Постанова
від 02.11.2011 по справі 2а/2570/5178/2011
ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

02.11.2011

ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

14005, м. Чернігів, вул. Київ ська, 23

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 листопада 2011 р. № 2а/2570/5178/2011

Суддя Чернігівського окружного адміністративног о суду Скалозуб Ю.О., при секре тарі Селивоні О.В.., розглянувш и у відкритому судовому засі данні в приміщенні суду спра ву

за позовом Державної податкової інс пекції у м. Чернігові

до

третя особа державного реєстратора ви конавчого комітету Чернігів ської міської ради, державно го реєстратора виконавчого к омітету Запорізької міської ради

товариство з обмеженою від повідальністю «Технопромін вест ЛТД»

про зобов'язання вчинити певн і дії

ВСТАНОВИВ:

До Чернігівського окр ужного адміністративного су ду 11 жовтня 2011 року надійшла по зовна заява Державної податк ової інспекції у м. Чернігові до державного реєстратора в иконавчого комітету Чернігі вської міської ради, державн ого реєстратора виконавчого комітету Запорізької місько ї ради, третя особа на стороні відповідача, яка не заявляє с амостійних вимог на предмет спору - товариство з обмеже ною відповідальністю «Техно промінвест ЛТД» про зобов' я зання вчинити певні дії, а сам е: - зобов' язати державного р еєстратора виконавчого комі тету Чернігівської міської р ади внести до Єдиного держав ного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприєм ців запис щодо скасування “д ержавної реєстрації змін до установчих документів юриди чної особи” (запис 4 від 23.03.2010 р. № 11031050004003108); - зобов' язати державно го реєстратора виконавчого к омітету Чернігівської міськ ої ради внести до Єдиного дер жавного реєстру юридичних ос іб та фізичних осіб - підпри ємців запис щодо скасування “внесення змін до відомосте й про юридичну особу, що не пов ' язані зі змінами в установ чих документах” (запис 5 від 23.03 .2010 р. №11031070005003108); - зобов' язати держ авного реєстратора виконавч ого комітету Чернігівської м іської ради внести до Єдиног о державного реєстру юридичн их осіб та фізичних осіб - пі дприємців запис щодо скасува ння реєстраційної дії від 25.03.20 10 р. “зняття з обліку” (запис 6); - зобов' язати державного реє стратора виконавчого коміте ту Чернігівської міської рад и внести до Єдиного державно го реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємці в запис щодо скасування реєс траційної дії від 30.03.2010 р. “взят тя на облік” (запис 7); - зобов' я зати державного реєстратора Чернігівської міської ради передати державному реєстра тору виконавчого комітету За порізької міської ради реєс траційну справу ТОВ «Технопр омінвест ЛТД».

Свої вимоги позивач мотиву є тим, що товариство з обмежен ою відповідальністю «Техноп ромінвест ЛТД» всупереч чинн ому законодавству відсутнє з а своїм місцезнаходженням, а саме за адресою: 14000, Чернігівс ька область, м. Чернігів, Новоз аводський район, вул. Елевато рна, будинок 29, що підтверджує ться довідкою ГВ ПМ ДПІ у м. Че рнігові про не встановлення місцезнаходження платників податків №110/16 від 25.01.2011 р. про від сутність юридичної особи за місцезнаходженням. Таким чин ом, зазначає позивач, формаль на, а не фактична зміна місцез находження відповідача спр ямована на здійснення фіктив ної підприємницької діяльно сті і підприємство не має нам іру проводити фінансово - г осподарську діяльність за но вою адресою.

Позивач в судове засідання не з' явився, про дату, час і м ісце розгляду справи повідом лений належним чином, надав ч ерез канцелярію суду заяву п ро уточнення позовних вимог, в якій просить розглянути сп раву без його участі.

Відповідачі до суду не з' я вились, про час і місце розгля ду справи повідомлені належн им чином, при цьому, від держре єстратора виконкому Чернігі вської міської ради поштою н адійшла заява про розгляд сп рави без його участі.

Третя особа до суду не з' яв илась, про день, час та місце с лухання справи повідомлена з авчасно та належним чином, пр ичини неявки суду не повідом ила та заперечення на позов н е надала.

Згідно ч. 1 ст. 41 Кодексу адмін істративного судочинства Ук раїни у разі неявки у судове з асідання всіх осіб, які берут ь участь у справі, фіксування судового засідання за допом огою звукозаписувального те хнічного засобу не здійснюєт ься.

Розглянувши подані позива чем документи і матеріали, з' ясувавши всі фактичні обстав ини, на яких ґрунтується позо в, оцінивши докази, які мають з начення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд вважає, що позов не підлягає з адоволенню з наступних підст ав.

З матеріалів справи вбачає ться, що товариство з обмежен ою відповідальністю «Техноп ромінвест ЛТД» зареєстрован о 01.02.2005 року виконавчим комітет ом Запорізької міської ради, про що внесено запис до Єдино го державного реєстру підпри ємств та організацій України (ЄДРПОУ); взято на облік в ДПІ у м. Чернігові, про що до ЄДРПОУ зроблено запис 30.03.2010 року.

Так, судом встановлено, що Д ПІ у м. Чернігові проведено не обхідні та достатні заходи щ одо встановлення знаходженн я платника податків, за резул ьтатами яких місцезнаходжен ня ТОВ «Технопромінвест ЛТД» не встановлено (довідка про в становлення місцезнаходжен ня (місця проживання) платник а податків від 25.01.2011 № 110/16). Також, відповідно до повідомлення Д ПІ у м. Чернігові про відсутні сть юридичної особи за місце знаходженням від 26.01.2011 встанов лено:

- відсутність юридичної осо би за місцезнаходженням;

- фактичне місцезнаходженн я юридичної особи або адреса , за якою здійснюється зв'язок не встановлено.

Суд також враховує той факт , що постановою Чернігівсько го окружного адміністративн ого суду від 28.03.2011 року по справ і № 2а/2570/988/2011 за позовом ДПІ у м. Че рнігові до ТОВ «Технопромінв ест ЛТД» про скасування держ авної реєстрації змін до уст ановчих документів - позовн і вимоги задоволено повністю , скасовано державну реєстра цію змін до установчих докум ентів товариства з обмеженою відповідальністю «Технопр омінвест ЛТД» щодо зміни міс цезнаходження з адреси: 69005, З апорізька область, м. Запоріж жя, Орджонікідзевський район , вул. Лермонтова, буд 23, кв. 84 на адресу: м. Чернігів, Новозавод ський район, вулиця Елеватор на, будинок 29.

Вищевказане рішення суду н абрало законної сили, копія п останови направлялась держр еєстратору виконкому Черніг івської міської ради до вико нання 26.04.2011.

При проведенні реєстрацій них дій, пов' язаних з держав ною реєстрацією змін до уста новчих документів ТОВ «Техно промінвест ЛТД», державними реєстраторами було вчинено н аступні записи ( згідно довід ки з Єдиного державного реєс тру юридичних осіб та фізичн их осіб - підприємців станом на 03.10.2011):

- від 23.03.2010 р. №11031050004003108 “державна р еєстрація змін до установчих документів юридичної особи” (запис 4), вчинений держреєстр атором виконавчого комітету Запорізької міської ради;

- від 23.03.2010 р. №11031070005003108 “внесення з мін до відомостей про юридич ну особу, що не пов' язані зі з мінами в установчих документ ах” (запис 5), вчинений держреє стратором виконавчого коміт ету Запорізької міської ради ;

- від 25.03.2010 р. “зняття з обліку” (запис 6), вчинений держреєстр атором виконавчого комітету Запорізької міської ради;

- від 30.03.2010 р. “взяття на облік” (запис 7), вчинений держреєстр атором виконавчого комітету Чернігівської міської ради.

На виконання постанови Чер нігівського окружного адмін істративного суду від 28.03.2011р. по справі № 2а/2570/988/2011 державним реє стратором виконкому Чернігі вської міськради не вчинено запису в єдиний державний ре єстр юридичних осіб та фізич них осіб - підприємців про с касування державної реєстра ції змін до установчих докум ентів відповідача.

Таким чином, ТОВ «Технопром інвест ЛТД» не зважаючи на рі шення суду та відсутність за своєю реєстраційною адресою , продовжує обліковуватися в Єдиному державному реєстрі підприємств та організацій У країни за адресою м. Чернігів , Новозаводський район, вулиц я Елеваторна, будинок 29, та як п латник податків в ДПІ у м. Черн ігові.

Статтею 4 Закону України "Пр о господарські товариства" в становлено, що установчі док ументи повинні містити відом ості про вид товариства, пред мет і цілі його діяльності, ск лад засновників та учасників , найменування та місцезнахо дження, розмір та порядок утв орення статутного (складеног о) капіталу, порядок розподіл у прибутків та збитків, склад та компетенцію органів това риства та порядок прийняття ними рішень, включаючи перел ік питань, по яких необхідна к валіфікована більшість голо сів, порядок внесення змін до установчих документів та по рядок ліквідації і реорганіз ації товариства.

У відповідності до п. 10.1 розд ілу 10 «Порядку обліку платник ів податків і зборів та визна ння такими, що втратили чинні сть, наказів Державної подат кової адміністрації України » підставою для переведення на обслуговування платника п одатків з одного органу держ авної податкової служби до і ншого (взяття на облік/зняття з обліку) у зв'язку зі зміною м ісцезнаходження (місця прожи вання) платника, пов'язаною зі зміною адміністративно-тери торіальної одиниці, є надход ження хоча б до одного з цих ор ганів даних, що свідчать про н алежну державну реєстрацію т аких змін.

Згідно п.п. 10.1.1 п.10.1 цього ж Поря дку процедури переведення пл атника податків розпочинают ься та проводяться органами державної податкової служби при надходженні хоча б одног о з таких документів:

відомостей державного реє стратора про внесення змін д о відомостей про місцезнаход ження (місце проживання) плат ника податків;

заяви за ф. N 1-ОПП або за ф. N 5-ОПП із позначкою "Перереєстраці я" та копії свідоцтва про держ авну реєстрацію (витягу з Єди ного державного реєстру - для відокремлених підрозділів), поданих платником податків до органу державної податков ої служби за новим місцезнах одженням.

Приписами статті 4 Закону Ук раїни "Про державну реєстрац ію юридичних осіб та фізични х осіб - підприємців" визначен о, що державна реєстрація юри дичних осіб та фізичних осіб - підприємців - це засвідче ння факту створення або прип инення юридичної особи, засв ідчення факту набуття або по збавлення статусу підприємц я фізичною особою, а також вчи нення інших реєстраційних ді й, які передбачені цим Законо м, шляхом внесення відповідн их записів до Єдиного держав ного реєстру.

Порядок проведення д ержавної реєстрації юридичн их осіб та фізичних осіб - підп риємців включає, зокрема:

перевірку комплектності д окументів, які подаються дер жавному реєстратору, та повн оти відомостей, що вказані в р еєстраційній картці;

перевірку документів, які п одаються державному реєстра тору, на відсутність підстав для відмови у проведенні дер жавної реєстрації;

внесення відомостей про юр идичну особу або фізичну осо бу - підприємця до Єдиного дер жавного реєстру;

оформлення і видачу виписк и з Єдиного державного реєст ру.

Зміни до установчих докуме нтів юридичної особи, а також зміна прізвища та/або імені, т а/або по батькові (далі - імені ) або місця проживання фізичн ої особи - підприємця підляга ють обов'язковій державній р еєстрації шляхом внесення ві дповідних змін до записів Єд иного державного реєстру в п орядку, встановленому цим За коном.

Згідно ст. 31 цього ж Закону у разі постановлення судового рішення щодо скасування ріш ення засновників (учасників) юридичної особи або уповнов аженого ними органу про внес ення змін до установчих доку ментів юридичної особи, або п ро визнання повністю або час тково недійсними змін до уст ановчих документів юридично ї особи суд у день набрання за конної сили судовим рішенням надсилає його державному ре єстратору для внесення запис у про судове рішення щодо ска сування державної реєстраці ї змін до установчих докумен тів юридичної особи. Дата над ходження відповідного судов ого рішення вноситься до жур налу обліку реєстраційних ді й. Державний реєстратор у стр ок, що не перевищує двох робоч их днів з дати надходження су дового рішення щодо скасуван ня державної реєстрації змін до установчих документів юр идичної особи, вносить до Єди ного державного реєстру запи с щодо скасування державної реєстрації змін до установчи х документів юридичної особи , якщо інше не встановлено суд овим рішенням, та в той же день повідомляє органи статистик и, державної податкової служ би, Пенсійного фонду України про внесення такого запису.

У відповідності до ст. 93 Циві льного кодексу України місце знаходженням юридичної особ и є фактичне місце ведення ді яльності чи розташування офі су, з якого проводиться щоден не керування діяльністю юрид ичної особи (переважно знахо диться керівництво) та здійс нення управління і обліку.

При оцінці не вчинених держ авним реєстратором виконком у Чернігівської міської ради дій, що є предметом спору, суд виходить як із загальних кри теріїв оцінки дій суб' єкта владних повноважень, визначе них ч. 3 ст. 2 Кодексу адміністр ативного судочинства Україн и так і спеціальних вимог та п роцедур до діяльності держав ного реєстратора, що визначе ні Законом України "Про держа вну реєстрацію юридичних осі б та фізичних осіб - підприємц ів".

Дії або бездіяльність держ авного реєстратора можуть бу ти оскаржені до суду у порядк у, встановленому законом (ч. 2 с т. 53 вищезазначеного Закону).

Такий спосіб захисту поруш еного права як зобов' язання суб' єкта владних повноваже нь вчинити певні дії може бут и обраний позивачем у випадк у пасивної поведінки суб' єк та владних повноважень, яка м оже мати вплив на права, свобо ди та інтереси фізичних та юр идичних осіб, зокрема, недотр имання суб' єктом владних по вноважень визначених законо м часових рамок для вчинення дій або прийняття рішень.

Отже, оскільки постановою Ч ернігівського окружного адм іністративного суду від 28.03.2011 п о справі № 2а/2570/988/2011 державну реє страцію змін до установчих д окументів ТОВ «Технопромінв ест ЛТД» щодо зміни місцезна ходження скасовано, рішення суду першої інстанції набра ло законної сили і має преюди ціальне значення згідно ч. 1 с т. 72 Кодексу адміністративног о судочинства України (обста вини, встановлені судовим рі шенням в адміністративній, ц ивільній або господарській с праві, що набрало законної си ли, не доказуються при розгля ді інших справ, у яких беруть у часть ті самі особи або особа , щодо якої встановлено ці обс тавини), тому враховуючи ст. 19 К онституції України, суд визн ав, що позивачем доведено пра вомірність своїх вимог, і при йшов до висновку, що позов під лягає задоволенню.

Судові витрати по справі в п орядку ст. 94 Кодексу адмініст ративного судочинства Украї ни з відповідача не стягують ся.

Керуючись ст.ст. 9, 41, 69-71, 94, 158-163, ст. 167 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

1.Позовні вимоги задов ольнити повністю.

2.Зобов' язати Державного р еєстратора виконавчого комі тету Чернігівської міської р ади внести до Єдиного держав ного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприєм ців щодо товариство з обмеже ною відповідальністю «Техно промінвест ЛТД» (ідентифікац ійний код 33378467) запис про скасу вання:

- “державної реєстрації змі н до установчих документів ю ридичної особи” (запис 4 від 23.03 .2010 р. №11031050004003108);

- “внесення змін до відомост ей про юридичну особу, що не по в' язані зі змінами в устано вчих документах” (запис 5 від 2 3.03.2010 р. №11031070005003108);

- реєстраційної дії від 25.03.2010 р . “зняття з обліку” (запис 6);

- реєстраційної дії від 30.03.2010 р . “взяття на облік” (запис 7);

Зобов' язати державного р еєстратора Чернігівської мі ської ради передати державно му реєстратору виконавчого к омітету Запорізької міської ради реєстраційну справу ТО В «Технопромінвест ЛТД».

Постанова суду набирає зак онної сили та може бути оскар жена до Київського апеляційн ого адміністративного суду в порядку статей 167, 186 Кодексу ад міністративного судочинств а України.

< Текст >

Суддя Ю.О.Скалозуб

СудЧернігівський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення02.11.2011
Оприлюднено11.01.2012
Номер документу20602436
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/2570/5178/2011

Постанова від 02.11.2011

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Скалозуб Ю.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні