Ухвала
від 16.01.2012 по справі 24/5009/6898/11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

номер провадження спр ави < Текст >

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Запорізької області

УХВАЛА

про припинення провадженн я у справі

16.01.12 справа № 24/5009/6898/11

Суддя Азізбекян Т.А.

м. Запоріжжя

за позовом Відкритого акціонерного товариства “За поріжжяобленерго” в особі Пр иморського району електричн их мереж (72100, Запорізька област ь, м. Приморськ, вул. Пролетарс ька, 13)

до відповідача: Комунал ьного підприємства “Борисів ський сількомунгосп” Борисі вської сільської ради Примор ського району Запорізької об ласті (72151, Запорізька область, с. Борисівка, вул. Леніна, 85)

про стягнення 5207,81 грн.

суддя Азізбекян Т.А .

У засіданні приймал и участь представники:

від позивача: ОСО БА_1., довіреність № 24 від 19.01.2011р .

від відповідача: не при був

СУТЬ СПОРУ:

Відкрите акціонерне то вариство “Запоріжжяобленер го” в особі Приморського рай ону електричних мереж (ВАТ “З апоріжжяобленерго” в особі П риморського РЕМ) звернулось в господарський суд Запорізь кої області з позовом про стя гнення з Комунального підпри ємства “Борисівський сілько мунгосп” Борисівської сільс ької ради Приморського район у Запорізької області (КП “Бо рисівський сількомунгосп” Б орисівської сільської ради П риморського району Запорізь кої області) 5163,46 грн. заборгова ності за спожиту активну еле ктричну енергію та 44,35 грн. пені за порушення грошового зобо в' язання.

В якості підстави п озову, позивачем зазначено, щ о на виконання умов укладено го між сторонами договору № 445 від 15.07.2004 р. про постачання елек тричної енергії, зокрема, в пе ріод липень - серпень 2011 р. відп овідачу постачалась електри чна енергія. Згідно Актів про спожиту протягом розрахунко вого періоду активну електри чну енергію за липень-серпен ь 2011 р. відповідачем було спожи то електричної енергії на за гальну суму 9475,70 грн. В порушенн я договірних зобов' язань ві дповідач за отриману електри чну енергію в повному обсязі не розрахувався, внаслідок ч ого утворився основний борг в розмірі 5163,46 грн.

Ухвалою суду від 02.11.2011р. пору шено провадження по справі № 24/5009/6898/11 слухання справи признач ено на 09.12.2011р.

На підставі ст. 77 ГПК Україн и розгляд справи відкладався до 23.12.2011 р. та до 16.01.2012 р.

Позивач звернувся до госпо дарського суду з клопотанням про продовження вирішення с пору в порядку статті 69 ГПК Ук раїни . Клопотання судом задо волено.

Розгляд справи проводивс я без застосування технічних засобів фіксації судового п роцесу.

В судовому засіданні 16.01.2012 р . позивач надав суду докази сп лати відповідачем суми основ ного боргу та пені. Просить ві дшкодувати йому за рахунок в ідповідача понесені судові в итрати (102,00 грн. державного мит а та 236,00 грн. витрат на інформац ійно-технічне забезпечення с удового процесу). При цьому, по зивачем були надані засвідче ні копії банківських виписок від 11.11.2011 р. та від 15.11.2011 р.

Відповідач письмовий н ормативно обґрунтований від зив на позовну заяву до суду н е направив, процесуальним пр авом на участь представника в судовому засіданні не скор истався, про причини неявки н е повідомив.

Відповідно до підпункту 3.6 Р оз'яснень президії ВГСУ від 18. 09.1997 р. № 02-5/289 “Про деякі питання пр актики застосування Господа рського процесуального коде ксу України” (із змінами та до повненнями) особи, які беруть участь у справі, вважаються повідомленими про час і місц е її розгляду судом, якщо ухва лу про порушення провадження у справі надіслано за поштов ою адресою, зазначеною у позо вній заяві. У випадку не з'явлення в засідання господ арського суду представників обох сторін або однієї з них с права може бути розглянута б ез їх участі, якщо неявка таки х представників не перешкодж ає вирішенню спору.

В пункті 11 Інформаційного л иста Вищого господарського с уду України від 15.03.2007 р. № 01-8/123 “Пр о деякі питання практики зас тосування норм Господарсько го процесуального кодексу Ук раїни, порушені у доповідних записках про роботу господа рських судів у 2006 році” зазнач ено, що до повноважень господ арських судів не віднесено у становлення фактичного місц езнаходження юридичних осіб - учасників судового процес у. Тому відповідні процесуал ьні документи надсилаються с удом згідно з поштовими рекв ізитами учасників процесу, н аявними у матеріалах справи.

Згідно наявних у справі пош тових повідомлень про вручен ня рекомендованої кореспонд енції ухвалу суду від 02.11.2011р. пр о призначення до розгляду да ної справи було отримано пре дставником відповідача 10.11.2011 р ., тобто, про наявність в прова дження суду даної справи від повідач був обізнаний.

Таким чином, про час та місц е розгляду справи відповідач був повідомлений належним ч ином.

Стаття 75 ГПК України дозвол яє суду розглянути спір за на явними у справі матеріалами , у випадку, якщо відзив на поз ов та витребувані судом док ументі не надані.

Розглянувши та дослідивши матеріали справи, заслухавш и пояснення представника поз ивача, суд вважає, що провадже ння по даній справі, в частині стягнення основного боргу т а пені, підлягає припиненню н а підставі п. 1-1 ст. 80 ГПК України у зв' язку із відсутністю пр едмета спору.

Матеріали справи свідчать , що 15.07.2004 р. між ВАТ «Запоріжжяоб ленерго»в особі Приморськог о району електричних мереж (П остачальником, позивачем у с праві) та КП “Борисівський сі лькомунгосп” (Споживачем, ві дповідачем у справі) був укла дений договір про постачання електричної енергії № 445 (нада лі - Договір), за умовами яког о, Постачальник зобов' язавс я здійснювати постачання еле ктричної енергії Споживачу, а останній прийняв зобов' яз ання оплачувати вартість вик ористаної електричної енерг ії (розділ 1 Договору).

Відповідно до п.п. 2.1.2 Договор у Постачальник зобов' язавс я постачати Споживачу електр оенергію, як різновид товару в обсягах, визначених відпов ідно до розділу 5, Додатком № 1, Д одатком № 2 та з урахуванням ум ов розділу 6 цього Договору, і в свою чергу, згідно до п.п.2.2.3 До говору, Споживач зобов' язав ся оплачувати вартість елек тричної енергії згідно з умо вами Додатків № 4 «Порядок роз рахунків»та № 5 «Графік знятт я показів засобів обліку еле ктричної енергії».

Відповідно до п. 5 Додатку № 4 до Договору «Про порядок роз рахунків»Споживач не пізніш е 16-00 годин 1-го робочого дня міс яця, наступного за розрахунк овим, направляє свого предст авника до Постачальника елек тричної енергії, який, в свою ч ергу, підписує "Акти про спожи ту протягом розрахункового п еріоду активну електроенерг ію" та один примірник поверта є Споживачу. Пунктом 6 додатку № 4 до Договору "Про порядок ро зрахунків", визначено, що за пі дсумками розрахункового пер іоду Постачальник електричн ої енергії виписує Споживачу рахунок або платіжну вимогу -доручення для остаточного р озрахунку. Сума платежу при о статочному розрахунку визна чається, виходячи з тари фів н а активну електроенергію та фактичного обсягу спожитої е нергії, згідно даних предста вленого Споживачем "Акту про спожиту протягом розрахунко вого періоду активну електри чну енергію»з урахуванням су м платежів, що надійшли від Сп оживача.

Згідно п. 7 Додатка № 4 "Порядо к розрахунків" до Договору Сп оживач зобов'язаний у термін , що не перевищує 5-ти опе раційних днів з дня отриманн я рахунка або платіжної вимо ги - доручення здійснити опла ту рахунка або платіжної вим оги -доручення, що направляєт ься йому Постачальником елек тричної енергії.

Відповідно до п. 8 Додатку № 4 до Договору "Про порядок розр ахунків", якщо Споживач не над ав "Акт про спожиту протягом р озрахункового періоду актив ну електричну енергію" в обум овлений термін, Постачальник електричної енергії самості йно визначає обсяги спожитої електроенергії та надає Спо живачу рахунок для сплати ви ходячи із фактичного середнь одобового обсягу споживання електроенергії за попередні й розрахунковий період.

Період розрахунку за сере дньодобовим обсягом спожива ння електричної енергії не м оже перевищувати один місяць , після чого розрахунок обсяг у спожитої електричної енерг ії здійснюється Постачальни ком електричної енергії за п отужністю струмоприймачів т а кількістю годин їх викорис тання, без подальшого перера хунку згідно п. 3 Додатку № 5 «Гр афік зняття показів засобів обліку електричної енергії» .

Як свідчать матеріали спра ви, за період липень-серпень 20 11 р. відповідачем було спожито електричної енергії на зага льну суму 9475,70 грн.

Так, за липень 2011 року відпов ідачем було спожито 4913 кВт/год електроенергії, що підтверд жується Актом про спожиту пр отягом розрахункового періо ду активну електричну енергі ю. Позивачем виставлений рах унок № 445/07-а від 05.08.2011 року на суму 4926,36 грн. Рахунок відповідачем сплачено частково в сумі 4312,24 г рн.

За серпень 2011 року відповіда чем було спожито 4537 кВт/год еле ктроенергії, що підтверджуєт ься Актом про спожиту протяг ом розрахункового періоду ак тивну електричну енергію. По зивачем виставлений рахунок № 445/08-а від 01.09.2011 року на суму 4549,34гр н. Рахунок відповідачем не сп лачено.

Таким чином, за спожиту про тягом липня-серпня 2011 року акт ивну електричну енергію, у ві дпові дача перед позивачем в иник основний борг у розмірі 5163,46 грн.

Згідно наданої позивачем виписки банку, 11.11.2011 р. та 15.11.2011 р. ві дповідач здійснив оплату сум и основного боргу та пені у п овному обсязі.

Згідно з ч.ч. 2, 3 ст. 11 Цивільног о кодексу України підставам и виникнення цивільних пра в та обов'язків, зокрема, є: до говори та інші правочини… Цивільні права та обов'я зки можуть виникати безпосер едньо з актів цивільного зак онодавства. Аналогічні полож ення містить ст. 174 Господарсь кого кодексу України, згідно з якою господарські зобов' язання між суб' єктами госпо дарювання виникають, зокрема , з господарського договору т а інших угод, передбачених за коном.

Статтею 629 Цивільного кодек су України визначено, що дого вір є обов'язковим для викона ння сторонами.

Відповідно до ст. 526 ЦК Україн и зобов'язання має виконуват ися належним чином відповідн о до умов договору та вимог ць ого Кодексу, інших актів циві льного законодавства, а за ві дсутності таких умов та вимо г - відповідно до звичаїв ді лового обороту або інших вим ог, що звичайно ставляться.

Аналогічні приписи місти ть ст. 193 Господарського кодек су України.

Згідно зі статтею 530 ЦК Украї ни якщо у зобов'язанні встано влений строк (термін) його вик онання, то воно підлягає вико нанню у цей строк (термін).

Матеріали справи свідчат ь, що відповідач свої зобов' язання щодо оплати спожитої електричної енергії у липні- серпні 2011 року, всупереч умов Д оговору та вимог закону, нале жним чином своєчасно не вико нав, внаслідок чого у нього ут ворилася заборгованість за Д оговором у спірний період в с умі 5163,46 грн.

Таким чином, враховуючи не належне виконання відповіда чем своїх договірних зобов' язань в частині оплати отрим аної електричної енергії, та вищезазначені приписи норми чинного законодавства Украї ни, а також з урахуванням викл аденого, суд констатує право мірність заявленої позиваче м вимоги про стягнення з відп овідача заборгованості в сум і 5207,81 грн. (5163,46 грн. основний борг + 44,35 грн. пеня).

Разом з тим, після порушенн я провадження у даній справі відповідач погасив заборгов аність, перерахувавши на роз рахунковий рахунок позивача 6745,20 грн., що підтверджується н аданими позивачем копіями ба нківських виписок.

Відповідно до приписів п. 1-1 ч . 1 ст. 80 Господарського процесу ального кодексу України госп одарський суд припиняє прова дження у справі, якщо відсутн ій предмет спору.

За таких обставин, провадже ння по справі, в частині стягн ення суми основного боргу (5163,46 грн.) та пені (44,35 грн.) слід припи нити на підставі п. 1-1 ст. 80 ГПК Ук раїни у зв' язку із відсутні стю предмету спору.

Відповідно до ст. 49 Господар ського процесуального кодек су України, судові витрати у с праві (державне мито в сумі 102,00 грн. та 236 грн. витрат на інформ аційно-технічне забезпеченн я судового процесу) покладаю ться на відповідача.

Керуючись ст.ст. 49, п. 1-1 ст. 80 Гос подарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Провадження у справі пр ипинити.

Стягнути з Комунального п ідприємства “Борисівський с ількомунгосп” Борисівської сільської ради Приморського району Запорізької області (72151, Запорізька область, с. Борисівка, вул. Леніна , 85, код ЄДРПОУ 32787284, розрахункові рахунки не відомі) на користь Відкритого акціонерного тов ариства «Запоріжжяобленерг о»в особі Приморського район у електричних мереж (72100, Запорі зька область, м. Приморськ, вул . Пролетарська, 13, код ЄДРПОУ 001309 26, п/рахунок № 260004192 в ЗОД «Райффай зен Банк Аваль», МФО 313827,) держав ного мита у сумі 102 (сто дві) грн . 00 коп. і витрат на інформаційн о-технічне забезпечення судо вого процесу у сумі 236 (двісті т ридцять шість) грн. 00 коп. Видат и наказ.

Суддя Т.А . Азізбекян

Ухвала підписана 17.01.201 2 р.

17.01.2012

Дата ухвалення рішення16.01.2012
Оприлюднено24.01.2012
Номер документу20944924
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —24/5009/6898/11

Ухвала від 16.01.2012

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Азізбекян Т.А.

Ухвала від 23.12.2011

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Азізбекян Т.А.

Ухвала від 09.12.2011

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Азізбекян Т.А.

Ухвала від 02.11.2011

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Азізбекян Т.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні