Постанова
від 22.12.2011 по справі 15004/11/2070
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 2а- 15004/11/2070

                                                                              

ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ  УКРАЇНИ

 22 грудня 2011 р.                                                                                                             м. Харків

Суддя Харківського окружного адміністративного суду Шевченко О.В., розглянувши  в порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом управління Пенсійного фонду України у Фрунзенському районі міста Харкова до Харківського СКБ "Поліграфічного машинобудування" про відшкодування витрат на виплату різниці наукової пенсії,-

ВСТАНОВИВ:

Управління Пенсійного фонду України в Фрунзенському районі м. Харкова  звернулось до суду із позовом, у якому просить стягнути з Харківського СКБ "Поліграфічного машинобудування" на користь управління Пенсійного  фонду України в Фрунзенському районі м. Харкова різницю у розмірі виплаченої пенсії науковим працівникам в сумі 171,43грн.

В обґрунтування позовних вимог зазначено, що відповідно до ч.5 ст. 24 Закону та ст. 2 "Порядку фінансування різниці між сумою пенсії, призначеної науковим (науково-педагогічним) працівникам державних не бюджетних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів ІІІ-ІV рівнів акредитації згідно із Законом України „Про наукову і наукову-технічну діяльність”, та сумою пенсії, обчисленою відповідно до інших законодавчих актів, на яку мають право зазначені особи", затвердженого постановою Кабінету Міністрів від 24.03.2004 № 372, за рахунок коштів державного бюджету фінансується 50 відсотків різниці у розмірі пенсії наукових (науково-педагогічних) працівників державних не бюджетних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів ІІІ-ІV рівнів акредитації у розрахунку на одну особу. Інша частина фінансується за рахунок коштів цих підприємств, установ, організацій та закладів. За вересень 2011року різниця між сумою наукової пенсії та пенсією обчисленою на загальних підставах складає 171,43грн. На теперішній сума заборгованості не сплачена, та підлягає стягненню в судовому порядку в розмірі 171,43грн.  

Представник позивача в судове засідання не з'явився, надав заяву, в якій просив справу розглядати без його участі, позовні вимоги підтримав в повному обсязі.

Представник відповідача у судове засідання не прибув, про час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином, про причину не прибуття не повідомив, письмових заперечень не надіслав.  

Судом розглянуто справу у письмовому провадженні у відповідності до ч. 6 ст. 128 КАС України, оскільки немає  перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але прибули не всі особи, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, та відсутні потреби заслухати свідка чи експерта.

Фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється згідно до вимог ст. 41 КАС України.

          Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

          Відповідач, Харківське СКБ "Поліграфічного машинобудування" знаходиться на обліку як платник єдиного внеску в управлінні Пенсійного фонду України в Фрунзенському районі м. Харкова.

Відповідно із вимогами ст.24 Закону України «Про науково і науково-технічну діяльність», держава встановлює для наукових працівників, які мають необхідний стаж наукової роботи, пенсії на рівні, що забезпечує престижність, наукової праці та стимулює систематичне оновлення наукових кадрів. Різниця між сумою пенсії, призначеної за цим Законом, та сумою пенсії, обчисленої відповідно до інших законодавчих актів, на яку має право науковий працівник, фінансується для наукових (науково-педагогічних) працівників інших державних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів III-IV рівнів акредитації - за рахунок коштів цих підприємств, установ, організацій та закладів, а також коштів державного бюджету в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України. При цьому за рахунок коштів державного бюджету науковим (науково-педагогічним) працівникам оплачується з розрахунку на одну особу 50 відсотків різниці пенсії, призначеної за цим Законом.

Згідно п. 2 Порядку фінансування різниці між сумою пенсії, призначеної науковим (науково-педагогічним) працівникам державних небюджетних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів III - IV рівнів акредитації згідно із Законом України «Про наукову і науково-технічну діяльність», та сумою пенсії, обчисленою відповідно до інших законодавчих актів, на яку мають право зазначені особи, затвердженою Постановою Кабінету Міністрів України № 372 від 24 березня 2004 року, за рахунок коштів державного бюджету фінансується 50 відсотків різниці у розмірі пенсії наукових (науково-педагогічних) працівників державних небюджетних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів III - IV рівнів акредитації у розрахунку на одну особу. Інша частина фінансується за рахунок коштів цих підприємств, установ, організацій та закладів.

Згідно п. 5 Порядку фінансування різниці між сумою пенсії, призначеної науковим (науково-педагогічним) працівникам державних небюджетних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів III-IV рівнів акредитації згідно із Законом України «Про наукову і науково-технічну діяльність», та сумою пенсії, обчисленою відповідно до інших законодавчих актів, на яку мають право зазначені особи,  розмір витрат на фінансування різниці у розмірі пенсії за рахунок коштів державних небюджетних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів III-IV рівнів акредитації визначається у розрахунку на рік органами Пенсійного фонду до 20 січня поточного року та протягом 10 днів з дня призначення пенсії відповідно до Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність», про що відповідному підприємству, установі, організації або закладу відразу надсилається повідомлення за зразком, що додається.  Зазначені підприємства, установи, організації та заклади самостійно визначають суму, що підлягає до сплати у розрахунку на місяць, та щомісяця до 25 числа перераховують органу Пенсійного фонду за своїм місцезнаходженням відповідні кошти для фінансування різниці у розмірі пенсії, призначеної у минулому та поточному роках.

Відповідно до п.8 цього Порядку, у разі порушення строку сплати коштів, які спрямовуються на фінансування різниці у розмірі пенсії, органи Пенсійного фонду стягують відповідні суми у порядку, визначеному законодавством.

УПФУ в Фрунзенському районі м. Харкова до відповідача було направлене повідомлення про суму витрат на фінансування різниці між сумою пенсії, призначеної відповідно до Закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність", і сумою пенсій, обчисленою  відповідно до інших законодавчих актів на 2011рік (з 1 вересня 2011 року по 31 грудня 2011року).

З врахуванням вищевикладеного судом встановлено, що відповідач має заборгованість перед Пенсійним фондом на загальну суму 171,43 грн., що підтверджується карткою особового рахунку по відшкодуванню фактичних витрат на виплату пенсій науковим працівниуам державного небюджетного підприємства. Заборгованість на час розгляду справи відповідачем добровільно не сплачена і тому підлягає примусовому стягненню на користь позивача.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст. 2, 8-14,71,94,128,159,160-164,167,186 КАС України суд, –

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов  управління Пенсійного фонду України у Фрунзенському районі міста  Харкова до  Харківського СКБ "Поліграфічного машинобудування" про відшкодування витрат на виплату різниці наукової пенсії–задовольнити в повному обсязі.

Стягнути з Харківського СКБ "Поліграфічного машинобудування" (вул. Лодзька, 7, м. Харків, код 00243903) на користь управління Пенсійного фонду України у Фрунзенському районі міста  Харкова на р/р 256083122088 ХОУ ВАТ "Державний ощадний банк України", МФО 351823, код 22645387 різницю у розмірі виплаченої пенсії науковим працівникам в сумі 171.43 (сто сімдесят одна) грн. 43коп.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Харківського апеляційного адміністративного суду через Харківський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги в десятиденний строк з дня її проголошення та з дня отримання копії постанови, у разі проголошення постанови суду, яка містить вступну та резолютивну частини, а також прийняття постанови у письмовому провадженні.

Якщо суб'єкта владних повноважень, у випадках та порядку, передбаченому частиною четвертою статті 167 КАС України, було повідомлено про можливість отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

          Постанова набирає законної сили після закінчення строків для подачі апеляційної скарги.

Суддя                                                                  Шевченко О.В.

СудХарківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення22.12.2011
Оприлюднено19.01.2012
Номер документу20862950
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —15004/11/2070

Ухвала від 15.11.2011

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Шевченко О.В.

Ухвала від 15.11.2011

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Шевченко О.В.

Постанова від 22.12.2011

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Шевченко О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні