Постанова
від 22.12.2011 по справі 2а-17795/11/2670
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВ НИЙ СУД міста КИЄВА

01601, м.Київ, вул. Командарма Каменєва 8, корпус 1

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

22 грудня 2011 року < Час п роголошення > № 2а-17795/11/2670

Окружний адміністратив ний суд міста Києва у складі г оловуючого судді Смолія І.В. р озглянувши в порядку ск ороченого провадження адмін істративну справу

За позовом Управління Пенсійного фо нду України в Дніпровському районі м.Києва

до Товариства з обмеженою ві дповідальністю «Ніка Інте р Стар»

про стягнення заборгованост і у розмірі 1 675,83 грн.,

В С Т А Н О В И В:

До Окружного адмініст ративного суду м. Києва зверн улось Управління Пенсійного фонду України в Дніпровсько му районі м.Києва з позовом до Товариства з обмеженою відп овідальністю «Ніка Інтер Стар»про стягнення заборго ваності у розмірі 1 675,83 грн.

Ухвалою Окружного адмініс тративного суду міста Києва від 01 грудня 2011 року було відкр ито скорочене провадження в адміністративній справі № 2а -17795/11/2670.

Надіслана на адресу відпов ідача копія ухвали не була вр учена, що підтверджується да ними офіційного веб-сайту УД ППЗ "Укрпошта" http://80.91.187.254:8080/servlet/SMCSearch2? barcod e=0100184395570&lang=ua.

Відповідно до ч. 11 ст. 35 Кодек су адміністративного судочи нства України, вважається що така повістка вручена належ ним чином.

Частиною четвертою ст. 33 Код ексу адміністративного судо чинства України визначено, щ о у разі ненадання особами, як і беруть участь у справі, інфо рмації щодо їх поштової адре си судовий виклик надсилаєть ся юридичним особам за адрес ою місцезнаходження, що зазн ачена в Єдиному державному р еєстрі юридичних осіб та фіз ичних осіб - підприємців.

Таким чином, вважається, що відповідач належним чином по відомлений про відкриття ско роченого провадження в адмін істративній справі, а також п ро його права та обов' язки, з окрема про право надати свої заперечення проти позову аб о заяву про визнання позову.

У строк, встановлений судом , відповідач не скористався с воїми правами та не подав до к анцелярії суду заперечення п роти позову або заяву про виз нання позову.

Згідно з ч. 4 ст. 1832 Кодексу адм іністративного судочинства України справа в порядку ско роченого провадження розгля дається суддею одноособово, без проведення судового засі дання та виклику осіб, які бер уть участь у справі.

З огляду на викладене, справ а розглядається в порядку ск ороченого провадження без пр оведення судового засідання та виклику осіб, які беруть уч асть у справі, на підставі ная вних у справі доказів.

Розглянувши подані позива чем документи і матеріали, з' ясувавши фактичні обставини , на яких ґрунтується позов, оц інивши докази, які мають знач ення для розгляду справи і ви рішення спору по суті, суд при йшов до висновку, що надані по зивачем докази та повідомлен і ним обставини є достатніми для розгляду справи в порядк у скороченого провадження та прийняття рішення по справі , позовні вимоги є обґрунтова ними та підлягають задоволен ню в повному обсязі з огляду н а наступне.

Товариство з обмеженою ві дповідальністю «Ніка Інте р Стар»(код ЄДРПОУ 33542559) є плат ником єдиного внеску на зага льнообов' язкове державне с оціальне страхування та знах одиться на обліку в Управлін ні Пенсійного фонду України в Дніпровському районі м. Киє ва.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 1 Зако ну України “Про збір та облік єдиного внеску на загальноо бов' язкове державне соціал ьне страхування” № 2464-VI від 08.07.2010 ( далі - Закон), єдиний внесок на загальнообов'язкове державн е соціальне страхування (дал і - єдиний внесок) - консолідов аний страховий внесок, збір я кого здійснюється до системи загальнообов'язкового держа вного соціального страхуван ня в обов'язковому порядку та на регулярній основі з метою забезпечення захисту у випа дках, передбачених законодав ством, прав застрахованих ос іб та членів їхніх сімей на от римання страхових виплат (по слуг) за діючими видами загал ьнообов'язкового державного соціального страхування.

Згідно частини 1 пункту 1 ста тті 4 Закону, платниками єдино го внеску є роботодавці: підп риємства, установи та органі зації, інші юридичні особи, ут ворені відповідно до законод авства України, незалежно ві д форми власності, виду діяль ності та господарювання, які використовують працю фізичн их осіб на умовах трудового д оговору (контракту) або на інш их умовах, передбачених зако нодавством, чи за цивільно-пр авовими договорами (крім цив ільно-правового договору, ук ладеного з фізичною особою - п ідприємцем, якщо виконувані роботи (надавані послуги) від повідають видам діяльності, зазначеним у свідоцтві про д ержавну реєстрацію її як під приємця), у тому числі філії, п редставництва, відділення та інші відокремлені підрозділ и зазначених підприємств, ус танов і організацій, інших юр идичних осіб, які мають окрем ий баланс і самостійно ведут ь розрахунки із застраховани ми особами;

Отже, відповідач є платнико м єдиного внеску відповідно до вищезазначеного Закону.

Пунктом 1 ч. 2 ст. 6 Закону, на пл атників єдиного внеску покла дено обов'язок своєчасно та в повному обсязі нараховувати , обчислювати і сплачувати єд иний внесок.

Відповідно до ч. 8 ст. 9 Закону , платники єдиного внеску зоб ов'язані сплачувати єдиний в несок, нарахований за відпов ідний базовий звітний період , не пізніше 20 числа місяця, що н астає за базовим звітним пер іодом.

Базовим звітним періодом є календарний місяць, а для пла тників, зазначених в абзацах третьому та четвертому пунк ту 1 частини першої статті 4 ць ого Закону, - календарний рік.

Згідно ч.12 вказаної статті, є диний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового с тану платника. За наявності у платника єдиного внеску одн очасно із зобов'язаннями із с плати єдиного внеску зобов'я зань із сплати податків, інши х обов'язкових платежів, пере дбачених законом, або зобов'я зань перед іншими кредиторам и зобов'язання із сплати єдин ого внеску виконуються в пер шу чергу і мають пріоритет пе ред усіма іншими зобов'язанн ями, крім зобов'язань з виплат и заробітної плати (доходу).

Частинами 2,4 статті 25 Закону визначено, що у разі виявленн я своєчасно не сплачених сум страхових внесків платники єдиного внеску зобов'язані с амостійно обчислити ці внеск и і сплатити їх з нарахування м пені в порядку і розмірах, ви значених цією статтею.

У зв' язку з несвоєчасною с платою відповідачем суми нар ахованого єдиного внеску на загальнообов' язкове держа вне соціальне страхування за період з 21.03.11р. по 22.04.11р., на підста ві п.2 ч.11 ст.25 Закону України “Пр о збір та облік єдиного внеск у на загальнообов' язкове де ржавне соціальне страхуванн я” № 2464-VI від 08.07.2010, позивачем було прийнято рішення про застос ування штрафних санкцій № 674 в ід 16.06.11р. яким було визначено су му штрафних санкцій у розмір і 300,87 грн. та пені у розмірі 46,89 гр н., яке було отримано відповід ачем 19.07.11р., про що свідчить підп ис на копії зазначеного ріше ння, яка наявна у матеріалах с прави.

Зазначене рішення відпові дачем оскаржено не було.

Відповідно до п.2 п.11 ст.25 Закон у, територіальний орган Пенс ійного фонду застосовує до п латника єдиного внеску штраф ні санкції за несплату (непер ерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перераху вання) єдиного внеску наклад ається штраф у розмірі 10 відсо тків своєчасно не сплачених сум.

Територіальний орган Пенс ійного фонду у порядку, за фор мою і в строки, встановлені Пе нсійним фондом за погодження м з центральним органом вико навчої влади у сфері праці та соціальної політики, надсил ає платникам єдиного внеску, які мають недоїмку, вимогу пр о її сплату.

Вимога про сплату недоїмк и є виконавчим документом.

Платник єдиного внеску зо бов'язаний протягом десяти р обочих днів з дня надходженн я вимоги про сплату недоїмки сплатити суми недоїмки та шт рафів разом з нарахованою пе нею.

У разі незгоди з розрахунко м суми недоїмки платник єдин ого внеску узгоджує її з орга ном Пенсійного фонду в поряд ку, встановленому Пенсійним фондом за погодженням з цент ральним органом виконавчої в лади у сфері праці та соціаль ної політики.

У разі якщо згоди з органом Пенсійного фонду не досягнут о, платник єдиного внеску зоб ов'язаний сплатити суми недо їмки та штрафів разом з нарах ованою пенею протягом десяти робочих днів з дня надходжен ня рішення відповідного орга ну Пенсійного фонду або оска ржити вимогу до органу Пенсі йного фонду вищого рівня чи в судовому порядку.

У разі якщо платник єдиного внеску протягом десяти робо чих днів з дня надходження ви моги не сплатив зазначені у в имозі суми недоїмки та штраф ів разом з нарахованою пенею , не узгодив вимогу з органом П енсійного фонду, не оскаржив вимогу в судовому порядку аб о не сплатив узгоджену суму н едоїмки протягом десяти робо чих днів з дня надходження уз годженої вимоги, територіаль ний орган Пенсійного фонду н адсилає в порядку, встановле ному законом, до підрозділу д ержавної виконавчої служби в имогу про сплату недоїмки.

У випадках, зазначених в абз аці шостому цієї частини, тер иторіальний орган Пенсійног о фонду також має право зверн утися до суду з позовом про ст ягнення недоїмки. При цьому з аходи досудового врегулюван ня спорів, передбачені закон ом, не застосовуються.

Оскільки єдиний внесок у вс тановлені строки відповідач ем самостійно не був сплачен ий, позивачем було направлен о вимогу про сплату боргу № Ю-1 116 від 02.09.2011р. на суму 1675,83 грн., яка ві дповідно до повернення пошто вого відправлення, не була от римана відповідачем.

Таким чином, зазначена у вим озі сума заборгованості, від повідачем сплачена не була, т а враховуючи вищевикладене і як свідчить довідка про забо ргованість відповідача пере д органами ПФУ від 21.11.11р., сума з аборгованості відповідача с тановить 1675,83 грн.

Відповідно до ст. 104 КАС Украї ни, до адміністративного суд у має право звернутись суб'єк т владних повноважень у випа дках встановлених законом.

Відповідно до п.1 Положення про Пенсійний фонд України, з атвердженого Указом Президе нта України від 01.03.01 №121/2001, Пенсій ний фонд України є центральн им органом виконавчої влади, що здійснює керівництво та у правління солідарною систем ою загальнообов'язкового дер жавного пенсійного страхува ння, провадить збір, акумуляц ію та облік страхових внескі в, призначає пенсії та готує д окументи для їх виплати, забе зпечує своєчасне і в повному обсязі фінансування та випл ату пенсій, допомоги на похов ання, інших соціальних випла т, які згідно із законодавств ом здійснюються за рахунок к оштів Пенсійного фонду Украї ни, здійснює контроль за ціль овим використанням коштів Пе нсійного фонду України.

Тобто, управління Пенсійно го фонду України у Дніпровсь кому районі м.Києва є суб'єкто м владних повноважень.

Внаслідок невиконання від повідачем своїх обов'язків п о сплаті заборгованості на о бов'язкове державне пенсійне страхування бюджету Пенсійн ого фонду завдано збитків, чи м відповідно порушені інтере си та завдано шкоди державі ш ляхом підриву державної полі тики в галузі пенсійного заб езпечення та створення належ них умов для виплати пенсій.

Відповідно до ст. 67 Конститу ції України, кожен зобов'язан ий сплачувати податки і збо ри в порядку і розмірах, вста новлених законом.

Представник відповідача н алежних доказів сплати забор гованості суду не надав.

Відповідно до ч. 1 ст. 71 Кодек су адміністративного судочи нства України, кожна сторона повинна довести ті обставин и, на яких ґрунтуються її вимо ги та заперечення, крім випад ків, встановлених статтею 72 ць ого Кодексу.

Позивач, як суб' єкт владни х повноважень, довів правомі рність заявлених позовних ви мог.

З урахуванням викладеного , Окружний адміністративний суд м. Києва прийшов до виснов ку про можливість в даному ви падку задовольнити позовні в имоги позивача в повному обс язі та стягнути в рахунок пог ашення боргу з Товариства з о бмеженою відповідальністю « Ніка Інтер Стар»(код ЄДРП ОУ 33542559) заборгованість у розмі рі 1675,83 грн.

Враховуючи викладене, керу ючись ст. ст. 69, 71, 112, 158-163 Кодексу адм іністративного судочинства України, Окружний адміністр ативний суд м. Києва, -

П О С Т А Н О В И В:

1. Задовольнити адмініс тративний позов у повному об сязі.

2. Стягнути з Товариства з об меженою відповідальністю « Ніка Інтер Стар»(код ЄДРПО У 33542559) загальну суму заборгова ності у розмірі 1675,83 грн. (одна ти сяча шістсот сімдесят п' ять грн. 83 коп.) на користь Управлін ня Пенсійного фонду України у Дніпровському районі м.Киє ва, шляхом зарахування кошті в на:

- заборгованість у розмірі 1 557,46 грн. на р/р№37196023002624 в ГУ ДК Украї ни в м.Києві, одержувач Управл іння Пенсійного фонду Україн и у Дніпровському районі м.Ки єва, МФО 820019, код ЄДРПОУ 22869448)

- заборгованість у розмірі 1 18,37 грн. на р/р№37192083002624 в ГУ ДК Украї ни в м.Києві, одержувач Управл іння Пенсійного фонду Україн и у Дніпровському районі м.Ки єва, МФО 820019, код ЄДРПОУ 22869448)

Постанова набуває закон ної сили в порядку статті 254 Ко дексу адміністративного суд очинства України.

Постанова може бути оска ржена до суду апеляційної ін станції за правилами, встано вленими статтями 185-187 Кодексу а дміністративного судочинст ва України.

Суддя І.В. Смолій

Дата ухвалення рішення22.12.2011
Оприлюднено23.01.2012
Номер документу20963649
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-17795/11/2670

Ухвала від 01.12.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Смолій І.В.

Постанова від 22.12.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Смолій І.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні