Рішення
від 13.01.2012 по справі 20/5005/16075/2011
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

11.01.12р. Справа № 20/5005/16075/2011

За позовом Публічного акціонерного товариства акц іонерного комерційного банк у "Індустріалбанк" в особі Дні пропетровської філії, м. Дніп ропетровськ

до Приватного акціонер ного товариства "Страхова гр упа "ТАС" в особі Дніпропетров ської регіональної дирекції приватного акціонерного тов ариства "Страхова група "ТАС", м. Дніпропетровськ

про стягнення 10 949 грн. 60 ко п.

Суддя Пархоменко Н.В.

Представники:

від позивача: ОСОБА_1, до віреність №153 від 03.11.11р.

від відповідача: не з'явився ;

СУТЬ СПОРУ :

Публічне акціонерне тов ариство акціонерного комерц ійного банку "Індустріалбанк " в особі Дніпропетровської ф ілії звернулось з позовом в я кому просить стягнути з Прив атного акціонерного товарис тва "Страхова група "ТАС" суму страхового відшкодування по кредитному договору №КRC/0900/137/07 в ід 18.04.2007р. розмірі 10 949,60 грн., з яких заборгованість по кредиту у сумі 10111,12 грн., заборгованість з а нарахування відсотками у с умі 318,48грн., заборгованість за нарахованою комісією у сумі 520,00 грн. та судові витрати.

Відповідач свого представ ника в судове засідання не на правив, відзив не надав. Відпо відач належним чином був пов ідомлений про день та час роз гляду справи, про що свідчить поштове повідомлення від 19.12.20 11р.

Справа розглядається відп овідно до статті 75 Господарсь кого процесуального кодексу України за наявними у справі матеріалами.

У судовому засіданні 11.01.2012р. о голошена вступна та резолюти вна частина рішення.

Дослідивши матеріали спра ви, заслухавши пояснення пре дставника позивача, господар ський суд ,-

ВСТАНОВИВ:

11 вересня 2006 року між Акціон ерним комерційним банком “ІН ДУСТРІАЛБАНК” в особі Дніпро петровської філії та Закрити м акціонерним товариством “С трахова група “ТАС”в особі Д ніпропетровської Регіональ ної Дирекції укладений догов ір страхування кредитного по ртфелю Банку № 01430060501, предметом якого є страхування ризиків Страхувальника, пов'язаних з невиконанням (неналежним ви конанням) фізичними особами своїх договірних зобов'язань за договорами кредитними, ук ладеними між страхувальнико м та позичальниками і зазнач еними в Реєстрі кредитних уг од.

19.08.2009 року загальним зборам и учасників АКБ “Індустріалб анк”затверджено нову редакц ію Статуту (погоджено Націон альним банком України 11.09.2009), у в ідповідності до якого змінен о повну назву банку - з “Акціон ерний комерційний банк “Інду стріалбанк” на “Публічне акц іонерне товариство “Акціоне рний комерційний банк “Індус тріалбанк”. Згідно з п. 1.3 Стату ту, Банк є правонаступником А кціонерного комерційного ба нку “Індустріалбанк”, зареєс трованого Національним банк ом України за №36 16.10.1991 (виписка зі статуту додається).

Приватне акціонерне това риство "СТРАХОВА ГРУПА "ТАС" в особі Дніпропетровської рег іональної дирекції приватно го акціонерного товариства “ Страхова група “ТАС” є право наступником Закритого акціо нерного товариства „Страхов а група “ТАС", згідно листа Від повідача (копія додається).

18 квітня 2007 року між АКБ “ІНД УСТРІАЛБАНК” в особі Дніпроп етровської філії (надалі - Бан к) та Гаращенко Станіславом В ікторовичем укладений креди тний договір № КRС/0900/137/07, згідн о з яким позивач надав останн ьому у тимчасове користуван ня кредит на споживчі цілі у с умі 13 000 грн. на строк по 16 квітня 2010 р. включно зі сплатою за кор истування кредитом 9 відсотк ів річних. Видача кредиту п ідтверджується меморіальни м ордером № 69-5 від 18.04.2007 року (копі я якого знаходиться в матері алах справи).

Фінансові ризики, які виник ають з кредитного договору, б ули застраховані Позивачем з а зазначеним Договором страх ування. За кредитним договор ом Позивачем був підписаний та надісланий до Відповідача і підписаний останнім реєст р (бордеро) угод, укладених за квітень 2007 року. Крім того, пози вачем був сплачений страхови й внесок відповідно до поряд ку та в строки згідно п. 7.2. дого вору страхування.

Відповідно п. 6.1. договору страховим випадком є невико нання або часткове невикон ання позичальником своїх зоб ов'язань по поверненню суми к редиту та/або відсотків за ко ристування кредитом в строки та на умовах, що передбачені в конкретній кредитній угоді, внаслідок смерті або неплат оспроможності Позичальника .

Під неплатоспроможністю Позичальника Сторони розумі ють наявність факту простроч ення виконання позичальнико м своїх зобов'язань по поверн енню суми кредиту та/або відс отків за користування кредит ом на протязі більш ніж 30 кале ндарних днів з моменту наста ння обов'язку щодо сплати від повідно до умов кредитної уг оди.

04.04.2008 року настав страхови й випадок.

04.04.2008 року Банком, у відповід ності до п. 11.1.3., п.11.1.4. Договору бу ла передана ЗАТ СГ “ТАС” Зая ва № 740 про страхове відшкодув ання в розмірі 10949,60 грн., з яких: з аборгованість по кредиту у с умі 10111,12 грн., заборгованість за нарахованими відсотками у с умі 318,48 грн., заборгованість за нарахованою комісією у сумі 520,00 грн., до якої були додані вс і документи, які свідчать про настання страхового випадку і про розмір збитку.

Відповідно до пункту 10.6.2. С траховик несе фінансову відп овідальність по договору стр ахування в межах обумовленої в ньому страхової суми (згідн о Реєстрів). Згідно реєстру (бо рдеро) угод, укладених за квіт ень 2007 року від 03.05.2007 страхова су ма кредитного договору № КRС/09 00/137/07 від 18.04.2007 року складає 13871,00 грн . 00 коп. З урахуванням виплати с трахового відшкодування Дні пропетровською регіонально ю дирекцією ЗАТ “СГ “ТАС” у су мі 1154,72 грн. страхова сума, в межа х якої Страховик несе фінанс ову відповідальність по дого вору страхування склала 12 416,28 г рн. 28 коп.

16.03.2009 року Банком було отрима но Лист ЗАТ “СГ “ТАС”Г2700/1710 від 1 0.03.2009 року, в якому Відповідач вк азує, що згідно наданої довід ки про доходи № 36992 від 11.04.2007 року п озичальник ОСОБА_2 працює в ПП “АН “9 Ярдов” на посаді менеджера відділу продажів. Після проведеної перевірки відповідач зробив висново к про те, що довідка про доходи є фальсифікована, а саме: згід но з відомостями з центральн ої бази даних Державного реє стру фізичних осіб Державної податкової адміністрації Ук раїни цей позичальник за пер іод з 2006 року не отримував дохо ди від цього підприємства. Зг ідно даних ПП “Агентство нер ухомості “9 Ярдов” серед прац юючих працівників по даним Д РФО не числиться. На підставі цього ЗАТ “СГ “ТАС” у виплаті страхового відшкодування Ба нку відмовило.

Позивач вважає, що таке твер дження відповідача є передча сним і необґрунтованим з огл яду на наступне. Не подання по датковим агентом податковог о розрахунку утриманих доход ів свідчить про порушення пі дприємством норм податковог о законодавства і достовірно не підтверджує, що найманий п рацівник (третя особа) не мала доходів. Таким чином відпові дь ДПІ не доводить відсутніс ть доходів працівників і не с простовує відомості, що міст яться у довідці, а вказує лише на неподання податкової зві тності роботодавцем.

Окрім того Банк, як юрид ична особа, не відноситься до переліку суб'єктів, яким за за коном надано право отримуват и інформацію щодо податковог о розрахунку сум нарахованих доходів і утримань з працівн иків, які працюють у суб'єктів господарської діяльності.

З огляду на зазначене, у Бан ку відсутня можливість отрим увати інформацію про розміри податкових відрахувань та с уми доходів працівників.

Правила кредитування не зобов'язують працівників Б анку перевіряти достовірніс ть відомостей, які надаються підприємством - роботодавце м. Відповідальність за досто вірність відомостей, що міст яться в Довідці про доходи не се керівник і головний бухга лтер, що підтверджують своїм підписом і печаткою.

Будь-якої іншої обов'язков ої процедури перевірки надан ої Позичальником інформації Правила кредитування Фізичн их осіб на споживчі цілі не вс тановлюють.

Згідно статті 193 Господар ського кодексу України суб'є кти господарювання та інші учасники господарських від носин повинні виконувати г осподарські зобов'язання на лежним чином відповідно до з акону, інших правових актів, договору, а за відсутності к онкретних вимог щодо викон ання зобов'язання - відповід но до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До вико нання господарських дого ворів застосовуються відпо відні положення Цивільного кодексу України.

Відповідно статей 525, 526 Ци вільного кодексу України зо бов' язання повинні виконув атися належним чином та у вст ановлений строк у відповідно сті з вказівками закону, дого вору одностороння відмова ві д виконання зобов' язань не допускається.

Згідно ч. 1 ст. 354 Господарськ ого кодексу України За догов ором страхування страховик з обов'язується у разі настан ня страхового випадку зд ійснити страхову виплату с трахувальнику або іншій ос обі, визначеній страхувальн иком у договорі страхування , а страхувальник зобов'язує ться сплачувати страхові пла тежі у визначені строки та виконувати інші умови догов ору.

Відповідно до статті 25 Зак ону України "Про страхування " здійснення страхових ви плат і виплата страхово го відшкодування проводить ся страховиком згідно з договором страхування на під ставі заяви страхувальника ( його правонаступника або тре тіх осіб, визначених умовами страхування) і страхового ак та (аварійного сертифіката) , який складається страхов иком або уповноваженою ним особою (аварійним комісаро м) у формі, що визначається с траховиком.

Згідно ст. 26 Закону України "Про страхування" підставою для відмови страховика у з дійсненні страхових виплат або страхового відшкодуванн я є:

1) навмисні дії страхувальни ка або особи, на користь яко ї укладено договір страхува ння, спрямовані на настання с трахового випадку. Зазначен а норма не поширюється на д ії, пов'язані з виконанням н ими громадянського чи служб ового обов'язку, в стані необ хідної оборони (без перевище ння її меж) або захисту майн а, життя, здоров'я, честі, гі дності та ділової репутац ії. Кваліфікація дій страху вальника або особи, на кори сть якої укладено договір с трахування, встановлюється в ідповідно до чинного законод авства України;

2) вчинення страхувальнико м - фізичною особою або іншо ю особою, на користь якої ук ладено договір страхування, умисного злочину, що призвів до страхового випадку;

3) подання страхувальником с відомо неправдивих відомост ей про предмет договору стр ахування або про факт наста ння страхового випадку;

4) отримання страхувальнико м повного відшкодування збит ків за майновим страхуванням від особи, винної у їх заподія нні;

5) несвоєчасне повідомленн я страхувальником про наст ання страхового випадку без поважних на це причин або створення страховикові пер ешкод у визначенні обставин, характеру та розміру збиткі в;

6) інші випадки, передбачен і законом.

Умовами договору страхува ння можуть бути передбачен і інші підстави для відмови у здійсненні страхових випла т, якщо це не суперечить зак ону.

Пунктом 12.1. договору передба чені підстави для відмови ст раховика у здійснені страхов ої виплати, а саме: невиконанн я страхувальником взятих на себе зобов'язань за цим догов ором;

- внесення змін страхувальн иком в кредитні угоди, що впли вають на умови цього договор у, без їх погодження із страхо виком або недотримання узгод женої редакції кредитної уго ди,

- настання чи прояву форс-ма жорних обставин, що кваліфік уються такими згідно з чинни м законодавством,

- навмисні дії страхувальни ка або його посадових осіб, сп рямовані на настання страхов ого випадку,

- несвоєчасне повідомлення страхувальником страховика про настання страхового вип адку,

- порушення страхувальнико м вимог банківського продукт у,

- порушення страхувальнико м умов програми,

- підтвердження страхуваль ником неправдивих відомосте й наданих позичальниками,

- в інших випадках передбаче них законодавством України.

Відповідач не надав доказі в на підтвердження існування підстав для відмови здійсне ння страхової виплати, перед бачених законодавством та до говором. Також відповідач не надав доказів виплати страх ового відшкодування.

Як вбачається з вищевиклад еного, позивач, при настанні с трахового випадку, здійснив всі необхідні дії відповідно до п. 11.1. договору.

З огляду на викладене, суд в важає, позовні вимоги підтве рджені матеріалами справи та підлягають задоволенню повн істю у сумі заборгованості п о кредиту - 10 111,12 грн., заборгован ість за нарахованими відсотк ами у сумі 318,48 грн., заборговані сть за нарахованою комісією у сумі 520,00 грн.

Відповідно статті 49 Госпо дарського процесуального ко дексу України судові витрати покладаються на відповідач а.

Керуючись статтями 49, 82-84, 116, Г осподарського процесуально го кодексу України , господар ський суд ,-

ВИРІШИВ :

Позов задовольнити повніс тю.

Стягнути з Приватного акц іонерного товариства "Страхо ва група "ТАС" в особі Дніпропе тровської регіональної дире кції Приватного акціонерног о товариства "Страхова група "ТАС" (49000, м. Дніпропетровськ, ву л. Мечнікова, 18, код ЄДРПОУ 25000917) н а користь Публічного акціоне рного товариства "Акціонерни й комерційний банк "Індустрі алБанк" в особі Дніпропетров ської філії (49044, м. Дніпропетро вськ, вул. Ворошилова, б. 16, код Є ДРПОУ 26371567) - заборгованості п о кредиту - 10 111 (десять тисяч сто одинадцять) грн. 12 коп., з аборгованість за нараховани ми відсотками у сумі 318 (трис та вісімнадцять) грн. 48 коп., заборгованість за нарахован ою комісією у сумі 520 (п'ятсот двадцять) грн. 00 коп., 1 411 (од ну тисячу чотириста одинадця ть) грн. 50 коп. судового збор у.

Видати накази після набра ння рішенням законної сили.

Рішення господарського су ду набирає законної сили піс ля закінчення строку поданн я апеляційної скарги, якщо ап еляційну скаргу не було пода но. У разі подання апеляційно ї скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи а пеляційним господарським су дом.

Суддя Н.В. Пархоменко

Повне рішення складен о

13.01.2012р.

Дата ухвалення рішення13.01.2012
Оприлюднено16.01.2012
Номер документу20751495
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 10 949 грн. 60 ко п

Судовий реєстр по справі —20/5005/16075/2011

Рішення від 13.01.2012

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Пархоменко Наталія Володимирівна

Ухвала від 13.12.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Пархоменко Наталія Володимирівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні