Постанова
від 08.12.2011 по справі 1-2003/11
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 1-2003/11

П О С Т А Н О В А

іменем України

"08" грудня 2011 р.Шевченківс ький районний суд м. Києва в ск ладі:

головуючого судді Овс еп' ян Т.В.

при секретарі Ск алига І.А.

за участю прокурора Прок оф' євої Н.О.

захисника ОСОБА_1

розглянувши у відкритому с удовому засіданні криміналь ну справу по обвинуваченню

ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженця м. Ніжин Чернігів ської області, українця, гр омадянина України, з середн ьою освітою, проживаючого у цивільному шлюбі, маючого на утриманні 2-х неповнолітніх д ітей 2000 р.н., 2004 р.н., не пра цюючого, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АД РЕСА_1, раніше судимого виро ком Ніжинського районного су ду Чернігівської області від 23.09.2003 р. за ч.3 ст.187 КК України, із зм інами згідно з постановою Ап еляційного суду Чернігівськ ої області, з застосуванням с т.69 КК України до 4-х років позба влення волі; звільнений з міс ць позбавлення волі 22.11.2006 р. згі дно з постановою Ковпаківськ ого районного суду м. Суми від 14.11.2006 р. умовно-достоково на 10 мі сяців 9 днів;

у вчиненні злочину, передб аченого ч.2 ст.367 КК України,

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_2 обвинувачуєть ся в тому, що в невстановлений час, на території міста Києва , згідно наказу №1 від 14 листопа да 2007 року ТОВ "ЧЕЗ КАПІТАЛ" при значений на посаду директора ТОВ "ЧЕЗ КАПІТАЛ" (код ЄДРПОУ 349 66920), зареєстрованого державно ю адміністрацією Шевченківс ького району м. Києва, номер за пису про державну реєстрацію №1 074 102 0000 023839, за юридичною адресою : м. Київ вул. Мельникова, 12, та пе ребуває на обліку як платник податків в ДПІ у Шевченківсь кому районі м. Києва з 12.03.2007 під № 28497. При цьому, службові обов'яз ки та повноваження директора ТОВ "ЧЕЗ КАПІТАЛ" визначені в Статуті ТОВ "ЧЕЗ КАПІТАЛ" ОС ОБА_2 з 14 листопада 2007 року по л ипень 2010 року не виконував в по вному обсязі. Згідно статуту та згідно наказу №1 від 14 листо пада 2007 року ТОВ "ЧЕЗ КАПІТАЛ" ОСОБА_2, перебуваючи на поса ді директора вказаного підпр иємства, будучи службовою ос обою суб'єкта підприємницько ї діяльності - ТОВ "ЧЕЗ КАПІТАЛ ", в повноваження якого входил о здійснення функцій пов'яза них з виконанням організацій но-розпорядчих та адміністра тивно-господарських обов'язк ів, являючись відповідальним за правильність нарахування податків та обов'язкових пла тежів в бюджет та державні ці льові фонди, як це передбачен о чинним законодавством Укра їни, а саме:

• Згідно з п. З ст. 8 та 9 Зак ону України "Про бухгалтерсь кий облік та фінансову звітн ість в Україні" за № 996-ХІУ (в ред акції від 16.07.1999р.) в обов'яз ки ОСОБА_2 входило - с творення необхідних умов для правильного ведення бухгалт ерського обліку, забезпеченн я неухильного виконання всім а підрозділами, службами та п рацівниками, причетними до б ухгалтерського обліку, право мірних вимог бухгалтера щодо дотримання порядку оформлен ня та подання до обліку перви нних документів, відповідаль ність за організацію бухгалт ерського обліку та забезпече ння фіксування фактів здійсн ення всіх господарських опер ацій у первинних докуме нтах, відображення в обліков их регістрах господарських операцій у тому звітном у періоді, в якому вони були зд ійснені, несення відповідаль ності за несвоєчасне складання первинних докумен тів і регістрів бухгалтерськ ого обліку та недост овірність відображених у них даних.

• Згідно зі ст.ст. 9, 1 1 Закону України "Про систему оподаткування" № 77/97-ВР ві д 18.02.97р., ОСОБА_2 зобов'яза ний - вести бухгалтерський облік, складати звітність пр о фінансово-господарську дія льність і забезпечувати її з берігання у терміни, встанов лені законами; подавати до де ржавних податкових органів т а інших державних органів, ві дповідно до Законів, деклара ції, бухгалтерську звітність та інші документи і відомост і, пов'язані з обчисленням та с платою податків і зборів; спл ачувати належні суми податкі в і зборів у встановлені зако ном терміни.

• Згідно зі ст. 20 Зак ону України № 168/97-ВР від 22.05.1997 року "Про оподаткування прибутку підприємств", ОСОБА_2 ніс відповідальність за п равильність нарахування, сво єчасність сплати податку та дотримання податкового зако нодавства. Службові особи, ви нні в порушенні податкового законодавства, згідно вказан ого закону, притягуються до в ідповідальності згідно із за конодавством.

Згідно ст.ст. 7, 10 Закону Укр аїни "Про податок на додану ва ртість" від 03.04.97р. за № 168/97-ВР ОСО БА_2 повинен у строки перед бачені для сплати податку на дати податковому органу за м ісцем свого знаходження пода ткову декларацію незалежно в ід того, чи виникло у цьому пер іоді податкове зобов'язання чи ні. Платники податку несут ь відповідальність за достов ірність і своєчасність обчис лення та внесення податку до бюджету відповідно до закон одавства України.

14 листопада 2007 року ОСОБА _2 призначений на посаду дир ектора ТОВ "ЧЕЗ КАПІТАЛ" з мето ю зайняття фінансово-господа рською діяльністю. При цьому , між ОСОБА_2 та особою, мате ріали відносно якої виділені в окреме провадження, яка вел а бухгалтерію на підприємств і, було обумовлено, що фінансо во-господарською діяльністю від імені ТОВ "ЧЕЗ КАПІТАЛ" бу де займатися ОСОБА_2, здій снюючи також підписання перв инних та звітних документів підприємства, а вести бухгал терію на підприємстві та скл адати звітні податкові декла рації ТОВ "ЧЕЗ КАПІТАЛ" буде ос оба, матеріали відносно якої виділені в окреме проваджен ня, яка виконувала функції бу хгалтера. Але, ОСОБА_2 не ди влячись на те, що він згідно св оїх службових обов'язків, ніс відповідальність за достові рність даних внесених в перв инні документи та звітні под аткові декларації ТОВ «ЧЕЗ К АПІТАЛ», через несумлінне ст авлення до своїх, зазначених вище, службових обов'язків не перевіряв достовірність дан их внесених вказаною особою до звітних податкових деклар ацій підприємства, які в пода льшому подавались до ДПІ у Ше вченківському районі м. Києв а. Крім того, ОСОБА_2 надав, вказаній, особі можливості у період з 14 листопада 2007 року по липень 2010 року підписувати ві д його імені звітні податков і декларації ТОВ «ЧЕЗ КАПІТА Л»та подавати їх до ДПІ у Шевч енківському районі м. Києва.

В подальшому, ОСОБА_2 на прикінці листопада 2007 року пе редав особі, матеріали відно сно якої виділені в окреме пр овадження, реєстраційні, ста тутні та фінансово-господарс ькі документи ТОВ «ЧЕЗ КАПІТ АЛ», а також печатку підприєм ства. Так, ОСОБА_2 надав мож ливості особам, матеріали ві дносно яких виділені в окрем е провадження, виконувати ві д свого імені фінансово-госп одарські операції від ТОВ «Ч ЕЗ КАПІТАЛ», підписувати фін ансово-господарські докумен ти, а також заповнювати та під писувати від його імені звіт ні податкові декларації ТОВ «ЧЕЗ КАПІТАЛ». Заповнені зві тні податкові декларації з п одатку на додану вартість та податку на прибуток ТОВ «ЧЕЗ КАПІТАЛ», з підписом від імен і ОСОБА_2 та печаткою підп риємства за період з листопа да 2007 року по липень 2010 року нада вались до ДПІ у Шевченківськ ому районі м. Києва. Згідно виї мки документів ТОВ «ЧЕЗ КАПІ ТАЛ»в ДПІ у Шевченківському районі м. Києва та в Шевченків ській районній в м. Києві держ авній адміністрації дані щод о звільнення ОСОБА_2 з пос ади директора ТОВ «ЧЕЗ КАПІТ АЛ»відсутні.

Крім того, ОСОБА_2 29 січня 2010 року на виконання організа ційно-розпорядчих та адмініс тративно-господарських обов 'язків по керівництву ТОВ «ЧЕ З КАПІТАЛ», знаходячись в при міщенні АТ «Банк Богуслав», з а адресою: м. Київ, вул. Нижньою рківська, 81, відкрив банківськ ий рахунок НОМЕР_1, про що с відчить затвердження своїм п ідписом та печаткою ТОВ «ЧЕЗ КАПІТАЛ»наступних документ ів: заяви про відкриття поточ ного рахунку ТОВ „Чез Капіта л" від 29.01.2010, договору банківськ ого рахунку ТОВ «Чез Капітал »№15/02-БР/Ю-30600 від 29.01.2010 та надання д о банківської установи копії особисто завірених документ ів, а саме: протоколу №1 загаль них зборів учасників ТОВ «Че з Капітал»від 19.02.2007, протоколу № 1 загальних зборів учасників ТОВ «Чез Капітал»від 14.11.2007, нак азу №1 від 14.11.2007 р., власного паспо рту громадянина України, а та кож картку із зразками свого підпису та відбитками печат ки ТОВ «Чез Капітал»від 29.01.2010р. В подальшому, 01 лютого 2010 року, ОСОБА_2 з метою дистанційно го управління банківським ра хунком НОМЕР_1, перебуваюч и в приміщенні АТ «Банк Богус лав», затвердив своїм підпис ом та печаткою ТОВ «ЧЕЗ КАПІТ АЛ»відповідні документи: дог овір про банківське обслугов ування за допомогою систем д истанційного обслуговуванн я - програмно - технічного комп лексу «Клієнт - Банк»№15/02-КБ/30 600 від 01.02.2010 р., регламент робіт пр ограмно-технічного комплекс у «Клієнт-банк»ТОВ «Чез Капі тал»від 01.02.2010 та акт виконаних р обіт по встановленню системи «Клієнт-банк»ТОВ «Чез Капіт ал»від 01.02.2010 р.

Таким чином, ОСОБА_2, відк ривши банківський рахунок НОМЕР_1, отримав можливість здійснення розрахункових оп ерацій за придбані та реаліз овані ТОВ «Чез Капітал»товар и (послуги). Встановленням сис теми «Клієнт-банк»ТОВ «Чез К апітал»ОСОБА_2 отримав мо жливість дистанційного упра вління банківським рахунком НОМЕР_1 через мережу Інте рнет.

Приблизно в лютому 2010 року, ОСОБА_2, перебуваючи у м. Киє ві, домовився з особою, матері али відносно якої виділені в окреме провадження, щодо над ання йому допомоги в здійсне нні підприємницької діяльно сті від імені ТОВ «Чез Капіта л». Так, ОСОБА_2 передав вка заній особі реєстраційні, фі нансово-господарські докуме нти, печатку, а також надав дос туп до дистанційного управлі ння банківським рахунком Н ОМЕР_1 за допомогою електро нної системи «клієнт-банк», н е здійснивши заходів, направ лених на документальне затве рдження таких дій. Користуюч ись неналежним ставленням ОСОБА_2 до своїх обов'язків, самоусуненням від контролю з а діяльністю ТОВ «Чез Капіта л», особа, матеріали відносно якої виділені в окреме прова дження, встановила над ним ко нтроль. Використовуючи елект ронну систему «клієнт-банк», отримала можливість безпере шкодного користування банкі вським рахунком товариства т а розпорядження грошовими ко штами, які надходять на його б анківські рахунки. Крім того , безперешкодно користуючись печаткою товариства, зазнач ена особа отримала можливіст ь видавати та засвідчувати п ечаткою документи від імені ТОВ «Чез Капітал».

Таким чином, ОСОБА_2 недб ало віднісся до своїх обов'яз ків як директора підприємств а, так як в період з листопада 2007 року по липень 2010 року надав м ожливості особі матеріали ві дносно якої виділені в окрем е провадження, яка вела бухга лтерію на підприємстві, скла дати звітні податкові деклар ації ТОВ «ЧЕЗ КАПІТАЛ» та в по дальшому подавати їх до ДПІ у Шевченківському районі м. Ки єва, а також у період з листопа да 2007 року по липень 2010 року нада в можливості, здійснювати фі нансово-господарську діяльн ість від його імені як директ ора ТОВ «ЧЕЗ КАПІТАЛ», склада ти та підписувати звітні под аткові декларації ТОВ «ЧЕЗ К АПІТАЛ»та в подальшому подав ати їх до ДПІ у Шевченківсько му районі м. Києва.

Так, через несумлінне ставл ення ОСОБА_2 до своїх, зазн ачених вище, службових обов'я зків, як директора ТОВ «ЧЕЗ КА ПІТАЛ»згідно довідки про про ведення дослідження, щодо фо рмування податкового кредит у ТОВ «Чез Капітал»(код ЄДРПО У 34966920) за січень 2010 року, складен ої співробітниками ДПІ у Дес нянському районі м. Києва, вст ановлено, що ТОВ «Чез Капітал » (код ЄДРПОУ 34966920) в січень 2010 рок у всупереч вимог п.п.7.4.5 п.7.4 ст.7 За кону України «Про податок на додану вартість»№168/97-ВР від 03.04 .97р. (із змінами і доповненнями ) відобразило в складі податк ового кредиту податкові накл адні виписані ТОВ „Берграсс" (код ЄДРПОУ 36281376), яке зареєстро вано з метою прикриття незак онної діяльності, внаслідок чого до державного бюджету У країни не сплачено податку н а додану вартість в сумі 416 666,67 г ривень.

Не дивлячись на те, що ОСОБ А_2, згідно своїх службових о бов'язків, був зобов'язаний ко нтролювати ведення фінансов о-господарської діяльності Т ОВ «ЧЕЗ КАПІТАЛ»та правильні сть відображення цієї діяльн ості в бухгалтерському і под атковому обліку підприємств а, а також ніс відповідальніс ть за достовірність даних вн есених в первинні та звітні д окументи, не цікавився прави льністю відображення даних у податкових звітах, через нес умлінне ставлення до своїх, з азначених вище, службових об ов'язків, контроль за діяльні стю підприємства не здійснюв ав.

Таким чином, ОСОБА_2, як д иректор ТОВ «ЧЕЗ КАПІТАЛ», ма ючи реальну можливість забез печити належний контроль за фінансово-господарською дія льністю підприємства, правил ьним фіксуванням фактів здій снення всіх операцій у перви нних документах, правильне в едення бухгалтерського та по даткового обліку, а також скл адання достовірної податков ої звітності, не виконував св ої обов'язки директора підпр иємства, через несумлінне ст авлення до них, в результаті ч ого не забезпечив належну ор ганізацію ведення бухгалтер ського та податкового обліку на підприємстві, здійснивши службову недбалість. Вказан і дії спричинили наслідки ох оронюваним Законом державни м інтересам у вигляді матері альної шкоди в розмірі 416 666,67 гри вень.

Отже, ОСОБА_2, своїми ді ями, які виразилися у службов ій недбалості, тобто неналеж ному виконанні ним своїх слу жбових обов'язків через несу млінне ставлення до них, що за подіяло тяжкі наслідки охоро нюваним законом державним ін тересам, вчинив злочин, перед бачений ч.2 ст.367 КК України.

В судовому засідан ні захисник підсудного - адв окат ОСОБА_1 заявив клопот ання про закриття справи від носно ОСОБА_2, просить зві льнити його від кримінальної відповідальності на підстав і п."в" ст.1 Закону України «Про а мністію»від 08.07.2011 р., оскільки п ідсудний вчинив злочини з не обережності, який відноситьс я до категорії середньої тяж кості, має на утриманні непов нолітню дитину ОСОБА_3, І НФОРМАЦІЯ_7, батьківських п рав щодо нього не позбавлени й.

Підсудний підтримав клоп отання захисника, просить су д звільнити його від криміна льної відповідальності на пі дставі п. «В»ст.1 Закону Україн и «Про амністію у 2011 році», а та кож врахувати ту обставину, щ о вину у скоєному злочині виз нав повністю та щиро розкаяв ся.

Суд, вислухавши пояс нення підсудного та його зах исника на обґрунтування клоп отання, думку прокурора, який не заперечує проти застосув ання п.“В” ст.1 Закону України “Про амністію у 2011 році” до О СОБА_2, вивчивши матеріали к римінальної справи, приходит ь до висновку, що клопотання п ідлягає задоволенню, виходяч и з наступного.

Відповідно до п.«В»ст . 1 Закону України «Про амністі ю»від 08 липня 2011 року підлягают ь звільненню від покарання у виді позбавлення волі на пев ний строк та від інших покара нь, не пов' язаних з позбавле нням волі, особи, засуджені за злочини, вчинені з необережн ості, які не є особливо тяжким и відповідно до ст. 12 КК Україн и, які на день набрання чиннос ті цим Законом мають дітей, як им не виповнилось 18 років, та н е позбавлені щодо них батькі вських прав.

Згідно ст.6 Закону Укра їни «Про амністію у 2011 році»ві д 08 липня 2011 року звільняються від кримінальної відповідал ьності в порядку та на умовах , визначених цим законом, особ и, які підпадають під дію ст.1 ц ього Закону, і кримінальні сп рави стосовно яких перебуваю ть в провадженні органів діз нання, досудового слідства ч и не розглянуті судами про зл очини, вчиненні до набрання ч инності цим Законом.

Судом встановлено, що ОСОБА_2 обвинувачується у вчиненні злочину з необереж ності, який відповідно до ст.12 КК України віднесено до кате горії середньої тяжкості, ма є на утриманні неповнолітню дитину: ОСОБА_3, ІНФОРМАЦ ІЯ_7 /свідоцтво про народжен ня НОМЕР_2/, та батьківськи х прав щодо нього не позбавле ний, що підтверджується лист ом начальника служби у справ ах дітей Ніжинської районної державної адміністрації Чер нігівської області №11-10/294 від 06. 12.2011 р., підпадає під дію ст. 1 п.“В” Закону України “Про амністі ю у 2011 році” від 08.07.2011 року.

Підстав, за яких на ньо го б не поширювалась амністі я, не встановлено.

На підставі викладен ого, керуючись ст.ст.1 п.“В”, 6, 8 За кону України “Про амністію у 2011 році” від 08 липня 2011 року, п.4 ч .1 ст.6, ст.248 КПК України, суд

П О С Т А Н О В И В :

ОСОБА_2 звільнити від кримінальної відповідально сті за ч.2 ст.367 КК України на під ставі п.«В»ст.1 Закону України “Про амністію у 2011 році” від 08 л ипня 2011 року.

Провадження по криміналь ній справі по обвинуваченню ОСОБА_2 у вчиненні злочи ну, передбаченого ч.2 ст.367 КК Ук раїни, закрити.

Скасувати ОСОБА_2 запо біжний захід у вигляді підпи ски про невиїзд з постійного місця проживання.

Речові докази по справі - з алишити при матеріалах кримі нальної справи.

/Т.1 а.с .121; Т.2 а.с.79, 114/

Постанова може бути оскаржена протягом 7 діб з дня її винесення учасниками про цесу до Апеляційного суду м. К иєва через Шевченківський ра йонний суд м. Києва.

Суддя

Дата ухвалення рішення08.12.2011
Оприлюднено18.01.2012
Номер документу20835760
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —1-2003/11

Постанова від 08.12.2011

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Овсеп"ян Т. В.

Постанова від 08.12.2011

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Овсеп"ян Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні