Постанова
від 14.09.2011 по справі 2а-0770/989/11
ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

справа № 2а-0770/989/11

рядок статзвіту - 8.1.5

код - 01

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 вересня 2011 року м . Ужгород

Закарпатський ок ружний адміністративний суд в особі судді Андрійцьо В.Д., р озглянувши в порядку письмов ого провадження адміністрат ивну справу за позовною заяв ою Ужгородської міжрайонн ої державної податкової інсп екції в Закарпатській област і до приватного підприє мства "Дуссманн-Закарпаття" про стягнення заборгован ості в сумі 350, 50 грн., -

ВСТАНОВИВ:

Позивач - суб'єкт вла дних повноважень - Ужгородсь ка міжрайонна державна подат кова інспекція в Закарпатськ ій області звернулася до Зак арпатського окружного адмін істративного суду з позовною заявою до приватного підпри ємства "Дуссманн-Закарпаття" про стягнення заборгованост і у сумі 350, 50 грн., а у разі відсут ності коштів - за рахунок май на, мотивуючи тим, що останній будучи зареєстрованим плат ником податків та зборів, не в иконує взяті на себе обов' я зки щодо сплати таких, внаслі док чого в нього і виникла вищ езазначена заборгованість.

У ході судового розгл яду справи позивач надав суд у заяву про уточнення позовн их вимог, а саме - просив винес ти рішення, яким стягнути з в ідповідача податковий борг до державного бюджету Україн и в Ужгородському районі у ро змірі 350,50 грн. по наступних пла тежах: платіж 11021000 "податкок на п рибуток приватних підприємс тв" у розмірі 10, 50 грн.; платіж 14010100 "податок на додану вартість і з вироблених в Україні товар ів (робіт, послуг)" у розмірі 340,00 грн.

Будучи належним чином пов ідомленими про день, час та мі сце судового розгляду справи сторони у судове засідання н е з'явилися, однак позивач зая вив клопотання про розгляд с прави порядку письмового про вадження.

У відповідності до ч. 6 ст. 128 К одексу адміністративного су дочинства України, якщо нема є перешкод для розгляду спра ви у судовому засіданні, визн ачених цією статтею, але приб ули не всі особи, які беруть уч асть у справі, хоча і були нале жним чином повідомлені про д ату, час і місце судового розг ляду, суд розглядає справу у п исьмовому провадженні.

На підставі наведен ого, суд приходить до висновк у про можливість розгляду да ної справи в порядку письмов ого провадження, на підставі наявних у справі доказів.

Дослідивши подані су ду письмові докази, оцінивши їх за своїм внутрішнім перек онанням, що ґрунтується на вс ебічному, повному і об'єктивн ому розгляді у судовому проц есі всіх обставин справи в їх сукупності, суд приходить до наступного висновку.

Судом встановлено, що приватне підприємство "Дусс ман - Закарпаття" є юридичною о собою та перебуває на обліку в Ужгородській міжрайонній державній податковій інспек ції у Закарпатській області, що підтверджується довідкою № 130/29-00 від 04 березня 2004 року (а.с. 10) .

Як встановлено із мат еріалів справи, відповідач н е сплатив у належні строки по даток на прибуток приватних підприємств у сумі 10,50 грн. та п одаток на додану вартість у с умі 340,00 грн.

Податок на прибуток п риватних підприємств виник н а підставі поданої деклараці ї за І квартал 2008 року. Так, відп овідач самостійно задеклару вав грошове зобов'язання по д аному платежу у розмірі 10,00 грн . У зв'язку із наявністю боргу по особовій картці платника податкового боргу сума визн ачена у декларації платником не була погашена, крім того, у відповідності до ст. 16 Закону України "Про порядок погашен ня зобов'язань платників под атків перед бюджетами та дер жавними цільовими фондами" в ідповідачу було нараховано пеню у розмірі 0,50 грн.

Крім того, 22 грудня 2008 ро ку працівниками Ужгородсько ї міжрайонної державної пода ткової інспекції у Закарпат ській області проведено доку ментальну невиїзну перевірк у з питання дотримання встан овлених законодавством стро ків подання податкової звітн ості з податку на додану варт ість. В результаті проведено ї перевірки виявлено порушен ня пп. 4.1.4 п. 41. ст. 4 Закону України "Про порядок погашення зобов 'язань платників податків пе ред бюджетами та державними цільовими фондами", в результ аті чого складено акт № 110/15-02 від 22 грудня 2008 року (а.с. 22).

На підставі вищевказ аного акту перевірки Ужгород ською міжрайонною державною податковою інспекцією у Зак арпатській області винесено податкове повідомлення - ріш ення № 8234751502/0 від 25 грудня 2008 року, я ким до відповідача застосова но штрафну санкцію у сумі 170,00 г рн.

Податкові зобов'язан ня платника податків, нарахо вані контролюючим органом в ідповідно до п. 4.2 ст. 4 Закону Ук раїни "Про порядок погашення зобов'язань платників подат ків перед бюджетами та держа вними цільовими фондами" вва жається узгодженим у день от римання платником податків податкового повідомлення - р ішення, за винятком випадків , визначених пп. 5.2.2 ст. 5 цього З акону. Вказане податкове пов ідомлення - рішення направля лося відповідачу засобами п оштового зв'язку, однак лист з відміткою "адресат не прожив ає" повернувся на адресу інсп екції. У відповідності до вим ог ст. 6 Закону України "Про пор ядок погашення зобов'язань п латників податків перед бюдж етами та державними цільовим и фондами" та Порядку направл ення органами державної под аткової служби України подат кових повідомлень платникам податків та рішень про засто сування штрафних санкцій под аткове повідомлення - рішенн я № 8234751502/0 від 25 грудня 2008 року було розміщено на дошці податков их оголошень, про що свідчить акт від 25 лютого 2009 року.

Крім того, 02 березня 2009 р оку працівниками Ужгородськ ої міжрайонної державної под аткової інспекції у Закарпа тській області проведено док ументальну невиїзну перевір ку з питання дотримання вста новлених законодавством стр оків повернення свідоцтва пл атника податку на податку на додану вартість. В результат і проведеної перевірки виявл ено порушення пп. 9.8 ст. 9 Закону України "Про податок на додан у вартість", в результаті чого складено акт від 02 березня 2009 р оку.

На підставі вищевказ аного акту перевірки Ужгород ською міжрайонною державною податковою інспекцією у Зак арпатській області винесено податкове повідомлення - ріш ення № 2864/10/0000661502/0 від 05 березня 2009 ро ку, яким до відповідача засто совано штрафну санкцію у сум і 170,00 грн.

Вказане вище податко ве повідомлення - рішення нап равлялося відповідачу засо бами поштового зв'язку, однак лист з відміткою "за зазначен ою адресою не значиться" пове рнувся на адресу інспекції. У відповідності до вимог ст. 6 З акону України "Про порядок по гашення зобов'язань платникі в податків перед бюджетами т а державними цільовими фонда ми" та Порядку направлення ор ганами державної податково ї служби України податкових повідомлень платникам подат ків та рішень про застосуван ня штрафних санкцій податков е повідомлення - рішення №2864/10/ 0000661502 від 05 березня 2009 було розм іщено на дошці податкових ог олошень, про що свідчить акт в ід 10 березня 2009 року.

Вищевказані податко ві повідомлення - рішення не о скаржувалися ні в адміністра тивному, ні в судовому порядк у, а отже, такі є узгодженими в ідповідно до ст. 5 Закону Укра їни "Про порядок погашення зо бов'язань платників податків перед бюджетами та державни ми цільовими фондами".

Відповідно до п. 5.1 ст. 5 З акону України "Про порядок по гашення зобов'язань платникі в податків перед бюджетами т а державними цільовими фонда ми" податкове зобов'язання, са мостійно визначене платник ом податків у податковій дек ларації вважається узгоджен им з дня подання такої деклар ації,

Відповідно до пп 5.3.1 п. 5. 3 ст. 5 Закону України "Про поряд ок погашення зобов'язань пла тників податків перед бюджет ами та державними цільовими фондами" у разі визначення п одаткового зобов'язання конт ролюючим органом за підстава ми визначеними у пп. "а" - "в" пп. 4 .2.2 п. 4.2 ст. 4 платник податків зоб ов'язаний погасити нарахован у суму податкового повідомл ення, крім випадків коли прот ягом такого строку такий пла тник податків розпочинає про цедуру апеляційного узгодже ння.

Згідно пп. 5.4.1 п. 5.4 ст. 5 За кону України "Про порядок пог ашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондам и" узгоджена сума податковог о зобов'язання, не сплачена п латником податків у визначен і Законом строки, визнається сумою податкового боргу пла тника податків.

Оскільки, відповідач ем не було сплачено узгоджен у суму податкового боргу у вс тановлені строки, то Ужгород ською міжрайонною державною податковою інспекцією у Зак арпатській області, у відпов ідності до пп. 6.2.1 п. 6.2 ст. 6 Закону України "Про порядок погашен ня зобов'язань платників под атків перед бюджетами та дер жавними цільовими фондами" н а адресу відповідача було на правлено податкові вимоги № 1/35 від 31 січня 2008 року та № 2/70 від 24 березня 2008 року. Однак, такі пов ернулися на адресу інспекції із відміткою "за зазначеною а дресою не продиває".

У зв'язку з неможливіс тю вручення податкових вимог платнику податків працівник ами податкової інспекції так і, у відповідності до вимог п п. 6.2.4 п. 6.2 ст. 6 Закону України "Про порядок погашення зобов'яза нь платників податків перед бюджетами та державними ціль овими фондами", були розміщен і на дошці податкових оголош ень, про що складено акт від 19 л ютого 2008 року та 25 квітня 2008 року .

Відповідно до ст. 16 Под аткового кодексу України, од ним із обов'язків є обов'язок сплачувати податки і збори в строки та у розмірах, встано влених цим Кодексом та закон ами з питань митної справи.

У відповідності до пп . 20.1.28 п. 20.1 ст. 20 Податкового кодекс у України органи державної п одаткової служби мають право застосовувати до платників податків фінансові (штрафні ) санкції, стягувати до бюдже тів та державних цільових фо ндів суми грошових зобов'яза нь та/або податкового боргу у випадках, порядку, та розмірі , встановлених Кодексом, стяг увати суми простроченої заб оргованості суб'єкта господа рювання перед державою (Авто номною Республікою Крим чи т ериторіальною громадою міст а) за кредитом (позикою), залуч еним державною (Автономною Р еспублікою Крим чи територіа льною громадою міста) або під державну (місцеву) гарантію, а також за кредитом з бюджету в порядку визначеному цим Ко дексом.

Відповідно до п. 102.4 ст. 1 02 Податкового кодексу Україн и, у разі якщо грошове зобов'я зання нараховане контролюю чим органом до закінчення ст року давності визначеного у п. 102.1 цієї статті, податковий б орг, що виник у зв'язку із відм овою у самостійному погашенн і такого грошового зобов'яз ання, може бути стягнутий про тягом наступних 1095 календарни х днів з дня виникнення подат кового боргу. Якщо платіж стя гується за рішенням суду, стр оки стягнення встановлюютьс я до повного погашення тако го платежу або визнання борг у безнадійним.

П. 11 ст. 10 Закону України "Про державну податкову служ бу в Україні" органи державно ї податкової служби подають до судів позови до підприєм ств, установ, організацій та г ромадян про визнання угод не дійсними і стягнення в доход держави коштів, одержаних ни ми за такими угодами, а в інши х випадках - коштів, одержани х без установлених законом підстав, а також про стягнен ня заборгованості перед бюд жетами і державними цільови ми фондами за рахунок їх майн а.

За наведених обстави н, позовні вимоги підтвердже ні належними та допустимими доказами і підлягають до зад оволення повністю.

Судові витрати по спр аві згідно ч. 4 ст.94 Кодексу адмі ністративного судочинства України з відповідача не стя гуються.

Керуючись статтями 160-163 Кодексу адміністративног о судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

1. Позовні вимоги Ужгор одської міжрайонної державн ої податкової інспекції у З акарпатській області - зад овольнити повністю.

2. Стягнути з відповідача - приватного підприємства "Дус сманн - Закарпаття" (89422, Закарпа тська область, Ужгородський район, с. Минай, вул. Борканюка , буд. 12, код ЄДРПОУ 32836210) на корист ь державного бюджету України в Ужгородському районі пода тковий борг у сумі 350 (триста п'я тдесят) грн. 50 коп. по наступним платежах: платіж 11021000 "податок н а прибуток приватних підприє мств" у розмірі 10 (десять) грн. 50 г рн.; платіж 14010100 "податок на дода ну вартість із вироблених в У країні товарів (робіт, послуг )" у розмірі 340 (триста сорок) 00 гр н.

3. Виконавчий лист видати п ісля набрання, відповідно до статті 254 Кодексу адміністра тивного судочинства України , постановою законної сили в п орядку, визначеному частиною 1 статті 258 Кодексу адміністра тивного судочинства України .

Постанова суду першої інс танції набирає законної сили після закінчення строку под ання апеляційної скарги, якщ о таку скаргу не було подано.

Постанова може бути оскарж ена до Львівського апеляційн ого адміністративного суду ч ерез суд першої інстанції, як ий ухвалив постанову.

Апеляційна скарга н а постанову суду першої інст анції подається протягом дес яти днів з дня її проголошенн я. У разі застосування судом ч астини третьої статті 160 цього Кодексу, а також прийняття по станови у письмовому провадж енні апеляційна скарга подає ться протягом десяти днів з д ня отримання копії постанови .

Суддя Андрійцьо В.Д.

Дата ухвалення рішення14.09.2011
Оприлюднено19.01.2012
Номер документу20860713
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-0770/989/11

Постанова від 14.09.2011

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Андрійцьо В.Д.

Ухвала від 11.04.2011

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Андрійцьо В.Д.

Ухвала від 30.03.2011

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Андрійцьо В.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні