Рішення
від 31.08.2011 по справі 15/60/5022-1123/2011
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"31" серпня 2011 р. Справа № 15/60/5022-1123/2011

Господарський суд Терноп ільської області

у складі судді Бучинської Г.Б.

Розглянув справу

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Тернофарм" вул. Фабрична, 4, м. Т ернопіль, 46010

до Тернопільської місь кої ради вул. Листопадова, 5, м. Т ернопіль, 46000

про визнання права пост ійного користування земельн ою ділянкою площею 1,3222 га за ад ресою м. Тернопіль, вул. Фабрич на, 4

За участю представників сторін:

позивача: ОСОБА_1 , довіреність № 10/12 від 31.05.2011р.;

відповідача : заві дувач сектору експертизи нор мативних актів управління пр авового забезпечення ОСОБ А_2, довіреність № 1242/01 від 16.03.2011р .

відповідача:

Суть справи:

Товариство з обмеженою в ідповідальністю "Тернофарм", вул. Фабрична, 4, м. Тернопіль зв ернулося з позовом до Терноп ільської міської ради, вул. Ли стопадова, 5, м. Тернопіль, про в изнання права постійного кор истування земельною ділянко ю площею 1,3222 га за адресою м. Тер нопіль, вул. Фабрична, 4.

В розпочатому судовому зас іданні учасникам судового пр оцесу роз' яснено права та о бов' язки, передбачені ст.ст . 20, 22, 81-1 ГПК України.

За відсутності клопотання сторін технічна фіксація су дового процесу не здійснювал ася.

Представник позивача в су довому засіданні підтримав п озовні вимоги у повному обся зі.

Представник відповідача в судовому засіданні проти по зовних вимог заперечив, поси лаючись на те, суб' єкти госп одарювання набувають прав на земельні ділянки комунально ї власності шляхом укладення договорів оренди або викупу таких ділянок, при цьому звер тає увагу, що право постійног о користування у відповіднос ті до норм ЗК України передба чено виключно для юридичних осіб державної та комунально ї форми власності. Просить су д в позові відмовити.

Розглянувши матеріали с прави, заслухавши пояснення представників сторін, оцінив ши представлені докази в їх с укупності, судом встановлено наступне:

Статтею 1 ГПК України пер едбачено, що підприємства, ус танови, організації, інші юри дичні особи мають право звер татися до господарського суд у згідно з встановленою підв ідомчістю господарських спр ав за захистом своїх порушен их або оспорюваних прав і охо ронюваних законом інтересів .

Відповідно до ст. 2 ГПК Украї ни господарський суд порушує провадження у справі за позо вами, зокрема підприємств і о рганізацій, які звертаються до суду за захистом своїх пра в та охоронюваних законом ін тересів.

За змістом положень вказан их норм, правом на пред' явле ння позову до господарського суду наділені, зокрема юриди чні особи, фізичні особи - пі дприємці, а суд шляхом вчинен ня провадження у справі здій снює захист осіб, права та охо ронювані законом інтереси як их порушені або оспорюються.

Відповідно до ст. 16 Цивільно го кодексу України та п. 2 ст. 20 Г осподарського кодексу Украї ни кожний суб' єкт господарю вання та споживач має право н а захист своїх прав і законни х інтересів.

У відповідності до ст. 152 Зем ельного кодексу України захи ст прав громадян та юридични х осіб на земельні ділянки зд ійснюється шляхом визнання п рав.

Позивач - Товариство з обм еженою відповідальністю "Тер нофарм" вул. Фабрична, 4, м.Терно піль, зареєстроване Виконавч им комітетом Тернопільської міської ради 18.09.2007р., що підтвер джується довідкою АА № 167331 Голо вного управління статистики в Тернопільській області ві д 06.05.2008р., а тому наділений право м на звернення до суду за захи стом своїх прав.

У відповідності до норм ст. 16 Цивільного кодексу України кожна особа має право зверну тися до суду за захистом свог о особистого немайнового або майнового права та інтересу . Одним із способів захисту ци вільних прав та інтересів є в изнання права (даний спосіб з ахисту застосовується у випа дку спору між суб' єктами ци вільного права з приводу ная вності чи відсутності правов ідносин між ними, і відповідн о наявності чи відсутності ц ивільного права та цивільног о обов' язку, водночас може с тосуватися не тільки наявнос ті спору, а й невизначеного пр авового стану).

Як вбачається з матеріалів справи, у відповідності до де ржавного акта на право пості йного користування землею се рії І-ТР № 000669 ВАТ "Тернопільськ а фармацевтична фабрика" над ано у постійне користування земельну ділянку площею 1,3222 га для будівництва та обслугов ування адміністративно-виро бничих приміщень за адресою вул. Фабрична, 4, відповідно до рішення сесії 23 скликання Тер нопільської міської ради нар одних депутатів від 31.03.1999р.

ВАТ "Тернопільська фармац евтична фабрика", згідно акті в приймання-передачі майна в ід 02.11.2009р. та 25.01.2010р., передало ТОВ " Тернофарм" як внесок в статут ний капітал цілісний майнови й комплекс, який складається з: нежитлового приміщення лі т - "А" основного корпусу з спир тосховищем 3752,1 кв. м, літ "Б" допо міжного корпусу 1365,8 кв.літ. "В", "Г ", - картонажного відділення, а нгар 931,8 кв.м, літ. "Ж" - газорегуля тора, літ. "З" - котельні, 197,2 кв. м, л іт. "Л" прохідної 63,5 кв. м.,літ. "Д"- с кладу, 82,95 кв м, літ "Е" - складу 401,96 к в. м, літ. "Є" - складу, 115,23 кв.м, огоро жі.

У відповідності до ст. 115 ЦК У країни господарське товарис тво є власником майна, переда ного йому учасниками товарис тва як вклад до статутного (ск ладеного) капіталу.

А відтак позивач набув прав а власності на об' єкти неру хомості, що знаходяться м. Тер нопіль, вул. Фабрична, 4, переда ні ВАТ "Тернопільська фармац евтична фабрика", як внесок до статутного капіталу ТОВ "Тер нофарм", що підтверджується в итягом про державну реєстрац ію прав від 08.07.2011р. № 30551145.

Відповідно до ст. 120 Земельн ого кодексу України, ч. 2 ст. 377 Ци вільного кодексу України, як що будівля або споруда розмі щені на земельній ділянці, на даній у користування, то до на бувача переходить право кори стування тією частиною земел ьної ділянки, на якій вони роз міщені, та частиною земельно ї ділянки, яка необхідна для ї х обслуговування.

25.07.2011р. TOB "Тернофарм" звернуло ся із заявою № 10/25 до Тернопільс ької міської ради з прохання м переоформити державний акт на право постійного користу вання земельною ділянкою пло щею 1,3222 зa адресою м. Тернопіль, в ул. Фабрична, 4 № 403 від 27.04.1999 року, щ о був виданий на ВАТ "Тернопіл ьська фармацевтична фабрика " (код ЄДРПОУ 01973101) на TOB "Тернофарм " (код ЄДРПОУ 35414585).

На звернення TOB "Тернофарм" в ідділом земельних ресурсів Т ернопільської міської ради н адано відповідь про те, що зем ельну ділянку площею 1,3222 га, як а знаходиться за адресою: м. Те рнопіль, вул. Фабрична,4 може б ути передано в оренду, а не в п остійне користування.

Згідно пункту 18 Постанови П ленуму Верховного суду Украї ни від 16.04.2004р. №7 "Про практику зас тосування судами земельного законодавства при розгляді цивільних справ" (із змінами і доповненнями, внесених Пост ановою Пленуму Верховного су ду України від 19 березня 2010 рок у №2) з 1 січня 2010 року до особи, як а набула право власності на ж итловий будинок (крім багато квартирного), будівлю або спо руду, переходить право власн ості, право користування на з емельну ділянку, на якій вони розміщені, без зміни її цільо вого призначення в обсязі та на умовах, встановлених для п опереднього землевласника (з емлекористувача) відповідно до статті 377 Цивільного кодек су та 120 Земельного кодексу.

Земельний Кодекс України в изначає право постійного кор истування земельною ділянко ю як право володіння і корист ування земельною ділянкою, я ка перебуває у державній або комунальній власності, без в становлення строку (ч. 1 ст. 92 ЗК України). Законом України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх о бмежень" від 1 липня 2004 року пер едбачено, зокрема, обов'язков ість державної реєстрації пр ава постійного користування земельною ділянкою.

Права постійного користув ання земельною ділянкою із з емель державної та комунальн ої власності набувають лише підприємства, установи та ор ганізації, що належать до дер жавної або комунальної власн ості, а також громадські орга нізації інвалідів України, ї х підприємства (об'єднання), ус танови та організації, реліг ійні організації України, с татути (положення) яких зареє стровано у встановленому зак оном порядку, виключно для бу дівництва і обслуговування к ультових та інших будівель, н еобхідних для забезпечення їх діяльності.

Разом з тим, згідно рішення Конституційного суду Україн и № 5-рп/2005 від 22.09.2005 року, використ ання терміна "набувають", що оз начає "ставати власником чог о-небудь, здобувати що-небудь ", після набрання чинності ста ттею 92 ЗК України свідчить, що ця норма не обмежує і не скасо вує діюче право постійного к ористування земельними діля нками, набуте фізичними і юри дичними особами в установлен их законодавством випадках з а станом на 1 січня 2002 року до йо го переоформлення. Поняття "н абувають права" за змістом ча стини другої статті 92 та части ни першої статті 116 Земельного кодексу України в аспекті ви моги переоформлення права ко ристування земельною ділянк ою припускають поширення цьо го поняття лише на випадки пе рвинного отримання земельно ї ділянки із земель державно ї та комунальної власності п ідприємствами, установами та організаціями, що належать д о державної або комунальної власності. В разі, якщо земель на ділянка вже була надана ос обі в постійне користування, то право постійного користу вання може бути передано інш ій особі в порядку ст. 120 Земель ного кодексу України.

Державний акт на право пост ійного користування № 403 від 27.0 4.1999 року, виданий ВАТ "Тернопіл ьська фармацевтична фабрика ", є чинним, тобто право постій ного користування даною земе льною ділянкою за товариство м органом місцевого самовряд ування не припинено. Разом з т им, право постійного землеко ристування є безстроковим, і може бути припинене лише з пі дстав, передбачених законода вством. При цьому судом врахо вано, що ВАТ "Тернопільська фа рмацевтична фабрика" не запе речує проти оформлення за TOB "Т ернофарм" земельної ділянкою площею 1,3222, яка знаходиться за адресою: м. Тернопіль, вул. Фаб рична,4, що підтверджується ли стом від 25.07.2011р.

Отже, виходячи з норм статт і 120 Земельного кодексу Україн и, статті 377 Земельного кодекс у України, правомірно набувш и право власності на нерухом е майно TOB "Тернофарм" набуло пр ава постійного користування земельною ділянкою, на якій д ане майно знаходиться та яка необхідна для обслуговуванн я даного майна.

У відповідності до ст. ст. 32, 33 Господарського процесуаль ного кодексу України доказам и у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господ арський суд у визначеному по рядку встановлює наявність ч и відсутність обставин, на як их ґрунтуються вимоги і запе речення сторін, а також інші о бставини, які мають значення для правильного вирішення г осподарського спору. Кожна с торона повинна довести ті об ставини, на які вона посилаєт ься як на підставу своїх вимо г та заперечень.

Враховуючи викладене позо вні вимоги позивача підлягаю ть до задоволення.

Судові витрати у відповідн ості до ст. 49 ГПК України покла даються на позивача у справі .

На підставі наведеного та к еруючись ст.ст. 1, 2, 33, 43, 44, 49, 75, 82, 84, 85 Гос подарського процесуального кодексу України, господарсь кий суд, -

ВИРІШИВ:

1.Позовні вимоги задово льнити.

2.Визнати за TOB "Тернофарм" (код ЄДРПОУ 35414585) право постійного к ористування земельною ділян кою площею 1,3222 га за адресою м. Т ернопіль, вул. Фабрична, 4.

3.На рішення суду, яке не наб рало законної сили, сторони м ають право подати апеляційну скаргу, протягом десяти днів з дня підписання повного тек сту рішення "01" вересня 2011р. , через місцевий господарсь кий суд.

Це поле друкуватися не бу де !!! Інформацію НЕ ЗМІНЮВАТИ !!!переведено в чистовик -7722

Суддя Г.Б. Бучинськ а

СудГосподарський суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення31.08.2011
Оприлюднено16.01.2012
Номер документу20753010
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —15/60/5022-1123/2011

Ухвала від 17.08.2011

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Бучинська Г.Б.

Рішення від 31.08.2011

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Бучинська Г.Б.

Ухвала від 17.10.2011

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Мирутенко О.

Ухвала від 05.10.2011

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Мирутенко О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні