Рішення
від 28.12.2011 по справі 7/5009/6806/11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Запорізької області

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28.12.11 Справа № 7/5009/6806/11

Суддя Кутіщева-Арн ет Н.С.

За позовом: Відкритог о акціонерного товариства “З апоріжжяобленерго” в особі З апорізьких міських електрич них мереж, м.Запоріжжя

До відповідача: Приватн ого виробничого підприємств а «Люна», м.Запоріжжя

Су ддя Н.С. Кутіщева-Арнет

Представники:

від позивача: ОСОБА_1, до віреність №152 від 04.05.2011р.

від відповідача: не з' я вився

Заявлено позов про стягне ння 1111 грн. 55 коп. заборгованост і за спожиту електричну енер гію.

31.10.2011р. ухвалою господарськог о суду Запорізької області п орушено провадження у справі , розгляд якої призначений на 12.12.2011р.

Ухвала суду була направлен а на адреси сторін в установл ений законом строк.

Сторони належним чином сп овіщені про час і місце судов ого засідання, що підтверджу ється повідомленнями про вру чення поштового відправленн я.

За клопотанням представн ика позивача розгляд справи здійснювався без застосуван ня засобів фіксації судового процесу.

В зв' язку з неявкою предст авника відповідача в судове засідання та з метою всебічн ого та об' єктну розгляду сп рави, судове засідання було в ідкладено на 28.12.2011р., сторін поп ереджено про наслідки невико нання вимог суду.

В судовому засіданні, продо вженому 28.12.2011р., представник поз ивача підтримав позовні вим оги з підстав, що зазначені у п озові, а саме просить суд врах овуючи приписи ст. ст. 11, 15, 16, 509, 525, 526, 530, 611 ЦК України, ст. ст. 20, 173-175, 193 ГК Ук раїни, Закону України «Про ел ектроенергетику», Правила ко ристування електричною енер гією стягнути з ПВП «Люна»1.096г рн.99коп. заборгованості за спо житу активну електричну енер гію, 14грн.56коп. пені за порушенн я виконання умов договору.

Відповідач заявлені позо вні вимоги не спростував, від зив на позов суду не надав, пре дставник відповідача в судов е засідання за викликом не з' явився, вимоги суду, що виклад ені в ухвалах, не виконав. Про час та місце судового засіда ння відповідача повідомлено належним чином. Згідно до п. 3.6 роз'яснень президії ВГСУ від 18.09.1997 р. № 02-5/289 “Про деякі питання п рактики застосування Господ арського процесуального код ексу України” (з наступними з мінами та доповненнями) особ и, які беруть участь у справі, вважаються повідомленими п ро час і місце її розгляду суд ом, якщо ухвалу про порушення провадження у справі надісл ано за поштовою адресою, зазн аченою у позовній заяві. У вип адку нез'явлення в засідання господарського суду предста вників обох сторін або одніє ї з них справа може бути розгл янута без їх участі, якщо неяв ка таких представників не пе решкоджає вирішенню спору. Д о повноважень господарських судів не віднесено установл ення фактичного місця знаход ження юридичних осіб - учасн иків судового процесу. Відпо відні процесуальні документ и надіслані згідно з поштови ми реквізитами учасників про цесу. Матеріали справи містя ть поштове повідомлення, від повідно до якого, копію ухвал и суду про порушення провадж ення у справі та призначення судового засідання було отр имано уповноваженим предста вником відповідача 04.11.2011р. Зазн ачене свідчить, що відповіда ч належним чином було повідо млений про дату та час судово го засідання. Крім того, ухвал ою суду від 12.12.2011р. відповідач б ув попереджений про наслідки невиконання вимог суду, що ви кладені в попередніх ухвалах , в той же час відповідач не ск ористувався правами та обов' язками, що зазначені в ст. 22 ГПК України..

Згідно ст. 75 ГПК України спра ву розглянуто за наявними ма теріалами, які суд визнав дос татніми для вирішення спору по суті та прийняття рішення .

В судовому засіданні предс тавнику позивача, у відповід ності до ст. 85 ГПК України, огол ошено рішення суду в повном у об' ємі.

Заслухавши предста вника позивача, вивчивши мат еріали справи, суд встановив ,

Правовідносини сторін є господарськими.

Спірні правовідносини р егулюються договором, Законо м України “Про електричну ен ергію” та Правилами користув ання електричною енергією, з атвердженими постановою НКР Е від 31 липня 1996р. № 28.

Як свідчать надані до суду д окументи, між ВАТ “Запоріжжя обленерго” (позивач по справ і) та Приватним виробничим пі дприємством «Люна»(відповід ач по справі) був укладений до говір про постачання електри чної енергії № 9561 від 03.01.2007р., за ум овами якого, позивач (постача льник електричної енергії) п рийняв на себе зобов' язання постачати електричну енергі ю споживачу для забезпечення потреб електроустановок з п риєднаною потужністю, зазнач еною у додатку №1 «Обсяги пост ачання електричної енергії с поживачу», а відповідач (спож ивач) в свою чергу зобов' яза вся оплатити вартість викори станої електричної енергії т а здійснити інші платежі згі дно з умовами цього договору .

Згідно п.2.3.4 даного договору, відповідач зобов'язався опл ачувати вартість електроене ргії згідно з умовами додатк у №4 “Порядок розрахунків” та додатка №5 “Графік зняття пок азів розрахункових засобів о бліку електричної енергії) д о договору.

В пункті 7.5. договору зазначе но, що порядок зняття показів розрахункових приладів облі ку та відомості про точки роз рахункового обліку споживач а та субспоживачів наведені в додатку № 5 "Графік зняття по казів розрахункових засобів обліку електричної енергії" і в додатку № 6.1. "Перелік точок розрахункового обліку реакт ивної електричної енергії".

Відповідно до пункту 7.9. дого вору, на підставі показів зас обів обліку електричної енер гії та умов договору оформлю ється та надається "Акт про сп ожиту протягом розрахунково го періоду активну електричн у енергію" (додаток № 5.1.).

Додатком № 4 до договору пер едбачено наступне:

- розрахунковим вважається період з 00 годин першого числ а до 24 годин останнього числа поточного місяця. Розрахунки за електричну енергію прово дяться споживачем виключно г рошовими коштами на рахунок постачальника електричної е нергії, вказаний в п. 10 договор у. За дату оплати приймається дата, на яку були зараховані к ошти на рахунок постачальник а електричної енергії.

Споживач не пізніше 12-00 годин другого робочого дня місяця , наступного за розрахункови м, направляє свого представн ика до постачальника електри чної енергії для подання у дв ох примірниках, підписаних у повноваженою особою спожива ча та скріплених його печатк ою:

-"Акта про спожиту протягом розрахункового періоду акти вну електричну енергію" за фо рмою додатка №5.1;

-"Акта звірки обсягу спожива ння електроенергії, відпущен ої постачальником електричн ої енергії за тарифами, дифер енційованими за періодами ча су" за формою додатка № 5.5 (у вип адку розрахунку за спожиту е лектричну енергію за тарифам и, диференційованими за пері одами часу);

Постачальник електричної енергії підписує подані акти та один примірник повертає с поживачу.

За підсумками розрахунков ого періоду постачальник еле ктричної енергії виписує спо живачу рахунок або платіжну вимогу-доручення для остаточ ного розрахунку. Сума платеж у при остаточному розрахунку визначається, виходячи з тар ифів на активну електроенерг ію та фактичного обсягу спож итої електричної енергії, зг ідно даних наданого споживач ем "Акта про спожиту протягом розрахункового періоду акти вну електричну енергію" з ура хуванням сум платежів, що над ійшли від споживача.

Споживач зобов'язаний післ я розрахункового періоду і п роведення постачальником ро зрахунку обсягу використано ї електроенергії отримати у своєму відділенні банку плат іжні документи на сплату спо житої електроенергії. У разі не отримання рахунку у відді лені свого банку до 10 числа сп оживач зобов'язаний направит и повноважного представника до постачальника для отрима ння дубліката платіжного док ументу, і не пізніше 15 числа мі сяця, наступного за розрахун ковим здійснити оплату.

Якщо споживач не надав "Акт про спожиту протягом розраху нкового періоду активну елек тричну енергію" в обумовлени й термін, постачальник елект ричної енергії самостійно ви значає обсяги спожитої елект ричної енергії та надає спож ивачу рахунок або платіжну в имогу - доручення для сплати в иходячи із середньодобового обсягу споживання електричн ої енергії за попередній роз рахунковий період з подальши м перерахунком у разі наданн я споживачем даних про викор истану електричну енергію пр отягом наступного розрахунк ового періоду.

Тривалість періоду розрах унку за середньодобовим обся гом споживання електричної е нергії не перевищує один роз рахунковий період, після чог о розрахунок обсягу спожитої електричної енергії здійсню ється постачальником електр ичної енергії за величиною д озволеної потужності струмо приймачів та кількістю годин їх використання визначених згідно п.б додатку № 5 "Графік з няття показів засобів обліку електричної енергії" без под альшого перерахунку.

Аналогічні за своїм змісто м норми містяться в пункті 6.39. " Правил користування електри чною енергією" затвердженими постановою НКРЕ від 31.07.1996 року № 28 (далі ПКЕЕ), де зазначено, що у разі неможливості отриман ня постачальником електричн ої енергії даних про спожиту електричну енергію в зазнач ений термін (за винятком пору шення роботи розрахункового обліку) визначення обсягу сп ожитої електричної енергії з а поточний розрахунковий пер іод здійснюється за середньо добовим обсягом споживання з а попередній розрахунковий п еріод з подальшим перерахунк ом у разі надання даних протя гом наступного розрахунково го періоду.

Тривалість періоду розрах унку за середньодобовим обся гом споживання електричної е нергії до отримання показів розрахункових засобів облік у має не перевищувати одного повного розрахункового пері оду, після чого розрахунок об сягу спожитої електричної ен ергії здійснюється постачал ьником електричної енергії т величиною дозволеної потужн ості струмоприймачів та кіль кістю годин їх використання без подальшого перерахунку. У цьому разі відновлення роз рахунків за розрахунковими з асобами обліку здійснюється після спільного складання а кта, у якому фіксуються показ и розрахункових засобів облі ку електричної енергії.

Додатком № 5 сторони узгодил и наступне:

- для визначення обсягів спо живання активної електрично ї енергії за розрахунковий п еріод о 24-00 год., в останній день місяця споживач самостійно або в присутності представни ка постачальника (субспожива ча) відповідно до точок розра хункового обліку, що наведен і в п. 6, 7, 8 цього додатка, здійсню є зняття показів розрахунков их засобів обліку, що відпові дають споживанню активної ел ектричної енергії. Зафіксова ні покази оформлюються "акто м про спожиту протягом розра хункового періоду активну ел ектричну енергію" (додаток № 5. 1) у 2-х примірниках.

В пункті 6 додатку № 5 зафіксо вано: найменування об'єкта, ад реса - офіс та склад, вул. Ангол енко; тип і № розрахункового е лектролічильника - СОЄЄ6706 № 5-20А ; втрати у ЛЕП - 0,14 %; дозволена по тужність -1,0 кВт; кількість роб очих днів у тиждень - 7; кількіс ть годин роботи на добу - 9.

Відповідно до умов статті 26 Закону України "Про електрое нергетику" споживач, якому ел ектрична енергія постачаєть ся енергопостачальником, що здійснює підприємницьку дія льність з постачання електри чної енергії на закріпленій території, зобов'язаний опла чувати її вартість виключно коштами шляхом їх перерахува ння на поточний рахунок із сп еціальним режимом використа ння енергопостачальника.

Однак, порушуючи умови дого вору, відповідач не виконав н алежним чином свої договірні зобов'язання, щодо оплати вар тості спожитої електричної е нергії, зокрема,

станом на 25.10.2011р., за споживач ем рахується заборгованість у розмірі 1 096,99грн., яка виникла в наступних періодах:

- як свідчать надані до суд у документи, за березень 2011р. сп оживачем був наданий рапорт, відповідно до якого електри чна енергія ним не споживала сь.

В наступних розрахункових періодах відповідач не нада вав рапорти (акти) про спожиту електричну енергію, в зв'язку з цим у квітні 2011р. обсяг спожи тої електричної енергії визн ачався за середньодобовим об сягом споживання за попередн ій розрахунковий період, а в т равні - серпні 2011р. - за величино ю дозволеної потужності стру моприймачів та кількістю год ин їх використання.

Зокрема, постачальником ел ектричної енергії визначено обсяг використаної споживач ем електричної енергії .у тра вні 2011р. у розмірі 279 кВт/год., що з а діючими на той час тарифами становило 275,77 грн. (з ПДВ), у черв ні 2011р. - 270 кВт/год., на суму 270,73 гр н. (з ПДВ), у липні 2011 - 279 кВт/год., на суму 279,76 грн. (з ПДВ), у серпні 2011р. - 270 кВт/год., на суму 270,73 грн. (з ПДВ) . На вказані суми були сформов ані рахунки та направлені сп оживачу поштою рекомендован ими листами.

У відповідності до ст.526 ЦК Ук раїни, зобов'язання мають бут и виконані належним чином і у встановлені законом або дог овором терміни.

Згідно зі ст.193 ГК України, су б' єкти господарювання та ін ші учасники господарських ві дносин повинні виконувати го сподарські зобов' язання на лежним чином відповідно до з акону, інших правових актів, д оговору, а за відсутності кон кретних вимог щодо виконання зобов' язання, відповідно д о вимог, що у певних умовах зви чайно ставляться.

Однак, відповідач договірн их зобов'язань належним чино м не виконав, оплату за отрима ну електричну енергію у вста новлений договором строк, в п овному обсязі не здійснив, чи м порушив умови договору.

Заборгованість відповід ача за спожиту електричну ен ергію станом на 30.08.2011 року склал а 1.096,99грн.

В зв' язку з порушенням від повідачем зобов' язань щодо оплати наданих послуг з елек тропостачання, позивачем, по чинаючи з 30.08.2011р., було припинен о постачання електричної ене ргії та складено акт №9993.

Факт наявності заборгова ності у розмірі 1.096грн.99коп. під тверджується наданими позив ачем до справи документальни ми доказами.

Відповідно главі 50 ЦК Укра їни, “Підстави та умови прип инення зобов'язання, зобов'яз ання відповідача оплатити на дані послуги не припинено.

На день розгляду спору по су ті відповідач оплату наданих послуг в повному обсязі не зд ійснив будь-яких претензій щ одо виконання послуг позивач у не пред' явив.

Вимоги позивача про стягне ння заборгованості у сумі 1.096г рн.99коп. є документально підтв ердженими, нормативно обґрун тованими та такими, що підляг ають задоволенню.

В зв' язку з неналежним вик онанням відповідачем оплати за надані послуги, позивачем заявлені вимоги про стягнен ня пені у розмірі 14грн.56коп.

На підставі ст. 611 ЦК України, одним з наслідків порушення зобов'язання є оплата неусто йки (штрафу, пені) - визначеної законом чи договором грошов ої суми, що боржник зобов'язан ий сплатити кредитору у випа дку невиконання чи неналежно го виконання зобов'язання, зо крема у випадку прострочення виконання.

Відповідно до умов п. 4.2.1 дого вору № 9561 від 03.01.2007р. - за недотрима ння термінів сплати рахунків або платіжних вимог-доручен ь за активну електроенергію (п. 7 додатку № 4 до договору), Спо живач сплачує Постачальнику електроенергії пеню за весь період часу, протягом якого н е виконане зобов'язання по сп латі, у розмірі 0,5 % від суми пла тежу за кожний день простроч ення (але не більше подвійної облікової ставки НБУ, що діял а у період, за який сплачуєтьс я пеня) по день фактичної опла ти.

Відповідно до розрахунку н аданого позивачем, до стягне ння пред'явлена сума пені, за п еріод прострочення з 01.03.2011р. по 30.08.2011р. у розмірі 14грн.56коп.

Вимога про стягнення пені в сумі 14грн.56коп. заявлена позив ачем обґрунтовано, розрахуно к відповідає вимогам законод авства, і підлягає задоволен ню в повному обсязі.

Судові витрати відносятьс я на відповідача, поскільки с пір виник з його вини.

Керуючись ст.ст. 526, 611 ЦК Укр аїни, ст.ст. 175, 193, 232 ГК України, ст .ст. 3, 22, 28, 33, 34, 43, 49, 75, 82, 84, 85 ГПК України, с уд,

ВИРІШИВ:

Позовні вимо ги Відкритого акціонерно го товариства “Запоріжжяобл енерго” в особі Запорізьких міських електричних мереж, м .Запоріжжя до Приватног о виробничого підприємства « Люна», м.Запоріжжя задовол ьнити.

Стягнути з Приватного виробничого підприємства «Л юна»(69032, м.Запоріжжя, пров.Піон ерський, 4, кв.27, код ЄДРПОУ 31122361) на користь Відкритого акціонер ного товариства «Запоріжжяо бленерго» (69035, м.Запоріжжя, вул . Сталеварів, 14, п/р зі спеціальн им режимом використання №260313141 419 Запорізького обласного упр авління ВАТ “Державний ощадн ий банк України, МФО 313957, ОКПО 001309 26) 1.096 (одна тисяча дев' яносто ш ість)грн.99коп. заборгованості за спожиту активну електрое нергію.

Видати наказ.

Стягнути з Приватного ви робничого підприємства «Люн а»(69032, м.Запоріжжя, пров.Піонер ський, 4, кв.27, код ЄДРПОУ 31122361) на ко ристь Відкритого акціонерно го товариства «Запоріжжяобл енерго» (69035, м.Запоріжжя, вул. Ст алеварів, 14, код ЄДРПОУ 00130926, п/р № 260030231709 у АТ «Сбербанк Росії», МФО 320627) 14(чотирнадцять)грн.56коп. пен і.

Видати наказ.

Стягнути з Приватного ви робничого підприємства «Люн а»(69032, м.Запоріжжя, пров.Піонер ський, 4, кв.27, код ЄДРПОУ 31122361) на ко ристь Відкритого акціонерно го товариства «Запоріжжяобл енерго»(69035, м.Запоріжжя, вул.Ст алеварів, 14, код ЄДРПОУ 00130926, п/р № 260030231709 у АТ «Сбербанк Росії», МФО 320627) 102 (сто дві) грн.00коп. державно го мита та 236 (двісті тридцять ш ість)грн.00коп. витрат на інфор маційно-технічне забезпечен ня судового процесу.

Видати наказ.

Рішення набирає зако нної по закінченню десятиде нного з дня його прийняття.

Суддя Н.С. Кут іщева-Арнет

Рішення господарс ького суду набирає чинності протягом 10 днів із дня його пі дписання.

Рішення господарського су ду може бути оскаржена сторо нами в порядку та у строки вст ановлені нормами Господарс ького процесуального коде ксу України.

< Дата оформлення та підписання рішення >

СудГосподарський суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення28.12.2011
Оприлюднено11.01.2012
Номер документу20702675
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —7/5009/6806/11

Рішення від 28.12.2011

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кутіщева-Арнет Н.С.

Ухвала від 12.12.2011

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кутіщева-Арнет Н.С.

Ухвала від 31.10.2011

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кутіщева-Арнет Н.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні