Постанова
від 10.01.2012 по справі 2а/0570/23196/2011
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД



  

Україна  

ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД  

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М   У К Р А Ї Н И

   

 10 січня 2012 р.                                                             справа № 2а/0570/23196/2011

Приміщення суду за адресою: 83052, м.Донецьк, вул. 50-ої Гвардійської дивізії, 17

час прийняття постанови:   

Донецький окружний адміністративний суд в складі:

головуючого судді  Буряк І. В.

при секретарі          Телешові В.О.

за участю представників сторін:          

позивача:                       ОСОБА_1 (дов.)

відповідача:                    не з'явився

розглянувши у відкритому судовому засіданні

позовну заяву             Державної податкової інспекції у м.Авдіївці          

до           Комунального підприємства «Управління капітального будівництва»    

                                      Авдіївської міської ради

про           стягнення податкового боргу з рахунків

ВСТАНОВИВ:

Державна податкова інспекція у м.Авдіївці (надалі – позивач, ДПІ у м.Авдіївці) звернулась до Донецького окружного адміністративного суду із позовом до Комунального підприємства «Управління капітального будівництва» Авдіївської міської ради (надалі – відповідач, КП «Управління капітального будівництва») про стягнення податкового боргу з податку на додану вартість з рахунків у сумі 717,00 грн.

Позов мотивовано встановленням факту несплати відповідачем, в установленому законодавством України порядку, суми податкових зобов'язань з податку на додану вартість, що є підставою для примусового стягнення такого податкового боргу за рішенням суду, відповідно до нормативних приписів Податкового кодексу України.

У судовому засіданні від 10.01.2012р. представник позивача позов підтримав та просив суд задовольнити його у повному обсязі, посилаючись на обставини, викладені в позовній заяві.

Відповідач письмових заперечень на позовну заяву не надав.

У судове засідання від 10.01.2012р. відповідач не з'явився, про час та місце судового розгляду повідомлений належним чином, не повідомив суд про причини неявки.

Суд, заслухавши пояснення представника позивача, перевіривши матеріали справи і обговоривши доводи адміністративного позову, дійшов наступних висновків.

Згідно п.180.1 ст.180 Податкового кодексу України платником податку на додану вартість є будь-яка особа, що провадить господарську діяльність і реєструється за своїм добровільним рішенням як платник податку у порядку, визначеному статтею 183 цього кодексу.

Відповідно до п.181.1 ст.181 Податкового кодексу України у разі якщо загальна сума від здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню згідно з цим розділом, у тому числі з використанням локальної або глобальної комп'ютерної мережі, нарахована (сплачена) такій особі протягом останніх 12 календарних місяців, сукупно перевищує 300 000 гривень (без урахування податку на додану вартість), така особа зобов'язана зареєструватися як платник податку в органі державної податкової служби за своїм місцезнаходженням (місцем проживання) з дотриманням вимог, передбачених статтею 183 цього Кодексу, крім особи, яка є платником єдиного податку.

КП «Управління капітального будівництва» подало до ДПІ у м.Авдіївці податкову декларацію з податку на додану вартість 20.10.2011р. №10070, звітний період: 9 місяців 2011 року, сума податку на додану вартість, яка підлягає нарахуванню та сплаті в бюджет за підсумками поточного звітного (податкового) періоду з урахуванням залишку від'ємного значення попереднього звітного періоду становить 717,00 грн.

Згідно пп.14.1.175 п.14.1 ст.14 Податкового кодексу України встановлено, що податковий борг – це сума грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгодженого платником податків або узгодженого в порядку оскарження, але не сплаченого у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання.

У відповідності з п.46.1 ст.46 Податкового Кодексу України  податкова декларація, розрахунок (далі – податкова декларація) - документ, що подається платником податків (у тому числі відокремленим підрозділом у випадках, визначених цим Кодексом) контролюючому органу у строки, встановлені законом, на підставі якого здійснюється нарахування та/або сплата податкового зобов'язання, чи документ, що свідчить про суми доходу, нарахованого (виплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, суми утриманого та/або сплаченого податку.

Відповідно до п. 57.1 Податкового Кодексу України  платник податків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого цим Кодексом для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно пп.20.1.18 п.20.1 ст.20 Податкового Кодексу України державна податкова служба має право звертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, обслуговуючих такого платника, на суму податкового боргу або його частини.

У відповідності до пп.95.1 ст.95 Податкового кодексу України встановлено, що орган державної податкової служби здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

Відповідно до п.95.2 ст.95 Податкового Кодексу України, стягнення коштів та продаж майна платника податків провадяться не раніше ніж через 60 календарних днів з дня надіслання такому платнику податкової вимоги.

У пункті 59.5 ст.59 Податкового кодексу України зазначається, що у разі коли у платника податків, якому надіслано (вручено) податкову вимогу, сума податкового боргу збільшується, погашенню підлягає вся сума податкового боргу такого платника податку, що виник після надіслання (вручення) податкової вимоги.

Згідно копії корінця податкової вимоги від 19.07.2011р. №14 загальна сума податкового боргу платника податків за узгодженими грошовими зобов'язаннями станом на 19.07.2011р. становить 799 325,87 грн., у тому числі основний платіж – 94 717,68 грн., штрафні (фінансові) санкції (штрафи) – 704 608,19 грн.

Таким чином, знов створений податковий борг з податку на додану вартість у відповідача виник 31.10.2011р., у розмірі 717,00 грн.

Суд робить висновок, що позивач звернувся до Донецького окружного адміністративного суду із позовом до Комунального підприємства «Управління капітального будівництва» Авдіївської міської ради без порушення строків, встановлених п.95.2 ст.95 Податкового Кодексу України.

У відповідності до п.95.3 ст.95 Податкового Кодексу України встановлено, що стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання органам державної податкової служби, у розмірі суми податкового боргу або його частини.

Відповідно до п.11 ст.10 Закону України «Про державну податкову службу в Україні», державні податкові інспекції в районах, містах без районного поділу, районах у містах, міжрайонні та об'єднані спеціалізовані державні податкові інспекції подають до судів позови до підприємств, установ, організацій та громадян про визнання угод недійсними і стягнення в доход держави коштів, одержаних ними за такими угодами, а в інших випадках - коштів, одержаних без установлених законом підстав, а також про стягнення заборгованості перед бюджетом і державними цільовими фондами за рахунок їх майна.

Сальдо розрахунків платника податків з бюджетом за податком, збором (обов'язковим платежем) розраховується у картках особових рахунків платників податків, які ведуться в органах державної податкової служби відповідно до вимог Інструкції «Про порядок ведення органами державної податкової служби оперативного обліку платежів до бюджету, контроль за справлянням яких здійснюється органами державної податкової служби України», затвердженої наказом державної податкової адміністрації України від 18.07.2005 року N  276 та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 02.08.2005 р. за N 843/11123.

Згідно зворотного боку облікової картки платника станом на 31.12.2011р. (платіж 14010100 податок на додану вартість), відповідач має податковий борг з податку на додану вартість за жовтень у розмірі 717,00 грн.

На підставі наведеного вбачається, що КП «Управління капітального будівництва» має податковий борг з податку на додану вартість у сумі 717,00 грн., який підлягає примусовому стягненню з рахунків.

Враховуючи викладене, суд дійшов висновку щодо обґрунтованості та наявності достатніх підстав для задоволення позовних вимог.

Керуючись ст. ст. 11, 17, 69-72, 86, 87, 94, 158-163, 167, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,

ПОСТАНОВИВ:

1. Позов Державної податкової інспекції у м.Авдіївці до Комунального підприємства «Управління капітального будівництва» Авдіївської міської ради задовольнити повністю.

Стягнути з Комунального підприємства «Управління капітального будівництва» Авдіївської міської ради (ЄДРПОУ 32532467, адреса: 86060, м.Авдіївка, вул. Молодіжна,7) на користь Державного бюджету м.Авдіївки (код платежу 14010100, р/р 31113029700014, МФО 834016, ЄДРПОУ 34686411, одержувач  Державний бюджет м.Авдіївки), кошти у розмірі суми податкового боргу перед державним бюджетом з податку на додану вартість – 717 (сімсот сімнадцять) гривень 00 копійок, з розрахункових рахунків в обслуговуючих його банках.

2. Постанова набирає законної сили в порядку, передбаченому ст. 254 Кодексу адміністративного судочинства України.

3. Постанова прийнята у нарадчій кімнаті, вступна та резолютивна частина проголошена у судовому засіданні 10 січня 2012 року, повний текст виготовлено 13 січня 2012 року.

4. Постанова може бути оскаржена до Донецького апеляційного адміністративного суду через Донецький окружний адміністративний суд. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

  

  

Суддя                                                                                      Буряк І. В.

Дата ухвалення рішення10.01.2012
Оприлюднено23.01.2012
Номер документу20955148
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0570/23196/2011

Постанова від 10.01.2012

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Буряк І. В.

Ухвала від 15.12.2011

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Буряк І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні