Ухвала
від 21.07.2011 по справі 5023/5113/11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

5023/5113/11

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,  

тел. приймальня (057) 705-14-50, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

"21" липня 2011 р.                                                            Справа № 5023/5113/11

вх. № 5113/11

Суддя господарського суду Міньковський С.В.

при секретарі судового засідання Шаршакова Н.А.

за участю сторін: голова ліквід. комісії - Стрельник Л.В.

Розглянувши справу < Текст >

за заявою ТОВ "Борівський Агрошляхбуд", смт. Борова

до ТОВ "Борівський Агрошляхбуд", смт. Борова

про визнання банкрутом  

ВСТАНОВИВ:

Голова ліквідаційної комісії ТОВ “Борівський Агрошляхбуд” (далі –підприємство) звернувся до суду з заявою у порядку ст. 51 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”на тій підставі, що при ліквідації підприємства за рішенням вищого органу управління та після вжиття ліквідаційною комісією визначених законодавством заходів в процедурі ліквідації, не у зв'язку з процедурою банкрутства, боржник не має можливості задовольнити вимоги кредиторів у повному обсязі, оскільки вартості майна товариства недостатньо для задоволення вимог кредиторів, в зв'язку з чим було прийнято рішення про звернення до господарського суду у  порядку ст. 51 Закону.

Ухвалою господарського суду Харківської області від 24.06.2011 р. було прийнято заяву боржника про порушення справи про банкрутство ТОВ "Борівський Агрошляхбуд", призначено розгляд справи та зобов'язано боржника надати суду додаткові докази, зокрема, проміжний ліквідаційний баланс.

В судове засідання 21.07.11 р. боржник з'явився, але вимоги ухвали не виконав, додаткових документів суду не надав.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення учасника процесу, суд встановив наступне.

Згідно преамбули Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” (далі – Закон), встановлюються умови та порядок відновлення платоспроможності суб'єкта підприємницької діяльності – боржника або визнання його банкрутом та застосування ліквідаційної процедури, повного або часткового задоволення вимог кредиторів.

Для цілей цього Закону терміни вживаються у такому значенні:

Неплатоспроможність – неспроможність суб'єкта підприємницької діяльності виконати після настання встановленого строку їх сплати грошові зобов'язання перед кредиторами, в тому числі по заробітній платі, а також виконати зобов'язання щодо сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування та інші види загальнообов'язкового державного соціального страхування, податків і зборів (обов'язкових платежів) не інакше як через відновлення платоспроможності.

Боржник – суб'єкт підприємницької діяльності, неспроможний виконати свої грошові зобов'язання перед кредиторами, у тому числі зобов'язання щодо сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування та інші види загальнообов'язкового державного соціального страхування, податків і зборів (обов'язкових платежів), протягом трьох місяців після настання встановленого строку їх сплати.

Тобто, неплатоспроможність є основою для ініціювання справи про банкрутство.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 111 ЦК України ліквідаційна комісія після закінчення строку для пред'явлення вимог кредиторами складає проміжний ліквідаційний баланс, який містить відомості про склад майна юридичної особи, що ліквідується, перелік пред'явлених кредиторами вимог, а також про результат їх розгляду.

Проміжний ліквідаційний баланс затверджується учасниками юридичної особи або органом, який прийняв рішення про ліквідацію юридичної особи.

Відповідно до вимог ч. 5 ст. 60 ГК України, яка регулює загальний порядок ліквідації суб'єкта господарювання, який ліквідується і розраховується з кредиторами, складає ліквідаційний баланс та подає його власнику або органу, який призначив ліквідаційну комісію. Достовірність та повнота ліквідаційного балансу повинні бути перевірені у встановленому законодавством порядку.

Як вбачається з матеріалів справи, до заяви не надано проміжний ліквідаційний баланс, затверджений у встановленому законом порядку, рішення про затвердження проміжного балансу, перелік кредиторів та розшифровку кредиторської заборгованості. Матеріали справи містять розбіжності, а саме: згідно протоколу загальних зборів учасників від 26.01.11 р. прийнято рішення щодо ліквідації підприємства та обрання ліквідаційної комісії; наказом від 28.01.11 р. № 1 начальником ТОВ "Борівський Агрошляхбуд" прийнято рішення провести інвентаризацію майна та матеріальних цінностей товариства. Тоді як, до матеріалів справи наданий "протокол № 1 засідання інвентаризаційної комісії ТОВ "Борівський агрошляхбуд" назначеної наказом № 1 від 28.01.2011 р."  від 26.01.11 р., згідно якого активи підприємства складають 36,17 грн грошових коштів на рахунку боржника. В заяві про порушення справи про банкрутство ліквідатор ТОВ "Борівський агрошляхбуд" зазначає заборгованість перед бюджетом в розмірі 18787,35 грн, тоді як згідно наданого суду балансу станом на 01.04.2011 р. - заборгованість перед бюджетом складає 11,1 тис. грн.

Також, судом встановлено, що в активі підприємства обліковувались житловий фонд та автотранспорт, які були передані до комунальної власності напередодні проведення ліквідаційних заходів.

На думку суду, ці дії підпадають до ознаків статті 219 Кримінального кодексу України - доведення до банкрутства, тобто умисне, з корисливих мотивів, іншої особистої заінтересованості або в інтересах третіх осіб вчинення власником або службовою особою суб'єкта господарської діяльності дій, що призвели до стійкої фінансової неспроможності суб'єкта господарської діяльності, якщо це завдало великої матеріальної шкоди державі чи кредитору.

Згідно ч. 1 ст. 55 Господарського кодексу України, суб'єктами господарювання визнаються учасники господарських відносин, які здійснюють господарську діяльність, реалізуючи господарську компетентність, мають відокремлене майно і несуть відповідальність за своїми зобов'язаннями в межах цього майна, крім випадків, передбачених законодавством.

У відповідності до ст. 96 Цивільного кодексу України юридична особа самостійно відповідає за своїми зобов'язаннями усім належним їй майном.

Як свідчить виписка з протоколу № 8 від 12.04.10 р. загальних зборів учасників ТОВ "Борівський агрошляхбуд", учасниками було прийнято рішення передати згідно актів прийняття передачі житловий фонд та майно підприємства ТОВ "Борівський агрошляхбуд" у комунальну власність Борівської селищної ради: автомобіль КАМАЗ 5511, 1991 р.в.; автомобіль ГАЗ 51 "А", 1973 р.в.; автомобіль ІЖ 2715, 1990 р.в. Проте, як свідчать надані до матеріалів справи акти прийняття-передачі основних засобів, були передані КАМАЗ 5511, 1991 р.в.; ГАЗ-51А, 1973 р.в.; ІЖ-2715, 1990 р.в.  та навантажувач Т-156(07005ТН), 1992 р.в.

Суду не надано правового обгрунтування безоплатної передачі автотранспорту боржника в кількості чотирьох одиниць, що фактично призвело до того, що при подачі заяви боржником про банкрутство до господарського суду не залишилось активів, які необхідні для задоволення вимог кредиторів. Тобто, засновниками та керівником боржника було прийнято рішення, яке фактично спрямоване на доведення боржника до банкрутства та безпідставне привласнення чужого майна місцевими органами влади, оскільки майно (автотранспорт) передано, як свідчать матеріали справи, не за борги кредиторам боржника, а в комунальну власність Борівської селищної ради, яка не є кредитором ТОВ "Борівський Агрошляхбуд".

Крім того, на жодному акті прийняття-передачі не зазначено дату проведення передачі основних засобів, що також є порушенням правил документообігу.

Ознаками неплатоспроможності виступають: наявність установлених судом неоплачених грошових зобов'язань кредиторів; недостатність майнових активів на покриття боргових зобов'язань; незадовільні результати реабілітаційних процедур (санації або мирової угоди). Банкрутством є визнана господарським судом абсолютна неплатоспроможність боржника, наслідком якої є застосування до нього ліквідаційної процедури з метою задоволення визнаних судом вимог кредиторів.

Відповідно до ч. 1 ст. 5 Закону провадження у справах про банкрутство регулюється цим Законом, господарським процесуальним кодексом України, іншими законодавчими актами України.

Разом з тим, норми ст.40 Закону про банкрутство не містять перелік підстав припинення провадження у справи про банкрутство в разі, якщо справа про банкрутство була порушена, але на думку суду такий перелік не є вичерпним, оскільки  у відповідності  до ст.4-1 ГПК господарські  суди розглядають справи про банкрутство у порядку провадження, передбаченому цим кодексом, з урахуванням особливостей, встановлених Законом про банкрутство. Отже у якості підстав для припинення провадження у справі про банкрутство ТОВ "Борівський Агрошляхбуд" можуть також  застосовуватися норми  ст.80 ГПК України.

У відповідності до ст. 32 Господарського процесуального кодексу України, доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору. Згідно ст. 33 Господарського процесуального кодексу України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Згідно ст. 34 ГПК України, господарський суд приймає тільки ті докази, які мають значення для справи. Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

У відповідності до ст. 43 ГПК України, господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом.

Враховуючи вищевикладене, а також те, що суду не надано доказів, які підтверджують неплатоспроможність боржника, що є підставою для порушення справи про банкрутство, суд дійшов висновку про припинення провадження у справі за відсутністю предмета спору.

Керуючись ст.ст. 1, 5, 11, 51 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”, ст.ст. 32-34, 43, п. 1-1 ст. 80 Господарського процесуального кодексу України, -

     

УХВАЛИВ:

1. Припинити провадження у справі № 5023/5115/11 про банкрутство ТОВ "Борівський Агрошляхбуд", код 03581865.

2. Скасувати мораторій на задоволення вимог кредиторів, введений ухвалою суду від 24 червня 2011 року.

3. Дану ухвалу направити боржнику, державному реєстратору Борівської РДА, органу з питань банкрутства, ДВС Борівського р-ну Харківської області.

Суддя                                                                                             Міньковський С.В. 

< Текст >

Дата ухвалення рішення21.07.2011
Оприлюднено10.01.2012
Номер документу20612939
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання банкрутом &nbsp

Судовий реєстр по справі —5023/5113/11

Ухвала від 24.06.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 21.07.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні