Постанова
від 17.10.2011 по справі 2а/1770/3996/2011
РІВНЕНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 2а/1770/3996/2011

17 жовтня 2011 року 16год. 40хв. м. Рівне

Рівненський окружний ад міністративний суд у складі судді Зозулі Д. П. за участю се кретаря судового засідання М инько Н.З. та сторін і інших ос іб, які беруть участь у справі :

позивача: представник не з'я вився,

відповідача: представник н е з'явився

розглянувши у відкритому с удовому засіданні адміністр ативну справу за позовом

Управління Пенсійного фон ду України в Дубенському рай оні

до Дубенського міжрайонного онкологічного диспансера

про стягнення заборгова ності,

ВСТАНОВИВ :

Управління Пенсійного фо нду України в Дубенському ра йоні звернулося до Рівненськ ого окружного адміністратив ного суду з позовом про стягн ення заборгованості (недоїмк и) з відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій в сумі 16965, 19 гр н. з відповідача - Дубенсько го міжрайонного онкологічно го диспансера.

До початку судового розгля ду справи позивач подав клоп отання, в якому вказав, що позо вні вимоги підтримує в повно му обсязі, справу просив розг лянути за відсутності предст авника управління.

Відповідач в судове засіда ння не з' явився, заперечень на адміністративний позов н е подав, про причини неприбут тя суд не повідомив. Про дату, час і місце судового розгляд у справи був повідомлений на лежним чином.

Судом не визнавалася обов'я зковою участь сторін в судов ому засіданні. За таких обста вин, суд вважає за можливе роз глянути справу без участі ст орін на підставі наявних у сп раві доказів.

Відповідно до ч. 1 ст. 41 КАС Укр аїни у разі неявки у судове за сідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи якщо відпо відно до положень цього Коде ксу розгляд справи здійснюєт ься за відсутності осіб, які б еруть участь у справі (у тому ч ислі при розгляді справи в по рядку письмового провадженн я), фіксування судового засід ання за допомогою звукозапис увального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши у відкритому су довому засіданні подані пись мові докази, повно і всебічно з' ясувавши всі обставини с прави в їх сукупності на підс таві чинного законодавства, перевіривши їх дослідженими у судовому засіданні доказа ми, суд вважає, що позов підляг ає до задоволення.

В силу вимог пп. 1 п. 8 розділу XV "Прикінцеві положення" Закон у України “Про загальнообов' язкове державне пенсійне стр ахування” №1058-ІV від 09.07.2003 року, ст рахові внески, що перерахову ються до солідарної системи, сплачуються страхувальника ми та застрахованими особами на умовах і в порядку, визначе них цим Законом, та в розмірах , передбачених Законом Украї ни "Про збір на обов'язкове дер жавне пенсійне страхування" №400/97-ВР від 26.06.1997 року для відпові дних платників збору.

А відповідно до п. 2 розділу XV "Прикінцеві положення" Закон у України "Про загальнообов' язкове державне пенсійне стр ахування" № 1058-ІV від 09.07. 2003 року, пе нсійне забезпечення застрах ованих осіб, які працювали аб о працюють на підземних робо тах, на роботах з особливо шкі дливими і особливо важкими у мовами праці за списком № 1 та на інших роботах із шкідливи ми і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників , затверджених постановою Ка бінету Міністрів України № 36 в ід 16.01. 2003 року, та за результатам и атестації робочих місць, на посадах, що дають право на при значення пенсії за віком на п ільгових умовах або за вислу гу років, які відповідно до з аконодавства, що діяло раніш е, мали право на пенсію на піль гових умовах або за вислугу р оків, здійснюється згідно з о кремим законодавчим актом че рез професійні та корпоратив ні фонди. До запровадження пе нсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди, вказаним особам, пенс ії призначаються за нормами цього Закону в разі досягнен ня пенсійного віку та наявно сті трудового стажу, передба ченого Законом України "Про п енсійне забезпечення" № 1788-XII ві д 05.11. 1991 року. При цьому зберігає ться порядок покриття витра т на виплату і доставку цих пе нсій, що діяв до набрання чинн ості цим Законом.

Закон України "Про загально обов' язкове державне пенсі йне страхування" № 1058-ІV від 09.07. 2003 року, набрав чинності з 01.01.2004 ро ку. До цього, діяв порядок покр иття витрат на виплату і дост авку цих пенсій, передбачени й нормами Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" № 400/97-ВР від 26.06.1997 року.

Передбачений п. 2 "Прикінцев их положень" Закону України "П ро загальнообов'язкове держа вне пенсійне страхування" № 105 8-ІV від 09.07. 2003 року порядок відшко дування витрат Пенсійного фо нду на виплату та доставку пе нсій, призначених на пільгов их умовах відповідно, конкре тизований в Інструкції про п орядок обчислення і сплати с трахувальниками та застрахо ваними особами внесків на за гальнообов'язкове державне п енсійне страхування до Пенсі йного фонду України, що затве рджена постановою правління Пенсійного фонду України №21 -1 від 19.12.2003 року.

Так, згідно з п. 6.1 Інструкції , з роботодавців (крім тих, які є платниками фіксованого сі льськогосподарського подат ку), у яких працювали або працю ють пенсіонери на роботах із шкідливими і важкими умовам и праці за списком № 2 виробниц тв, робіт, професій, посад і по казників, затвердженим поста новою Кабінету Міністрів Укр аїни № 36 від 16.01.2003 року, та за резу льтатами атестації робочих м ісць, на посадах, що дають прав о на призначення пенсії за ві ком на пільгових умовах, відш кодуванню підлягають 100 відсо тків фактичних витрат на вип лату і доставку пенсій, призн ачених відповідно до абз. 1 п. 2 " Прикінцевих положень" Закону України "Про загальнообов'яз кове державне пенсійне страх ування" №1058-ІV від 09.07. 2003 року. А для роботодавців, де працівники були зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливи ми і особливо важкими умовам и праці за списком № 1 виробниц тв, робіт, професій, посад і по казників, затвердженим поста новою Кабінету Міністрів Укр аїни № 36 від 16.01. 2003 року, крім тих, щ о були безпосередньо зайняті повний робочий день на підзе мних роботах (включаючи особ овий склад гірничорятувальн их частин) з видобутку вугілл я, сланцю, руди та інших корисн их копалин, на будівництві ша хт та рудників за списком роб іт і професій, затвердженим п остановою Кабінету Міністрі в України № 202 від 31.03.1994 року, розм іри відшкодування фактичних витрат на виплату та доставк у пільгових пенсій встановл ені диференційовано, в залеж ності від того, в якому календ арному році призначено та/аб о виплачено пенсію. У 2011 році це й розмір складає 90%, що, в свою ч ергу, повністю узгоджується з нормою абз. 3 п. 2 "Прикінцевих положень" Закону України "Про загальнообов'язкове державн е пенсійне страхування" № 1058-ІV від 09.07. 2003 року.

Відшкодування роботодавця ми витрат на виплату пенсій о собам, які були безпосереднь о зайняті повний робочий ден ь на підземних роботах (включ аючи особовий склад гірничор ятувальних частин) з видобут ку вугілля, сланцю, руди та інш их корисних копалин, на будів ництві шахт та рудників, за сп иском робіт і професій, затве рдженим постановою Кабінету Міністрів України № 202 від 31.03.1994 року, та особам, пенсії яким пр изначені відповідно до пункт ів "в"-"е" та "ж" статті 13 Закону Ук раїни "Про пенсійне забезпеч ення" №1788-XII від 05.11.1991 року, в силу по ложень абз. 4 п. 2 "Прикінцевих по ложень" Закону України "Про за гальнообов'язкове державне п енсійне страхування" №1058-ІV від 09.07.2003 року, не здійснюється.

Відповідно до п. 6.2 Інструкці ї про порядок обчислення і сп лати страхувальниками та зас трахованими особами внесків на загальнообов'язкове держ авне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, що затверджена постановою прав ління Пенсійного фонду Украї ни № 21-1 від 19.12. 2003 року, витрати на виплату та доставку пенсій, п ризначених на пільгових умов ах особам, які мають стаж, що д ає право на призначення цих п енсій на декількох підприємс твах, покриваються цими підп риємствами пропорційно стаж у роботи. При цьому стаж робот и на останньому підприємстві враховується у повному розм ірі, а з попередніх місць робо ти осіб він додається до стаж у, необхідного для призначен ня пенсій на пільгових умова х.

Розмір сум до відшкодуванн я, відповідно до п.6.4 Інструкці ї, визначається на поточний р ік відділами надходження дох одів органів Пенсійного фонд у України щорічно у розрахун ках фактичних витрат на випл ату та доставку пільгових пе нсій, призначених відповідно до ч. 2 "Прикінцевих положень" З акону України "Про загальноо бов'язкове державне пенсійне страхування" №1058-ІV від 09.07.2003 року , які надсилаються підприємс твам до 20-го січня поточного р оку та протягом 10 днів з новоп ризначених (перерахованих) п енсій. А згідно з п. 6.8. даної Інс трукції, підприємства щоміся ця до 25-го числа вносять до Пен сійного фонду зазначену в по відомленні місячну суму факт ичних витрат на виплату та до ставку пенсій, призначених н а пільгових умовах.

Судом встановлено, що у відп овідача на роботах з особлив о шкідливими і особливо важк ими умовами праці за списком № 1 виробництв, робіт, професі й, посад і показників, затверд женим постановою Кабінету Мі ністрів України № 36 від 16.01.2003 рок у, працювали фізичні особи, що вийшли на пенсію на пільгови х умовах.

Відповідно до вимог п.6.4 Інст рукції позивачем було напра влено для відповідача розрах унки фактичних витрат на вип лату та доставку пільгових п енсій таким особам, згідно як их визначено місячний розмір фактичних витрат на виплату та доставку пенсій вказаним особам на рівні 90% та з урахува нням, встановленого п. 6.2. Інстр укції, принципу пропорційнос ті стажу роботи.

В строки, визначені п. 6.8. Інст рукції, відповідач витрати п озивачу не відшкодовував. Зг ідно даних обліку позивача з а відповідачем рахується заб оргованість по відшкодуванн ю фактичних витрат Пенсійног о фонду на виплату та доставк у пенсій таким особам за січе нь-серпень 2011 року в загальній сумі 16965, 19 гривень.

Наведені обставини стверд жені дослідженими у судовому засіданні доказами: копією р озрахунку фактичних витрат н а виплату та доставку пенсій , в частині пенсій, призначени х відповідно до п. "а" ст. 13 Закон у за січень 2011 року (а.с. 7), копією розрахунку фактичних витрат на виплату та доставку пенсі й, в частині пенсій, призначен их відповідно до п. "а" ст. 13 Зако ну за квітень 2011 року (а.с. 9), розр ахунками заборгованості по в ідшкодуванню витрат на випла ту та доставку пільгових пен сій Дубенського міжрайонног о онклогічного диспансеру (а .с. 10-13).

Підтверджений належними і допустимими доказами у спра ві і факт своєчасного направ лення позивачем для відповід ача розрахунків фактичних ви трат на виплату та доставку п ільгових пенсій (а.с. 6, 8).

За наведених обставин, позо вні вимоги підтверджені нале жними та допустимими доказам и. Натомість відповідач дока зів сплати заборгованості по фактичних витратах Пенсійно го фонду на виплату та достав ку пенсій, призначених на піл ьгових умовах, в сумі 16965, 19 грн. н е надав. Відтак позов обґрунт ований і на підставі ст.106 Зако ну України "Про загальнообов ' язкове державне пенсійне с трахування" № 1058-ІV від 09.07. 2003 року, підлягає до задоволення.

Судові витрати по справі зг ідно ч.4 ст.94 КАС України з відпо відача не стягуються.

Керуючись статтями < Текст >, 160-163 Кодексу адміністративно го судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити повні стю.

Стягнути з Дубенського між районного онкологічного дис пансера (35600, вул. Шевченка, 51, м. Ду бно, Рівненська область, код Є ДРПОУ 05506773) на користь Управлін ня Пенсійного фонду України в Дубенському районі (35600, вул. Ш евченка, 27, м. Дубно, Рівненська область, код ЄДРПОУ 22555282) заборг ованість по відшкодуванню фа ктичних витратах на виплату і доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до п ункту "а" ст. 13 Закону України "П ро пенсійне забезпечення", в с умі 16965 (шістнадцять тисяч дев'я тсот шістдесят п'ять) грн. 19 коп .

Постанова суду першої інс танції набирає законної сили після закінчення строку под ання апеляційної скарги, якщ о таку скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не с касовано, набирає законної с или після повернення апеляці йної скарги, відмови у відкри тті апеляційного провадженн я або набрання законної сили рішенням за наслідками апел яційного провадження.

Апеляційна скарга подаєть ся до Житомирського апеляцій ного адміністративного суду через Рівненський окружний адміністративний суд. Копія апеляційної скарги одночасн о надсилається особою, яка її подає, до Житомирського апел яційного адміністративного суду.

Апеляційна скарга на поста нову суду першої інстанції п одається протягом десяти дні в з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні ап еляційна скарга подається пр отягом десяти днів з дня отри мання копії постанови.

Якщо суб'єкта владних повно важень у випадках та порядку , передбачених частиною четв ертою статті 167 КАС України, бу ло повідомлено про можливіст ь отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеля ційне оскарження постанови с уду обчислюється з наступног о дня після закінчення п'ятид енного строку з моменту отри мання суб'єктом владних повн оважень повідомлення про мож ливість отримання копії пост анови суду.

Суддя < Підпис > Зозуля Д. П.

Постанова складена в по вному обсязі 19.10.11р.

Дата ухвалення рішення17.10.2011
Оприлюднено19.01.2012
Номер документу20862316
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/1770/3996/2011

Постанова від 17.10.2011

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

Зозуля Д. П.

Ухвала від 23.09.2011

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

Зозуля Д. П.

Ухвала від 23.09.2011

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

Зозуля Д. П.

Ухвала від 09.09.2011

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

Зозуля Д. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні