Постанова
від 28.12.2011 по справі 2а/0570/21931/2011
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІ НІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

28 грудня 2011 р. справа № 2а/0570/21931/2011

Приміщення суду за адре сою: 83052, м.Донецьк, вул. 50-ої Гвард ійської дивізії, 17

час прийняття постанови: 1 4 год. 20 хв.

Донецький окружний адмін істративний суд в складі:

головуючого судді Зекунов а Е. В.

при секретарі Чигрин ець А.М.

за участю:

представника позивача: Нестерової М.Є.,

представника відповідача: не з' явився

розглянувши у відкритому с удовому засіданні справу за позовом Державної податково ї інспекції в Кіровському ра йоні м. Донецька до Товариств а з обмеженою відповідальніс тю «Магазин - 100» про стягнення грошових коштів з рахунків в установах банку в розмірі су ми податкового боргу 10596,14 грив ень,

ВСТАНОВИВ:

Позивач - Державна податков а інспекція в Кіровському ра йоні м. Донецька звернувся із адміністративним позовом до Товариства з обмеженою відп овідальністю «Магазин - 100» (да лі - ТОВ «Магазин - 100») про стя гнення податкової заборгова ності у розмірі 10596,14 грн.

В обґрунтування вимог пози вач зазначив, що внаслідок не сплати відповідачем самості йно узгоджених податкових зо бов' язання у підприємства в иник податковий борг по орен дній платі за землю та податк у з власників транспортних з асобів на загальну суму 10596,14 гр ивень.

Просив стягнути із відпові дача з рахунків у обслуговую чих банків суму податкового боргу в указаному розмірі.

В судовому засіданні предс тавник позивача позов підтри мав та просив його задовольн ити в повному обсязі, надавши пояснення аналогічні виклад еним у позові.

Представник відповідача в судове засідання не з' явив ся, про час та місце Представн ик відповідача до судового з асідання не з' явився, про да ту, час та місце судового розг ляду повідомлявся судом нале жним чином.

Відповідно до частини 4 стат ті 33 Кодексу адміністративно го судочинства України у раз і ненадання особами, які беру ть участь у справі, інформаці ї щодо їх поштової адреси суд овий виклик або судове повід омлення надсилаються юридич ним особам та фізичним особа м - підприємцям - за адресою мі сцезнаходження (місця прожив ання), що зазначена в Єдиному д ержавному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підп риємців. У разі відсутності о сіб, які беруть участь у справ і, за такою адресою вважаєтьс я, що судовий виклик або судов е повідомлення вручене їм на лежним чином. Згідно наявног о в матеріалах справи витягу з Єдиного державного реєстр у юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, відпові дач зареєстрований за адресо ю: м.Донецьк, вул. Кірова б.194 .

Проте на адресу Донецького окружного адміністративног о суду повернулися поштові к онверти із зазначенням про н еможливість вручення судово ї повістки у зв' язку із закі нченням терміну зберігання.

Частиною 4 ст.128 КАС України в изначено, що у разі повторног о неприбуття відповідача, як ий не є суб'єкта владних повно важень, належним чином повід омленого про дату, час і місце судового розгляду, без поваж них причин або без повідомле ння ним про причини неприбут тя розгляд справи не відклад ається і справу може бути вир ішено на підставі наявних у н ій доказів.

З урахуванням зазначеного суд визнав за можливе розгля нути справу за відсутністю п редставника відповідача.

Перевіривши матеріали спр ави, вирішивши питання чи мал и місце обставини, якими обґр унтовувалися вимоги та запер ечення, та якими доказами вон и підтверджуються, чи є інші ф актичні дані, які мають значе ння для вирішення справи, та д окази на їх підтвердження, як у правову норму належить зас тосувати до цих правовідноси н, суд приходить до наступног о.

Позивач - Державна податк ова інспекція в Кіровському районі м. Донецька є суб' єкт ом владних повноважень, який в даних правовідносинах реа лізує повноваження надані йо му Законом України „Про держ авну податкову службу в Укра їні”.

Відповідно до ст. 2 Закону Ук раїни від 04.12.1990 №509-ХІ «Про держав ну податкову службу в Україн і», завданнями органів держа вної податкової служби, зокр ема, є здійснення контролю за додержанням податкового зак онодавства, правильністю обч ислення, повнотою і своєчасн істю сплати до бюджетів, держ авних цільових фондів податк ів і зборів (обов'язкових плат ежів), а також неподаткових до ходів, установлених законода вством (далі - податки, інші пл атежі).

Відповідач - Товариство з обмеженою відповідальністю «Магазин - 100» є юридичною особ ою, яка зареєстрована та облі ковується в Єдиному державно му реєстрі підприємств та ор ганізацій України за кодом 2031 0820, перебуває на обліку у ДПІ у Кіровському районі м.Донецьк а з 06.06.1994р. за №06500638.

Судом встановлено, що подат кова заборгованість ТОВ «Маг азин - 100» станом на 05.12.2011 року скл адає 10596,14 грн., у тому числі:

- по орендній платі за з емлю - 10521,59грн.;

- з податку з власників транспортних засобів - 74,82 гр н.

Заборгованість ТОВ «Магаз ин - 100» з основного платежу по о рендній платі за землю склал ась на підставі поданих відп овідачем декларацій від 30.01.2010р . №2453 та від 25.02.2011р. №5683.

Заборгованість ТОВ «Магаз ин - 100» з основного платежу з по датку з власників транспортн их засобів склалась на підст аві поданого відповідачем ро зрахунку від 01.03.2010р. №5490 на суму 71, 60 грн. та пені на суму 3,22 грн.

ДПІ у Кіровському районі 12.07. 2010р., 06.09.2010р. сформовані перша та д руга податкові вимоги №1/414, № 2/503 , які отримані 03.08.2010р. та 10.09.2010р. дир ектором ТОВ «Магазин - 100».

18 січня 2011року до Державного реєстру обтяжень рухомого м айна внесено запис про подат кову заставу майна боржника. Незважаючи на викладене від повідач добровільно вказани й борг не сплатив.

Згідно п.п.16.1.3, 16.1.4 ст.16 Податков ого кодексу до обов'язків пла тника податків відноситься о бов'язок подавати до контрол юючих органів у порядку, вста новленому податковим та митн им законодавством, деклараці ї, звітність та інші документ и, пов'язані з обчисленням і сп латою податків і зборів, а так ож сплачувати податки і збор и в строки та у розмірах, встан овлених цим Кодексом та зако нами з питань митної справи.

Підпунктом 36.1 ст. 36 Податково го кодексу зазначено, що пода тковим обов'язком визнається обов'язок платника податку о бчислити, задекларувати та/а бо сплатити суму податку та з бору в порядку і строки, визна чені цим Кодексом та законам и з питань митної справи.

Відповідно до п. 54.1 статті 54 По даткового Кодексу України, к рім випадків, передбачених п одатковим законодавством, пл атник податків самостійно об числює суму податкового та/а бо грошового зобов' язання т а/або пені, яку зазначає у пода тковій декларації та уточнюю чому розрахунку, що подаєтьс я контролюючому органу у стр оки, встановлені цим Кодексо м.

Таким чином, у разі подання декларації з визначенням від повідних сум до сплати до бюд жету, у платника податків вин икає обов' язок сплатити цю суму до відповідного бюджету у встановлений законом стро к.

Статтею 57 Податкового кодек су України встановлено, що пл атник податків зобов'язаний самостійно сплатити суму под аткового зобов'язання, зазна чену у поданій ним податкові й декларації, протягом 10 кален дарних днів, що настають за ос таннім днем відповідного гра ничного строку, передбаченог о цим Кодексом для подання по даткової декларації, крім ви падків, встановлених цим Код ексом. (п.57.1.)

Відповідно до п. 14.1.175 ст.14 Подат кового кодексу «податковий б орг - сума грошового зобов'яза ння (з урахуванням штрафних с анкцій за їх наявності самос тійно узгодженого платником податків або узгодженого в п орядку оскарження, але не спл аченого у встановлений цим К одексом строк, а також пеня, на рахована на суму такого грош ового зобов'язання).

Згідно пункту 95.1 статті 95 Под аткового кодексу України орг ан державної податкової служ би здійснює за платника пода тків і на користь держави зах оди щодо погашення податково го боргу такого платника под атків шляхом стягнення кошті в, які перебувають у його влас ності, а в разі їх недостатнос ті - шляхом продажу майна тако го платника податків, яке пер ебуває у податковій заставі.

У відповідності до пункту 95 .2 статті 95 Податкового кодекс у України стягнення коштів т а продаж майна платника пода тків провадяться не раніше н іж через 60 календарних днів з дня надіслання такому платни ку податкової вимоги.

Пунктом 95.3. передбачено, що с тягнення коштів з рахунків п латника податків у банках, об слуговуючих такого платника податків, здійснюється за рі шенням суду, яке направляєть ся до виконання органам держ авної податкової служби, у ро змірі суми податкового боргу або його частини.

Наявними в матеріалах спра ви документами підтверджено дотримання позивачем строку звернення до суду, встановле ного пунктом 95.2. статті 95 Подат кового кодексу України та на явність у відповідача відкри тих банківських рахунків, з я ких податкова інспекція може стягнути кошти в рахунок пог ашення наявного податкового боргу.

Підпунктом 41.5 ст.41 Податково го кодексу визначено, що орга нами стягнення виключно орга ни державної податкової служ би, які уповноважені здійсню вати заходи щодо забезпеченн я погашення податкового борг у в межах їх повноважень, а так ож державі виконавці в межах своїх повноважень.

Підпунктом 20.1.18 пункту 20.1 стат ті 20 Податкового кодексу Укра їни встановлено, органи держ авної податкової служби мают ь право: звертатися до суду що до стягнення коштів платника податків, який має податкови й борг, з рахунків у банках, об слуговуючих такого платника , на суму податкового боргу аб о його частини.

Відповідно до пункту 3 статт і 50 Бюджетного кодексу Україн и, органи стягнення забезпеч ують своєчасне та в повному о бсязі надходження до державн ого бюджету податків, зборів (обов' язкових платежів) та і нших доходів відповідно до з аконодавства.

Доказів сплати податковог о боргу відповідач не надав с уду. Наявність податкового б оргу у сумі 10596,14 грн. на час розг ляду справи підтверджується зворотнім боком облікової к артки платника податків.

У зв'язку з несплатою узгодж еного податкового зобов' яз ання, згідно розрахунку суми боргу за відповідачем облік овується борг перед бюджетом у розмірі 10596,14грн.

Несплата податкових зобов 'язань порушує інтереси держ ави, оскільки спричиняє шкод у економічним інтересам держ ави, загрожує невиконанню за гальнодержавних програм які фінансуються з бюджету, підр иває основні принципи існуюч ого суспільного ладу.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку, що позов ні вимоги податкового органу підлягають задоволенню у по вному обсязі.

Відповідно до частини 4 стат ті 94 Кодексу адміністративно го судочинства України у спр авах, в яких позивачем є суб' єкт владних повноважень, а ві дповідачем - фізична чи юри дична особа, судові витрати, з дійснені позивачем, з відпов ідача не стягуються.

З огляду на зазначене, на пі дставі положень Податкового кодексу України , Закону Укра їни “Про державну податкову службу в Україні” та керуючи сь ст.ст. 8 - 11, 40, 94, 112, 136, 158 - 163, 254 Кодекс у адміністративного судочин ства України, суд,

ПОСТАНОВИВ:

Позов Державної податково ї інспекції в Кіровському ра йоні м.Донецька до Товариств а з обмеженою відповідальніс тю «Магазин - 100» про стягнення грошових коштів з рахунків в установах банку в розмірі су ми податкового боргу 10596 грн.14 к оп. - задовольнити повністю.

Стягнути кошти з рахунків у банках обслуговуючих Товари ство з обмеженою відповідаль ністю «Магазин - 100» (ЄДРПОУ 20310820) в рахунок погашення податков ого боргу в сумі 10596 (десять тис яч пятсот девяносто шість) гр н.14 коп., у тому числі по орендн ій платі за землю в сумі 10521 грн .59 коп. та з податку з власників транспортних засобів в сумі 74,82 грн.

Вступну та резолютивну час тини постанови проголошено 2 8 грудня 2011 року. Постанова у по вному обсязі виготовлена 03 сі чня 2012 року.

Апеляційна скарга подаєть ся до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ух валив оскаржуване судове ріш ення. Копія апеляційної скар ги одночасно надсилається ос обою, яка її подає, до суду апе ляційної інстанції.

Апеляційна скарга на поста нову суду першої інстанції п одається протягом десяти дні в з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодекс у, а також прийняття постанов и у письмовому провадженні а пеляційна скарга подається п ротягом десяти днів з дня отр имання копії постанови.

Строк для подання апеляцій ної скарги стороною або іншо ю особою, яка брала участь у сп раві, обчислюється з моменту отримання копії постанови.

Суддя Зекунов Е. В.

СудДонецький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення28.12.2011
Оприлюднено19.01.2012
Номер документу20859736
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0570/21931/2011

Постанова від 28.12.2011

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Зекунов Е. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні