Постанова
від 01.11.2011 по справі 2а/2370/7814/2011
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

 ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

 01 листопада 2011 року                                                         Справа № 2а/2370/7814/2011

01.11.11

Черкаський окружний адміністративний суд в складі:                                                                                                                                    

головуючого судді Мишенка В.В.,

при секретарі Гришанові Д.Є.,

за участю: представника позивача ОСОБА_1 - за довіреністю, представника відповідача ОСОБА_2 - за довіреністю, розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Черкаси адміністративну справу за позовом контрольно-ревізійного управління у Черкаській області до комунального закладу «Черкаська обласна стоматологічна поліклініка» Черкаської обласної  ради  про надання дозволу на вилучення оригіналів документів,

          

                                                            ВСТАНОВИВ:

26.10.2011 року контрольно-ревізійне управління у Черкаській області (далі-позивач) звернулось до Черкаського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом, в якому просить надати дозвіл на вилучення у  комунального закладу «Черкаська обласна стоматологічна поліклініка»Черкаської обласної  ради  (далі відповідач) до закінчення ревізії, яка проводиться позивачем у відповідача відповідно до плану контрольно-ревізійної роботи КРУ у Черкаській області на 3-й квартал 2011 року, оригіналів первинних фінансово-господарських та бухгалтерських документів щодо нарахування та виплати заробітної плати працівникам, які утримуються за рахунок спеціального фонду відповідача за період з 01.03.2008 року по 31.08.2011 року.

Свої вимоги позивач обґрунтовує тим, що відповідно до плану контрольно-ревізійної роботи  КРУ у Черкаській області на 3-й квартал 2011 року відділом інспектування у соціальній сфері та культурі КРУ у Черкаській області з 27.09.2011 року розпочато проведення ревізії фінансово-господарської діяльності комунального закладу «Черкаська обласна стоматологічна поліклініка»Черкаської обласної  ради  за період з 01.03.2008 року по 31.08.2011 року.

Ревізією дотримання законодавства при нарахуванні та виплаті працівникам відповідача сум посадових окладів, тарифних ставок, надбавок та доплат, проведеною по бухгалтеру 2-ї категорії ОСОБА_3 за період з 01.03.2008 року по 31.08.2011 року встановлено непоодинокі факти невідповідності сум призначених і нарахованих та виплачених окладів, надбавок, матеріальних допомог, премій, а саме нарахування та виплата їх у розмірах більших, ніж встановлено.

Таким чином, оскільки в ході ревізії  встановлено факти зловживань, а належне збереження у відповідача оригіналів відповідних фінансово-господарських та бухгалтерських документів, які стосуються нарахування і виплати працівникам відповідача заробітної  плати, не гарантується, з метою недопущення знищення або підроблення зазначених документів та для належного документування встановлених в ході ревізії фактів, є необхідність у вилученні у відповідача оригіналів вказаних документів.

В судовому засіданні представник позивача наполягав на задоволенні позовних вимог, представник відповідача позовні вимоги визнала повністю та повідомила суд, що вказані документи будуть надані позивачу в повному обсязі та вчасно.

Вислухавши доводи представників сторін та дослідивши матеріали справи, судом встановлено наступне.

Згідно довідки АА № 110515 з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України відповідач зареєстрований як юридична особа виконавчим комітетом Черкаської міської ради 31.08.1970 року, ідентифікаційний код 02005616.

Відповідно до плану контрольно-ревізійної роботи  КРУ у Черкаській області на 3-й квартал 2011 року відділом інспектування у соціальній сфері та культурі КРУ у Черкаській області з 27.09.2011 року розпочато проведення ревізії фінансово-господарської діяльності комунального закладу «Черкаська обласна стоматологічна поліклініка»Черкаської обласної  ради  за період з 01.03.2008 року по 31.08.2011 року.

Ревізією дотримання законодавства при нарахуванні та виплаті працівникам відповідача сум посадових окладів, тарифних ставок, надбавок та доплат, проведеною по бухгалтеру 2-ї категорії ОСОБА_3 за період з 01.03.2008 року по 31.08.2011 року встановлено непоодинокі факти невідповідності сум призначених і нарахованих та виплачених окладів, надбавок, матеріальних допомог, премій, а саме нарахування та виплата їх у розмірах більших, ніж встановлено.

Також ревізією розрахункових листів та даних відомостей зарахування сум заробітної плати на карткові рахунки працівників, які утримуються за рахунок коштів спеціального фонду відповідача, встановлено, що бухгалтером 2-ї категорії ОСОБА_3 внесено неправдиві данні, які призвели до виплат заробітної плати ОСОБА_3 у завищених розмірах та заробітної плати інших працівників у занижених розмірах.

Вказане також підтверджується службовою запискою начальника відділу інспектування у соціальній сфері та культурі ОСОБА_4 від 24.10.2011 року.

Відповідно до ч. 3 ст. 6 КАС України суб’єкти владних повноважень мають право звернутись до адміністративного суду у випадках, передбачених Конституцією та законами України. Згідно з п. 5 ч. 2 ст. 17 КАС України юрисдикція адміністративних судів поширюється на публічно-правові спори, зокрема спори за зверненням суб’єкта владних повноважень у випадках, встановлених Конституцією та законами України.

В даному випадку право позивача на звернення до суду прямо передбачене абзацом 2 п. 4 ст.10 та абзацом 5 п. 6 ст. 11 Закону України «Про державну контрольно-ревізійну службу в Україні»від 26.01.1993 року № 2939- ХІІ.

Так, відповідно до абзацу 2 п. 4 ст.10 Закону України «Про державну контрольно-ревізійну службу в Україні»від 26.01.1993 року № 2939- ХІІ головному контрольно-ревізійному управлінню України, контрольно-ревізійним управлінням в Республіці Крим, областях, містах Києві і Севастополі, контрольно-ревізійним підрозділам (відділам, групам) у районах, містах і районах у містах надається право при проведенні ревізій вилучати у підприємств, установ і організацій копії фінансово-господарських та бухгалтерських документів, які свідчать про зловживання, а на підставі рішення суду - вилучати до закінчення ревізії оригінали первинних фінансово-господарських та бухгалтерських документів із складенням опису, який скріплюється підписами представника органу державної контрольно-ревізійної служби та керівника відповідного підприємства, відповідної установи, організації, та залишенням копій таких документів таким підприємствам, установам, організаціям.

Крім того, згідно з абзацом 5 п. 6 ст. 11 Закону України «Про державну контрольно-ревізійну службу в Україні»від 26.01.1993 року № 2939- ХІІ рішення про вилучення оригіналів фінансово-господарських та бухгалтерських документів, арешт коштів на рахунках в установах банків, інших фінансово-кредитних установах можуть прийматися лише судом.

Таким чином, виходячи з меж заявлених позовних вимог, системного аналізу положень чинного законодавства України та матеріалів справи, суд дійшов висновку, що викладені в позовній заяві доводи позивача є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Відповідно до частини 4 статті 94 Кодексу адміністративного судочинства України у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

Керуючись ст.ст.11,14,70,71,89,94,159-163 КАС України, суд,

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов задовольнити повністю.

Надати дозвіл контрольно-ревізійному управлінню у Черкаській області на вилучення у  комунального закладу «Черкаська обласна стоматологічна поліклініка»Черкаської обласної  ради  до закінчення ревізії, яка проводиться відповідно до плану контрольно-ревізійної роботи КРУ у Черкаській області на 3-й квартал 2011 року оригіналів первинних фінансово-господарських та бухгалтерських документів щодо нарахування та виплати заробітної плати працівникам, які утримуються за рахунок спеціального фонду комунального закладу «Черкаська обласна стоматологічна поліклініка»Черкаської обласної  ради за період з 01.03.2008 року по 31.08.2011 року.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Київського апеляційного адміністративного суду через Черкаський окружний адміністративний суд в порядку ст.ст. 185-187 КАС України.

Суддя                                                                                                          В.В. Мишенко

Дата ухвалення рішення01.11.2011
Оприлюднено10.01.2012
Номер документу20600828
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/2370/7814/2011

Ухвала від 28.10.2011

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.В. Мишенко

Постанова від 01.11.2011

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.В. Мишенко

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні