Постанова
від 23.11.2011 по справі 2а/0570/16330/2011
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІ НІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

23 листопада 2011 р. спра ва № 2а/0570/16330/2011

Приміщення суду за адре сою: 83052, м.Донецьк, вул. 50-ої Гвард ійської дивізії, 17

час прийняття постанови: 1 1 год. 30 хв.

Донецький окружний адмін істративний суд в складі:

головуючого судді Абдукад ирової К.Е.

при секретарі Окрибе лашвілі В.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом Артемівської об ' єднаної державної податко вої інспекції у Донецькій об ласті

до фізичної особи ОСОБА_1 , м. Артемівськ

про стягнення з фізичної ос оби ОСОБА_1 суми податково го боргу з орендної плати за з емельні ділянки територіаль ної громади м. Артемівська у з агальному розмірі 64 173,50 грн.

за участю представників ст орін:

від позивача: ОСОБА _2 - за дов. від 15 листопада 2010 року

від відповідача: не з' явив ся

ВСТАНОВИВ:

Артемівська об' єднана де ржавна податкова інспекція у Донецькій області звернулас я до суду із позовом до фізичн ої особи ОСОБА_1 про стягн ення з фізичної особи ОСОБА _1 суми податкового боргу з о рендної плати за земельні ді лянки територіальної громад и м. Артемівська у загальному розмірі 64 173,50 грн.

Правовою підставою стягне ння заборгованості представ ник позивача під час розгляд у справи вважає норми ст. 67 Кон ституції України, ст.ст.15, 16, 36, 41, 87, 288 Податкового кодексу Україн и, статті 10 Закону України «Пр о державну податкову службу в Україні».

Відповідач у судове засіда ння не з' явився. Відповідно до ч. 11 ст. 35 Кодексу адміністра тивного судочинства України вважається, що у разі поверне ння поштового відправлення і з повісткою, яка не вручена ад ресату з незалежних від суду причин, вважається, що така по вістка вручена належним чино м. Оскільки повістка направл ена відповідачу рекомендова ним листом за адресою реєстр ації, але була повернута на ад ресу суду з відміткою пошти « за закінченням терміну збері гання», суд вважає, що вжив вс і залежні від нього заходи дл я повідомлення відповідача - ОСОБА_1 належним чином пр о час і місце розгляду справи . За таких обставин суд вважає за можливе розглянути справ у без участі представника ві дповідача відповідно до поло жень статті 128 Кодексу адміні стративного судочинства Ук раїни.

Вислухавши у судовому засі данні представника позивача , дослідивши та оцінивши нада ні докази за своїм внутрішні м переконанням, суд встанови в наступне.

Відповідно до ст. 2 Закону Ук раїни «Про державну податков у службу в Україні», завдання ми органів державної податко вої служби, зокрема, є здійсне ння контролю за додержанням податкового законодавства, п равильністю обчислення, повн отою і своєчасністю сплати д о бюджетів, державних цільов их фондів податків і зборів (о бов'язкових платежів), а також неподаткових доходів, устан овлених законодавством.

Відповідно до пунктів 1, 2, 11 ст атті 10 Закону України «Про дер жавну податкову службу в Укр аїні» державні податкові інс пекції в районах, містах без р айонного поділу, районах у мі стах, міжрайонні та об'єднані державні податкові інспекці ї здійснюють контроль за сво єчасністю, достовірністю, по внотою нарахування та сплати податків та зборів (обов'язко вих платежів); забезпечують о блік платників податків, інш их платежів, правильність об числення і своєчасність надх одження цих податків, платеж ів, а також здійснюють реєстр ацію фізичних осіб - платникі в податків та інших обов'язко вих платежів; подають до суді в позови до підприємств, уста нов, організацій та громадян про визнання угод недійсним и і стягнення в доход держави коштів, одержаних ними за так ими угодами, а в інших випадка х - коштів, одержаних без устан овлених законом підстав, а та кож про стягнення заборгован ості перед бюджетом і держав ними цільовими фондами за ра хунок їх майна.

Пунктом 20.1.28. п. 20.1. ст. 20 Податков ого кодексу України, який наб рав чинності з 01.01.2011р. (далі - ПК України), визначено, що органи державної податкової служби , окрім іншого, мають право ст ягувати до бюджетів та держа вних цільових фондів суми гр ошових зобов'язань та/або под аткового боргу у випадках, по рядку та розмірі, встановлен их цим Кодексом.

Таким чином, позивач є орган ом державної влади, уповнова женим здійснювати функцію ко нтролю за визначенням та спл атою платником податків, пов новаження якого на звернення до суду із позовом про стягне ння податкового боргу прямо визначені законодавством Ук раїни.

Згідно з п. 87.2 ст. 87 ПК України д жерелами погашення податков ого боргу платника податків є будь-яке майно такого платн ика податків з урахуванням о бмежень, визначених цим Коде ксом, а також іншими законода вчими актами.

При цьому відповідно до п. 87.1 1 ст. 87 ПК України орган стягнен ня звертається до суду з позо вом про стягнення суми подат кового боргу платника податк у - фізичної особи. Стягнення п одаткового боргу за рішенням суду здійснюється державною виконавчою службою відповід но до закону про виконавче пр овадження.

Пунктом 15.1. ст. 15 ПК України ви значено поняття платників по датків. Ними визнаються, зокр ема і фізичні особи (резидент и і нерезиденти України), які м ають, одержують (передають) об 'єкти оподаткування або пров адять діяльність (операції), щ о є об'єктом оподаткування зг ідно з цим Кодексом або подат ковими законами, і на яких пок ладено обов'язок із сплати по датків та зборів згідно з цим Кодексом.

Таким чином, ОСОБА_1 є пла тником податків у розумінні норми ст. 15 Податкового кодекс у України.

З огляду на те, що податкови й борг у відповідача виник пі сля набрання чинності Податк овим кодексом України, факт н аявності податкового боргу у відповідача суд встановлює за приписами законодавства, що є чинним на момент виникне ння податкового боргу.

ОСОБА_1 (паспорт серії НО МЕР_3, виданий Артемівським МВ УМВС України у Донецькій о бласті 23.01.1999р., ідентифікаційни й номер НОМЕР_1) уклала дог овір оренди земельної ділянк и територіальної громади м. А ртемівська від 21.06.2010р. (арк. спра ви 8 - 14).

Предметом договору оренди є земельна ділянка із земель промисловості, транспорту, з в' язку, енергетики, оборони та іншого призначення, для об слуговування комплексу неру хомості нежилих об' єктів, я ка знаходиться у АДРЕСА_1, кадастровий № 1410300000:00:003:0254, загальн ою площею 2,6766га.

Відповідно до п. 9 договору, р озмір річної орендної плати складає 126 764,85 грн., розмір місяч ної орендної плати складає 10 563,74 грн.

Відповідно до протоколу уз годження розбіжностей до дог овору оренди від 21.06.2010р. (арк. спр ави 7), розмір орендної плати у згоджений в редакції орендар я, а саме, 63 382,42 грн. на рік та 5 281,87 гр н. на місяць.

Відповідно до п. 11 договору о рендна плата вноситься не пі зніше 30 числа, наступного за з вітним місяцем.

Власники земельних діляно к та землекористувачі обчисл юють суму плати за землю з ура хуванням даних державного зе мельного кадастру, який відп овідно до підпункту 14.1.42 пункту 14.1 статті 14 ПК України містить сукупність відомостей і док ументів про місце розташуван ня та правовий режим земельн их ділянок, їх оцінку, класифі кацію земель, кількісну та як існу характеристики, розподі л серед власників землі та зе млекористувачів, підготовле них відповідно до закону.

Водночас, обчислення та спл ата плати за землю фізичними особами має особливості, вст ановлені, зокрема, ст. 286 ПК Укра їни.

Так, відповідно до абз. 1 п. 286.5 с т. 286 ПК України нарахування фі зичним особам сум податку пр оводиться органами державно ї податкової служби, які вида ють платникові до 1 липня пото чного року податкове повідом лення-рішення про внесення п одатку за формою, встановлен ою у порядку визначеному ста ттею 58 цього Кодексу.

Відповідно до п. 58.1. ст. 58 ПК Укр аїни, у разі коли сума грошово го зобов'язання платника под атків, передбаченого податко вим або іншим законодавством , контроль за дотриманням яко го покладено на контролюючі органи, розраховується контр олюючим органом відповідно д о статті 54 цього Кодексу (крім декларування товарів, перед баченого для громадян), або у р азі коли за результатами пер евірки контролюючий орган вс тановлює факт невідповіднос ті суми бюджетного відшкодув ання сумі, заявленій у податк овій декларації, або зменшує розмір задекларованого від' ємного значення об'єкта опод аткування податком на прибут ок або від'ємного значення су ми податку на додану вартіст ь, розрахованого платником п одатків відповідно до розділ у V цього Кодексу, такий контро люючий орган надсилає (вруча є) платнику податків податко ве повідомлення-рішення.

Згідно із п. 58.3. ст. 58 цього Коде ксу, повідомлення-рішення вв ажається надісланим (вручени м) юридичній особі, якщо його п ередано посадовій особі тако ї юридичної особи під розпис ку або надіслано листом з пов ідомленням про вручення.

Податковим органом (позива чем у справі) відповідачу дон арахована орендна плата за з емлю в сумі 63 382,42 грн. податкови м повідомленням-рішенням від 30.04.2011р. № 0001071740 форми «Ф» (арк. с прави 6), яке отримано відповід ачем особисто, про що свідчит ь підпис на його корінці. В суд овому порядку або до вищесто ящого податкового орану не о скаржено.

Внаслідок несплати податк ового зобов' язання у повном у обсязі за наведеним повідо мленням-рішенням виникла под аткова заборгованість в сумі 63 382,42 грн.,

Крім того, у зв' язку із нес воєчасною сплатою податкови х зобов' язань, відповідачу нарахована пеня в сумі 791,08 грн.

Загальна сума заборговано сті становить 64 173,50 грн. і підтв ерджується позивачем зворот ним боком облікової картки (а рк. справи 20).

Пунктом 38.1. ст. 38. Податкового кодексу України встановлено , що виконанням податкового о бов'язку визнається сплата в повному обсязі платником ві дповідних сум податкових зоб ов'язань у встановлений пода тковим законодавством строк .

Доказів сплати заборгован ості по пені відповідач не на дав.

Наявність заборгованості на час розгляду справи підтв ерджена податковим органом.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку, що позов ні вимоги податкового органу підлягають задоволенню у по вному обсязі.

Відповідно до ч. 4 ст. 94 Кодекс у адміністративного судочин ства України у справах, в яких позивачем є суб' єкт владни х повноважень, а відповідаче м - фізична чи юридична особ а, судові витрати, здійснені п озивачем, з відповідача не ст ягуються.

Враховуючи вищевикладене та керуючись статтями 2-15, 17-18, 33-35, 4 1-42, 47-51, 56-59, 69-71, 79, 86, 87, 94, 99, 104-107, 110, 122-143, 151-154, 158, 162, 163, 167, 1 85-186, 254 Кодексу адміністративно го судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Позов Артемівської об' єд наної державної податкової і нспекції у Донецькій області до фізичної особи фізичної о соби ОСОБА_1 про стягнення суми податкового боргу з оре ндної плати за земельні діля нки територіальної громади м . Артемівська у загальному ро змірі 64 173,50 грн. - задовольнити .

Стягнути з фізичної особи ОСОБА_1 суму податкового бо ргу з орендної плати за земел ьні ділянки територіальної г ромади м. Артемівська у загал ьному розмірі 64 173,50 грн. на бюдж етний рахунок № 33216815700015, код плат ежу 13050500, отримувач місцевий бю джет м. Артемівська, банк отри мувача ГУ ДКУ у Донецькій обл асті, ЄДРПОУ 34686516, МФО - 834016.

Вступна та резолютивна час тини постанови прийняті у на радчій кімнаті та проголошен і у судовому засіданні 23 листо пада 2011 року. Постанова у повно му обсязі складена 25 листопад а 2011 року.

У разі подання апеляційної скарги, постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляц ійної скарги, відмови у відкр итті апеляційного проваджен ня або набрання законної сил и постановою за наслідками а пеляційного провадження.

Апеляційна скарга подаєть ся до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ух валив оскаржуване судове ріш ення. Копія апеляційної скар ги одночасно надсилається ос обою, яка її подає, до суду апе ляційної інстанції.

Апеляційна скарга на поста нову суду першої інстанції п одається протягом десяти дні в з дня її проголошення. У разі відкладення складання поста нови у повному обсязі, апеляц ійна скарга подається протяг ом десяти днів з дня отриманн я копії постанови.

Якщо суб'єкта владних повно важень у випадках та порядку , передбачених частиною 4 стат ті 167 цього Кодексу, було повід омлено про можливість отрима ння копії постанови суду без посередньо в суді, то десятид енний строк на апеляційне ос карження постанови суду обчи слюється з наступного дня пі сля закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання с уб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови с уду.

Суддя Абдукадирова К.Е.

СудДонецький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення23.11.2011
Оприлюднено23.01.2012
Номер документу20954592
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0570/16330/2011

Постанова від 23.11.2011

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Абдукадирова К.Е.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні