Постанова
від 10.11.2011 по справі 2а-3729/11/0970
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИ Й ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"10" листопада 2011 р. Справа № 2a- 3729/11/0970

12 год. 05 хв.

м. Івано-Франківськ

Івано-Франківський о кружний адміністративний су д у складі:

Судді Григорука О.Б .

при секретарі Руд ій В.О.

представників заявни ка - Федорців О.О., Кучірк и В.Й., представник ПП "Нова-Т рейд" - не з'явився,

розглянувши у відкри тому судовому засіданні в пр иміщенні суду подання Держа вної податкової інспекції в м. Івано-Франківську про стяг нення податкового боргу в су мі 12138,29 грн. з приватного підпри ємства "Нова-Трейд"

ВСТАНОВИВ:

08.11.2011 року Державна п одаткова інспекція в м. Івано -Франківську (далі - податко ва інспекція, заявник) зверну лася в суд в порядку статті 183-3 Кодексу адміністративного с удочинства України із поданн ям про стягнення податкового боргу в розмірі 12138,29 грн. з прив атного підприємства "Нова-Тр ейд ".

Внесене подання мотивован е тим, що ПП "Нова-Трейд" в пору шення обов' язку встановлен ого статтею 57 Податкового код ексу України не здійснено по гашення податкового боргу п о платежах податку на додану вартість в розмірі 12138,29 грн., як ий заявник просить стягнути.

Представники заявника в су довому засіданні подання під тримали та просили його задо вольнити.

Представник ПП "Нова-Трейд" в судове засідання не з' яви вся, про дату, час та місце роз гляду внесеного подання пові домлений належним чином шлях ом передання телефонограми і з текстом повістки про викли к до суду через засоби телефо нного зв' язку, номер якого м іститься у Єдиному державном у реєстрі юридичних осіб та ф ізичних осіб - підприємців (а.с. 17).

Розгляд внесеного подання судом у відповідності до час тини 7 статті 183-3 Кодексу адміні стративного судочинства Укр аїни здійснено за відсутност і представника ПП "Нова- Трейд ".

Розглянувши матеріали адм іністративної справи, заслух авши пояснення заявників, до слідивши докази, суд прийшов до висновку, що внесене подан ня органу державної податков ої служби є обґрунтованим та підлягає задоволенню з таки х мотивів.

Відповідно до пункту 3 части ни 1 статті 183-3 Кодексу адмініст ративного судочинства Украї ни провадження у справах за з верненнями органів державно ї податкової служби при здій сненні ними передбачених зак оном повноважень здійснюєть ся на підставі подання таких органів щодо стягнення кошт ів за податковим боргом.

Відносини, що виникають у сф ері справляння податків і зб орів регулює Податковий коде кс України, зокрема, визначає вичерпний перелік податків та зборів, що справляються в У країні, та порядок їх адмініс трування, платників податків та зборів, їх права та обов'яз ки, компетенцію контролюючих органів, повноваження і обов 'язки їх посадових осіб під ча с здійснення податкового кон тролю, а також відповідальні сть за порушення податкового законодавства.

Судом досліджено, що Приват не підприємство "Нова-Трейд" зареєстроване, як юридична о соба Виконавчим комітетом Ів ано-Франківської міської рад и та взяте на облік, як платник податку в ДПІ в м. Івано-Франк івську.

Відповідно до п.16.1.3, п.16.1.4 ст.16 По даткового Кодексу України ви значено, що платники податкі в зобов'язані подавати до кон тролюючих органів у порядку, встановленому податковим та митним законодавством, декл арації, звітність та інші док ументи, пов'язані з обчисленн ям і сплатою податків та збор ів, сплачувати податки та збо ри в строки та у розмірах, вста новлених цим Кодексом та зак онами з питань митної справи .

Судом встановлено, наявніс ть податного боргу у Приватн ого підприємства "Нова-Трейд " в розмірі 12138, 29 грн., а саме з спл ати податку на додану вартіс ть в сумі 11961,98 грн., самостійно н арахованого ПП "Нова-Трейд" в податковій декларації, пені , що обліковується по особово му рахунку в сумі 5,63 грн. та пен і на суму несплаченого подат кового боргу в сумі 170,68 грн.

Також судом встановлено ві дсутність спору щодо правові дносин, існування яких є пере думовою виникнення підстав д ля застосування спеціальних заходів, перелічених у статт і 183-3 Кодексу адміністративно го судочинства України.

У відповідності до пункту 14 .1.175 статті 14 Податкового кодек су України податковий борг - с ума грошового зобов' язання (з урахуванням штрафних санк цій за їх наявності), самостій но узгодженого платником под атків або узгодженого в поря дку оскарження, але не сплаче ного у встановлений цим Коде ксом строк, а також пеня, нарах ована на суму такого грошово го зобов' язання.

У відповідності до пункт 36.1 с татті 36 Податкового кодексу У країни податковим обов' язк ом визнається обов'язок плат ника податку обчислити, заде кларувати та/або сплатити су му податку та збору в порядку і строки, визначені цим Кодек сом, законами з питань митної справи.

Згідно статті 31 Податкового кодексу України строком спл ати податку та збору визнаєт ься період, що розпочинаєтьс я з моменту виникнення подат кового обов'язку платника по датку із сплати конкретного виду податку і завершується останнім днем строку, протяг ом якого такий податок чи збі р повинен бути сплачений у по рядку, визначеному податкови м законодавством. Податок чи збір, що не був сплачений у ви значений строк, вважається н е сплаченим своєчасно.

Згідно статті 67 Конституції України кожен зобов' язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановл ених законом.

Як наслідок суд приходить д о висновку, що ПП "Нова - Трейд" н е виконано обов' язку з спла ти в порядку та розмірах, вста новлених законом, донарахов аного податку на додану варт ість, та допущено утворення п одаткового боргу в розмірі12138 ,29 грн., який заявлений до стяг нення.

Будь-яких доказів сплати п одаткового боргу ПП "Нова - Тре йд" суду не подано.

Одночасно суд зазначає, що з аявником внесено подання про тягом двадцяти чотирьох годи н з моменту закінчення шістд есятиденного строку встанов леного пунктом 95.2 статті 95 Пода ткового кодексу України, зав ершення перебігу якого є обс тавинами, що зумовлюють звер нення до адміністративного с уду з вказаним поданням.

Відповідно підпункту 20.1.18. пу нкту 20.1 статті 20 Податкового ко дексу України органи державн ої податкової служби мають п раво звертатися до суду щодо стягнення коштів платника п одатків, який має податковий борг, з рахунків у банках, обс луговуючих такого платника, на суму податкового боргу аб о його частини.

Таким чином, суд приходить д о висновку, що подання Держав ної податкової інспекції в м . Івано-Франківську до Приват ного підприємства "Нова - Трей д" про стягнення коштів за под атковим боргом в розмірі 12138,29 г рн. підлягає задоволенню в по вному обсязі.

На підставі ст. 124 Конс титуції України, керуючись с т. ст. 158-163, 167, 183-3 < ст. > Кодексу адмін істративного судочинства Ук раїни, суд ,-

ПО СТАНОВИВ:

Подання Державної податкової інспекції в м. Іва но-Франківську задовольнити .

Стягнути з приватног о підприємства "Нова-Трейд" (ід ентифікаційний код 36498357) в дохі д бюджету з рахунків у банках , обслуговуючих вказану юрид ичну особу, податковий борг в розмірі - 12138 (дванадцять тися ч сто тридцять вісім) грн. 29 коп .

Постанову звернути до нега йного виконання.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному по рядку. Відповідно до статті 186 Кодексу адміністративного с удочинства України, апеляцій на скарга на постанову суду п ершої інстанції подається пр отягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Апеляційна скарга подаєть ся до Львівського апеляційно го адміністративного суду че рез Івано-Франківський окруж ний адміністративний суд.

Постанова набирає законн ої сили після закінчення стр оку подання апеляційної скар ги, встановленого Кодексом а дміністративного судочинст ва України, якщо таку скаргу н е було подано.

Суддя: Григорук О.Б.

Постанова буде скл адена в повному обсязі 11.11.2011 рок у.

Дата ухвалення рішення10.11.2011
Оприлюднено19.01.2012
Номер документу20861340
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-3729/11/0970

Постанова від 10.11.2011

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Григорук О.Б.

Постанова від 10.11.2011

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Григорук О.Б.

Ухвала від 09.11.2011

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Григорук О.Б.

Постанова від 10.11.2011

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Григорук О.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні