Рішення
від 11.09.2008 по справі 5020-12/498
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД М. СЕВАСТОПОЛЯ

5020-12/498

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  МІСТА СЕВАСТОПОЛЯ

Іменем України

РІШЕННЯ

"11" вересня 2008 р. справа № 5020-12/498

За позовом: Приватного підприємства «КСМ-Крим»

до Інкерманської міської Ради   

про спонукання провести конкурс з метою визначення орендаря земельної ділянки,

                                                                                                                         Суддя Харченко І.А.,

Представники сторін

Від позивача  –Корзік С.М., директор, наказ №1 від 15.03.2005;

                           Літвінов Д.В., довіреність б/н від 09.09.2008, представник;

Від відповідача - Кулагін О.О., довіреність №555 від 12.08.2008, начальник юридичного відділу;

             

Суть спору:

22.08.2008 Приватне підприємство «КСМ-Крим»звернулось до суду з позовною заявою (вх. №2242 від 22.08.2008) до Інкерманської міської Ради про спонукання провести конкурс з метою визначення орендаря земельної ділянки.

Ухвалою від 26.08.2008 позовна заява прийнята до розгляду, порушено провадження у справі №5020-12/498.

Відповідач позовні вимоги не визнав, надав суду письмовий відзив на позов, пояснив, що Законом України «Про Державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін в деякі законодавчі акти України»було внесено зміни до статей 6, 16 Закону України «Про оренду землі»та статтю 124 Земельного кодексу України, у зв'язку з чім, передача до оренди земельних ділянок державної або комунальної власності здійснюється виключно на аукціонах (арк.с. 28).

У розгляді справи оголошувалась перерва в порядку статті 77 Господарського процесуального кодексу України.

Згідно статей 20, 22 Господарського процесуального кодексу України у судовому засіданні представникам сторін роз'яснені  процесуальні права та обов'язки.  

Розглянувши матеріали справи, дослідивши представлені докази, заслухав представників сторін,  суд,

в с т а н о в и в :

27 грудня 2006 року Інкерманська міська Рада, в особі виконавчого органу, дала оголошення щодо проведення конкурсу на оренду земельної ділянки, розташованої в місті Інкерман Балаклавського району міста Севастополя по вул. Генерала Жидилова та гори Суздальська, орієнтовною площею 22,0 га. (арк.с.7)

Відповідно до умов конкурсу, 13 лютого 2007 року Приватне підприємство „КСМ –Крим” подало клопотання (вих. №3/02) голові Інкерманської міської Ради з додатком документів (арк.с.8).

26 лютого 2007 року протоколом №3 конкурсна комісія щодо визначення орендатора земельної ділянки, розташованої в місті Інкерман Балаклавського району міста Севастополя по вул. Ген Жидилова та гори Суздальська, орієнтовною площею 22,0 га вирішила визнати конкурс таким що не відбувся, в зв'язку з неподанням всіма претендентами повного пакету документів. Крім того, вирішено повідомити всіх учасників про нову дату проведення конкурсу - 14 червня 2007 року (арк.с.9)

01 червня 2007 року, відповідно до нових термінів, встановлених виконавчим комітетом Інкерманської міської Ради, Приватне підприємство „КСМ –Крим” подало нове клопотання (вих. №1/06) з додатком документів (арк.с.11).

13 червня 2007 року протоколом №5 конкурсна комісія щодо визначення орендатора земельної ділянки, розташованої в місті Інкерман Балаклавського району міста Севастополя по вул. Генерала Жидилова та гори Суздальська, орієнтовною площею 22,0 га вирішила перенести конкурс за об'єктивними підставами та повідомити учасників конкурсу про нову дату (арк.с.12)

20 травня 2008 року виконавчим комітетом Інкерманської міської ради надіслано листа на адресу Приватне підприємство „КСМ –Крим”, яким повідомлено про неможливість проведення конкурсу, в зв'язку з прийняттям Закону України „Про державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін в деякі законодавчі акти України” а саме щодо продажу землі виключно на аукціонах (арк.с. 14).

Рішенням Конституційного Суду від 22.05.2008 №10-рп/2008 визнано такими, що не відповідають Конституції України (є неконституційними) положення пунктів 2 - 4, 6 - 8, 10 - 18, підпункту 7 пункту 19, пунктів 20 - 22, 24 - 34, підпунктів 1 - 6, 8 - 12 пункту 35, пунктів 36 - 100 розділу II "Внесення змін до деяких законодавчих актів України" та пункту 3 розділу III "Прикінцеві положення" Закону України "Про Державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України".

Нова редакція статті 6 Закону України „Про оренду землі” набрала чинності лише з 04.06.2008, де закріплено: „Орендарі набувають права оренди земельної ділянки на підставах і в порядку, передбачених Земельним кодексом України, Цивільним кодексом України, Господарським кодексом України, цим та іншими законами України і договором оренди землі. У разі набуття права оренди земельної ділянки на конкурентних засадах підставою для укладення договору оренди є результати аукціону.”

Таким чином, судом встановлено, що цивільні відносини між позивачем та відповідачем виникли до набрання чинності  змін до Земельного кодексу України та Закону України „Про оренду землі” і продовжували існувати після набрання чинності змін до них.

Предметом спору по цій справі стало питання дії законодавства у часі, а саме: чи здійснювати конкурс щодо оренди земельної ділянки за законодавством на час оголошення конкурсу, або здійснювати аукціон щодо оренди земельної ділянки за законодавством на час вступу в силу нового законодавства.

Відповідно до статті 57 Конституції України закони, що визначають права і обов'язки громадян, не доведені до відома населення в порядку, встановленому законом, є нечинними.

Основним принципом дії будь-якої норми в часі є негайна дія. Якщо норма погіршує правове положення громадян (посилює чи встановлює нову відповідальність, збільшує вік, стаж для одержання права і т.д.), вона повинна мати перспективну дію, а стара повинна переживати себе. І, навпаки, нормі, сприятливої для громадян, на яких вона поширюється, може бути додана зворотна сила.

Частиною 3 статті 5 Цивільного кодексу України закріплено: „Якщо цивільні відносини виникли раніше і регулювалися актом цивільного законодавства, який втратив чинність, новий акт цивільного законодавства застосовується до прав та обов'язків, що виникли з моменту набрання ним чинності.”

Таке правило закріплено і в пункті 4 Перехідних положень Цивільного кодексу України:  “щодо цивільних відносин, які виникли до набрання чинності Цивільним кодексом України, положення цього Кодексу застосовуються  до тих прав і обов'язків, що виникли або продовжують існувати після набрання ним чинності. Щодо цивільних відносин, які виникли до набрання чинності  Цивільним кодексом України,  положення цього Кодексу застосовуються  до тих прав і обов'язків, що виникли або продовжують існувати після набрання ним чинності”.

Таким чином, законодавством не врегульовано порядок вирішення спорів з такого приводу, а тому суд застосовує принципи, закріплені частиною 2 статті 8 Цивільного кодексу України, а саме: „У разі неможливості використати аналогію закону для регулювання цивільних відносин вони регулюються відповідно до загальних засад цивільного законодавства (аналогія права).”

На підставі зазначеного, суд дійшов висновку про необхідність застосування законодавства яке діяло на час виникнення цивільно-правових відносин, а тому позов підлягає задоволенню в повному обсязі.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    

Відповідно до статті 49 Господарського процесуального кодексу України, суд покладає на відповідача витрати позивача по сплаті державного мита і витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.  

Керуючись ст. 49, 77, 82 –85, 116 Господарського процесуального кодексу України,  суд –

В и р і ш и в:

1.          Позов задовольнити повністю.

2.          Зобов'язати Інкерманську міську Раду (99703, м. Севастополь, м. Інкерман, вул. Шевкопляса, 37, ідентифікаційний код 00433288) провести конкурс, оголошений 28.03.2007 з метою визначення орендаря земельної ділянки за адресою: м. Інкерман, район вулиці Генерала Жидилова та гори Суздальська, приблизно площею 22.0 га.

3.          Стягнути з Інкерманської міської Ради (99703, м. Севастополь, м. Інкерман, вул. Шевкопляса, 37, ідентифікаційний код 00433288) на користь Приватного підприємства «КСМ-Крим»(99022, м. Севастополь, вул. 1-а Бастіонна, 4 кв. 60, ідентифікаційний код 33450092) 85,00 грн. –державне мито, 118,00 грн. –витрати по інформаційно-технічному забезпеченню судового процесу.

     Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

      Примірники рішення надіслати на адресу сторін рекомендованою кореспонденцією.

Суддя                                                                                                                              І.А. Харченко

Рішення оформлено та підписано

в порядку ст. 84 ГПК України

16.09.2008.

СудГосподарський суд м. Севастополя
Дата ухвалення рішення11.09.2008
Оприлюднено05.10.2008
Номер документу2085473
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5020-12/498

Постанова від 16.10.2008

Господарське

Севастопольський апеляційний господарський суд

Котлярова О.Л.

Постанова від 24.12.2008

Господарське

Вищий господарський суд України

Коробенко Г.П.

Ухвала від 04.12.2008

Господарське

Вищий господарський суд України

Коробенко Г.П.

Рішення від 11.09.2008

Господарське

Господарський суд м. Севастополя

Харченко І.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні