Рішення
від 22.12.2011 по справі 24/273
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАР СЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

83048, м.Д онецьк, вул.Артема, 157, тел.381-88-46

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

22.12.11 р. Сп рава № 24/273

Господарський суд Донець кої області у складі судді Ве личко Н.В.

При секретарі судового зас ідання (помічнику) Смірновій Ю.Б.

розглянувши у відкритому с удовому засіданні матеріали

за позовом: Публічного акці онерного товариства «Донець кобленерго», м.Горлівка

до відповідача: Володарськ ого районного відділу Головн ого управління Міністерства внутрішніх справ України в Д онецькій області, смт.Волода рське

про: стягнення 1 151,20 грн.

за участю представників ст орін:

від позивача: ОСОБА_1. - за довір. №59-11«Д» від 26.04.2011р.

від відповідача: не з' явил ись

СУТЬ СПОРУ:

Публічне акціонерне товар иство „Донецькобленерго” зв ернулось до господарського с уду Донецької області з позо вом до Володарського районно го відділу Головного управлі ння Міністерства внутрішніх справ України в Донецькій об ласті про стягнення трьох ві дсотків річних у розмірі 224,17 гр н., інфляційних у розмірі 208,97гр н. та пені - 718,06 грн. за порушенн я строків розрахунків за спо житу електроенергію за догов ором про постачання електрич ної енергії № 13/85 від 21.08.2009р., крім того, судові витрати.

Нормативно свої вимоги поз ивач обґрунтовує ст.ст. 26, 27 Зак ону України «Про електроенер гетику», ст.ст. 174, 193, 231-232 Господарс ького кодексу України, ст.ст. 2 58, 625 Цивільного кодексу Україн и, Правилами користування ел ектричною енергією.

На підтвердження позовних вимог надано суду копію дого вору на постачання електроен ергії з додатками, копії раху нків та актів прийому-переда чі товарної продукції (елект роенергії), розрахунок боргу , копії платіжних доручень, ст атутні документи підприємст ва.

Відповідач в судове засіда ння не з' явився, письмового відзиву по суті спору не нада в, про дату, час та місце розгл яду справи повідомлений нале жним чином.

Враховуючи, що ухвали суду в ід 03.11.2011р., від 05.12.2011р. направлені в ідповідачу за адресою, зазна ченою у позові та отримані ни м, відповідач відзиву не нада в, правом бути присутнім в суд овому засіданні не скористав ся, тому справа розглядаєтьс я за наявними в ній матеріала ми відповідно до статті 75 Госп одарського процесуального к одексу України.

Дослідивши матеріали спра ви, заслухавши пояснення поз ивача, суд встановив наступн е.

До приведення статутних до кументів у відповідність з З аконом України «Про акціонер ні товариства» позивач мав н азву Відкрите акціонерне тов ариство «Донецькобленерго» , про що свідчить копія свідоц тва про державну реєстрацію Публічного акціонерного тов ариства «Донецькобленерго» .

Як вбачається, 21.08.2009р. між пози вачем, як постачальником, та в ідповідачем, як споживачем, у кладено договір про постачан ня електричної енергії № 13/85, за умовами якого постачальник зобов' язався постачати еле ктричну енергію споживачу як різновид товарної продукції в межах 36,0 кВт приєднаної поту жності, а споживач зобов' яз ався оплачувати постачальни ку її вартість та здійснюват и інші платежі згідно з умова ми Договору та додатками до Д оговору, що є його невід' ємн ими частинами.

Згідно із п.2.3.4. та п.2.3.5 договор у, споживач зобов' язався оп лачувати постачальнику елек тричної енергії вартість еле ктричної енергії згідно з ум овами Додатку №5 „Порядок роз рахунків за електроенергію” , а також оплачувати послуги з компенсації перетікання реа ктивної енергії згідно з Дод атком №6 «Порядок розрахункі в за перетікання реактивної енергії».

Пунктом 4.2.1 договору сторони встановили, що за внесення пл атежів, передбачених пунктам и п.2.3.4. та п.2.3.5 цього договору з п орушенням термінів, визначен их додатком № 5 „Порядок розра хунків за електроенергію” сп оживач сплачує постачальник у електроенергії пеню у розм ірі подвійної облікової став ки НБУ за кожний день простро чення платежу, враховуючи де нь фактичної оплати, 3% річних, а сума боргу повинна бути спл ачена споживачем з урахуванн ям встановленого індексу інф ляції.

Пунктом 9 Додатку №5 «Порядо к розрахунків за електроенер гію» до договору встановлено , що остаточний розрахунок зд ійснюється споживачем на під ставі виставленого постачал ьником рахунка у терміни, що н е перевищують 5 календарних д нів від дня отримання рахунк у.

Договір набирає чинності з дня його підписання і уклада ється на термін до 31.12.2009р. і вваж ається продовженим на наступ ний календарний рік, якщо жод ною зі сторін не буде заявлен о про його припинення (п.9.5 дого вору).

Договір разом з додатками п ідписано сторонами без запер ечень.

З матеріалів справи вбачає ться, що позивач свої зобов' язання за договором виконав належним чином, постачав від повідачеві електричну енерг ію, що підтверджується наявн ими у матеріалах справи доку ментами, зокрема, актами прий мання-передачі товарної прод укції (електроенергії) за січ ень-вересень 2011р., скріпленими підписами та печатками обох сторін та відповідними раху нками на оплату електроенерг ії, які отримані особисто пре дставником відповідача.

Матеріали справи свідчать , що відповідач сплатив варті сть спожитої електроенергії з порушенням строків, встано влених умовами спірного дого вору, про що свідчать наявні в матеріалах справи копії пла тіжних доручень.

Згідно статей 525 та 526 Цивільн ого кодексу України, зобов'яз ання має виконуватися належн им чином відповідно до умов д оговору та вимог Цивільного кодексу України, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших в имог, що звичайно ставляться , причому одностороння відмо ва від виконання зобов'язанн я не допускається. Згідно ст.53 0 Цивільного кодексу України , якщо у зобов'язанні встановл ений строк (термін) його викон ання, то воно підлягає викона нню у цей строк (термін). Зобов 'язання, строк (термін) виконан ня якого визначений вказівко ю на подію, яка неминуче має на стати, підлягає виконанню з н астанням цієї події.

Згідно ст. 611 ЦК України та ст . 230 ГК України у разі порушення зобов'язання настають право ві наслідки, встановлені дог овором або законом.

Відповідно до ст.ст. 216- 218 Гос подарського кодексу України учасники господарських відн осин несуть господарсько-пра вову відповідальність за пор ушення у сфері господарюванн я шляхом застосування до пра вопорушників господарських санкцій. Господарськими сан кціями визнаються заходи впл иву на правопорушника у сфер і господарювання, в результа ті застосування яких для ньо го настають несприятливі еко номічні та/або правові наслі дки. Господарські санкції за стосовуються в установленом у законом порядку за ініціат ивою учасників господарськи х відносин. Підставою господ арсько-правової відповідаль ності учасника господарськи х відносин є вчинене ним прав опорушення у сфері господарю вання.

Згідно п.1, п.3 ст.549 Цивільного кодексу України, неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник по винен передати кредиторові у разі порушення боржником зо бов'язання. Пенею є неустойка , що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно викона ного грошового зобов'язання за кожен день прострочення в иконання.

З матеріалів справи вбачає ться, що позивачем розрахова ний розмір пені та пред' явл ений до стягнення на загальн у суму 718,06 грн. за порушення гро шових зобов' язань по кожном у рахунку, виходячи з подвійн ої ставки НБУ за кожний день п рострочки, як це передбачено п.4.2.1 Договору (а.с.45-46).

Перевіривши наданий позив ачем розрахунок пені за допо могою програмного комплексу «Законодавство», господарсь кий суд вважає цей розрахуно к обґрунтованим, тому нарахо вана позивачем пеня підлягає стягненню саме у розмірі, виз наченому позивачем, тобто у с умі 718,06 грн.

Згідно статті 625 Цивільного кодексу України, боржник, яки й прострочив виконання грошо вого зобов'язання, на вимогу к редитора зобов'язаний сплати ти суму боргу з урахуванням в становленого індексу інфляц ії за весь час прострочення, а також три проценти річних ві д простроченої суми, якщо інш ий розмір процентів не встан овлений договором або законо м.

Позивач нарахував відпові дачу на суму боргу за кожним р ахунком 3% річних на загальну суму 224,17 грн. та інфляційні на з агальну суму 208,97грн.

Перевіривши наданий позив ачем розрахунок 3% річних та ін фляційних за допомогою прогр амного комплексу «Законодав ство», господарський суд вва жає такий розрахунок обґрунт ованим та арифметично вірним , тому позовні вимоги в цій час тині підлягають задоволенню у розмірі, визначеному позив ачем, а саме 3% річних на загаль ну суму 224,17 грн. та інфляційні н а загальну суму 208,97грн.

Враховуючи, що матеріалами справи підтверджено факт на дання позивачем послуг з ене ргопостачання та отримання в ідповідачем цих послуг саме в визначених у позовній заяв і обсягах, в матеріалах справ и відсутні докази оплати цих послуг з боку відповідача з д отриманням строків, встановл ених договором про постачанн я електричної енергії, тому г осподарський суд вважає, що п озовні вимоги ПАТ «Донецькоб ленерго» підлягають задовол енню.

Господарський суд також за значає, що прострочення дого вірного грошового зобов' яз ання, тягне за собою правові н аслідки, встановлені відпов ідним договором, не зважаючи на наявність або відсутніст ь вини щодо цього прострочен ня. Крім того, умови договору п ро постачання електричної ен ергії не мають застережень щ одо проведення розрахунків в залежності від фінансування споживача (відповідача). Відп овідач протилежного належни ми доказами не спростував.

Судові витрати розподіляю ться між сторонами відповідн о до ст.49 Господарського проце суального кодексу України.

Керуючись ст.ст. 33, 34, 38, 43, 49, 75, 82-85 Го сподарського процесуальног о кодексу України, господарс ький суд, -

В И Р I Ш И В:

Позовні вимоги Публічного акціонерного товариства „До нецькобленерго", м. Горлівка, д о Володарського районного ві дділу Головного управління М іністерства внутрішніх спра в України в Донецькій област і, м.Велика Новосілка, про стяг нення 1 151,20 грн. задовольнити.

Стягнути з Володарського р айонного відділу Головного у правління Міністерства внут рішніх справ України в Донец ькій області (87000, смт. Володарс ьке Володарського району Дон ецької області, вул. Леніна, 92, Є ДРПОУ 08671892) на користь Публічно го акціонерного товариства " Донецькобленерго" (84601, м. Горлі вка, Донецька область, пр. Лені на, 11, ЄДРПОУ 00131096, на п/р відокрем леного підрозділу Приазовсь ких електричних мереж для Во лодарського РЕМ № 2600830153 у Волод арському відділенні №3133 ВАТ « Ощадбанк», МФО 394374) 3% річних в су мі 224,17 грн., інфляційні - 208,97 грн . та пеню в сумі 718,06 грн.

Стягнути з Володарського р айонного відділу Головного у правління Міністерства внут рішніх справ України в Донец ькій області (87000, смт. Володарс ьке Володарського району Дон ецької області, вул. Леніна, 92, Є ДРПОУ 08671892) на користь Публічно го акціонерного товариства " Донецькобленерго" (84601, м. Горлі вка, пр. Леніна, 11, ЄДРПОУ 00131268, р/р 2 6001307550283 в філії Центрально-Міськ ого відділення АК ПІБ м.Горлі вка, МФО 334464) витрати на сплату д ержавного мита у сумі 102,00 грн. т а витрати на інформаційно-те хнічне забезпечення судовог о процесу у сумі 236,00 грн.

Після набрання рішенням за конної сили видати накази у в становленому порядку.

Рішення господарського су ду Донецької області набирає законної сили через десять д нів з дня його прийняття (підп исання) та може бути оскаржен е до Донецького апеляційного господарського суду в поряд ку, передбаченому розділом XII Господарського процесуальн ого кодексу України.

Повний текст рішення склад ено та підписано 27.12.2011р.

Суддя Величко Н.В.

< Список > < Дов ідник >

< Список > < Довід ник >

< Текст >

Дата ухвалення рішення22.12.2011
Оприлюднено12.01.2012
Номер документу20611286
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —24/273

Рішення від 22.12.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Величко Н.В.

Ухвала від 03.11.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Величко Н.В.

Рішення від 26.09.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Шевченко В.Ю.

Ухвала від 05.09.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Шевченко В.Ю.

Ухвала від 19.07.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Шевченко В.Ю.

Постанова від 16.02.2010

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Скакун О.А.

Ухвала від 13.10.2009

Господарське

Господарський суд Донецької області

Ломовцева Н.В.

Ухвала від 09.10.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смілянець В.В.

Ухвала від 05.08.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смілянець В.В.

Ухвала від 17.09.2008

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смілянець В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні