Постанова
від 07.11.2011 по справі 2а/2370/7296/2011
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

 ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

 07 листопада 2011 року                                                         Справа № 2а/2370/7296/2011

07.11.11

09 год. 15 хв.                                                                                 м. Черкаси

Черкаський окружний адміністративний суд  у складі:

головуючого судді –Гараня С.М.,

при секретарі –Хатковому О.В.,

за участю прокурора Шадхіної М.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду адміністративну справу за позовом Звенигородського міжрайонного прокурора в інтересах держави в особі управління Пенсійного фонду України у Звенигородському районі Черкаської області до селянського фермерського господарства «Форсінг»про стягнення заборгованості зі сплати єдиного внеску,

ВСТАНОВИВ:

          Позивач звернувся до суду з позовом до селянського фермерського господарства «Форсінг»про стягнення 7864 грн. 32 коп. заборгованості по сплаті єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за квітень –травень 2011 року.

          Згідно позову селянське фермерське господарство «Форсінг»зареєстроване як юридична особа та перебуває на обліку в управлінні Пенсійного фонду України у Звенигородському районі Черкаської області як платник єдиного внеску. Відповідачем до управління Пенсійного фонду був поданий розрахунок суми єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за квітень –травень 2011 року в розмірі 7864 грн. 32 коп. Через несплату відповідачем зазначеної суми боргу прокурор звернувся до суду з відповідним позовом в інтересах управління Пенсійного фонду України у Звенигородському районі Черкаської області про її стягнення в судовому порядку.

          Прокурор в судовому засіданні позовні вимоги підтримала в повному обсязі та просила суд їх задовольнити.

          Позивач направив до суду клопотання про розгляд справи без участі його представника.

Відповідач по справі, належним чином повідомлений про дату, час та місце судового розгляду, в судове засідання не з'явився, про причину неприбуття не повідомив, заперечення на позов або заяву про відкладення розгляду справи не надав, а тому суд вирішив провести розгляд справи за його відсутності за наявними матеріалами справи.

Заслухавши доводи та пояснення прокурора, вивчивши матеріали справи та оцінивши письмові докази в їх сукупності, суд прийшов до висновку, що позов підлягає до задоволення, виходячи з наступних підстав.

          Селянське фермерське господарство «Форсінг»згідно довідки з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України зареєстроване свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи зареєстроване Звенигородською районною державною адміністрацією 17.08.2000 р., ідентифікаційний код 30976976.

Згідно поданої відповідачем звітності щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування у встановленій законодавством формі, несплачена сума такого внеску за квітень –травень 2011 року визначена ним у розмірі 7864 грн. 32 коп.

Відповідач самостійно визначив суму зобов'язань по сплаті внеску, підтверджену розрахунком, а отже, таке зобов'язання є узгодженими.

          Відповідно до вимог Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування»від 08.07.2010 р.  № 2464-VI (далі –Закон № 2464-VI) відповідач є платником єдиного внеску на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України.

          Зазначений закон визначає правові та організаційні засади забезпечення збору та обліку єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, умови та порядок його нарахування і сплати та повноваження органу, що здійснює його збір та ведення обліку.

          Перелік платників єдиного внеску визначений у статті 4 Закону № 2464-VI. Серед інших, платниками єдиного внеску є  роботодавці: підприємства, установи та організації, інші юридичні особи, утворені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, чи за цивільно-правовими договорами (крім цивільно-правового договору, укладеного з фізичною особою –підприємцем, якщо виконувані роботи (надавані послуги) відповідають видам діяльності, зазначеним у витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців), у тому числі філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи зазначених підприємств, установ і організацій, інших юридичних осіб, які мають окремий баланс і самостійно ведуть розрахунки із застрахованими особами.

У статті 6 Закону № 2464-VI визначені обов'язки платників єдиного внеску: своєчасно та в повному обсязі нараховувати, обчислювати і сплачувати єдиний внесок; вести облік виплат (доходу) застрахованої особи та нарахування єдиного внеску за кожним календарним місяцем і календарним роком, зберігати такі відомості в порядку, передбаченому законодавством; подавати звітність до територіального органу Пенсійного фонду у строки, в порядку та за формою, встановленими Пенсійним фондом за погодженням з відповідними фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування та центральним органом виконавчої влади у галузі статистики; у випадках, передбачених цим Законом і нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до цього Закону, стати на облік у територіальному органі Пенсійного фонду як платник єдиного внеску; виконувати інші вимоги, передбачені цим Законом.

Платники єдиного внеску зобов'язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за відповідний базовий звітний період, не пізніше 20 числа місяця, що настає за базовим звітним періодом (частина 8 статті 9 Закону № 2464-VI).

Частиною 4 статті 25 Закону № 2464-VI передбачено, що територіальний орган Пенсійного фонду у порядку, за формою і в строки, встановлені Пенсійним фондом за погодженням з центральним органом виконавчої влади у сфері праці та соціальної політики, надсилає платникам єдиного внеску, які мають недоїмку, вимогу про її сплату. Вимога про сплату недоїмки є виконавчим документом. Платник єдиного внеску зобов'язаний протягом десяти робочих днів з дня надходження вимоги про сплату недоїмки сплатити суми недоїмки та штрафів разом з нарахованою пенею. У разі незгоди з розрахунком суми недоїмки платник єдиного внеску узгоджує її з органом Пенсійного фонду в порядку, встановленому Пенсійним фондом за погодженням з центральним органом виконавчої влади у сфері праці та соціальної політики. У разі якщо згоди з органом Пенсійного фонду не досягнуто, платник єдиного внеску зобов'язаний сплатити суми недоїмки та штрафів разом з нарахованою пенею протягом десяти робочих днів з дня надходження рішення відповідного органу Пенсійного фонду або оскаржити вимогу до органу Пенсійного фонду вищого рівня чи в судовому порядку. У випадках, зазначених в абзаці шостому цієї частини, територіальний орган Пенсійного фонду також має право звернутися до суду з позовом про стягнення недоїмки. При цьому заходи досудового врегулювання спорів, передбачені законом, не застосовуються.

У зв'язку з несплатою заборгованості позивачем була виставлена та направлена відповідачу вимога про сплату недоїмки від 01.07.2011 року № 3860/03, яка була ним отримана і не оскаржена, а тому сума боргу вважається узгодженою.

Оцінюючи докази у справі в їх сукупності, суд вважає доведеним право позивача на стягнення з відповідача заборгованості по сплаті єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за квітень –травень 2011 року.

          Відповідно до статті 94 Кодексу адміністративного судочинства України у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем –фізична чи юридична особа, судові витрати з відповідача не стягуються.

          На підставі викладеного, керуючись статтями 159 –163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

ПОСТАНОВИВ:

          Позов Звенигородського міжрайонного прокурора в інтересах держави в особі управління Пенсійного фонду України у Звенигородському районі Черкаської області до селянського фермерського господарства «Форсінг»про стягнення заборгованості зі сплати єдиного внеску –задовольнити повністю.

          Стягнути з селянського фермерського господарства «Форсінг», ідентифікаційний код 30976976, на користь управління Пенсійного фонду України у Звенигородському районі Черкаської області заборгованість зі сплати єдиного внеску за квітень –травень 2011 року в сумі 7864 (сім тисяч вісімсот шістдесят чотири) грн. 32 коп.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги яка подається до Київського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції протягом десяти днів з дня її проголошення. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції. У разі застосування судом частини третьої статті 160 Кодексу адміністративного судочинства України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови. Якщо суб'єкта владних повноважень у випадках та порядку, передбачених частиною четвертою статті 167 Кодексу адміністративного судочинства України, було повідомлено про можливість отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Повний текст постанови виготовлений 14 листопада 2011 року.

Суддя                                                                                                          С.М. Гарань

Дата ухвалення рішення07.11.2011
Оприлюднено12.01.2012
Номер документу20691921
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/2370/7296/2011

Ухвала від 24.10.2011

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

С.М. Гарань

Ухвала від 14.10.2011

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

С.М. Гарань

Ухвала від 22.09.2011

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

С.М. Гарань

Постанова від 07.11.2011

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

С.М. Гарань

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні