Постанова
від 21.07.2011 по справі 2-а/1970/1920/11
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 2-а/1970/1920/11

"21" липня 2011 р.                                                                                           м. Тернопіль

Тернопільський окружний адміністративний суд, в складі:

головуючого судді Мартиць О.І.   

          при секретарі судового засідання  Митко В.В.

          за участю:

          представника позивача - державної податквої інспекції у Підволочиському районі Тернопільської області ОСОБА_1, довіреність №4198/10 від 30.06.2011 року

          розглянувши у відкритому судовому засідані в залі суду в місті Тернополі адміністративну справу за адміністративним позовом державної податкової інспекції у Підволочиському районі Тернопільської області  до кооперативного торгово-виробничого підприємства Підволочиського РайСТ   про стягнення заборгованості

ВСТАНОВИВ:

Державна податкова інспекція у Підволочиському районі Тернопільської області звернулася до суду з адміністративним позовом до кооперативного торгово - виробничого підприємства Підволочиського РайСТ про стягнення податкового боргу в розмірі 1928,90 грн., який виник станом на 31.05.2011 року, що підтверджується довідкою про наявність податкового боргу, обліковою карткою та іншими матеріалами справи і не погашений в добровільному порядку.

В судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримала повністю, з мотивів викладених у позовній заяві та просить задовольнити.

Представник відповідача в суд не з'явився, хоча про день, час та місце слухання справи повідомлявся своєчасно і належним чином, що не перешкоджає розгляду справи по суті у його відсутності за наявності достатніх документів про права і обов'язки сторін у відповідності до вимог чинного законодавства України.

Дослідивши матеріали справи та оцінивши подані докази в їх сукупності, заслухавши пояснення представника позивача, суд встановив наступні обставини.

У відповідності до пп. 41.1.1. п. 41.1. ст. 41 Податкового кодексу України, органи державної податкової служби є контролюючими органами щодо податків, які справляються до бюджетів та державних цільових фондів, крім зазначених у підпункті 41.1.2 цього пункту, а також стосовно законодавства, контроль за дотриманням якого покладається на органи державної податкової служби.

До функцій податкового органу, згідно статті 10 Закону України "Про державну податкову службу в Україні", входить здійснення контролю за своєчасністю, достовірністю, повнотою нарахування та сплати податків та зборів.

Крім випадків, передбачених податковим законодавством, платник податків самостійно обчислює суму податкового та/або грошового зобов'язання та/або пені, яку зазначає у податковій (митній) декларації або уточнюючому розрахунку, що подається контролюючому органу у строки, встановлені цим Кодексом (п. 54.1. Податкового кодексу України).

В порушення вказаних вище норм відповідач несвоєчасно та не в повному обсязі сплачував узгоджені суми грошових зобов'язань, що призвело до виникнення заборгованості перед бюджетом.

Як вбачається з матеріалів справи: податкової декларації з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності) вх. №983 від 31.01.2011 року, податкової декларації з податку на додану вартість вх №4908 від 21.03.2011 року, облікових карток платника по податку на додану вартість та по земельному податку з юридичних осіб, за відповідачем кооперативним торгово - виробничим підприємством Підволочиським РайСТ рахується заборгованість перед бюджетами та державними цільовими фондами в розмірі 1928,90 грн, яка не охоплена заходами примусового стягнення.

Платник податків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого Податковим кодексом для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених цим Кодексом (п. 57.1. ст. 57 Податкового кодексу України).

Як передбачено пп. 129.1.1. п. 129.1. ст. 129 Податкового кодексу України, після закінчення встановлених цим Кодексом строків погашення узгодженого грошового зобов'язання на суму податкового боргу нараховується пеня.

Відповідно до п. 95.1. ст. 95 Податкового кодексу України, орган державної податкової служби здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

Органи державної податкової служби мають право, зокрема, звертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, обслуговуючих такого платника, на суму податкового боргу або його частини (пп. 20.1.18. п. 20.1. ст. 20 Податкового кодексу України). Стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання органам державної податкової служби, у розмірі суми податкового боргу або його частини (п. 95.3. ст. 95 Податкового кодексу України).

Згідно п. 95.4. ст. 95 Податкового кодексу України, орган державної податкової служби на підставі рішення суду здійснює стягнення коштів у рахунок погашення податкового боргу за рахунок готівки, що належить такому платнику податків.

Відповідно до ст.ст. 11, 71 Кодексу адміністративного судочинства України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, а суд згідно ст. 86 цього Кодексу, оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному,  повному та об'єктивному дослідженні.

За таких встановлених обставин суд приходить до висновку, що позовні вимоги підлягають до задоволення як обгрунтовано заявлені та документально підтверджені.

Керуючись ст.ст.2,6,7,11,86,122,160-163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити.

Стягнути з кооперативного торгово - виробничого підприємства Підволочиського РайСТ  (47800, смт. Підволочиськ, вул. Шевченка 8, Тернопільська область, ідентифікаційний код 01739546) заборгованість перед бюджетами та державними цільовими фондами в розмірі 1928  (одну тисячу дев'ятсот двадцять вісім) грн. 90 коп.

Постанова суду може бути оскаржена до Львівського апеляційного адміністративного суду через Тернопільський окружний адміністративний суд шляхом подачі в 10-денний строк з дня постановлення постанови апеляційної скарги у порядок і строки, передбачені статтями 186, 254 Кодексу адміністративного судочинства України.

Постанова суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо вона не скасована, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Головуючий суддя                                                                                Мартиць О.І.

копія вірна

Суддя                                                                                                    Мартиць О.І.

Дата ухвалення рішення21.07.2011
Оприлюднено11.01.2012
Номер документу20595019
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а/1970/1920/11

Ухвала від 06.07.2011

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Мартиць О.І.

Постанова від 21.07.2011

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Мартиць О.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні