Рішення
від 10.01.2012 по справі 24/17-4688-2011
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКО Ї ОБЛАСТІ



Підлягає публікації в ЄДРС Р

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"10" січня 2012 р. Справа № 24/17-4688-2011

за позовом Товариств а з обмеженою відповідальніс тю "ЕКОСТАНДАРТ ДНІПРО";

До відповідача: Сільсь когосподарського товариств а з обмеженою відповідальніс тю "Комінтернівська птахофаб рика"

про стягнення 45299,76 грн.

Суддя Оборотова О. Ю.

Представники:

Від позивача: ОСОБА_1. н а підставі довіреності від 09.0 8.2011р.

Від відповідача: не з' я вився

Суть спору: Товарис тво з обмеженою відповідальн істю "ЕКОСТАНДАРТ ДНІПРО" зве рнулось до господарського су ду Одеської області з позовн ою заявою до Сільськогоспода рського товариства з обмежен ою відповідальністю "Комінте рнівська птахофабрика" про с тягнення 45299,76 грн.

Ухвалою господарського су ду Одеської області від 09.11.2011р. порушено провадження по спра ві №24/17-4688-2011.

Відповідач у судові засіда ння не з' явився, про поважні сть причин відсутності не по відомив, письмового відзиву на позовну заяву до суду не на дав, право на захист не викори став, хоч і повідомлявся про ч ас та місце проведення судов ого засідання належним чином , шляхом надсилання ухвал суд у на адресу реєстрації, яка не змінювалася, про що свідчить витяг з Єдиного державного р еєстру юридичних осіб та фіз ичних осіб-підприємців Украї ни. Отже, відповідно до ст. 64 Гос подарського процесуального кодексу України, у разі відсу тності за такою адресою відп овідача, суд вважає, що ухвала про порушення провадження у справі вручена відповідачу належним чином.

Крім того, суд зазначає, що з гідно із статтею 93 Цивільного кодексу України, місцезнахо дженням юридичної особи є ад реса органу або особи, які від повідно до установчих докуме нтів юридичної особи чи зако ну виступають від її імені. Пр и цьому, до повноважень госпо дарських судів не віднесено установлення фактичного міс цезнаходження юридичних осі б або місця проживання фізич них осіб - учасників судового процесу на час вчинення тих ч и інших процесуальних дій, а у разі, коли фактичне місцезна ходження юридичної особи - уч асника судового процесу з як ихось причин не відповідає ї ї місцезнаходженню, визначен ому згідно з законом, і дана ос оба своєчасно не довела про ц е до відома господарського с уду, інших учасників процесу , то всі процесуальні наслідк и такої невідповідності покл адаються на цю юридичну особ у.

Крім того, у пункті 32 Інформа ційного листа ВГСУ від 29 верес ня 2009 року № 01-08/350 “Про деякі пита ння, порушені в доповідних за писках господарських судів У країни у першому півріччі 2009 р оку щодо застосування норм Г осподарського процесуально го кодексу України” викладен а правова позиція, згідно яко ї відмітка про відправку про цесуального документа суду н а зворотньому аркуші у лівом у нижньому куті першого прим ірника процесуального докум ента є підтвердженням розсил ання процесуального докумен та сторонам у справі та іншим особам, які брали участь у спр аві, а коли йдеться про ухвалу , де зазначено про час і місце судового засідання, - підтвер дженням повідомлення про час і місце такого засідання.

При цьому, суд зазначає, що н еобґрунтоване затягування р озгляду справи суперечить ви могам ст. 6 Конвенції про захис т прав людини і основоположн их свобод 1950 року, учасником як ої є Україна, стосовно права к ожного на розгляд його справ и судом упродовж розумного с троку.

Справа розглядається в пор ядку ст. 75 Господарського проц есуального кодексу України, за наявними в ній матеріалам и.

У судовому засіданні 10.01.2012 р. п ісля виходу судді з нарадчої кімнати було оголошено всту пну та резолютивну частини р ішення.

Розглянувши матеріали сп рави, оцінивши докази, що мают ь значення для справи, заслух авши представника позивача, - суд встановив:

16.11.2010р. між Товариством з обм еженою відповідальністю "ЕКО СТАНДАРТ ДНІПРО" (Продавець) та Сільськогосподарським то вариством з обмеженою відпов ідальністю "Комінтернівська птахофабрика" (Покупець) бул о укладено договір поставки №16.11.2010, згідно умов якого в поря дку та на умовах, визначених ц им договором, Продавець зобо вязується поставити та перед ати у власність Покупцю маку ху соняшника (Товар), а Покупец ь зобов' язався прийняти спл атити його у кількості, по цін ам і в строки зазначені у дода ткових угодах до вказаного Д оговору.

В підтвердження виконання зобов' язань за договором п оставки позивач надав суду в идаткову накладну №49 від19.11.2010р. , за отриману макуху соняшник ову 24т. 860кг по ціні 1791,67грн. за тон у, а всього на суму 44 540,83грн. без ПДВ (ПДВ - 8908,17грн.) всього з ПДВ - 53 449грн. Факт отримання відпо відачем товару підтверджуєт ься підписом, печактою та шта мпами відповідача.

Відповідач розрахувався ч астково за поставлений товар , а сааме сплатив позивачу 12.01.2011 р. -5000грн., 17.01.2011р. -5000грн., 02.02.2011р. -5000грн., всього 15 000грн., що підтверджує ться банківськими виписками . Таким чином неоплаченим зал ишився товар в сумі 38 449грн.

В порушення умов зазначено го договору поставки відпові дач не розрахувався з позива чем у повному обсязі, у зв' яз ку з чим останнім на адресу Сі льськогосподарського товар иства з обмеженою відповідал ьністю "Комінтернівська птах офабрика" направлено претенз ію від 20.09.2011р. з вимогою здійсни ти оплату заборгованості.

Згідно п. 7.1 договору від 16.11.2010р . у випадку порушення своїх зо бов' язань за вказаним догов ором сторони несуть відповід альність, передбачену дійсни м договором та чиним законод авством України. Порушенням зобов' язання є його невикон ання або неналежне виконання , тобто викоаннян з порушення м умов, визначених змістом ць ого договору, а також додатко вими угодами, які є невід' єм ною частиною дійсного догово ру.

У відповідності до п.7.3. догов ору від 16.11.2010р., за прострочення оплати товару Покупець спла чує Покупцю пеню у розмірі по двійної облікової ставки НБУ , яка діяла у період, з який нар аховується пеня, від вартост і Товару, оплата якого простр очена, за кожен день простроч ки.

Враховуючи невиконання ві дповідачем взятого на себе з а договором обов' язку щодо оплати заборгованості за отр иманий товар, позивач зверну вся до суду з позовною заявою , згідно якої просить суд стяг нути з відповідача заборгова ність у розмірі 45 299,76грн., а саме : основний борг у розмірі 38 449гр н., 3%річних у розмірі 847,17грн., інд екс інфляції у розмірі 2035,97грн. , пеню у розмірі 3967,62грн.

Дослідивши матеріали спра ви, заслухавши представника позивача, суд дійшов наступн их висновків.

Згідно ст.655 Цивільного ко дексу України, за договором к упівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або зобов 'язується передати майно (тов ар) у власність другій сторон і (покупцеві), а покупець прийм ає або зобов'язується прийня ти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму.

Відповідно до ч.1, ч.2 ст.692 Циві льного кодексу України, Поку пець зобов'язаний оплатити т овар після його прийняття аб о прийняття товаророзпорядч их документів на нього, якщо договором або актами цивільн ого законодавства не встано влений інший строк оплати то вару. Покупець зобов'язаний сплатити продавцеві повну ц іну переданого товару.

Відповідно до ст.712 Цивільно го кодексу України за догово ром поставки продавець (пост ачальник), який здійснює підп риємницьку діяльність, зобов 'язується передати у встанов лений строк (строки) товар у вл асність покупця для використ ання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях , не пов'язаних з особистим, сі мейним, домашнім або іншим по дібним використанням, а поку пець зобов'язується прийняти товар і сплатити за нього пев ну грошову суму.

Згідно ч.1 ст.626 Цивільного ко дексу України, договором є до мовленість двох або більше с торін, спрямована на встанов лення, зміну або припинення ц ивільних прав та обов' язків .

Статтею 629 Цивільного кодек су України передбачено, що до говір є обов' язковим для ви конання сторонами.

Згідно ст.509 Цивільного коде ксу України, зобов' язанням є правовідношення, в якому од на сторона (боржник) зобов'яза на вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роб оту, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися ві д певної дії, а кредитор має пр аво вимагати від боржника ви конання його обов'язку.

Зобов'язання виникають з пі дстав, встановлених ст.11 цього Кодексу, а саме: цивільні прав а та обов'язки виникають із ді й осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не перед бачені цими актами, але за ана логією породжують цивільні п рава та обов'язки, зокрема, з д оговорів та інших правочинів .

Правочином є дія особи, спря мована на набуття, зміну або п рипинення цивільних прав та обов'язків. Він може вчинятис я усно або в письмовій формі. С торони мають право обирати ф орму правочину, якщо інше не в становлено законом. Правочин , для якого законом не встанов лена обов'язкова письмова фо рма, вважається вчиненим, якщ о поведінка сторін засвідчує їхню волю до настання відпов ідних правових наслідків (ст .ст.202, 205 Цивільного кодексу Укр аїни).

Ст. 193 Господарського кодекс у України передбачено, що суб 'єкти господарювання та інші учасники господарських відн осин повинні виконувати госп одарські зобов'язання належн им чином відповідно до закон у, інших правових актів, догов ору.

Статтею 525 Цивільного кодек су України передбачено, що од ностороння відмова від зобов 'язання або одностороння змі на його умов не допускається , якщо інше не встановлено дог овором або законом.

Одностороння відмова від в иконання зобов`язань не допу скається, крім випадків, пере дбачених законом. (ч.ч.1, 7 ст.193).

Відповідно до ст. 526 Цивільно го кодексу України, зобов'яза ння має виконуватися належни м чином відповідно до умов до говору та вимог цього Кодекс у, інших актів цивільного зак онодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповід но до звичаїв ділового оборо ту або інших вимог, що звичайн о ставляться.

Якщо у зобов'язанні встанов лений строк (термін) його вико нання, то воно підлягає викон анню у цей строк (термін), що ви значено в ч.1 ст.530 Цивільного ко дексу України.

Відповідно до ст. 610 ЦК Україн и порушенням зобов'язання є й ого невиконання або виконанн я з порушенням умов, визначен их змістом зобов'язання (нена лежне виконання).

До виконання господарськ их договорів застосовуються відповідні положення Цивіль ного кодексу України з ураху ванням особливостей, передба чених Господарським Кодексо м України.

Згідно ст.625 зазначеного код ексу боржник не звільняється від відповідальності за нем ожливість виконання ним грош ового зобов' язання. Боржник , який прострочив виконання г рошового зобов'язання, на вим огу кредитора зобов'язаний с платити суму боргу з урахува нням встановленого індексу і нфляції за весь час простроч ення, а також три проценти річ них від простроченої суми, як що інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Так, судом встановлено наяв ність поставки позивачем від повідачу товару, що підтверд жується видатковою накладно ю №49 від19.11.2010р., за договором пос тавки від 16.11.2010р., існування заб оргованості Сільськогоспод арського товариства з обмеже ною відповідальністю "Комінт ернівська птахофабрика" по о платі вартості отриманого то вару, у зв' язку з чим позовна вимога позивача щодо стягне ння з відповідача заборгован ості в сумі 45 299,76грн. є обґрунто ваною та підлягає судом задо воленню.

Згідно ст. 32 ГПК України дока зами у справі є будь-які факти чні дані, на підставі яких гос подарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обс тавин, на яких ґрунтуються ви моги і заперечення сторін, а т акож інші обставини, які мают ь значення для правильного в ирішення господарського спо ру.

Відповідно до ст. 33 Господар ського процесуального кодек су України кожна сторона пов инна довести ті обставини, на які вона посилається як на пі дставу своїх вимог і запереч ень. Під час розгляду справи в ідповідачем не було належним чином доведено суду та доказ ано виконання своїх зобов' я зань.

Господарський суд оцінює д окази за своїм внутрішнім пе реконанням, що ґрунтується н а всебічному, повному і об' є ктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справ и в їх сукупності, керуючись з аконом (ст. 43 ГПК України).

Враховуючи вищезазначені обставини справи та перевіри вши правильність наданого по зивачем розрахунку сум заявл ених до стягнення, позовні ви моги Товариства з обмеженою відповідальністю "ЕКОСТАНДА РТ ДНІПРО" до відповідача Сіл ьськогосподарського товари ства з обмеженою відповідаль ністю "Комінтернівська птахо фабрика" підлягають задоволе нню стягнення з відповідача заборгованості у розмірі 45 299,7 6грн., яка складється з суми ос новного боргу у розмірі 38 449грн ., 3%річних у розмірі 847,17грн., інде кс інфляції у розмірі 2035,97грн., п еню у розмірі 3967,62грн.

09.08.2011р. між Товариством з обме женою відповідальністю "ЕКОС ТАНДАРТ ДНІПРО", в особі дирек тора Щусь В.М. та адвокатом О СОБА_1. укладено договір про наданя правової (Юридичної) д опомоги. Позивачем було спла чено адвокату ОСОБА_1 4000грн ., що підтверджується квитанц ією до прибуткового касового ордеру від 09.08.2011р.

На підставі ст. ст. 44, 49 Господа рського процесуального коде ксу України витрати по сплат і державного мита у сумі 453 грн . та витрати на інформаційно-т ехнічне забезпечення судово го процесу у сумі 236,00 грн., адвок атські послуги у сумі 4000грн. по кладаються на відповідача.

Керуючись ст.ст. 32, 33, 34, 44, 49, 50, 75, 82- 85 Господарського процесуаль ного кодексу України, суд, -

В И Р І Ш И В:

1. Позов Товариства з об меженою відповідальністю "ЕК ОСТАНДАРТ ДНІПРО" до відпові дача Сільськогосподарськог о товариства з обмеженою від повідальністю "Комінтернівс ька птахофабрика" про стягне ння 45299,76 грн. - задовольнити.

2. Стягнути з Сільського сподарського товариства з об меженою відповідальністю "Ко мінтернівська птахофабрика " (67541, Одеська область, Комінтер нівський р-н, с. Першотравневе, вул. Мир у, 1; код ЄДРПОУ 00852832, р/р 26001001508003 в ПуАТ «КБ Акордбанк», МФО 380634) на к ористь Товариства з обме женою відповідальністю "ЕКОС ТАНДАРТ ДНІПРО" (52001, Дніпропет ровська обл, м. Підгороднє, вул Запорізька, 14, код ЄДРПОУ 36877800, р/ р 26005259762900 в АТ «УкрСиббанк»м. Дні пропетровськ, МФО 351005) заборгов аність у розмірі 45 299,76грн., яка с кладється з суми основного б оргу у розмірі 38 449грн., 3%річних у розмірі 847,17грн., індекс інфляц ії у розмірі 2035,97грн., пеню у розм ірі 3967,62грн.; витрати по сплаті д ержмита на суму 453грн. та витра ти на інформаційно-технічне забезпечення судового проце су на суму 236грн.; оплата послуг адвоката 4000грн.

Рішення господарсько го суду може бути оскаржене ш ляхом подання апеляційної ск арги до Одеського апеляційно го господарського суду, яка п одається через місцевий госп одарський суд протягом 10-ден ного строку з моменту складе ння та підписання повного те ксту рішення.

Рішення господарського су ду набирає законної сили піс ля закінчення строку на пода ння апеляційної скарги, якщо не буде подано апеляційну ск аргу. У разі подання апеляцій ної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законн ої сили після розгляду справ и апеляційним господарським судом.

Накази видати згідно ст. 116 Г ПК України.

Суддя О.Ю. Оборотова

Повний текст рішення виготовлено та підписано 13.01. 2012р.

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення10.01.2012
Оприлюднено18.01.2012
Номер документу20830605
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —24/17-4688-2011

Рішення від 10.01.2012

Господарське

Господарський суд Одеської області

Оборотова О.Ю.

Ухвала від 21.12.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Оборотова О.Ю.

Ухвала від 07.12.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Оборотова О.Ю.

Ухвала від 09.11.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Оборотова О.Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні