Рішення
від 09.09.2008 по справі 58/182-08
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

58/182-08

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,  

тел. приймальня (057) 705-14-50, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"09" вересня 2008 р.                                                            Справа № 58/182-08

вх. № 6459/3-58

Суддя господарського суду  

при секретарі судового засідання

за участю представників сторін:

позивача - Алафіна Л.С. дов. б/н від 26.08.08 року  відповідача - не з"явився

розглянувши справу за позовом Закритого акціонерного товариства "Галичина", с. Руська Лозова  

до  Черкасько-Лозівської сільської  ради с. Черкаська Лозова  

про визнання права власності

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з позовною заявою про визнання за ним прававласності на нежитлове приміщення літ. «А-1» загальною площею 12,60  кв. м., що складається з допоміжного приміщення № 1 площею 9,30 кв. м., та допоміжного приміщення № 2 площею 3,30 кв. м., яке розташоване по вул. Каразіна , 5 в селищі Лісне Дергачівського району, Харківської області .

Відповідач до судового засідання надав клопотання ( № 02-17/280  від 01.09.2008 року ) про розгляд справи без його участі. В своєму клопотанні   позовні вимоги визнав в повному обсязі.  

Розглянувши матеріали справи, вислухавши пояснення позивача, судом встановлено, що розпорядженням Харківської обласної Державної адміністрації № 26 від 18.01.2007 року «Про надання в оренду зі зміною цільового призначення земельної ділянки ЗАТ « Галичина» було затверджено проект землеустрою , щодо відведення земельної ділянки  для будівництва офісного центру по здійсненню послуг у сфері земельних відносин на території Дергачівського району . На підставі зазначеного розпорядження ЗАТ « Галичина» було надано в строкове  платне  користування земельну ділянку загальною площею 0,3360 га., яка знаходиться на території Черкасько –  Лозівської сільської ради, за межами населеного пункту. Державним комітетом України  по земельних ресурсах Дергачівського району Харківської області було складено Акт погодження меж земельної ділянки на місцевості від 30.03.2006 року.

Відповідно до вищевказаного розпорядження  між ЗАТ « Галичина» та  Дергачівською районною державною адміністрацією  було укладено  договір оренди землі, який було зареєстровано у Харківській регіональній  філії Державного підприємства Центрі державного земельного кадастру  при Державному  комітеті України по земельних ресурсах в Державному реєстрі земель від 08 лютого  2007 року з № 040769300008.

          Відповідно до акту прийому – передачі земельної ділянки та вище вказаного договору оренди Орендарю ЗАТ «Галичина» було передано в оренду ділянку строком на 49 (сорок дев'ять) років  площею 0,3360  для будівництва офісного центру по здійсненню послуг у сфері земельних відносин.

          Рішенням XXXV сесії V Черкасько - Лозівської сільської ради Дергачівського району Харківської області було присвоєно юридичну адресу земельній ділянці , яка розташована на землях Черкасько – Лозівської сільської ради в  селищі Лісне по вул. Каразіна : селище Лісне , вул. Каразіна ,5.

Позивач, реалізуючи своє право вільно володіти, користуватися й розпоряджатися своїм майном, у тому числі право змінювати якісні та кількісні  характеристики майна спорудив нежитлову будівлю за адресою: селище Лісне ,вул. Каразіна, 5 .

На звернення Позивача Комунальним підприємством технічної інвентаризації «Інвенрос» було проведено поточну інвентаризацію, при проведенні якої було встановлено, що  ЗАТ «Галичина»  було здійснено забудову за адресою: Дергачівський район,  селище Лісне вул. Каразіна, 5. Згідно до технічного паспорту  на вищевказаній земельній ділянці ЗАТ « Галичина» побудувало нежитлове приміщення літ. «А-1» загальною площею 12,60  кв.м. , що складається з допоміжного приміщення № 1 площею 9,30 кв.м., та допоміжного приміщення № 2 площею 3,30 кв. м.

Також на замовлення позивача ТОВ «Ароф» ( Ліцензія АБ № 205079 від 30.09.2005 р.) було зроблено технічний висновок  про технічний стан конструкцій  нежитлового приміщення  літ. «А-1», яке розташоване за адресою : вул. Каразіна, 5 в селищі Лісне Дергачівського району, Харківської області,  та можливості його подальшого використання, відповідно до якого, всі конструкції забудови  знаходяться у задовільному технічному стані, та забезпечують несущу  здібність яка достатня для подальшої експлуатації споруди.

На вимогу власника (користувача) земельної ділянки суд може визнати за ним право власності на нерухоме майно, яке побудоване на ньому, якщо це не порушує прав інших осіб.

Ст. 41 Конституції України передбачено:„Кожен має право володіти,  користуватися і розпоряджатися  своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності. ”

Відповідно до ст.ст.321,331 Цивільного кодексу України право власності на нову річ, яка виготовлена (створена) особою, набувається нею , якщо інше не встановлено договором або законом. Особа, яка виготовила (створила) річ зі своїх матеріалів на підставі договору, є власником цієї речі.

Право власності на новостворене нерухоме майно виникає з моменту завершення будівництва (створення майна).

Згідно ст.375 Цивільного кодексу України власник земельної ділянки має право зводити на ній будівлі  та споруди , створювати  закриті водойми , здійснювати перебудову. Власик земельної ділянки набуває право власності на зведені ним будівлі , споруди  та інше нерухоме майно .

Право власності є непорушним, ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права, чи обмежений у його здійсненні. Якщо право власності на нерухоме майно підлягає державній реєстрації, право власності виникає з моменту державної реєстрації. Згідно із ст.182 ЦК України право власності та інші речові права, на нерухомі речі, обмеження цих прав, їх виникнення, перехід і припинення підлягають  державній реєстрації.

Згідно ст. 392 Цивільного кодексу України власник майна може пред'явити позов про визнання  його права власності, а відповідно до ч.2 ст.16 Цивільного кодексу України  одним  із способів  захисту  цивільного права є його визнання . Підставою для проведення державної реєстрації  прав  власності  на нерухоме майно  відповідно  до п. 10 додатку № 1 до Тимчасового положення  про порядок  реєстрації  прав  власності  на нерухоме майно , затвердженого  наказом Мінюсту№7/5 від 07.02.2002 року  є рішення  судів , третейських  судів  про визнання  права  власності  на об'єкти  нерухомого майна, про встановлення  факту права власності на об'єкти  нерухомого майна , про передачу  безхазяйного  нерухомого майна до комунальної власності.

Відповідно до ст.ст. 319, 320 Цивільного кодексу України  власники самостійно  здійснюють  право  власності, виконують будь які  дії по відношенню  до свого  майна, що не суперечать  Закону . Визнання права  власності  на нежитлове приміщення необхідне для подальшого  здійснення  позивачем  підприємницької  діяльності  та не порушує  права інших осіб.

Зважаючи на вище викладене , суд, визнав позовні вимоги  обґрунтованими  та такими , що підлягають задоволенню.

Керуючись ст. ст 319, 320, 392 Цивільного кодексу України,  ст.ст.1, 12, 47, 49, 82-84 Господарського кодексу України, -        

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Визнати за Закритим акціонерним товариством «Галичина» (код ЗКПО 24473269 , Харківська область , Дергачівський район , селище Руська-Лозова , овочева база ) право власності на нежитлове приміщення літ. «А-1» загальною площею 12,60  кв. м. , що складається з допоміжного приміщення № 1 площею 9,30 кв. м., та допоміжного приміщення № 2 площею 3,30 кв. м., яке розташоване по вул. Каразіна , 5 в селищі Лісне Дергачівського району, Харківської області .

Рішення підписане 10.09.2008 року.

Суддя                                                                                            

СудГосподарський суд Харківської області
Дата ухвалення рішення09.09.2008
Оприлюднено05.10.2008
Номер документу2085699
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —58/182-08

Рішення від 09.09.2008

Господарське

Господарський суд Харківської області

Присяжнюк О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні