Постанова
від 27.12.2011 по справі 2а-4031/11/2770
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА СЕВАСТОПОЛЯ

< Копия >

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА СЕВАСТОПОЛЯ

ПОСТАНОВА

Іменем України

27.12.11

Справа №2а-4031/11/2770

Суддя Окружного адміністративного суду міста Севастополя Дудкіна Т.М., розглянувши одноособово адміністративну справу за позовом Державної податкової інспекції у Гагарінському районі міста Севастополя до Обслуговуючого кооперативу «Дачно-будівельний кооператив «Зірка»про припинення юридичної особи,  

                                                              встановив:

Державна податкова інспекція у Гагарінському районі м. Севастополя (далі ДПІ у Гагарінському районі м. Севастополя) звернулась до Окружного адміністративного суду         м. Севастополя з позовом про припинення юридичної особи - Обслуговуючого кооперативу «Дачно-будівельний кооператив «Зірка», посилаючись на те, що відповідачем в порушення вимог підпункту 16.1.3 пункту 16.1 статті 16 Податкового кодексу України, частини восьмої статті 19 Господарського кодексу України не надається звітність у ДПІ більш року. У зв'язку з наведеним позивач просить позов задовольнити на підставі частини другої статті 38 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців".

Копія ухвали про відкриття скороченого провадження в адміністративній справі, направлена на юридичну адресу відповідача у встановленому законом порядку, й поштове відправлення повернуто відділенням звязку з відміткою «за вказаною адресою не знаходиться».  

Дослідивши матеріали справи суд вважає позов таким, що підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Судом установлено, що Обслуговуючий кооператив «Дачно-будівельний кооператив «Зірка»зареєстрований Гагарінською районною державною адміністрацією у м. Севастополі як юридична особа та державну реєстрацію припинення не проводив /а.с.3, 4/.

Відповідно до пункту 15.1 статті 15 Податкового кодексу України Обслуговуючий кооператив «Дачно-будівельний кооператив «Зірка» є платником податків та зборів (обов'язкових платежів). Обслуговуючий кооператив «Дачно-будівельний кооператив «Зірка»перебуває на обліку у ДПІ у Гагарінському районі м. Севастополя як платник податків й заборгованості зі сплати податків, зборів (обов'язкових платежів) немає /а.с.5/.

Обслуговуючий кооператив «Дачно-будівельний кооператив «Зірка»зареєстрований за адресою: 99057, м. Севастополь, вул. Фадєєва, 25 А, кв. 43.

Згідно з частиною восьмою статті 19 Господарського кодексу України, всі суб'єкти  господарювання зобов'язані здійснювати первинний (оперативний) та бухгалтерський облік результатів своєї роботи, складати статистичну інформацію, а також надавати відповідно до вимог  закону  фінансову звітність та статистичну інформацію щодо своєї господарської діяльності, інші дані, визначені Законом.

У разі здійснення суб'єктом господарювання діяльності, що суперечить закону чи установчим документам, до нього може бути застосована адміністративно-господарську санкцію у вигляді скасування державної реєстрації цього суб'єкта та його ліквідації. Скасування державної реєстрації суб'єкта господарювання проводиться за рішенням суду, що є підставою для ліквідації даного суб'єкта господарювання.

Відповідно до підпункту 16.1.3 пункту 16.1 статті 16 Податкового кодексу України платники податків і зборів (обов'язкових платежів) зобов'язані подавати до контролюючих органів у порядку, встановленому податковим та митним законодавством, декларації, звітність та інші документи, пов'язані з обчисленням і сплатою податків та зборів.

У порушення підпункту 16.1.3 пункту 16.1 статті 16 Податкового кодексу України відповідач не надає податкову звітність до ДПІ у Гагарінському районі м. Севастополя з 05.11.2009 /а.с.6/.

Згідно з частиною другою статті 38 Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців” підставами для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи, зокрема є неподання протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону.

З урахуванням наведених норм, а також того, що відповідач не подавав до державної податкової служби податкових декларацій та документів фінансової звітності більше одного року; вказані дії порушують встановлені законодавчими актами правила здійснення господарської діяльності та є підставою для припинення юридичної особи. Враховуючи право органів державної податкової служби звертатися до суду з заявою (позовною заявою) про припинення юридичної особи, вважає позовні вимоги обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Оскільки спір вирішено на користь суб'єкта владних повноважень,  якого звільнено від сплати судового збору, а також за відсутності витрат позивача - суб'єкта владних повноважень, пов'язаних із залученням свідків та проведенням судових експертиз, судові витрати (судовий збір) відповідно до пункту 4 статті 94 Кодексу адміністративного судочинства України з відповідача не стягуються.

На підставі частини другої статті 38 Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців”, статей 8, 10, 11, 17, 86, 158-163, 1832 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

                                                        ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов задовольнити.

Припинити юридичну особу - Обслуговуючий кооператив «Дачно-будівельний кооператив «Зірка»(99057, м. Севастополь, вул. Фадєєва, 25 А, кв. 43, ідентифікаційний код 35052555).

Відповідач зобов'язаний негайно виконати постанову.

Копію цієї постанови, після набрання нею законної сили, направити до державного реєстратора у Гагарінському районі м. Севастополя.

Постанова може бути оскаржена до Севастопольського апеляційного адміністративного суду через Окружний адміністративний суд міста Севастополя шляхом подачі апеляційної скарги протягом 10 днів з дня отримання копії постанови, з надсиланням копії скарги до суду апеляційної інстанції.

        Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної карги. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

             

Суддя                                                                                                           Т.М. Дудкіна  

СудОкружний адміністративний суд міста Севастополя
Дата ухвалення рішення27.12.2011
Оприлюднено11.01.2012
Номер документу20605159
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-4031/11/2770

Постанова від 27.12.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Севастополя

Дудкіна Т.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні