Рішення
від 16.01.2012 по справі 6/513
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 6/513 16.01.12

За позовом ОСОБА_1

До Това риства з обмеженою відповіда льністю «Пілот Ві Ай Пі»

Третя особа на с тороні відповідача, яка не за являє самостійних вимог на п редмет спор у Дарницька районна у міст і Києві державна адміністрац ія

Про виз нання недійсними рішень зага льних зборів учасників това риства

Суддя Ковтун С.А.

Представники учасни ків процесу:

від позивача ОСОБА_2 (діє на підставі д оговору про надання правової допомоги)

від відповідача н е з`явились

від третіх осіб не з `явились

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

До господарського суд у міста Києва звернувся ОСО БА_1 до товариства з обмежен ою відповідальністю «Пілот В і Ай Пі»про визнання недійсн ими рішень загальних зборів, що оформлені протоколами № 2 в ід 29.01.2010 р. та № 5 від 29.03.2010 р..

Позовні вимоги мотивовані тим, що загальні збори учасни ків відповідача від 29.01.2010 р. бул и проведені з порушенням пор ядку їх скликання, а рішення п ро виключення позивача зі ск ладу учасників відповідача у зв' язку з порушенням ним об ов' язків учасника прийнят е на зборах 29.03.2010 р. є необґрунто ваним та порушує права позив ача.

Ухвалою суду від 04.11.2011 р. було п орушено провадження у справі № 6/513, розгляд останньої призна чено на 05.12.2011 р..

У судове засідання 05.12.2011 р. від повідач не з' явились, про пр ичини неявки суд не повідоми в, вимоги ухвали про порушенн я провадження у справі не вик онав.

Дослідивши наявні матеріа ли справи, суд дійшов висновк у про необхідність залучення до участі у справі як третьої особи на стороні відповідач а, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, Дарни цької районної у місті Києві державної адміністрації, ос кільки рішення у справі може вплинути на права та обов`язк и останньої щодо однієї зі ст орін.

Ухвалою суду від 05.12.2011 р. розгл яд справи було відкладено на 16.01.2012 р..

Відповідач відзиву на позо в не надав.

Відповідач та третя особа я вку представників в судове з асідання не забезпечили, про день та час проведення судов ого засідання були повідомле ні належним чином.

За таких обставин, суд вважа є за можливе розглянути спра ву за наявними матеріалами н а підставі ст. 75 ГПК України.

Розглянувши надані доку менти і матеріали, заслухавш и пояснення представника поз ивача, всебічно та повно з' я сувавши обставини, на яких ґр унтуються позовні вимоги, об ' єктивно оцінивши в сукупно сті докази, які мають значенн я для розгляду справи і виріш ення спору по суті, суд встано вив:

21.03.2007 р. Дарницькою районною д ержавною адміністрацією бул о зареєстроване товариство з обмеженою відповідальністю «Пілот Ві Ай Пі»(далі - Товари ство).

Відповідно до статуту Това риства в редакції 2007 р. учасник ами Товариства були ОСОБА _1 - внесок 12 000 грн., частка у ста тутному фонді 30%; товариство з обмеженою відповідальністю «УкрАвіаТревелСервіс груп» - внесок 24000 грн., частка у статут ному фонді 60%; ОСОБА_3 - внес ок 4000 грн., частка у статутному фонді 10%.

Згідно зі ст. 167 Господарсько го кодексу України корпорати вні права - це права особи, час тка якої визначається у стат утному фонді (майні) господар ської організації, що включа ють правомочності на участь цієї особи в управлінні госп одарською організацією, отри мання певної частки прибутку (дивідендів) даної організац ії та активів у разі ліквідац ії останньої відповідно до з акону, а також інші правомочн ості, передбачені законом та статутними документами.

Згідно зі ст. 116 Цивільного ко дексу України, ст.10 Закону Укр аїни «Про господарські товар иства»учасники товариства м ають право: брати участь в упр авлінні справами товариства в порядку, визначеному в уста новчих документах, за винятк ом випадків, передбачених за коном.

29.01.2010 р. відбулись загальні зб ори учасників Товариства, рі шення яких оформлені протоко лом № 2 від 29.01.2010 р.. Даними зборам и прийнято рішення про задов олення заяви ОСОБА_1 та зв ільнення його з посади дирек тора з 31.01.2010 р.. Призначення дире ктором Товариства з 01.02.2010 р. ОС ОБА_4, зобов' язання ОСОБ А_1 в строк до 01.02.2010 р. передати в сі справи та печатку Товарис тва.

Частиною 5 ст. 61 Закону Україн и «Про господарські товарист ва»передбачено, що про прове дення загальних зборів товар иства учасники повідомляють ся передбаченим статутом спо собом з зазначенням часу і мі сця проведення зборів та пор ядку денного. Повідомлення п овинно бути зроблено не менш як за 30 днів до скликання зага льних зборів. Будь-хто з учасн иків товариства вправі вимаг ати розгляду питання на зага льних зборах учасників за ум ови, що воно було ним поставле но не пізніш як за 25 днів до поч атку зборів. Не пізніш як за 7 д нів до скликання загальних з борів учасникам товариства п овинна бути надана можливіст ь ознайомитися з документами , внесеними до порядку денног о зборів. З питань, не включени х до порядку денного, рішення можуть прийматися тільки за згодою всіх учасників, прису тніх на зборах.

ОСОБА_1 був присутній на за гальних зборах та голосував за прийняті рішення, про що св ідчить його підпис як учасни ка у протоколі № 2, складеному за результатами даних зборів .

Таким чином, факт участі поз ивача у загальних зборах уча сників Товариства 29.01.2010 р. та го лосування ним за рішення, які він оскаржує, свідчить про ві дсутність порушеного права п озивача на участь в управлін ні Товариством та ставить пі д сумнів об' єктивність його доводів щодо порушення проц едури їх скликання, що, в свою чергу, є підставою для відмов и у позові в частині вимог про визнання недійсними рішень загальних зборів Товариства від 29.01.2010 р., які оформлені прото колом № 2 від 29.01.2010 р..

29.03.2010 р. відбулись загальні зб ори учасників Товариства, рі шення яких оформлені протоко лом № 5 від 29.03.2011 р.. Даними зборам и прийнято рішення:

1. Виключити ОСОБА_1 зі ск ладу учасників Товариства, в иплатити йому вартість части ни майна Товариства, пропорц ійну його частці у статутном у капіталі та виплатити спла чений ним внесок до статутно го капіталу Товариства в роз мірі 12000,00 грн., що відповідає 30% ві д загального розміру статутн ого капіталу. Виплату провес ти після затвердження звіту за рік і в строк до 12 місяців з м оменту реєстрації до єдиного державного рееєтру змін у ск ладі учасників Товариства та реєстрації нової редакції с татуту Товариства.

2. Внести додатковий вклад д о статутного капіталу учасни ком Товариства - TOB «УкрАвіаТр евелСервіс Груп»в сумі 12000,00 гр н. та перерозподілити частки учасників наступним чином: ОСОБА_3 - 4000,00 грн., що відповід ає 10 % від загального розміру с татутного капіталу Товарист ва; товариство з обмеженою ві дповідальністю «УкрАвіаТре велСервіс груп»- 36000,00 грн., що ві дповідає 90 % від загального ро зміру статутного капіталу То вариства. Затвердити та підп исати статут Товариства у но вій редакції з урахуванням п рийнятих змін. Уповноважити директора Товариства провес ти державну реєстрацію стату ту у новій редакції з правом п ередоручення таких повноваж ень третім особам.

Підставою для виключення ОСОБА_1, відповідно до прото колу, є порушення ним вимог п. 1 ч. 1 ст. 117 Цивільного кодексу Ук раїни, що перешкоджає нормал ьній діяльності та досягненн ю цілей Товариства - отриманн я прибутку. Дане порушення по лягає в утриманні позивачем статутних документів Товари ства, що призвело до перебоїв в його нормальній роботі. Як з азначено в протоколі, директ ор Товариства ОСОБА_4 пись мово звертався до ОСОБА_1 з вимогою виконати рішення у часників від 29.01.2010 р. або надати пояснення про причини невик онання, ці листи було проігно ровано.

Згідно зі ст. 64 Закону Україн и «Про господарські товарист ва»учасника може бути виключ ено з числа засновників, якщо він систематично не виконує або неналежним чином викону є обов' язки, або перешкоджа є своїми діями досягненню ці лей товариства, при цьому йом у виплачується вартість част ини майна товариства, пропор ційна його частці у статутно му капіталі.

Як зазначено вище, загальни ми зборами Товариства від 29.01.20 10 р. було зобов' язано директо ра Товариства ОСОБА_1 у зв ' язку зі звільненням в стро к до 01.02.2010 р. передати всі справи та печатку Товариства.

Тобто, вищевказане рішення стосувалось ОСОБА_1 не як учасника Товариства, а як йог о виконавчого органу (директ ор).

Доказів неналежного викон ання позивачем обов' язків у часника Товариства суду не п одано.

Вищевказане свідчить про в ідсутність тих підстав, з яки ми Закон пов' язує виключенн я учасника з товариства, тобт о свідчить про незаконність виключення позивача.

Незаконність виключення п озивача з Товариства має нас лідком незаконність рішення , прийнятого зборами 29.03.2010 р., про перерозподіл часток, затвер дження і підписання нової ре дакції статуту та проведення державної реєстрації змін.

Таким чином, суд вважає, що д іями відповідача права позив ача, як учасника Товариства б ули порушені, що є підставою д ля визнання недійсними рішен ня загальних зборів, оформле них протоколом № 5 від 29.03.2010 р., пр о його виключення.

Статтею 1 Господарського пр оцесуального кодексу Україн и передбачено право на зверн ення до господарського суду за захистом своїх порушених або оспорюваних прав і охоро нюваних законом інтересів.

Згідно зі ст. 32 Господарсько го процесуального кодексу Ук раїни доказами у справі є буд ь-які фактичні дані, на підста ві яких господарський суд у в изначеному законом порядку в становлює наявність чи відсу тність обставин, на яких ґрун туються вимоги чи запереченн я сторін, а також інші обстави ни, які мають значення для пра вильного вирішення господар ського спору.

Відповідно до статті ст. 33 Го сподарського процесуальног о кодексу України, кожна стор она повинна довести ті обста вини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і з аперечень.

Приймаючи рішення, суд зобо в' язаний керуватись надани ми сторонами доказами.

Позивачем доведено поруше ння його прав як учасника Тов ариства та вимог законодавст ва при проведені загальних з борів 29.03.2010 р., оформлених прото колом № 5 від 29.03.2010 р., а тому позов ні вимоги в частині визнання їх недійсними підлягають за доволенню

У задоволенні вимог про виз нання недійсними рішень зага льних зборів Товариства пров едених 29.01.2010 р., оформлених прот околом № 2 від 29.01.2010 р., судом відм овлено.

Витрати по оплаті державно го мита та інформаційно-техн ічного забезпечення судовог о процесу, відповідно до ст. 49 Г ПК України, покладаються пор івну на сторін.

На підставі викладеного, ке руючись ст.ст. 49, 82-85 ГПК України, суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити ча стково.

Визнати недійсними рішенн я загальних зборів учасників товариства з обмеженою відп овідальністю «Пілот Ві Ай Пі »(02140, м. Київ, вул. Лариси Руденко , 6-А, код 35030463), оформлені протокол ом № 5 від 29.03.2010 р..

Стягнути з товариства з обм еженою відповідальністю «Пі лот Ві Ай Пі»(02140, м. Київ, вул. Лар иси Руденко, 6-А, код 35030463) на корис ть ОСОБА_1 (АДРЕСА_1, код НОМЕР_1) 85 грн. державного м ита та 118 грн. витрат на інформа ційно-технічне забезпечення судового процесу.

В іншій частині позову відм овити.

Суддя С.А.Ковтун

Рішення підписан о 17.01.2012 р..

Дата ухвалення рішення16.01.2012
Оприлюднено20.01.2012
Номер документу20902983
СудочинствоГосподарське
Сутьвиз нання недійсними рішень зага льних зборів учасників това риства

Судовий реєстр по справі —6/513

Ухвала від 21.10.2020

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Добрянська Я.І.

Ухвала від 21.10.2020

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Добрянська Я.І.

Ухвала від 09.01.2018

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петрова Валентина Іванівна

Ухвала від 26.12.2017

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петрова Валентина Іванівна

Ухвала від 28.11.2017

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петрова Валентина Іванівна

Ухвала від 09.11.2017

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петрова Валентина Іванівна

Ухвала від 09.11.2017

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петрова Валентина Іванівна

Ухвала від 20.10.2017

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петрова Валентина Іванівна

Ухвала від 20.10.2017

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петрова Валентина Іванівна

Ухвала від 20.12.2016

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Добрянська Я.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні