Постанова
від 03.01.2012 по справі 5023/10283/11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІ ВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-50, тел. ка нцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про визнання боржника банк рутом

"03" січня 2012 р. Справа № 5023/10283/11

вх. № 10283/11

Суддя господарського суд у Усатий В.О.

при секретарі судового за сідання Мазуренко А.О.

За участю представників ст орін:

представника боржника Стр ельник Л.В.

Розглянувши справу за заяв ою

ТОВ "Боровський Агрошляхбу д", смт. Борова

до ТОВ "Боровський Агрошлях буд", смт. Борова

про визнання банкрутом

ВСТАНОВИВ:

Голова ліквідаційно ї комісії ТОВ "Боровський Аг рошляхбуд" звернувся до госп одарського суду з заявою про порушення у відношенні борж ника справи про банкрутство на підставі ст. 51 Закону Украї ни „Про відновлення платоспр оможності боржника або визна ння його банкрутом”. Свою зая ву він обґрунтовує тим, що заг альними зборами учасників ТО В "Боровський Агрошляхбуд" бу ло прийнято рішення про лікв ідацію боржника, призначено ліквідаційну комісію, яка пр овела інвентаризацію майно вих активів підприємства. За наслідками проведеної робот и було встановлено, що погаше ння кредиторської заборгова ності неможливе у зв"язку з не достатністю активів. На підс таві цього було прийнято ріш ення про звернення до господ арського суду з заявою про ви знання боржника банкрутом.

В судовому засіданні 03.01.2012 р. п редставник боржника підтрим ав заяву про визнання боржни ка банкрутом та відкриття лі квідаційної процедури на під ставі ст. 51 Закону України “Пр о відновлення платоспроможн ості боржника або визнання й ого банкрутом” та просив суд призначити його ліквідаторо м боржника.

Розглянувши в судовому зас іданні 03.01.2012 р. матеріали справи , суд встановив наступне.

26.01.2011 р. на загальних зборах ТО В "Боровський Агрошляхбуд", як і були проведені відповідно до вимог чинного законодавст ва, прийнято рішення про лікв ідацію підприємства, признач ено головою ліквідаційної ко місії Стрельніка Л.В. та вста новлено двохмісячний термін для пред' явлення претензій кредиторів з дня опублікува ння оголошення про ліквідаці ю підприємства.

Про прийняте рішення повід омлено державного реєстрато ра, податковий орган, органи п енсійного та соціального стр ахування та усіх відомих кре диторів.

Повідомлення про ліквідац ію опубліковано у газеті "Тру дова слава" №9-10 від 04.02.2011 р. та у сп еціальному друкованому вида нні "Бюлетень державної реєс трації" №169 (4).

У зазначеному оголошенні в становлено порядок та строк пред' явлення кредиторами в имог відповідно до вимог зак ону.

На адресу ліквідаційної ко місії надійшли заяви з вимог ами до боржника від УПФУ у Бор івському районі в сумі 6332,20 грн . та від відділення виконавчо ї дирекції фонду соціального страхування від нещасних ви падків на виробництві та про фесійних захворювань Україн и у Ізюмському районі Харків ської області у сумі 160207,78 грн., я кі визнані у повному обсязі, п ро що повідомлено кредиторі в.

Крім того, боржник має креди торську заборгованість пере д бюджетом у сумі 18787,35 грн.

Таким чином, загальний розм ір кредиторської заборгован ості ТОВ "Боровський Агрошля хбуд" складає 185327,33 грн. Заборгов аність заставою не забезпече на.

За даними бухгалтерського обліку ТОВ "Боровський Агрош ляхбуд" не має дебіторської з аборгованості. Відкритих вик онавчих проваджень, стороною в яких є ТОВ "Боровський Агрош ляхбуд" немає.

Відповідно довідки відділ ення держкомзему у Боровсько му районі Харківської област і ТОВ "Боровський Агрошляхбу д" має в користуванні земельн у ділянку площею 5,1214 га забудо ваних земель промисловості в межах смт. Борова Харківсько ї області.

Таким чином, загальна креди торська заборгованість підп риємства складає 185327,33 грн.,

На виконання вимог ч. 1 ст. 111 ЦК України після закінчення ст року для пред'явлення вимог к редиторами, на підставі дани х інвентаризації активів та зобов' язань Підприємства л іквідаційною комісією було с кладено проміжний ліквідаці йний баланс станом на 10.11.2011 р. з н епогашеною кредиторською за боргованістю на загальну сум у 185,3 тис. грн., який був затвердж ений загальними зборами учас ників ТОВ "Боровський Агрошл яхбуд", протоколом № 2 від 14.10.2011 р. , що відповідає вимогам ст. 111 ЦК України.

У зв' язку з цим, 10.11.2011 р. було п рийнято рішення звернутися д о господарського суду з заяв ою про порушення провадження у справі про банкрутство ТОВ "Боровський Агрошляхбуд" в по рядку ст. 51 Закону України "Про відновлення платоспроможно сті боржника або визнання йо го банкрутом".

Відповідно до п.1 ст.51 Закону, якщо вартості майна боржник а - юридичної особи, щодо яко го прийнято рішення про лікв ідацію, недостатньо для задо волення вимог кредиторів, та ка юридична особа ліквідуєть ся в порядку, передбаченому ц им Законом. У разі виявлення з азначених обставин ліквідат ор (ліквідаційна комісія) зоб ов' язані звернутись в госпо дарський суд з заявою про пор ушення справи про банкрутств о такої юридичної особи.

Відповідно до ч. 5 ст. 7 Закону боржник зобов'язаний зверну тися в місячний строк до госп одарського суду з заявою про порушення справи про банкру тство у разі виникнення обст авин, коли задоволення вимог одного або кількох кредитор ів приведе до неможливості в иконання грошових зобов'язан ь боржника в повному обсязі п еред іншими кредиторами, або орган боржника, уповноважен ий відповідно до установчих документів або законодавств а прийняти рішення про лікві дацію боржника, прийняв ріше ння про звернення в господар ський суд з заявою боржника п ро порушення справи про банк рутство, або коли при ліквіда ції боржника не у зв'язку з про цедурою банкрутства встанов лено неможливість боржника з адовольнити вимоги кредитор ів у повному обсязі.

Зазначені обставини виявл ено ліквідаційною комісією в ході проведення ліквідаційн ої процедури, що зобов' язує її звернутися до господарсь кого суду з заявою про поруше ння провадження у справі про банкрутство.

Статтею 105 ЦК України встано влені обов'язки особи, що прий няла рішення про припинення юридичної особи, зокрема, ком ісія з припинення юридичної особи поміщає в друкованих з асобах масової інформації, в яких публікуються відомості про державну реєстрацію юри дичної особи, що припиняєтьс я, повідомлення про припинен ня юридичної особи та про пор ядок і строк заявлення креди торами вимог до неї. Цей строк не може становити менше двох місяців з дня публікації пов ідомлення про припинення юри дичної особи. Комісія вживає усіх можливих заходів щодо в иявлення кредиторів, а також письмово повідомляє їх про припинення юридичної особи .

Згідно з ч. 1 ст. 110 ЦК України ю ридична особа ліквідується, зокрема, за рішенням її учасн иків або органу юридичної ос оби, уповноваженого на це уст ановчими документами, в тому числі у зв'язку із закінчення м строку, на який було створен о юридичну особу, досягнення м мети, для якої її створено, а також в інших випадках, перед бачених установчими докумен тами.

Відповідно до ч. З ст. 110 ЦК Укр аїни, якщо вартість майна юри дичної особи є недостатньою для задоволення вимог кредит орів, юридична особа ліквіду ється в порядку, встановлено му законом про відновлення п латоспроможності боржника а бо визнання банкрутом.

Частиною 1 ст. 111 ЦК України пе редбачено, що ліквідаційна к омісія після закінчення стро ку для пред'явлення вимог кре диторами складає проміжний л іквідаційний баланс, який мі стить відомості про склад ма йна юридичної особи, що лікві дується, перелік пред'явлени х кредиторами вимог, а також п ро результати їх розгляду. Пр оміжний ліквідаційний балан с затверджується учасниками юридичної особи або органом , який прийняв рішення про лік відацію юридичної особи.

Отже, враховуючи вищезазна чені вимоги закону, необхідн ими передумовами для звернен ня із заявою про порушення пр овадження у справі про банкр утство боржника у порядку ст атті 51 Закону України "Про від новлення платоспроможності боржника або визнання його б анкрутом" є: оцінка вартості н аявного майна боржника, публ ікація оголошення згідно з в имогами статті 105 ЦК України з метою виявлення кредиторів та встановлення повного обся гу кредиторської заборгован ості, повідомлення органу де ржавної податкової служби пр о ліквідацію підприємства та складання проміжного ліквід аційного балансу.

Крім того, звернення до суду з такою заявою можливо лише п ісля закінчення строку, пере дбаченого ст. 105 ЦК України.

Як свідчать матеріали спра ви, ліквідаційною комісією п овністю дотримано вказаного порядку.

Враховуючи вищевикладене та приймаючи до уваги, що сума кредиторської заборгованос ті перевищує вартість активі в боржника, підприємство не в еде підприємницької діяльно сті, що робить неможливим пог ашення заборгованості перед кредиторами, боржник є дійсн о неплатоспроможним, що свід чить про скрутний фінансовий стан боржника і неможливіст ь відновлення виробництва, с уд вважає необхідним визнати боржника банкрутом та призн ачити ліквідатором боржника голову ліквідаційної комісі ї Стрельніка Л.В.

Керуючись ст. 7, 22, 51 Закону Укр аїни “Про відновлення платос проможності боржника або виз нання його банкрутом”, ст. 86 ГП К України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Визнати Товариство з обмеженою відповідальністю "Боровський Агрошляхбуд" (код 03581865), зареєстроване Борівсько ю районною державною адміні страцією Харківської област і від 13.03.2006 р. за адресою: 63801, Харкі вська область, Боровський ра йон, смт. Борова, вул. Привокза льна, буд.11-А - банкрутом та відк рити ліквідаційну процедуру .

З дня прийняття зазначеної постанови:

- підприємницька діяльніст ь банкрута припиняється, стр ок виконання всіх грошових з обов'язань, та зобов'язань щод о сплати податків і обов'язко вих платежів вважається таки м, що настав, припиняється нар ахування неустойки, проценті в та інших економічних санкц ій по всіх видах заборговано сті, вимоги за зобов'язаннями банкрута, що виникли під час п роведення процедур банкрутс тва, пред'являються в межах лі квідаційної процедури. Керів ник банкрута звільняється з роботи у зв'язку з банкрутств ом підприємства, про що робит ься запис у його трудовій кни жці. Припиняються повноважен ня органів управління банкру та і повноваження власників майна;

- скасувати усі арешти, накл адені на майно боржника (в том у числі - податкову заставу ) і інші обмеження щодо розпор ядження майном боржника.

Накладання нових арештів а бо інших обмежень щодо розпо рядження майном банкрута не допускається.

Призначити ліквідатором Т ОВ "Боровський Агрошляхбуд" г олову ліквідаційної комісії Стрельника Леоніда Володими ровича ідентифікаційний ко д НОМЕР_1.

Зобов'язати ліквідатора ві дповідно до п. п.3, 5 ст. 23 Закону У країни "Про відновлення плат оспроможності боржника або в изнання його банкрутом" в п'ят иденний строк, опублікувати відомості в офіційних друков аних органах про визнання бо ржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури, за крити всі рахунки банкрута в установах банку і відкрити а бо переоформити один основни й рахунок для проведення роз рахунків з кредиторами, вико нати інші дії передбачені ст . ст. 25 - 34 Закону України "Про від новлення платоспроможності боржника або визнання його б анкрутом" і надавати суду щом ісячно звіти про хід ліквіда ційної процедури, про фінанс ове становище і майно боржни ка на день відкриття ліквіда ційної процедури, використан ня коштів боржника.

Зобов'язати ліквідатора в с трок до 03.01.2013 р. виконати ліквід аційну процедуру, надати суд у обґрунтований звіт про вик онану роботу, всі докази, що св ідчать про виконання ліквіда ційної процедури, у тому числ і акти інвентаризації майна, акти оцінки майна, звіт про ви плачені кредиторам кошти, до говори купівлі-продажу майна банкрута, довідки установ ба нку про закриття рахунків ба нкрута, копії повідомлень ор гану державної податкової сл ужби, Пенсійному фонду і цент ру зайнятості про закінчення ліквідаційної процедури, до відку архіву про прийняття д окументів, які підлягають до вгостроковому зберіганню, до відку органів внутрішніх спр ав про прийняття печаток і шт ампів банкрута, оригінали ус тановчих документів і свідоц тва про державну реєстрацію, ліквідаційний баланс, доказ и, що свідчать про стягнення д ебіторської заборгованості , довідку банку про рух грошов их коштів по поточному рахун ку за весь час роботи ліквіда ційної комісії, баланси підп риємства за весь час роботи, п ротоколи засідань комітету к редиторів і протоколи загаль них зборів кредиторів, затве рджений комітетом кредиторі в звіт про оплату послуг, відш кодування витрат ліквідатор а, інші документи, що свідчать про виконану ліквідатором р оботи по ліквідації банкрута .

Постанову направити лікві датору, боржнику, кредитору, відділу з питань банкрутства Головного управління юстиці ї в Харківській області, ВДВС головного управління юстиці ї у Харківській області, держ авному реєстратору.

Суддя Усатий В.О.

< Текст >

Дата ухвалення рішення03.01.2012
Оприлюднено11.01.2012
Номер документу20673626
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5023/10283/11

Ухвала від 27.08.2012

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Постанова від 04.12.2012

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Постанова від 03.01.2012

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 15.12.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні