Постанова
від 07.12.2011 по справі 2а-4311/11/1070
КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД



  

КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М   У К Р А Ї Н И

07 грудня 2011 року                                                                                   2а-4311/11/1070                                                                                                          

Київський окружний адміністративний суд  у складі:

головуючого судді –                                                                  Лапія С.М.,

при секретарі –                                                                           Дзюбі О.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві  справу за адміністративним позовом  Управління Пенсійного фонду України у м. Обухові та Обухівському районі Київської області до ЗАТ «Будівельно-монтажне управління № 1 «Обухівпромбуд»про стягнення заборгованості,-

в с т а н о в и в :

Позивач звернувся до суду з позовом, в якому просить стягнути з відповідача заборгованість по відшкодуванню пільгових пенсій по Списку 2 відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» за період з 01.08.2011 року по 25.09.2011 року у сумі 8785 грн. 23 коп.

Представник позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримав та просив їх задовольнити.

Представник відповідача в судовому засіданні проти позову заперечив, посилаючись на те, що він не є правонаступником Орендного підприємства тресту «Обухівпромбуд», в якому працювали особи, яким призначені пільгові пенсії за Списком 2.

Судом встановлено, що відповідач зареєстрований як юридична особа  21.02.1996 року та є платником страхових внесків.

Відповідач має заборгованість перед Управлінням Пенсійного фонду України в місті Обухові та Обухівському районі по відшкодуванню пільгових пенсій по Списку 2 за період з 01.08.2011 р. по 25.09.2011 р. в загальній сумі 8 785 грн. 23 коп.

Сума боргу по відшкодуванню пільгових пенсій підтверджується розрахунками фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»в частині пенсій, призначених відповідно до пунктів «б»- «з»ст. 13 ЗУ «Про пенсійне забезпечення»та карткою  особового рахунку страхувальника, що не заперечується відповідачем.

Відповідно до п. 1 ст. 1 ЗУ «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»платниками збору на обов'язкове державне пенсійне страхування є суб'єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власності, їх об'єднання, бюджетні, громадські та інші установи та організації, а також фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності, які використовують працю найманих працівників.

Для платників збору, визначених пунктами 1 та 2 статті 14 цього Закону об'єктом оподаткування є також фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів «б»-«з»ст. 13 ЗУ «Про пенсійне забезпечення», як це передбачено абз. 4, п. 1 ст. 2 ЗУ «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування».

Відповідно до ст. 20 ЗУ «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»страхувальники зобов`язані сплачувати страхові  внески, нараховані за відповідний базовий період, не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду.

Порядок відшкодування підприємствами витрат Пенсійного фонду України на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, визначений розділом 6 Інструкції про порядок обчислення в сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до пенсійного фонду України, затвердженої Постановою Правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 р. № 21-1, та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16.01.2004 р. № 64/8663.

Відповідно до п 6.4 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається відділами доходів Пенсійного фонду України щорічно у  розрахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до ч. 2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених пенсій. Пунктом 6.8 ст. 6 Інструкції визначено, що підприємства щомісячно до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій призначених на пільгових умовах.

Відповідач свої зобов'язання по сплаті внесків на відшкодування витрат на доставку та виплату пенсій своєчасно та в повному обсязі не виконав, у зв'язку з чим його заборгованість складає  8 785,23 грн.

Представник відповідача в судовому засіданні пояснив, що на його думку  ЗАТ «БМУ № 1»«Обухівпромбуд»не є правонаступником Орендного підприємства тресту «Обухівпромбуд», оскільки в новій редакції статуту  від 09.03.2005 року правонаступництво не зазначено. Крім цього вказує на те, що відповідач створений шляхом викупу державного майна, а тому не повинен сплачувати  заборгованість з виплати та доставки пільгових пенсій особам, які не працювали на цьому підприємстві.

Пояснення представника відповідача суд оцінює критично, оскільки у статуті ЗАТ «БМУ № 1 «Обухівпромбуд»зареєстрованому 22.02.1996 року (код ЄДРПОУ № 05430679) в Розділі III п. 3.3 чітко зазначено: Товариство є правонаступником БМУ-1-структурного підрозділу орендного підприємства тресту «Обухівпромбуд».

У новій редакції статуту від 09.03.2005 року про правонаступництво не вказано, але в Розділі І п. 1.1 зазначено, що товариство зареєстровано Обухівською районною державною адміністрацією 05.02.1996 року та  код ЄДРПОУ № 05430679 залишився незмінним з моменту реєстрації товариства.

Відповідно до Закону України «Про приватизацію невеликих державних підприємств (малу приватизацію)»ст. 22 Право власності п. 2. Після придбання об'єкта його новий власник стає правонаступником прав і обов'язків приватизованого підприємства.

Згідно зі ст. 28 Закону України «Про приватизацію державного майна»особи, які придбали державні підприємства як єдині майнові комплекси, є правонаступниками їх майнових прав і обов'язків відповідно до умов договору між продавцем і покупцем та законодавства України.

Відповідно до наказу Фонду державного майна України від 18.12.2007 року № 1972 «Про забезпечення правонаступництва та зобов`язаннями державних підприємств та  господарських товариств перед Пенсійним фондом України»у п. 2.4. зазначено, що у разі виділення з державного підприємства або господарського товариства одного або кількох нових суб'єктів господарювання до кожного з них переходять за роздільним актом (балансом) у відповідних частках майнові права та обов'язки, в т.ч. щодо сплати недоїмки та відшкодування пільгових пенсій.

Відповідно до пункту 7 статті 34 Закону України "Про підприємства в Україні" при перетворенні одного підприємства в інше до підприємства, яке щойно виникло, переходять усі майнові права і обов'язки колишнього підприємства, а в разі його поділу - до нових підприємств, які виникли в результаті цього поділу, переходять за розподільним актом (балансом) у відповідних частинах майнові права і обов'язки реорганізованого підприємства.

Крім того, ЗАТ «БМУ № 1 «Обухівпромбуд»надало людям довідки, які підтверджують право громадян виходу на пенсію на пільгових умовах. Достовірність наданих документів для призначення пенсії на пільгових умовах підтверджується також актами перевірок, які проводилися представниками Пенсійного фонду. В іншому випадку, без надання необхідних довідок, які підтверджують фактичне право на пенсію, громадяни були б позбавлені права дострокового виходу на пенсію на пільгових умовах.

Відповідно до ч. 1 ст. 71 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких грунтуються вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 72 цього Кодексу.

Представником позивача  було надано достатньо беззаперечних доказів в обґрунтування правомірності своїх дій.

Суд,  вислухавши думку сторін, дослідивши матеріали справи, дійшов висновку, що викладені в позовній заяві доводи позивача є обґрунтованими та  такими, що задоволенню  підлягають.

На підставі викладеного, керуючись статтями 69, 70, 71, 99, 100, 158-163, 167, 257 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

п о  с т а н о в и в :

Адміністративний позов - задовольнити.

Стягнути з ЗАТ «Будівельно-монтажне управління № 1 «Обухівпромбуд»(08700 Київська область, м. Обухів, вул. Промислова, 2) на користь Управління Пенсійного фонду України у м. Обухові та Обухівському районі Київської області ( р/р 256003011016,             МФО 322669 ГУ Ощадбанку в м. Києві та Київській області, код 22201265) заборгованість у розмірі 8785 (вісім тисяч сімсот вісімдесят п`ять)  грн. 23 коп.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо скаргу не було подано в установлені строки. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішення за наслідками апеляційного провадження.

Апеляційна скарга на постанову суду подається до Київського апеляційного адміністративного суду через Київський окружний адміністративний суд протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Суддя                                                                                                     Лапій С.М.

Дата ухвалення рішення07.12.2011
Оприлюднено23.01.2012
Номер документу20956683
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-4311/11/1070

Постанова від 07.12.2011

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Лапій С.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні