Постанова
від 17.11.2011 по справі 2а/2370/7768/2011
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 листопада 2011 року Справа № 2а/2370/7768/2011

17.11.11

Черкаський окружний адм іністративний суд в складі:

головуючого судді: Гаращен ка В.В.,

при секретарі - Бондар Т.П.,

за участю:

представника позивача: О СОБА_1 - за довіреністю,

представника відповідача: не з' явився,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні у м. Черкас и адміністративну справу за позовом Смілянської об' єдн аної державної податкової ін спекції Черкаської області д о фермерського господарства «Світлана»про стягнення штр афних (фінансових) санкцій,

ВСТАНОВИВ:

До Черкаського окружног о адміністративного суду з а дміністративним позовом зве рнулася Смілянська об' єдна на державна податкова інспек ція Черкаської області, в які й просить стягнути з фермерс ького господарства «Світлан а»506 грн. 04 коп. штрафних (фінанс ових) санкцій.

Позивач стверджує, що відпо відачем порушувалися вимоги чинного законодавства щодо звітування перед податковим и органами, а саме неподання п одаткової звітності.

Так, по податку на прибуток за 9 місяців 2010 року та за 2010 рік з а несвоєчасне подання деклар ації з податку на прибуток до відповідача застосовано штр афні фінансові санкції на за гальну суму 340 грн., проте врахо вуючи переплату на нарахован у пеню, заборгованість по под атку на прибуток складає 336 гр н. 04 коп. По земельному податку за 2011 рік до відповідача також застосована штрафна фінансо ва санкція за неподання декл арації плати за землю в розмі рі 170 грн.

Таким чином, заборгованіст ь відповідача складає 506 грн. 04 коп.

Представник позивача в суд овому засіданні позовні вимо ги підтримав та просив позов задовольнити в повному обся зі.

Відповідач заперечень про ти позову не надав, представн ика в судове засідання не нап равив, хоча належним чином по відомлений про дату, час і міс це судового розгляду справи.

Заслухавши пояснення пред ставника позивача, розглянув ши подані документи і матері али, оцінивши належність, доп устимість, достовірність кож ного доказу окремо, а також до статність і взаємний зв' язо к доказів у їх сукупності, суд приходить до наступного.

Фермерське господарство « Світлана», зареєстроване як юридична особа 22.06.2001 року, за № 718 , про що державним реєстратор ом Смілянської районної держ авної адміністрації зроблен о запис в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фі зичних осіб підприємців, іде нтифікаційний код 14209577.

Відповідно до п. п. 49.18.2 п. 49.18 ст. 49 ПКУ податкова декларація по дається за базовий звітний (п одатковий) період, що дорівню є календарному кварталу або календарному півріччю (у том у числі в разі сплати квартал ьних або піврічних авансових внесків) - протягом 40 календа рних днів, що настають за оста ннім календарним днем звітно го (податкового) кварталу (пів річчя).

Згідно з вимогами пп. 16.1.4 п. 16.1 с татті 16 Податкового кодексу У країни платник податків зобо в' язаний сплачувати податк и та збори в строки та у розмір ах, встановлених цим Кодексо м та законами з питань митної справи.

Підпункт 14.1.156 п. 14.1. статті 156 Под аткового кодексу України виз начає податкове зобов' язан ня як суму коштів, яку платник податків, у тому числі податк овий агент, повинен сплатити до відповідного бюджету як п одаток або збір на підставі, в порядку та строки, визначені податковим законодавством ( у тому числі сума коштів, визн ачена платником податків у п одатковому векселі та не спл ачена в установлений законом строк).

Так, згідно абз. 1 п. 57.1 статті 57 розділу II Податкового кодекс у України платник податків з обов'язаний самостійно сплат ити суму податкового зобов'я зання, зазначену у поданій ни м податковій декларації, про тягом 10 календарних днів, що н астають за останнім днем від повідного граничного строку , передбаченого цим Кодексом для подання податкової декл арації, крім випадків, встано влених цим Кодексом. У разі як що у майбутніх податкових пе ріодах (з урахуванням строкі в давності, визначених статт ею 102 цього Кодексу) платник по датків самостійно виявляє по милки, що містяться у раніше п оданій ним податковій деклар ації, він зобов'язаний надісл ати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою чинного на час пода ння уточнюючого розрахунку ( п. 50.1 статті 50 Податкового коде ксу України).

Пунктом 57.2 статті 57 розділу II Податкового кодексу України , в свою чергу, визначено, що у р азі коли відповідно до цього Кодексу або інших законів Ук раїни контролюючий орган сам остійно визначає податкове з обов'язання платника податкі в з причин, не пов'язаних з пор ушенням податкового законод авства, такий платник податк ів зобов'язаний сплатити нар аховану суму податкового зоб ов'язання у строки, визначені в цьому Кодексі, а якщо такі с троки не визначено, - протягом 30 календарних днів, що настаю ть за днем отримання податко вого повідомлення-рішення пр о таке нарахування.

У разі визначення грошовог о зобов'язання контролюючим органом за підставами, зазна ченими у пп. 54.3.1 - 54.3.6 п. 54.3 статті 54 По даткового кодексу України, п латник податків зобов'язаний сплатити нараховану суму гр ошового зобов'язання протяго м 10 календарних днів, що наста ють за днем отримання податк ового повідомлення-рішення, крім випадків, коли протягом такого строку такий платник податків розпочинає процеду ру оскарження рішення контро люючого органу.

У разі оскарження рішення к онтролюючого органу про нара ховану суму грошового зобов' язання платник податків зобо в'язаний самостійно погасити узгоджену суму, а також пеню т а штрафні санкції за їх наявн ості протягом 10 календарних д нів, наступних за днем такого узгодження. Днем узгодження грошового зобов'язання плат ника податків вважається ден ь закінчення процедури адмін істративного оскарження (наб рання судовим рішенням закон ної сили).

Своєчасно сплачувати узго джену суму податкових зобов' язань, а також суму штрафних (ф інансових) санкцій, нарахова них органом державної податк ової служби, та пені, за винятк ом суми, що оскаржується в адм іністративному або судовому порядку, згідно п. 176.1 статті 176 П одаткового кодексу України є одним з обов' язків платник а податків.

Контролюючими органами що до податків, які справляютьс я до бюджетів та державних ці льових фондів, а також стосов но законодавства, контроль з а дотриманням якого покладає ться на органи державної под аткової служби, є органи держ авної податкової служби (п. 41.1 с татті 41 Податкового кодексу У країни).

Так, за результатами невиїз них документальних перевіро к позивачем на предмет своєч асності подання податкової з вітності встановлено поруше ння терміну подання звітної декларації з податку на приб уток за 9 місяців 2010 року та за 201 0 рік (акт № 1546/15-025/14209577 від 15.07.2011 року). К рім того, за результатами нев иїзної документальної перев ірки позивачем на предмет св оєчасності подання податков ої звітності встановлено неп одання звітної декларації по земельному податку за 2011 рік (а кт № 1547/15-025 від 15.07.2011 року).

За порушення термінів пода ння податкової звітності від повідачу на підставі п. 120.1 ста тті 120 Податкового кодексу Укр аїни нараховано штрафні санк ції по податку на прибуток на загальну суму 340 грн. та по зем ельному податку 170 грн., які офо рмлені податковими повідомл еннями-рішеннями № 0029981501 ві д 15.07.2011 року та № 0029971501 від 15.07.2011 р оку (вважається врученим пла тнику податків відповідно до пункту 58.3 статті 58 розділу II Под аткового кодексу України) (от римане уповноваженою особою відповідача 29.07.2011р.). Відповідн і податкові повідомлення-ріш ення відповідачем в апеляцій ному порядку оскаржені не бу ли, визначені останніми пода ткові зобов' язання відпові дачем в добровільному порядк у не сплачені.

В той же час, на підставі ста тті 129 Податкового кодексу Укр аїни відповідачу нараховано пеню з розрахунку 120 відсоткі в річних облікової ставки На ціонального банку України, д іючої на день: виникнення так ого податкового боргу або на день його (його частини) погаш ення, залежно від того, яка з в еличин таких ставок є більшо ю, за кожний календарний день прострочення у його сплаті; з аниження; виплати (нарахуван ня) доходів на користь платни ків податків - фізичних осіб, р озмір якої згідно наданої по зивачем облікової картки пла тника податків становить 06 ко п.

Так, заборгованість відпов ідача по податку на прибуток складає 340 грн., проте, враховую чи часткову сплату в розмірі 4 грн. 02 коп. та пеню в розмірі 06 к оп., заборгованість складає 336 грн. 04 коп. Крім того, заборгова ність по платі за землю склад ає 170 грн.

Заборгованість відповідач а по штрафним санкціям склад ає 506 грн. 04 коп.

За змістом пп. 14.1.175 п. 14.1 статті 1 4 Податкового кодексу Україн и сума грошового зобов'язанн я (з урахуванням штрафних сан кцій за їх наявності), самості йно узгодженого платником по датків або узгодженого в пор ядку оскарження, але не сплач еного у встановлений цим Код ексом строк, а також пеня, нара хована на суму такого грошов ого зобов'язання, визнається сумою податковою боргу плат ника податків.

Відповідно п. 285.1. ст. 285 Податко вого кодексу України базовим податковим (звітним) періодо м для плати за землю є календа рний рік.

Пунктом 286.2 ст. 286 Податкового кодексу України визначено, щ о платники плати за землю (крі м фізичних осіб) самостійно о бчислюють суму податку щорок у станом на 1 січня і до 1 лютого поточного року подають відп овідному органу державної по даткової служби за місцезнах одженням земельної ділянки п одаткову декларацію на поточ ний рік за формою, встановлен ою у порядку, передбаченому с таттею 46 цього Кодексу, з розб ивкою річної суми рівними ча стками за місяцями. Подання т акої декларації звільняє від обов'язку подання щомісячни х декларацій. При поданні пер шої декларації (фактичного п очатку діяльності як платник а плати за землю) разом з нею п одається довідка (витяг) про р озмір нормативної грошової о цінки земельної ділянки, а на далі така довідка подається у разі затвердження нової но рмативної грошової оцінки зе млі.

У зв' язку з несплатою від повідачем узгодженої суми по даткового зобов' язання в ус тановлені строки позивачем п ід розписку вручена юристу Г аненко І.С. фермерського госп одарства «Світлана»податко ва вимога № 318 від 01.08.2011року на су му 505 грн. 98 коп. відповідно до пу нкту 58.3 статті 58 розділу II Подат кового кодексу.

Беручи до уваги, що відпов ідач, у встановлені законода вством строки, не оскаржив по даткові повідомлення рішенн я, не сплатив суму податковог о боргу, суд приходить до висн овку про обґрунтованість поз овних вимог та вважає їх таки ми, що підлягають до задоволе ння.

Керуючись ст.ст. 17, 86, 159, 162, 163, 254 КАС України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний п озов задовольнити повністю.

Стягнути з фермерськ ого господарства «Світлана» , (20723, Черкаська область, Смілян ський район, с. Текліно, код ЄД РПОУ 14209577) на користь бюджету че рез Смілянську об' єднану де ржавну податкову інспекцію Ч еркаської області (20702, Черкась ка область, м. Сміла, вул. Ленін а, 76, код ЄДРПОУ 21367325) штрафні (фін ансові) санкції в сумі 506 (п' ят сот шість) грн. 04 коп.

Постанова набирає законн ої сили після закінчення стр оку подання апеляційної скар ги, що може бути подана до Київ ського апеляційного адмініс тративного суду через Черкас ький окружний адміністратив ний суд протягом десяти днів з дня проголошення постанов и. Якщо постанову було прогол ошено у відсутності особи, як а бере участь у справі, то стро к подання апеляційної скарги обчислюється з дня отриманн я нею копії постанови.

Повний текст постанови ви готовлено та підписано 22 лист опада 2011 року.

Суддя В.В. Гаращ енко

СудЧеркаський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення17.11.2011
Оприлюднено11.01.2012
Номер документу20691998
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/2370/7768/2011

Ухвала від 07.11.2011

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.В. Гаращенко

Ухвала від 28.10.2011

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.В. Гаращенко

Постанова від 17.11.2011

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.В. Гаращенко

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні