ахування України на випадок безробіття.

Позивач, згідно з ч.2 ст.12 Зако ну України "Про загальнообов ' язкове державне соціальне страхування на випадок безр обіття" №1533-III від 02.03.2000 року, є робо чим органом виконавчої дирек ції Фонду загальнообов' язк ового державного соціальног о страхування України на вип адок безробіття, і на нього, зг ідно з пунктами 4-5 вказаної ча стини, покладено, зокрема, фун кцію з виплати забезпечення, надання передбачених даним Законом соціальних послуг та з контролю щодо обґрунтован ості виплати матеріального з абезпечення.

Судом встановлено, що 03.09.2010 ро ку гр. ОСОБА_2 зареєструва лася в Березнівському районн ому центрі зайнятості, як осо ба, що звернулась до центру в п ошуках роботи. 10.09.2010 року відпов ідач подала позивачу заяву, в якій зазначила, що трудовою д іяльністю не займається, пен сію не отримує та суб'єктом пі дприємницької діяльності не зареєстрований, просила над ати їй статус безробітного з виплатою допомоги по безроб іттю (а.с.6). Відповідно до вказа ної заяви, 10.09.2010 року відповідач у було надано статус безробі тної та призначено виплату д опомоги по безробіттю (а.с.7, 8-9).

Згідно укладеного договор у №175110100100341 від 01.10.2010 року між Березн івським РЦЗ та гр. ОСОБА_1, о станню було направлено на на вчання (професійну перепідго товку) у Рівненський центр пр офесійно-технічної освіти Де ржавної служби зайнятості за спеціальністю "кравець розр яд 3" з 06.10.2010 року по 05.04.2011 року з мет ою сприяння подальшому праце влаштуванню.(а.с.10-13).

Після проходження навчанн я по вказаній спеціальності ОСОБА_1 направлено на прац евлаштування у ТОВ "Укленко", щ о підтверджується направлен ням №17511105160009003 від 01.07.2011 року (а.с.14). Ві д вказаної роботи відповідач відмовилася.

В розумінні ч.1 ст. 2 Закону Ук раїни "Про зайнятість населе ння" №803-XII від 01.03.1991 року, безробіт ними визнаються працездатні громадяни працездатного вік у, які через відсутність робо ти не мають заробітку або інш их передбачених законодавст вом доходів і зареєстровані у державній службі зайнятост і як такі, що шукають роботу, г отові та здатні приступити д о підходящої роботи.

Згідно абз. 2 ч. 3 ст. 36 Закону Ук раїни «Про загальнообов' яз кове державне соціальне стра хування на випадок безробітт я» та ч. 1 п. 28 Порядку надання ма теріальної допомоги у період професійної підготовки, пер епідготовки або підвищення к валіфікації безробітного, з атвердженого Наказом Мініст ерства праці та соціальної п олітики України від 20.11.2000 року № 308, у разі припинення професій ного навчання за направлення м державної служби зайнятост і без поважних причин або від мови працювати за набутою пр офесією (спеціальністю) з осі б стягується загальна сума в итрат на професійне навчання , включаючи суму виплаченої м атеріальної допомоги у періо д професійного навчання, вит рат на проїзд до місця навчан ня і назад (включаючи щоденні ) та витрат на проживання.

Крім того, відповідно до п.п . 17 п. 5.5 Порядку надання допомог и по безробіттю, у тому числі о дноразової її виплати для ор ганізації безробітними підп риємницької діяльності, затв ердженого наказом Міністерс тва праці та соціальної полі тики України №307 від 20.11.2000 року, в иплата допомоги по безробітт ю припиняється з дня відмови безробітного від роботи за с пеціальністю, професією, наб утою після професійної підго товки, перепідготовки або пі двищення кваліфікації за нап равленням державної служби з айнятості.

Допомога по безробіттю та матеріальна допомога за навч ання ОСОБА_1 була перерахо вана на рахунок № НОМЕР_2, який вона відкрила у філії «О щадбанку».

Під час перебування на облі ку в Березнівському РЦЗ як бе зробітна, ОСОБА_1 отримал а допомогу по безробіттю, а са ме за період з06.10.2010 року по 05.04.2011 ро ку відповідач отримала: мате ріальної допомоги за період професійного навчання - 3017,64 гр н., витрати на проїзд склали 2540, 00 грн., вартість навчання стан овить 1569,89 грн. Вказані обстави ни підтверджені дослідженим и в судовому засіданні доказ ами: довідкою про доходи, отри мані ОСОБА_1 (а.с.15), довідкою про вартість навчання від 15.09 .2011 року № 15-2928 (а.с.16), копіями платі жних доручень про перерахува ння коштів, копіями відомост ей виплати за видами забезпе чення.

Оскільки ОСОБА_1 відмов илась працювати за набутою п рофесією (спеціальністю), вон а зобов' язана повернути вит рати на професійне навчання, включаючи суму виплаченої м атеріальної допомоги у періо д професійного навчання та к онтрольні витрати на проїзд.

Позивачем відповідачу бул а виставлена вимога про пове рнення коштів в сумі 7127,53 грн. (а. с.17). Однак, відповідач доброві льно кошти не повернула. .

Оскільки судом встановлен о, а матеріалами справи довед ено та не заперечується відп овідачем те, що відповідач пр оходила навчання у Рівненськ ому ЦП-ТОДСЗ за навчальною пр ограмою «Кравець 3 розряд" з06.10. 2010 року по 05.04.2011 року та в подальш ому була зобов' язана працюв ати за здобутою спеціальніст ю, проте відмовилась від запр опонованої роботи, тому підл ягає стягненню на користь по зивача уся сума виплаченої в ідповідачу допомоги за періо д професійної перепідготовк и у зв' язку з відмовою від пі дходящої роботи після навчан ня за сприянням служби зайня тості, як безпідставно одерж ана нею, починаючи з моменту п ризначення такої допомоги.

З огляду на вищевикладене, з важаючи, що на час звернення п озивача з даним позовом до су ду відповідач доказів добров ільної сплати коштів, отрима них від позивача в сумі 7127,53 гри вень суду не надав, позов обґр унтований і на підставі ч.3 ст. 36 Закону України "Про загальн ообов'язкове державне соціал ьне страхування на випадок б езробіття" №1533-III від 02.03.2000 року, пі длягає до задоволення.

Судові витрати (державне ми то) згідно ст. 94 КАС України з ві дповідача не стягуються.

Керуючись статтями < Текст >, 160-163 Кодексу адміністративно го судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

< Текст > Позов задовольнит и повністю.

Стягнути з ОСОБА_1 (ідент ифікаційний номер НОМЕР_1 ) на користь Березнівського р айонного центру зайнятості ( код 13979787) 7127,53 грн. (сім тисяч сто дв адцять сім гривень 53 коп.).

Постанова суду першої інс танції набирає законної сили після закінчення строку под ання апеляційної скарги, якщ о таку скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не с касовано, набирає законної с или після повернення апеляці йної скарги, відмови у відкри тті апеляційного провадженн я або набрання законної сили рішенням за наслідками апел яційного провадження.

Апеляційна скарга подаєть ся до Житомирського апеляцій ного адміністративного суду через Рівненський окружний адміністративний суд. Копія апеляційної скарги одночасн о надсилається особою, яка її подає, до Житомирського апел яційного адміністративного суду.

Апеляційна скарга на поста нову суду першої інстанції п одається протягом десяти дні в з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні ап еляційна скарга подається пр отягом десяти днів з дня отри мання копії постанови.

Якщо суб'єкта владних повно важень у випадках та порядку , передбачених частиною четв ертою статті 167 КАС України, бу ло повідомлено про можливіст ь отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеля ційне оскарження постанови с уду обчислюється з наступног о дня після закінчення п'ятид енного строку з моменту отри мання суб'єктом владних повн оважень повідомлення про мож ливість отримання копії пост анови суду.

Суддя < Підпис > Шевчук С.М.

Дата ухвалення рішення24.11.2011
Оприлюднено12.01.2012
Номер документу20591427
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/1770/4591/2011

Постанова від 24.11.2011

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

Шевчук С.М.

Ухвала від 03.11.2011

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

Шевчук С.М.

Ухвала від 03.11.2011

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

Шевчук С.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні