Постанова
від 21.11.2011 по справі 2270/12202/11
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Копія

Справа № 2270/12202/11

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

21 листопада 2011 року м. Хмельницький

Хмельницький окружний ад міністративний суд

в складі: головуючого-судді Ковальчук О.К.

при секретарі Бесарабі І.А.

< за участі > < перелік сторін >

розглянувши у відкритом у судовому засіданні в залі с уду адміністративну справу з а позовом < в особі > < в чиїх ін тересах > Хмельницької міжра йонної державної податкової інспекції < 3-тя особа > до Гв ардійського комбінату комун альних послуг < 3-тя особа > пр о стягнення податкового борг у, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся в суд з адміністративним позовом до Гвардійського комбінату к омунальних послуг, в якому пр осив у відповідності до вимо г Податкового кодексу Україн и, стягнути з відповідача под атковий борг в сумі 3130,26 грн., з р ахунків у банках, обслуговую чих платника, та за рахунок го тівки, що належить платнику п одатку, а також надати дозвіл на погашення усієї суми пода ткового боргу за рахунок май на позивача, що перебуває в по датковій заставі.

В судове засідання предста вник позивача не з"явився, про те надіслав письмову заяву в якій, у зв"язку із частковою с платою податкового боргу від повідачем, уточнив суму позо вних вимог зменшивши її та пр осив суд стягнути з відповід ача податковий борг в розмір і 1988,73 грн., з рахунків у банках, о бслуговуючих платника, та за рахунок готівки, що належить платнику податку, а також над ати дозвіл на погашення усіє ї суми податкового боргу за р ахунок майна позивача, що пер ебуває в податковій заставі. Крім того, просив суд розглян ути справу за його відсутнос ті.

Відповідач в судове засіда ння не з'явився, письмові запе речення на позов суду не нада в. Про дату та час слухання спр ави відповідач повідомлялас я за адресою вказаною в Свідо цтві про державну реєстрацію .

Дослідивши матеріали спра ви, оцінивши докази в їх сукуп ності, суд дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають з адоволенню частково з наступ них підстав.

Суд встановив, що відповіда ч - Гвардійський комбінат ком унальних послуг зареєстрова не Хмельницькою райдержадмі ністрацією 16.10.2008 року (Свідоцтв о про державну реєстрацію юр идичної особи Серії А01 №097064).

Згідно даних Хмельницької міжрайонної державної подат кової інспекції за відповіда чем, рахується податковий бо рг в сумі 1988,73 грн. по податку з д оходів фізичних осіб, що підт верджується копією податков ої декларації №5465 від 18.03.2011 року.

Відповідно до ст. 67 Конститу ції України, на платників под атків покладено обов'язок сп лачувати податки і збори в по рядку і в розмірах, встановле них законом. Відповідно до п.п .14.1.175 п.14.1 ст.14 Податкового кодекс у України податковий борг - су ма грошового зобов'язання (з у рахуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно у згодженого платником податк ів або узгодженого в порядку оскарження, але не сплаченог о у встановлений цим Кодексо м строк, а також пеня, нарахова на на суму такого грошового з обов'язання.

В силу п.15.1. ст.15 Кодексу, платн иками податків визнаються фі зичні особи (резиденти і нере зиденти України), юридичні ос оби (резиденти і нерезиденти України) та їх відокремлені п ідрозділи, які мають, одержую ть (передають) об'єкти оподатк ування або провадять діяльні сть (операції), що є об'єктом оп одаткування згідно з цим Код ексом або податковими закона ми, і на яких покладено обов'яз ок із сплати податків та збор ів згідно з цим Кодексом. Відп овідно до п. 16.1.4. ст. 16 Податковог о кодексу України, платник по датків зобов'язаний сплачува ти податки та збори в строки т а у розмірах, встановлених ци м Кодексом. Згідно з п. 20.1.18. ст. 20 К одексу, органи державної под аткової служби мають право з вертатися до суду щодо стягн ення коштів платника податкі в, який має податковий борг, з рахунків у банках, обслугову ючих такого платника, на суму податкового боргу або його ч астини.

Відповідно до п. 95.1. ст. 95 Кодек су, орган державної податков ої служби здійснює за платни ка податків і на користь держ ави заходи щодо погашення по даткового боргу такого платн ика податків шляхом стягненн я коштів, які перебувають у йо го власності, а в разі їх недос татності - шляхом продажу май на такого платника податків, яке перебуває у податковій з аставі. В силу п. 95.3. ст. 95 Кодексу , стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, о бслуговуючих такого платник а податків, здійснюється за р ішенням суду, яке направляєт ься до виконання органам дер жавної податкової служби, у р озмірі суми податкового борг у або його частини.

Відповідно до п. 95.4. ст. 95 орган державної податкової служби на підставі рішення суду зд ійснює стягнення коштів у р ахунок погашення податковог о боргу за рахунок готівки, щ о належить такому платнику податків.

З урахуванням викладеного позовні вимоги щодо стягнен ня з відповідача 1988,73 грн. подат кового боргу за рахунок нале жних йому коштів на рахунках у банках, обслуговуючих зазн аченого платника податків, т а готівки є обгрунтованими і підлягають до задоволення. Р азом з тим, суд вважає безпідс тавними позовні вимоги про н адання дозволу на погашення усієї суми податкового боргу за рахунок майна відповідач а, що перебуває в податковій з аставі відповідно до Акту оп ису майна №15 від 25.05.2011 року, зареє строваного в Державному реє стрі обтяжень рухомого майна , у зв"язку з наведеним нижче.

Відповідно до п. 95.1. ст. 95 Кодек су орган державної податково ї служби здійснює за платник а податків і на користь держа ви заходи щодо погашення под аткового боргу такого платни ка податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у йог о власності, а в разі їх недост атності - шляхом продажу майн а такого платника податків, я ке перебуває у податковій за ставі.

Таким чином, Кодексом перед бачено, що продаж майна платн ика податків, яке перебуває у податковій заставі здійснює ться лише у разі недостатнос ті коштів в результаті здійс нених заходів щодо стягнення податкового боргу такого пл атника податків шляхом стягн ення коштів, які перебувають у його власності.

В судове засідання позивач ем не надано доказів відсутн ості у відповідача коштів дл я погашення податкового борг у.

За наведених обставин, позо вні вимоги підтверджені нале жними та допустимими доказам и і підлягають до часткового задоволення.

Судові витрати по справі зг ідно ч.4 ст.94 КАС України з відпо відача не стягуються.

Керуючись ст.ст. 11, 99, 100, 158 - 163, 183-2, 186, 25 4 КАС України, суд

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов задовольнити частково.

Стягнути з Гвардійського к омбінату комунальних послуг (код ЄДРПОУ 23827966, Хмельницька об л., Хмельницький район, с. Гвар дійське, вул. Соборна, 40) на кори сть Хмельницької міжрайонно ї державної податкової інспе кції 1988,73 грн. податкового борг у за рахунок належних йому ко штів на рахунках у обслугову ючих банках та готівки.

В задоволенні решти позовн их вимог відмовити.

Постанова може бути оскар жена до Вінницького апеляцій ного адміністративного суду через Хмельницький окружний адміністративний суд протяг ом десяти днів з дня її отрима ння.

Повний текст постанови в иготовлено 24 листопада 2011 рок у

< чи набрала законної сили > < Дата набрання законної сили >

Суддя /підпис/ О.К. Ковальчук

"Згідно з оригіналом" Суддя О.К. Ковальчук

Дата ухвалення рішення21.11.2011
Оприлюднено19.01.2012
Номер документу20863197
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2270/12202/11

Ухвала від 07.10.2011

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Ковальчук О.К.

Постанова від 21.11.2011

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Ковальчук О.К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні