Постанова
від 11.01.2012 по справі 2а/2370/8789/2011
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 січня 2012 року С права № 2а/2370/8789/2011

11.01.12

09 год. 10 хв. м. Черкаси

Черкаський окружний адм іністративний суд у складі:

головуючого - судді Кульч ицького С.О.,

при секретарі - Поліщук О.О .,

за участю:

представника позивача - ОСОБА_1 (за довіреністю),

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в приміщен ні суду адміністративну спра ву за позовом державної пода ткової інспекції у м. Черкаси до приватного підприємства «АТП Автомобіліст»про стягн ення податкового боргу,

ВСТАНОВИВ:

Державна податкова інсп екція у м. Черкаси звернулась до Черкаського окружного ад міністративного суду з позов ом, в якому просить стягнути з приватного підприємства «АТ П Автомобіліст»з рахунків у банках обслуговуючих такого платника податковий борг в с умі 4929 грн. 53 коп.

Обґрунтовуючи позовні вим оги, позивач зазначає, що відп овідач порушив вимоги Податк ового кодексу України.

Представник позивача в суд овому засіданні позовні вимо ги підтримав, позов просив за довольнити повністю з підста в, викладених в адміністрати вному позові.

Відповідач до зали судовог о засідання не з'явився, запер ечення на позов не надавав, ал е направив суду клопотання в якому зазначив, що 16.08.2011 року пі д час проведення обшуку прац івниками УБОЗ УМВС України в Черкаській області в приміщ енні Черкаського військ торг у, в якому відповідач орендув ав офіс, було вилучено комп' ютерну техніку та печатку пі дприємства. Відсутність дани х засобів унеможливлює спла ту обов' язкових платежів та зборів до бюджету. ПП «АТП Авт омобілістів»не заперечує пр оти примусового списання кош тів з розрахункового рахунку підприємства для сплати обо в' язкових платежів та зборі в до бюджету.

Крім того, відповідач проси ть суд розглянути справу за в ідсутності представника від повідача.

Розглянувши подані позива чем документи і матеріали, за слухавши пояснення представ ника позивача, всебічно і пов но з'ясувавши всі фактичні об ставини, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінивши до кази, які мають юридичне знач ення для розгляду справи і ви рішення спору по суті, суд заз начає наступне.

Приватне підприємство «АТ П Автомобіліст»зареєстрова не як юридична особа 24.12.2001 року виконавчим комітетом Черкас ької міської ради, ідентифік аційний код 31782458 та є платником податку на прибуток приватн их підприємств.

Приватне підприємство «АТ П Автомобіліст»перебуває на обліку в ДПІ у м. Черкаси як пл атник податків та має непога шений податковий борг перед бюджетом в сумі 4929 грн. 53 коп. по податку на прибуток згідно:

- декларації № 9005140001 від 20.07.20 11 року, термін сплати 30.07.2011 року в сумі 3990 грн.;

- декларації № 9006306599 від 09.08.20 11 року, термін сплати 19.08.2011 року в сумі 7285 грн.;

- акту перевірки від 15.08.2011 рок у № 4653/15-2 та податкового повідом лення - рішення від 15.08.2011 року № 0008421502 в сумі 2 грн.

Таким чином, загальна сума заборгованості відповідача по податку на прибуток прива тних підприємств становить 4 929 грн. 53 коп. (7285 грн. + 3990 грн. + 2 грн. - 6347 грн. 47 коп. (переплата)).

Державною податковою інсп екцією у місті Черкаси вжито передбачені законодавством заходи щодо отримання забор гованості з обов' язкових пл атежів. Відповідно до ст. 59 Под аткового кодексу України, пі дприємству направлена подат кова вимога від 04.07.2011 року № 1489, як а була отримана уповноважено ю особою 21.07.2011 року.

Відповідно до ст. 67 Ко нституції України, ст. 44 Госпо дарського кодексу України, с т. 16 Податкового кодексу Украї ни, відповідач як платник под атків і зборів зобов' язаний самостійно сплачувати суми податкових зобов' язань, виз начених податковими деклара ціями, розрахунками та подат ковими повідомленнями-рішен нями.

Підпункт 14.1.156 п. 14.1. статт і 156 Податкового кодексу Украї ни визначає податкове зобов' язання як суму коштів, яку пла тник податків, у тому числі по датковий агент, повинен спла тити до відповідного бюджету як податок або збір на підста ві, в порядку та строки, визнач ені податковим законодавств ом (у тому числі сума коштів, в изначена платником податків у податковому векселі та не с плачена в установлений закон ом строк).

Так, згідно абз. 1 п. 57.1 статті 57 розділу II Податкового кодек су України платник податків зобов'язаний самостійно спла тити суму податкового зобов' язання, зазначену у поданій н им податковій декларації, пр отягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем ві дповідного граничного строк у, передбаченого цим Кодексо м для подання податкової дек ларації, крім випадків, встан овлених цим Кодексом. У разі я кщо у майбутніх податкових п еріодах (з урахуванням строк ів давності, визначених стат тею 102 цього Кодексу) платник п одатків самостійно виявляє п омилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декл арації, він зобов'язаний наді слати уточнюючий розрахунок до такої податкової деклара ції за формою чинного на час п одання уточнюючого розрахун ку (п. 50.1 статті 50 Податкового ко дексу України).

Пунктом 57.2 статті 57 розділу II Податкового кодексу України , в свою чергу, визначено, що у р азі коли відповідно до цього Кодексу або інших законів Ук раїни контролюючий орган сам остійно визначає податкове з обов'язання платника податкі в з причин, не пов'язаних з пор ушенням податкового законод авства, такий платник податк ів зобов'язаний сплатити нар аховану суму податкового зоб ов'язання у строки, визначені в цьому Кодексі, а якщо такі с троки не визначено, - протягом 30 календарних днів, що настаю ть за днем отримання податко вого повідомлення-рішення пр о таке нарахування.

У разі визначення грошовог о зобов'язання контролюючим органом за підставами, зазна ченими у пп. 54.3.1 - 54.3.6 п. 54.3 статті 54 По даткового кодексу України, п латник податків зобов'язаний сплатити нараховану суму гр ошового зобов'язання протяго м 10 календарних днів, що наста ють за днем отримання податк ового повідомлення-рішення, крім випадків, коли протягом такого строку такий платник податків розпочинає процеду ру оскарження рішення контро люючого органу.

У разі оскарження рішення к онтролюючого органу про нара ховану суму грошового зобов' язання платник податків зобо в'язаний самостійно погасити узгоджену суму, а також пеню т а штрафні санкції за їх наявн ості протягом 10 календарних д нів, наступних за днем такого узгодження. Днем узгодження грошового зобов'язання плат ника податків вважається ден ь закінчення процедури адмін істративного оскарження (наб рання судовим рішенням закон ної сили).

Своєчасно сплачувати узго джену суму податкових зобов' язань, а також суму штрафних (ф інансових) санкцій, нарахова них органом державної податк ової служби, та пені, за винятк ом суми, що оскаржується в адм іністративному або судовому порядку, згідно п. 176.1 статті 176 П одаткового кодексу України є одним з обов' язків платник а податків.

Контролюючими органами що до податків, які справляютьс я до бюджетів та державних ці льових фондів, а також стосов но законодавства, контроль з а дотриманням якого покладає ться на органи державної под аткової служби, є органи держ авної податкової служби (п. 41.1 с татті 41 Податкового кодексу У країни)

Згідно з пунктом 161.1. с татті 161 Податкового кодексу У країни ставка податку станов ить 15 відсотків бази оподатку вання щодо доходів, одержани х (крім випадків, визначених у пунктах 167.2 - 167.4 цієї статті), у то му числі, але не виключно у фор мі заробітної плати, інших за охочувальних та компенсацій них виплат або інших виплат і винагород, які виплачуються (надаються) платнику у зв'язку з трудовими відносинами та з а цивільно-правовими договор ами.

Стаття 168 Податкового коде ксу України встановлює поряд ок нарахування, утримання та сплати (перерахування) подат ку до бюджету. Розрахунок под аткових зобов'язань з оподат ковуваного доходу платника п одатку, нарахованого у джере ла його виплати, проводиться податковим агентом (у тому чи слі роботодавцем).

У відповідності до пункту 17 1.1 статті 171 Податкового кодекс у України особою, відповідал ьною за нарахування, утриман ня та сплату (перерахування) д о бюджету податку з доходів у вигляді заробітної плати, є р оботодавець, який виплачує т акі доходи на користь платни ка податку.

Пунктом 176.2 статті 176 ПК Україн и встановлено, що особи, які ві дповідно до цього Кодексу ма ють статус податкових агенті в, зобов'язані: своєчасно та по вністю нараховувати, утримув ати та сплачувати (перерахов увати) до бюджету податок з до ходу, що виплачується на кори сть платника податку та опод атковується до або під час та кої виплати за її рахунок; по давати у строки, встановлені цим Кодексом для податковог о кварталу, якщо інше не визна чено нормами цього Кодексу, п одатковий розрахунок суми до ходу, нарахованого (сплачено го) на користь платників пода тку, а також суми утриманого з них податку до органу держав ної податкової служби за міс цем свого розташування; нест и відповідальність відповід но до закону в разі неподання або несвоєчасного подання п одаткового розрахунку. Зазна чені в ньому суми податку, що с плачуються до бюджету, є узго дженими сумами податкових зо бов'язань податкового агента та в разі неповної чи несвоєч асної сплати стягуються до б юджету разом із сплатою штра фів та пені, які нараховуютьс я від першого до останнього д ня строку подання податковог о розрахунку, встановленого цим Кодексом; подавати до орг ану державної податкової слу жби за місцем його реєстраці ї податкову декларацію з под атку на доходи фізичних осіб за базовий податковий періо д, що дорівнює календарному м ісяцю, за формою, встановлено ю центральним податковим орг аном, про загальні суми доход ів, що нараховані (виплачені, н адані) на користь платників п одатку, і загальні суми подат ку на доходи фізичних осіб, що утримані з цих доходів, а тако ж обсяги перерахованого пода тку до бюджету.

Контролюючими органами що до податків, які справляютьс я до бюджетів та державних ці льових фондів, а також стосов но законодавства, контроль з а дотриманням якого покладає ться на органи державної под аткової служби, є органи держ авної податкової служби (п. 41.1 с татті 41 Податкового кодексу У країни).

Оскільки відповідн е право органів державної по даткової служби на звернення до суду щодо стягнення кошті в платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, обслуговуючих таког о платника, на суму податково го боргу або його частини, пер едбачено п. 20.1.18 статті 20 Податк ового кодексу України, суд вв ажає доведеним право позивач а на стягнення з відповідача заборгованості зі сплати по датку на додану вартість, под атку на прибуток приватних п ідприємств з рахунків у банк ах, обслуговуючих такого пла тника на загальну суму 4929 грн. 5 3 коп.

Відповідно до ч. 1 ст. 71 Коде ксу адміністративного судоч инства України, кожна сторон а повинна довести ті обстави ни, на яких ґрунтуються її ви моги та заперечення, крім ви падків, встановлених статтею 72 цього кодексу.

Таким чином, з врахуванням в ищевикладеного, суд приходит ь до висновку про задоволенн я позовних вимог.

Інших доказів сторони суду не назвали та не надали.

Оскільки спір вирішено на к ористь суб' єкта владних пов новажень, звільненого від сп лати судового збору, а також з а відсутності витрат позивач а - суб'єкта владних повноваже нь, пов'язаних із залученням с відків та проведенням судови х експертиз, судові витрати (с удовий збір) згідно ч. 4 ст. 94 КАС України стягненню з відпові дача не підлягають.

Керуючись ст. ст. 9, 69-72, 86, 94, 97, 122, 128, ст . ст. 158-163 КАС України, Черкаський окружний адміністративний с уд,

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов задовольнити повністю.

Стягнути з рахунків у банка х, обслуговуючих приватне пі дприємство «АТП Автомобіліс т» (18023, м. Черкаси, вул. Ко товського, буд. 95, кв. 68, іденти фікаційний код 31782458) до бюджету через державну податкову ін спекцію у м. Черкаси (18000, м. Черка си, вул. Хрещатик, буд. 235, іденти фікаційний код 34503595) податкови й борг у сумі 4929 (чотири тисячі дев' ятсот двадцять дев' ят ь) грн. 53 коп.

Постанова набирає законно ї сили відповідно до ст. 254 Коде ксу адміністративного судоч инства України.

Постанова може бути оскар жена до Київського апеляційн ого адміністративного суду ч ерез Черкаський окружний адм іністративний суд в порядку, передбаченому ст. ст. 185 - 187 Код ексу адміністративного судо чинства України.

Головуючий С.О.Кул ьчицький

Дата ухвалення рішення11.01.2012
Оприлюднено23.01.2012
Номер документу20963254
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/2370/8789/2011

Ухвала від 27.12.2011

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

С.О.Кульчицький

Ухвала від 20.12.2011

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

С.О.Кульчицький

Постанова від 11.01.2012

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

С.О.Кульчицький

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні