Постанова
від 13.01.2012 по справі 16147/11/2070
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Харків

13.01.2012 року Справа № 2-а-16147/11/2070

Харківський окружни й адміністративний суд у скл аді:

Головуючого - судді Супрун Ю .О.,

при секретарі судового зас ідання - Ахвердян Р.А.,

за участю:

представника позивача - К рицької Ю.О.,

представника відповідача - Таран М.М.,

розглянувши у відкри тому судовому засіданні у пр иміщенні суду справу за адмі ністративним позовом Товари ства з обмеженою відповідаль ністю "Перша технологічна ко мпанія - СТГ" до Державної пода ткової інспекції у Ленінсько му районі м. Харкова про визна ння дій протиправними, -

В С Т А Н О В И В:

Товариство з обмеженою в ідповідальністю "Перша техно логічна компанія - СТГ" (надалі за текстом - ТОВ "Перша технол огічна компанія - СТГ") звернул ось до Харківського окружног о адміністративного суду з а дміністративним позовом до Д ержавної податкової інспекц ії у Ленінському районі м. Хар кова (надалі за текстом - ДПІ у Ленінському районі м. Харков а), в якому просить суд з ураху ванням уточнених позовних ви мог:

- визнати протиправними дії Державної податкової інспек ції у Ленінському районі м. Ха ркова щодо проведення зустрі чної звірки Товариства з обм еженою відповідальністю "Пер ша технологічна компанія - СТ Г" (код ЄДРПОУ 37190531), на підставі я кої складено акт від 07.11.2011 року № 853/23-304/37190531.

В обґрунтування поз овних вимог позивач зазначив , що спірна звірка була провед ена за відсутності визначени х законом підстав, в ході пере вірки податковий орган не ви вчав відомостей первинних до кументів платника податків, судження зроблені з перевище нням повноважень, якими зако нодавець наділив органи держ авної податкової служби Укра їни.

В судовому засіданні представник позивача Криц ька Ю.О. підтримала позовні вимоги та промила задовольн ити їх у повному обсязі.

Представник відповід ача - ДПІ у Ленінському районі м. Харкова - Таран М.М. в суд овому засіданні проти задово лення позовних вимог запереч ував, просив відмовити у задо воленні позовних вимог у пов ному обсязі, оскільки з метою отримання податкової інформ ації органи державної податк ової служби мають право пров одити зустрічні звірки даних суб'єктів господарювання що до платника податків.

Зустрічною звіркою вважа ється співставлення даних пе рвинних бухгалтерських та ін ших документів суб'єкта госп одарювання, що здійснюється органами державної податков ої служби з метою документал ьного підтвердження господа рських відносин з платником податків та зборів, а також пі дтвердження відносин, виду, о бсягу і якості операцій та ро зрахунків, що здійснювалися між ними, для з'ясування їх реа льності та повноти відображе ння в обліку платника податк ів.

Зустрічні звірки не є перев ірками і проводяться в поряд ку, визначеному Кабінетом Мі ністрів України.

За результатами зустрічни х звірок складається довідка , яка надається суб'єкту госпо дарювання у десятиденний тер мін.

Відповідно до п. 4 Порядку пр оведення органами державної податкової служби зустрічни х звірок, затвердженого пост ановою Кабінету Міністрів Ук раїни від 27 грудня 2010 року № 1232 - о рган державної податкової сл ужби (виконавець) надсилає за вірений печаткою запит про п одання інформації та її доку ментального підтвердження с уб'єкту господарювання за йо го адресою (місцезнаходження м, податковою адресою) рекоме ндованим листом з повідомлен ням про вручення чи особисто вручає суб'єкту господарюва ння або його законному чи упо вноваженому представникові під розписку.

Відповідно до п. 6 Порядку - у разі отримання від суб'єкта г осподарювання інформації, ви значеної у запиті, та її докум ентального підтвердження (пр отягом одного місяця з дня, що настає за днем надходження с уб'єкту господарювання запит у) орган державної податково ї служби проводить зустрічну звірку.

ДПІ у Ленінському районі м. Харкова листом від 13.10.2011 року № 7300/10/26-007 звернулась до керівника ТОВ "Перша технологічна комп анія - СТГ" з проханням надати пояснення та їх документальн е підтвердження щодо здійсне них господарських операцій м іж ТОВ "Перша технологічна ко мпанія - СТГ" та покупцями і по стачальниками у серпні 2011 рок у. Лист було отримано юрискон сультом підприємства Савч уком Ю.В. 13.10.2011 року.

Заслухавши пояснення пред ставників сторін, розглянувш и матеріали справи, вивчивши доводи, дослідивши зібрані п о справі докази в їх сукупнос ті, проаналізувавши зміст но рм матеріального і процесуал ьного права, які врегульовую ть спірні правовідносини, су д виходить з таких підстав та мотивів.

ТОВ "Перша технологічна ком панія - СТГ" є фізичною особою, що підтверджується Довідкою з Єдиного державного реєстр у юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, зареєстро вано 02.08.2010 року Виконавчим комі тетом Харківської міської ра ди за № 1 480 102 0000 047379 та перебуває на податковому обліку в ДПІ у Ле нінському районі м. Харкова.

ДПІ у Ленінському районі м. Харкова був складений та над ісланий на адресу позивача п исьмовий запит від 13.10.2011 року № 7300/10/26-007 про надання інформації т а її документального підтвер дження. Із вказаного запиту в бачається, що він був направл ений у зв'язку з встановлення м сумнівності у факті здійсн ення операцій (для з'ясування реальності та повноти відоб раження в бухгалтерському та податковому обліку із відоб раженням у податкових деклар аціях).

В судовому засіданні оглян уто оригінал листа від 13.10.2011 рок у. Представник відповідача н е заперечує факту ідентичнос ті оглянутого листа з листом , який знаходиться в матеріал ах справи та факту відсутнос ті печатки податкової устано ви - відповідача, відповідно д о п. 4 Порядку проведення орган ами державної податкової слу жби зустрічних звірок, затве рдженого постановою Кабінет у Міністрів України від 27 груд ня 2010 року № 1232 (а.с.27).

Позивачем листом від 17.10.2011 ро ку було відмовлено в наданні відомостей та їх документал ьного підтвердження за отрим аним запитом.

ДПІ у Ленінському районі м. Харкова було складено акт ві д 07.11.2011 року № 853/23-304/37190531 про неможлив ість проведення зустрічної з вірки ТОВ «Перша технологічн а компанія - СТГ" щодо документ ального підтвердження госпо дарських відносин, із платни ками податків, їх реальнос ті та повноти відображення в обліку за період серпень 2011 ро ку.

Відповідно до ч. 2 ст. 19 Консти туції України органи державн ої влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноваж ень та у спосіб, що передбачен і Конституцією та законами У країни.

Порядок дій органів держав ної податкової служби Україн и під час реалізації владної управлінської функції - конт ролю за правильністю та повн отою справляння податкових з обов'язань, станом на момент в иникнення спірних правовідн осин визначений Податковим к одексом України.

Згідно з п. 73.3 ст. 73 Податковог о кодексу України органи дер жавної податкової служби маю ть право звернутися до платн иків податків та інших суб'єк тів інформаційних відносин і з письмовим запитом про пода ння інформації (вичерпний пе релік та підстави надання як ої встановлено законом), необ хідної для виконання покладе них на органи державної пода ткової служби функцій, завда нь, та її документального під твердження. Такий запит підп исується керівником (заступн иком керівника) органу держа вної податкової служби і пов инен містити перелік інформа ції, яка запитується, та докум ентів, що її підтверджують, а т акож підстави для надіслання запиту. Письмовий запит про п одання інформації надсилаєт ься платнику податків або ін шим суб'єктам інформаційних відносин за наявності хоча б однієї з таких підстав: 1) за ре зультатами аналізу податков ої інформації, отриманої в ус тановленому законом порядку , виявлено факти, які свідчать про порушення платником под атків податкового, валютного законодавства, законодавств а у сфері запобігання та прот идії легалізації (відмиванню ) доходів, одержаних злочинни м шляхом, або фінансуванню те роризму та іншого законодавс тва, контроль за дотриманням якого покладено на органи де ржавної податкової служби; 2) д ля визначення рівня звичайни х цін на товари (роботи, послуг и) під час проведення перевір ок; 3) виявлено недостовірніст ь даних, що містяться у податк ових деклараціях, поданих пл атником податків; 4) щодо платн ика податків подано скаргу п ро ненадання таким платником податків податкової накладн ої покупцю або про порушення правил заповнення податков ої накладної; 5) у разі проведе ння зустрічної звірки; 6) в інш их випадках, зазначених цим К одексом.

Судом встановлено, що у запи ті від 13.10.2011 року № 7300/10/26-007 відповід ачем не зазначено жодної з пі дстав, передбачених п. 73.3 ст. 73 По даткового кодексу України дл я направлення такого запиту, що є обов'язковою складовою п исьмового запиту про подання інформації необхідної для в иконання покладених на орган и державної податкової служб и функцій, завдань.

Також, згідно з п. 4 Порядку пр оведення органами державної податкової служби зустрічни х перевірок, затвердженого П остановою Кабінету Міністрі в України від 27.12.2010 року № 1232 орга н державної податкової служб и (виконавець) надсилає завір ений печаткою запит про пода ння інформації та її докумен тального підтвердження суб'є кту господарювання. Слід заз начити, що вищезазначений за пит не був завірений печатко ю податкового органу.

Крім того, вказаний запит бу ло складено відповідачем 13.10.201 1 року. Декларація з податку на додану вартість була отрима на податковим органом лише 19.1 0.2011 року, а декларація з податк у на прибуток - 17.11.2011 року.

Тобто, станом на час нап равлення до позивача запит у у зв'язку з встановленням сумнівності у факті здійсне ння операцій для з'ясування р еальності та повноти відобра ження в бухгалтерському та п одатковому обліку із відобра женням у податкових декларац іях за серпень 2011 року, позивач ем така звітність до податко вого органу ще не була подана . А тому підстав для направлен ня запиту з цього приводу у ві дповідача на дату його напра влення не існувало.

Відповідно до ч. 5 п. 73.3. ст. 73 Под аткового кодексу України у р азі, коли запит складено з пор ушенням вимог, викладених в а бзацах першому та другому ць ого пункту, платник податків звільняється від обов'язку н адавати відповідь на такий з апит, про що було повідомлено Державну податкову інспекці ю 17.10.2011 року.

У разі отримання від суб'єкт а господарювання інформації , визначеної у запиті, та її до кументального підтвердженн я (протягом одного місяця з дн я, що настає за днем надходжен ня суб'єкту господарювання з апиту) орган державної подат кової служби проводить зустр ічну звірку.

З матеріалів справи вбачає ться, що запит було отримано Т ОВ «Перша технологічна компа нія - СТГ»13.10.2011 року, зустрічна з вірка була проведена 07.11.2011 року .

Під час проведення зустріч ної звірки фахівцями були ви користані податкова деклара ція з податку на додану варті сть за серпень 2011 року з додатк ами. У висновках акту зустріч ної звірки зазначено про від сутність факту реального вчи нення господарських операці й за вересень 2011 року по операц іям з контрагентами ТОВ «Пер ша технологічна компанія - СТ Г».

Відповідно до п. 73.5 ст. 73 Подат кового кодексу України з мет ою отримання податкової інфо рмації органи державної под аткової служби мають право п роводити зустрічні звірки да них суб'єктів господарювання щодо платника податків. Зуст річною звіркою вважається сп івставлення даних первинних бухгалтерських та інших док ументів суб'єкта господарюва ння, що здійснюється органам и державної податкової служб и з метою документального пі дтвердження господарських в ідносин з платником податків та зборів, а також підтвердже ння відносин, виду, обсягу і як ості операцій та розрахунків , що здійснювалися між ними, дл я з'ясування їх реальності та повноти відображення в облі ку платника податків. Зустрі чні звірки не є перевірками і проводяться в порядку, визна ченому Кабінетом Міністрів У країни. За результатами зуст річних звірок складається до відка, яка надається суб'єкту господарювання у десятиденн ий термін.

Відповідно до п.п. 6, 7 П орядку проведення органам и державної податкової сл ужби зустрічних звірок, затв ердженого Постанови Кабінет у Міністрів України від 27.12.2010 ро ку № 1232, у разі отримання від су б'єкта господарювання інформ ації, визначеної у запиті, та ї ї документального підтвердж ення (протягом одного міся ця з дня, що настає за дн ем надходження суб'єкту го сподарювання запиту) орган д ержавної податкової служби п роводить зустрічну звірку. З а результатами проведеної зустрічної звірки склада ється довідка, яка підпис ується суб'єктом господарюва ння (законним чи уповноваже ним представником) і посадо вими особами органу державн ої податкової служби та особ исто вручається суб'єкту гос подарювання або його законно му чи уповноваженому предста вникові під розписку або над силається суб'єкту господарю вання за його адресою (місцез находженням, податковою адре сою) рекомендованим листом і з повідомленням про вручення .

Відповідачем не було отрим ано від позивача інформації, визначеної у запиті, та її док ументального підтвердження . З акту про неможливість пров едення зустрічної звірки вба чається, що відповідачем під час складення вказаного акт у не здійснювалося співставл ення бухгалтерських та інших документів суб'єкта господа рювання, оскільки такі докум енти відповідач не надав у зв 'язку з невідповідністю запи ту на проведення перевірки н ормам податкового законодав ства.

Відповідно до службової за писки першого заступника гол ови Комісії з реорганізації ДПІ у Ленінському районі м. Ха ркова, першого заступника на чальника ДПІ - начальника ВПМ ДПІ у Ленінському районі м. Ха ркова від 03.11.2011 року, з метою вст ановлення посадових осіб ТОВ «Перша технологічна компані я СТГ»при проведенні заходів в рамках наказу № 475ДСК здійсн ено виїзд за адресою реєстра ції підприємства: м. Харків, пр ов. Пластичний, 9. За вказаною а дресою було встановлено, що в казане підприємство орендує офісне приміщення № 7 на друго му поверсі адміністративної будівлі ТОВ «ХЕЗ». Здійснени ми неодноразовими виїздами з а адресою реєстрації ТОВ «Пе рша технологічна компанія СТ Г»встановлено, що в офісному приміщенні посадові особи п ідприємства відсутні, в прим іщенні знаходяться представ ники підприємства. З питань м ісцезнаходження керівника п ідприємства, представники ві дповідь надати відмовились, пояснивши що вони не мають та кої інформації, надати письм ові пояснення категорично ві дмовились. Крім того опитано керівника ТОВ "ХЕЗ", яка поясн ила, що в даному приміщенні за вжди знаходиться лише предст авник ТОВ "ПТК СТГ", керівника вона бачила лише при укладен ні договору оренди, в кімнаті знаходиться стіл, два стільц я і більш нічого. Проведеними заходами згідно даних АДБ ХМ У ГУМВС України в Харківські й області, громадянин ОСОБА _4 не зареєстрований в Харкі вській області. Згідно паспо ртних даних, які знаходяться в юридичній справі ТОВ «Перш а технологічна компанія СТГ» , громадянин ОСОБА_4 зареє стрований за адресою: АДРЕС А_2. Начальником підрозділу податкової міліції складена довідка про встановлення мі сцезнаходження платника под атків від 19.10.2011 року № 556/26-006.

В акті зустрічної звірки є п осилання на службову записку ВПМ ДПІ у Ленінському районі м. Харкова від 03.11.2011 року № 575/26-006, в я кій йдеться посилання на гро мадянина ОСОБА_4 та не зна ходження посадових осіб за ю ридичною адресою підприємст ва. Однак, на той час директоро м підприємства був ОСОБА_5 , який знаходиться за юридичн ою адресою підприємства, зар еєстрований у м. Харкові за ад ресою АДРЕСА_1 та який скл адав та підписував податкову звітність, у тому числі й декл арацію з податку на додану ва ртість за серпень 2011 року.

В Акті про неможливість п роведення зустрічної звірки , викладені висновки з приво ду обставин здійснення позив ачем господарської діяльнос ті, однак, як зазначено вище, з устрічна звірка фактично не відбулась, чого не заперечує відповідач.

Крім того, в порушення вимог Податкового кодексу України відповідачем було складено Акт, а не довідку. Таким чино м, за формою Акт про неможл ивість проведення зустрічн ої звірки від 07.11.2011 року № 853/23-304/37190531, не відповідає вимог ам п. 7 Порядку проведення орга нами державної податкової сл ужби зустрічних звірок, затв ердженого Постановою Кабіне ту Міністрів України від 27.12. 2010 року № 1232, який встановлює при пис про оформлення результат ів зустрічної звірки у вигля ді Довідки.

Відповідно до п. 1 Порядку пр оведення органами державної податкової служби зустрічни х звірок, затвердженого Пост ановою Кабінету Міністрів Ук раїни від 27.12.2010 року № 1232, зустріч на звірка полягає у зіставл енні даних первинних бухга лтерських та інших документ ів суб'єкта господарювання, щ о здійснюється органами держ авної податкової служби, з ме тою документального підтвер дження господарських відно син з платником податків та з борів, а також підтвердження відносин, виду, обсягу і якос ті операцій і розрахунків, що здійснювалися між ними, для з 'ясування їх реальності та по вноти відображення в обліку платника податків.

Враховуючи викладене ви ще, відповідачем було пор ушено законодавчо встанов лений порядок та спосіб пров едення зустрічної звірки, пе редбачений п. 73.5 ст. 73 Податково го кодексу України та Порядк ом проведення органами дер жавної податкової служби з устрічних звірок, затвердже ним Постановою Кабінету Мін істрів України від 27.12.2010 року № 1232.

Відповідно до ч. 3 ст. 2 КАС Укр аїни зазначено, що У справах щ одо оскарження рішень, дій чи бездіяльності суб'єктів вла дних повноважень адміністра тивні суди перевіряють, чи пр ийняті (вчинені) вони: 1) на підс таві, у межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конст итуцією та законами України; 2) з використанням повноважен ня з метою, з якою це повноваже ння надано; 3) обґрунтовано, то бто з урахуванням усіх обста вин, що мають значення для при йняття рішення (вчинення дії ); 4) безсторонньо (неупереджен о); 5) добросовісно; 6) розсудливо ; 7) з дотриманням принципу рів ності перед законом, запобіг аючи несправедливій дискрим інації; 8) пропорційно, зокрема з дотриманням необхідного б алансу між будь-якими неспри ятливими наслідками для прав , свобод та інтересів особи і ц ілями, на досягнення яких спр ямоване це рішення (дія); 9) з ура хуванням права особи на учас ть у процесі прийняття рішен ня; 10) своєчасно, тобто протяго м розумного строку.

З урахуванням наведеної но рми суд приходить до висновк у, що дії ДПІ у Ленінському рай оні м. Харкова - відповідача, в чинені без її дотримання.

Частиною 1 ст. 94 КАС України п ередбачено, якщо судове ріше ння ухвалене на користь стор они, яка не є суб'єктом владних повноважень, суд присуджує в сі здійснені нею документаль но підтверджені судові витра ти з Державного бюджету Укра їни (або відповідного місцев ого бюджету, якщо іншою сторо ною був орган місцевого само врядування, його посадова чи службова особа).

За таких обставин суд прихо дить до висновку, що позовні в имоги Товариства з обмеженою відповідальністю "Перша тех нологічна компанія - СТГ" до Де ржавної податкової інспекці ї у Ленінському районі м. Харк ова належним чином обґрунтов ані, підтверджені матеріалам и адміністративної справи та відповідають законодавству , а тому адміністративний поз ов підлягає задоволенню в по вному обсязі з урахуванням у точнення позовних вимог.

На підставі вищевик ладеного, керуючись ст. ст. 2, 8-14, 71, 94, 159, 160-164, 167, 186 КАС України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Товариства з обмеженою відп овідальністю "Перша технолог ічна компанія - СТГ" до Державн ої податкової інспекції у Ле нінському районі м. Харкова п ро визнання дій протиправним и - задовольнити в повному обс язі.

Визнати протиправни ми дії Державної податкової інспекції у Ленінському райо ні м. Харкова (61052, м. Харків, вул. К арла Марска, 30) щодо проведенн я зустрічної звірки Товарист ва з обмеженою відповідальні стю "Перша технологічна комп анія - СТГ" (61177, м. Харків, пров. Пла стичний, 9, код ЄДРПОУ 37190531) на під ставі якої складено Акт від 07. 11.2011 року № 853/23-304/37190531.

Стягнути з Державног о бюджету України на користь Товариства з обмеженою відп овідальністю "Перша технолог ічна компанія - СТГ" (61177, м. Харкі в, пров. Пластичний, 9, код ЄДРПО У 37190531) судові витрати зі сплати судового збору у розмірі 28 (дв адцять вісім) гривень 23 копійо к.

Постанова може бути оскар жена до Харківського апеляці йного адміністративного суд у.

Апеляційна скарга подаєть ся до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ух валив оскаржуване судове ріш ення протягом десяти днів з д ня її проголошення, у разі зас тосування судом частини трет ьої статті 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апел яційна скарга подається прот ягом десяти днів з дня отрима ння копії постанови.

У разі подання апеля ційної скарги судове рішення , якщо його не скасовано, набир ає законної сили після повер нення апеляційної скарги, ві дмови у відкритті апеляційно го проваджені або набрання з аконної сили рішенням за нас лідками апеляційного провад ження.

Повний текст постан ову складено 18.01.2012 року.

Суддя Супрун Ю.О.

Дата ухвалення рішення13.01.2012
Оприлюднено24.01.2012
Номер документу20961124
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —16147/11/2070

Ухвала від 07.12.2011

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Супрун Ю.О.

Постанова від 13.01.2012

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Супрун Ю.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні