Постанова
від 17.01.2012 по справі 5596/11/2170
ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІ НІСТРАТИВНИЙ СУД

73027, м. Херсон, вул. Робоча, 66, тел . 48-51-90


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 січня 2012 р. Справа № 2-а-5596/11/2170

Херсонський окр ужний адміністративний суд у складі головуючої судді Ков бій О.В., розглянувши в порядку письмового провадження адмі ністративну справу за позово м Прокурора Іванівського рай ону Херсонської області в ін тересах держави в особі Хер сонського територіальног о управління державної коміс ії з цінних паперів та фондов ого ринку до Відкритого акці онерного товариства "Іванівс ьке автотранспортне підприє мство 16548" про стягнення забор гованості зі сплати штрафних санкцій в сумі 85000 грн,

встановив:

Прокурор Іванівського р айону Херсонської області в інтересах держави в особі Х ерсонського територіальн ого управління державної ком ісії з цінних паперів та фонд ового ринку (далі-позивач) зве рнувся до суду з адміністрат ивним позовом до Відкритого акціонерного товариства "Іва нівське автотранспортне під приємство 16548" (далі- ВАТ Іванів ське АТП 16548") про стягнення заб оргованості зі сплати штрафн их санкцій в сумі 85000,00 грн.

Позовні вимоги обгрутован і тим, що відповідачем не дотр имано вимог діючого законода вства, що порушує встановлен ий порядок державного регулю вання ринку цінних паперів, з а що до Відкритого акціонерн ого товариства "Іванівське а втотранспортне підприємств о 16548" було застосовано штрафні санкції на загальну суму 85000,00 г рн.

Прокурор до суду надала зая ву про розгляд справи в поряд ку письмового провадження, п озовні вимоги підтримала.

Представник Херсонськог о територіального управлі ння державної комісії з цінн их паперів та фондового ринк у до суду надав заяву про розг ляд справи без участі предст авника територіального упра вління.

Відповідач до суду не з"явив ся, про дату, час та місце слух ання справи був належним чин ом повідомлений, письмових з аперечень на позов не надав.

Відповідно до ч. 6 ст. 128 КАС Укр аїни, якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому з асіданні, визначених цією ст аттею, але прибули не всі особ и, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином по відомлені про дату, час і місц е судового розгляду, суд має п раво розглянути справу у пис ьмовому провадженні і в разі відсутності потреби заслуха ти свідка чи експерта.

Виходячи з вищевикладеног о, суд вважає за можливе розгл янути адміністративну справ у в порядку письмового прова дження.

Дослідивши наявні у матері алах справи докази, суд прихо дить до висновку, що позовні в имоги підлягають задоволенн ю з огляду на наступне.

Відповідно до ст.ст.5-8 Закону України "Про державне регулю вання ринку цінних паперів в Україні" Державна комісія з ц інних паперів та фондового р инку та її територіальні під розділи визначені як органи, що здійснюють державне регу лювання та контроль за додер жанням законодавства на ринк у цінних паперів та фондовог о ринку України.

Херсонське територіальн е управління Державної коміс ії з цінних паперів та фондов ого ринку є територіальним о рганом комісії та відповідно до Положення про Херсонськ е територіальне управлінн я Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку (з атверджено рішенням Комісії від 14.10.2005 року за № 585) є органом де ржавної влади та юридичною о собою. Основним завданням те риторіального управління є з абезпечення реалізації єдин ої державної політики в регі оні щодо розвитку та функціо нування ринку цінних паперів , здійснення державного регу лювання та контролю за випус ком і обігом цінних паперів у регіоні, додержання вимог за конодавства в цій сфері.

Відповідно до ст.11 Закону Ук раїни "Про державне регулюва ння ринку цінних паперів в Ук раїні" державна комісія з цін них паперів та фондового рин ку за правопорушення на ринк у цінних паперів накладає на юридичних осіб штрафні санк ції. Фінансові санкції спрям овуються в дохід Державного бюджету України.

Згідно з ч. 1 ст. 11 Закону Украї ни "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Украї ні" Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку з астосовує до юридичних осіб фінансові санкції за невикон ання або несвоєчасне виконан ня рішень Державної комісії з цінних паперів та фондовог о ринку або розпоряджень, пос танов або рішень уповноважен их осіб Державної комісії з ц інних паперів та фондового р инку щодо усунення порушень законодавства на ринку цінни х паперів у розмірі від 1000 до 5000 неоподатковуваних мінімумі в доходів громадян. За ті самі дії, вчинені повторно протяг ом року - у розмірі від 5000 до 10000 не оподатковуваних мінімумів д оходів громадян.

Судом встановлено, що за пра вопорушення на ринку цінних паперів на відповідача Хер сонським територіальним у правлінням Державної комісі ї з цінних паперів та фондово го ринку накладено штрафні с анкції на загальну суму 85000,00 гр н.

Так, розпорядженням Херс онського територіального управління Державної комісі ї з цінних паперів та фондово го ринку № 287- ХЕ від 26 липня 2011 рок у з боку ВАТ "Іванівське автот ранспортне підприємство 16548" в становлено порушення ст. 40 Зак ону України "Про цінні папери та фондовий ринок". Всупереч в казаної норми статті Закону України "Про цінні папери та ф ондовий ринок" та розділу 5 Пол оження про розкриття інформа ції емітентами цінних папері в, затвердженого рішенням ДК ЦПФР від 19.12.2006 року № 1591, зареєстр ованим в Міністерстві юстиці ї України 05.02.2007 року за № 97/13364, ВАТ н е розкрило на фондовому ринк у у встановленому чинним зак онодавством порядку, регуляр ну річну інформацію за 2010 рік.

Вказаним розпорядженням № 287 - ХЕ від 26 липня 2011 року зобов"я зано відповідача у термін до 26.08.2011 року усунути порушення за конодавства про цінні папери .

Відповідно до акту № 170 - ХЕ ві д 13 вересня 2011 року встановлено , що відповідач у зазначений т ермін вказане розпорядження не виконав. За вказане поруше ння законодавства п. 8 ч. 1 ст. 11 З акону України "Про державне р егулювання ринку цінних папе рів в Україні" передбачена ві дповідальність.

Постановою від 27 вересня 2011 р оку № 171 - ХЕ за вказане порушенн я на підприємство накладено санкцію - штраф у розмірі 5000 нео податковуваних мінімумів до ходів громадян, що становить 85000,00 грн.

Вищевказану постанову від повідач не оскаржив, накладе ний штраф у добровільному по рядку не сплатив.

Згідно з пп. 19.1, 19.4 Правил розгл яду справ про порушення вимо г законодавства на ринку цін них паперів та застосування санкцій, затверджених Наказо м Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку в ід 09.01.1997 р. № 2, штраф має бути спла чений порушником не пізніше як через 15 днів з дня отриманн я ним постанови.

У разі не сплати штрафу прав опорушником у термін, устано влений пунктом 19.1 цих Правил, ш траф стягується у судовому п орядку.

Відповідач у визначений в П равилах розгляду справ про п орушення вимог законодавств а на ринку цінних паперів та з астосування санкцій строк, ш траф до Державного бюджету н е сплатив.

На підставі викладеного, су д дійшов висновку, що позовні вимоги є обгрунтованими та т акими, що підлягають задовол енню.

Керуючись ст.ст. 8, 9, 12, 19, 128, 158-163, 167 КА С України, суд -

постановив:

Позовні вимоги задоволь нити.

Стягнути з Відкритого акці онерного товариства "Іванівс ьке автотранспортне підприє мство 16548" (код ЄДРПОУ 21304069) штрафн і санкції в сумі 85000 (вісімдесят п"ять тисяч) грн. 00 коп.

Постанова може бути оскарж ена в апеляційному порядку д о Одеського апеляційного адм іністративного суду через су д першої інстанції шляхом по дачі апеляційної скарги в 10-де нний строк з дня її проголоше ння.

В разі складення постанови у повному обсязі відповідно до ст. 160 КАС України, а також пр ийняття постанови у письмово му провадженні апеляційна ск арга подається протягом деся ти днів з дня отримання копії постанови.

Копія апеляційної скарги о дночасно надсилається особо ю, яка її подає, до суду апеляц ійної інстанції.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання апеляційної скарг и, якщо вона не була подана у встановлений строк.

У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не с касовано, набирає законної с или після закінчення апеляц ійного розгляду справи.

Суддя Ков бій О.В.

кат. 9.4.4

СудХерсонський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення17.01.2012
Оприлюднено24.01.2012
Номер документу20961419
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —5596/11/2170

Постанова від 17.01.2012

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Ковбій О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні