Постанова
від 21.12.2011 по справі 2а-5669/11/1070
КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІ СТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

21 грудня 2011 року 2а-5669/11/1070

Київський окружни й адміністративний суд у скл аді головуючого - судді Колеснікової І.С. при секр етарі судового засідання Гол олобові В.Ю., за участю осіб, як і беруть участь у справі

від прокурора: Алєк сєєв А.А.,

від позивача: не з' явився,

від відповідача: Кравченко С.М.,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні адмініс тративну справу

за позовом Заступника військового пр окурора Білоцерківського г арнізону

Київської області в інтере сах громадянина ОСОБА_2

до військової частини А 1552 Мі ністерства оборони України

про зобов' язання вчинити ді ї,

ВСТАНОВИВ:

Заступник військового п рокурора Білоцерківського гарнізону Київської області звернувся до Київського окр ужного адміністративного су ду в інтересах громадянина ОСОБА_2 (надалі - позивач) з ад міністративним позовом до ві йськової частини А 1552 Міністе рства оборони України (надал і - відповідач) про зобов' яза ння виплатити на користь поз ивача витрати на відрядження у розмірі 1841, 29 грн.

Позовні вимоги мотивовані тим, що у період перебування н а військовій службі у військ овій частині А 1552 Міністерств а оборони України, військово службовцю цієї частини - стар шому лейтенанту ОСОБА_2, я кий знаходився на усіх видах забезпечення у цій частині, с таном на час розгляду справи не проведений розрахунок за витрати на службові відрядж ення на загальну суму 1841, 329 грн. за 2007-2011 роки. Вказана заборгов аність підтверджується дани ми довідки військової частин и А 1552. Оскільки витрати на служ бові відрядження відповідач ем не виплачені, позивач звер нувся до суду із позовом.

Прокурор у судовому засіда нні 21.12.2011 підтримав позовні вим оги у повному обсязі та проси в суд позов задовольнити.

Позивач у судове засідання 21.12.2011 не з явився, заяв чи клопо тань про розгляд справи за йо го відсутності не надсилав.

Відповідач у судовому засі данні 21.12.2011 позов визнав в повно му обсязі, про що зробив усну з аяву.

Відповідно до частини перш ої статті 136 Кодексу адміністр ативного судочинства Україн и, позивач може відмовитися в ід адміністративного позову , а відповідач - визнати адмі ністративний позов протягом всього часу судового розгля ду, зробивши усну заяву. Якщо в ідмову від адміністративног о позову чи визнання адмініс тративного позову викладено в адресованій суду письмові й заяві, ця заява приєднуєтьс я до справи.

Суд у судовому засіданні по яснив відповідачеві наслідк и визнання адміністративног о позову та переконався, що ві н і надалі наполягає на визна нні позовних вимог.

Судом встановлено, що визна ння адміністративного позов у відповідачем не суперечить закону та не порушує чиїх-неб удь прав, свобод або інтересі в, а тому приймається судом.

Розглянувши подані докуме нти і матеріали, всебічно і по вно з' ясувавши фактичні обс тавини на яких ґрунтується п озов, об' єктивно оцінивши д окази, які мають юридичне зна чення для розгляду справи і в ирішення спору по суті, суд ді йшов висновку, що позовні вим оги підлягають задоволенню у повному обсязі з огляду на та ке.

Як встановлено судом, старш ий лейтенант ОСОБА_2 у пер іод з 24.07.2007 по 17.10.2011 проходив вій ськову службу у військовій ч астині А 1552 на посадах команди ра взводу - старшого офіцера н а батареї 1 протитанкової арт илерійської батареї протита нкового артилерійського див ізіону, начальника розвідки штабу управління гаубичного самохідно-артилерійського д ивізіону 2С3.

Наказом Командувача Сухоп утних військ Збройних сил Ук раїни від 06.10.2011 № 542 старший лейт енант ОСОБА_2 призначений на посаду помічника начальн ика оперативного відділення штабу військової частини А 216 7.

У зв' язку з чим, наказом ко мандира військової частини А 1552 від 17.10.2011 № 1552 (а.с.10) старшого лей тенанта ОСОБА_2 виключено із списків особового складу частини.

Згідно довідки відповідач а (а.с.8), військова частина А 1552 з аборгувала колишньому війсь ковослужбовцю військової ча стини А 1552 ОСОБА_2 кошти на в ідрядження у розмірі 1841, 29 грн.

Надаючи правову оцінку від носинам, що виникли між сторо нами, суд виходить з такого.

Основні засади державної п олітики у сфері соціального захисту військовослужбовці в та членів їх сімей, єдина сис тема їх соціальною та правов ого захисту, гарантії військ овослужбовцям та членам їх с імей в економічній, соціальн ій, політичній сферах сприят ливих умов для реалізації їх конституційного обов'язку щ одо захисту Вітчизни визначе но Законом України «Про соці альний і правовий захист вій ськовослужбовців та членів ї х сімей»від 20.12.1991 № 2011-XII (далі - Зако н України від 20.12.1991 № 2011-XII).

За приписами статті 1 Закону України від 20.12.1991 № 2011-XII, соціальн ий захист військовослужбовц ів, це діяльність (функція) дер жави, спрямована на встановл ення системи правових і соці альних гарантій, що забезпеч ують реалізацію конституцій них прав і свобод, задоволенн я матеріальних і духовних по треб військовослужбовців ві дповідно до особливого виду їх службової діяльності, ста тусу в суспільстві, підтрима ння соціальної стабільності у військовому середовищі. Це право на забезпечення їх у ра зі повної, часткової або тимч асової втрати працездатност і, втрати годувальника, безро біття з незалежних від них об ставин, у старості, а також в і нших випадках, передбачених законом.

Відповідно до частини перш ої статті 14 Закону України від 20.12.1991 № 2011-XII, військовослужбовцям та членам їх сімей забезпечу ється безплатний проїзд у ві дпустку, а також безплатний п роїзд і перевезення багажу з алізничним, повітряним, водн им і автомобільним транспорт ом при переїзді на нове місце служби і виплачується грошо ва допомога у порядку, встано вленому Кабінетом Міністрів України. При виконанні служб ових обов'язків, пов'язаних з в ідрядженням в інші населені пункти, військовослужбовцям оплачуються витрати по відр ядженню у порядку, встановле ному Кабінетом Міністрів Укр аїни.

На виконання вимог пункту 11 постанови Кабінету Міністрі в України «Про норми відшкод ування витрат на відрядження в межах України та за кордон» від 23.04.1999 № 663 наказом Міністра о борони України від 17.01.2000 № 9 затв ерджено Інструкцію про поряд ок відшкодування військовос лужбовцям Збройних Сил витра т на службові відрядження в м ежах України, що була чинна на момент виникнення спірних п равовідносин (надалі - Інстр укція від 17.01.2000 № 9).

Відповідно до підпункту 1.1 І нструкції від 17.01.2000 № 9 службови м відрядженням вважається по їздка військовослужбовця за розпорядженням командира аб о начальника на певний строк в іншу місцевість для викона ння службового завдання поза пунктом постійного або тимч асового розквартирування ві йськової частини (підрозділу ), в якій військовослужбовець проходить службу. Для покрит тя особистих витрат під час в ідрядження військовослужбо вцям здійснюється виплата до бових та відшкодування витра т на наймання житлового прим іщення, а також на проїзд до мі сця відрядження та назад. Від рядженому військовослужбов цю відшкодовуються також вит рати на оплату податку на дод ану вартість за придбані про їзні документи та користуван ня в поїздах постільними реч ами.

Пунктом 1.8 Інструкції від 17.01.2 000 № 9 визначено, що строк безпе рервного перебування у служб ових відрядженнях, зазначени х у пункті 1.7 цієї Інструкції, о бчислюється з дня вибуття ві йськовослужбовця з пункту ро зквартирування військової ч астини і по день повернення в цей пункт після виконання сл ужбового завдання включно.

Згідно пункту 1.9 Інструкції від 17.01.2000 № 9, тривалість службов ого відрядження обчислюєтьс я за кількістю днів перебува ння у відрядженні, з урахуван ням вихідних, святкових і нер обочих днів та часу перебува ння у дорозі (разом з вимушени ми зупинками). Визначення кіл ькості днів відрядження для виплати добових провадиться з урахуванням дня вибуття у в ідрядження та дня прибуття д о місця постійної служби, що з араховуються як два дні. Днем виїзду у відрядження вважає ться день відправлення літак а, поїзда, автобуса або іншого транспортного засобу з пунк ту постійної служби відрядже ного військовослужбовця, а д нем прибуття із відрядження - день прибуття зазначеного т ранспорту у пункт постійної служби. У разі відправлення т ранспорту до 24 години включно днем від'їзду вважається пот очна доба, а з 00 годин і пізніше - наступна доба. Якщо станція відправлення поїзда, пристан ь або аеропорт розташовані п оза межами населеного пункту , то у строк відрядження зарах овується час, потрібний для п роїзду до станції, пристані, а еропорту. Аналогічно визнача ється день прибуття відрядже ного до пункту постійної слу жби.

Таким чином, суд звертає ува гу на те, що відповідно до поло жень вищенаведених норм, гро шову виплату, пов'язану із пер ебуванням у відрядженні, зок рема, виплату добових позива чу повинно було бути здійсне но, виходячи з розрахунку фак тичного часу перебування за межами Білоцерківського гар нізону.

За поясненнями представни ка відповідача, наданими у хо ді судового розгляду справи, військова частина А 1552 заборг увала колишньому військовос лужбовцю військової частини А 1552 ОСОБА_2 ко шти на відрядження у розмірі 1841, 29 грн., у зв' язку з недостат нім фінансуванням. Вказаний факт також підтверджується і наявною у матеріалах справи довідкою (а.с.8).

На підставі наявних в матер іалах документів судом встан овлено, що вищевказані належ ні позивачу виплати, станом н а день розгляду даної справи , відповідачем не було відшко довано.

Відповідно до положень ста тей 11, 71 Кодексу адміністратив ного судочинства України роз гляд і вирішення справ в адмі ністративних судах здійснюю ться на засадах змагальності сторін та свободи в наданні н ими суду своїх доказів і у дов еденні перед судом їх переко нливості. Кожна сторона пови нна довести ті обставини, на я ких ґрунтуються її вимоги та заперечення.

Під час судового розгляду п озивачем доведено належними та достатніми доказами факт наявності заборгованості.

Відповідно до частини трет ьої статті 112 Кодексу адмініст ративного судочинства Украї ни, у разі повного визнання ві дповідачем адміністративно го позову і прийняття його су дом приймається постанова су ду про задоволення адміністр ативного позову.

З огляду на зазначене та беручи до уваги докази, які наявні у матеріалах справи, с уд дійшов висновку про обґру нтованість позовних вимог та вважає їх такими, що підлягаю ть задоволенню у повному обс язі.

Оскільки спір вирішено н а користь суб' єкта владних повноважень, звільненого від сплати судового збору, а тако ж за відсутності витрат пози вача - суб'єкта владних повнов ажень, пов'язаних із залученн ям свідків та проведенням су дових експертиз, судові витр ати (судовий збір) стягненню з відповідача не підлягають.

Керуючись статтями 11, 14, 69, 70, 71, 94, 136, 157-163, 167, 254 Кодексу адміністрати вного судочинства України, с уд

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов задовольнити повністю.

Зобов' язати військову ча стину А 1552 Міністерства обор они України (код ЄДРПОУ 24980380) в иплатити громадянину ОСОБ А_2 витрати на відрядження у сумі 1841 (одна тисяча вісім сот сорок одна) грн. 29 коп.

Постанова набирає зако нної сили відповідно до стат ті 254 Кодексу адміністративно го судочинства України.

Постанова може бути оскар жена до суду апеляційної інс танції за правилами, встанов леними статтями 185-187 Кодексу ад міністративного судочинств а України.

Суддя Колеснікова І.С.

Постанова у повному обсязі виготовлена 22 грудня 2011 року.

Дата ухвалення рішення21.12.2011
Оприлюднено23.01.2012
Номер документу20956700
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-5669/11/1070

Постанова від 21.12.2011

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Колеснікова І.С.

Постанова від 21.12.2011

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Колеснікова І.С.

Ухвала від 24.11.2011

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Колеснікова І.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні