Постанова
від 28.12.2011 по справі 2а-17911/11/2670
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВ НИЙ СУД міста КИЄВА

01601, м.Київ, вул. Командарма Каменєва 8, корпус 1

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

28 грудня 2011 року 09:49 № 2а-17911/11/2670

За позовом Першого заступника проку рора Печерського району м.Ки єва в інтересах держави в осо бі Управління Пенсійного фон ду України в Печерському рай оні м.Києва

до Державного підприємства «Готель «Спорт»

про стягнення суми штрафних с анкцій у розмірі 125 609,62 грн.,

Суддя Смолій І.В.

Секретар Колесник І.Ю.

Представники:

Від прокуратури: Сміз юк О.О. посвідчення №107 від 22.06.1 0

Від позивача: ОСОБА_2 дов іреність №164444/07 від 10.11.11р.

Від відповідача: ОСОБА _3 довіреність № 158 від 07.07.11

На підставі ч. 3 ст. 160 КАС Укр аїни в судовому засіданні 28.12.20 11 року проголошено вступну та резолютивну частини постано ви.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Перший заступник прокур ора Печерського району м.Киє ва звернувся до Окружного ад міністративного суду м.Києва в інтересах держави в особі У правління пенсійного фонду У країни в Печерському районі м.Києва з позовом про стягнен ня з Державного підприємства «Готель «Спорт»заборговано сті у розмірі 125 609,62 грн.

Ухвалою суду від 06.12.11р. відкри то провадження по справі та п ризначено до розгляду в судо ве засідання на 20.12.11р.

У судовому засіданні 20.12.11р. су дом було оголошено перерву д о 28.12.11р. для уточнення позиваче м, позовних вимог

У судове засідання 28.12.11р. з' я вились сторони по справі.

Представник позивача позо вні вимоги уточнив та підтри мав посилаючись на обставини викладені у позивній заяві т а доданих до неї матеріалах с прави.

Відповідач проти позову за перечив, вважає позовні вимо ги необґрунтованими та таким и що не підлягають задоволен ню.

Розглянувши подані сторон ами документи і матеріали, за слухавши пояснення представ ника позивача та відповідача , всебічно і повно з' ясувавш и всі фактичні обставини, на я ких ґрунтується позов, об' є ктивно оцінивши докази, які м ають значення для розгляду с прави і вирішення спору по су ті, Окружний адміністративни й суд м.Києва -

В С Т А Н О В И В:

Державне підприємство « Готель «Спорт»(код ЄДРПОУ 01997700 ) зареєстроване як платник ст рахових внесків на загальноо бов' язкове державне пенсій не страхування відповідно д о Закону України “Про загаль нообов' язкове державне пен сійне страхування” від 09.07.2003 р. №1058-IV.

Законом України "Про загаль нообов'язкове державне пенсі йне страхування" визначено п латників страхових внесків, їх права, обов'язки та порядок нарахування, обчислення та с плати страхових внесків, стя гнення заборгованості за цим и внесками.

Відповідно до приписів ст.с т. 1, 14 Закону, страхувальниками є роботодавці: підприємства , установи та організації, ств орені відповідно до законода вства України, незалежно від форми власності, виду діяльн ості та господарювання, які в ідповідно до цього Закону сп лачують страхові внески на з агальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

Отже, відповідач є страхува льником відповідно до цього Закону.

Порядок справляння та вико ристання збору на обов'язков е державне пенсійне страхува ння передбачений Законом Укр аїни "Про збір на обов'язкове д ержавне пенсійне страхуванн я".

Відповідно до п. 1 ст. 1 вказан ого Закону, платниками збору на обов'язкове державне пенс ійне страхування є суб'єкти п ідприємницької діяльності н езалежно від форм власності, їх об'єднання, бюджетні, грома дські та інші установи та орг анізації, об'єднання громадя н та інші юридичні особи, а так ож фізичні особи - суб'єкти під приємницької діяльності, які використовують працю найман их працівників.

Згідно ч. 6 ст. 20 Закону "Про заг альнообов'язкове державне пе нсійне страхування", страхув альники зобов'язані сплачува ти страхові внески, нарахова ні за відповідний базовий зв ітний період, не пізніше ніж ч ерез 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду.

У відповідності до частин 2, 3 ст. 106 Закону, суми страхових в несків своєчасно не нарахова ні та/або не сплачені страхув альниками у строки, визначен і статтею 20 цього Закону, в том у числі обчислені територіал ьними органами Пенсійного фо нду у випадках, передбачених частиною третьою статті 20 цьо го Закону, вважаються простр оченою заборгованістю із спл ати страхових внесків (далі - н едоїмка) і стягуються з нарах уванням пені та застосування м фінансових санкцій.

Відповідно до п. 8 Інструкц ії про порядок обчислення та сплати страхувальниками та застрахованими особами внес ків на загальнообов'язкове д ержавне пенсійне страхуванн я, затвердженою Постановою П равління Пенсійного фонду Ук раїни від 19.12.2003р. №21-1 (надалі - Інст рукція) яка зареєстрована в М іністерстві юстиції України 16.01.2004 за № 64/8663, своєчасно не нарах овані та/або не сплачені стра хувальниками у строки, визна чені пунктами 5.1, 5.2. 5.3 цієї Інстр укції, у тому числі обчислені органами Пенсійного фонду, в важаються простроченою забо ргованістю із сплати страхов их внесків (далі - недоїмка) і с тягуються з нарахуванням пен і га застосування фінансових санкцій.

п.94. Інструкції зазначено, що до страхувальників за поруш ення норм законодавства про загальнообов'язкове державн е пенсійне страхування, яке к онтролюється органами Пенсі йного фонду, застосовуються фінансові санкції відповідн о до Закону № 1058-ІV.

п.п. 9.3.2. Інструкції передбаче но накладення штрафу у розмі рі 10 відсотків своєчасно не сп лачених сум за несплату (непе рерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерах ування) страхувальниками стр ахових внесків, у тому числі д онарахованих страхувальник ами або територіальними орга нами Пенсійного фонду.

Ті ж положення містяться у З аконі № 1058, де п. 2 ч. 9 ст.106 Закону № 1058 вказано, що виконавчі орган и Пенсійного фонду застосову ють до страхувальників фінан сові санкції: за несплату (неперерахування) або нес воєчасну сплату (несвоєчас не перерахування) страхуваль никами страхових внесків, у т ому числі донарахованих стра хувальниками або територіал ьними органами Пенсійного фо нду, накладається штраф у роз мірі 10 відсотків своєчасно не сплачених сум.

Одночасно на суми, своєчасн о не сплачених (не перерахова них) страхових внесків і фіна нсових санкція нараховуєтьс я пеня в розмірі 0,1 відсотка за значених сум коштів, розрахо вана за кожний день простроч ення платежу.

При цьому при накладенні фі нансових санкцій та нарахува ння пені складається рішення за формою згідно з додатком 14 до цієї Інструкції. Розрахун ок фінансової санкції здійсн юється на підставі даних кар тки особового рахунку платни ка.

Таким чином, на підставі в ищезазначеного, Управлінням Пенсійного фонду України в П ечерському районі м.Києва, за несвоєчасну сплату (несвоєч асне перерахування) страхови х внесків до відповідача бул и застосовані фінансові санк ції у вигляді рішення № 2016 від 2 6.07.2011р. на суму штрафних санкцій у розмірі - 118442 грн. 75 коп. та нара хована пеня у розмірі - 7166 грн. 87 коп., Загальна сума, що підляга є сплаті згідно рішення про з астосування фінансових санк цій та нарахування нені № 2016 ві д 26.07.2011 p., складає: 125609 грн. 62 коп.

Зазначене рішення було отр имане відповідачем 28.07.11р., про щ о свідчить повідомлення про вручення поштового відправл ення, копія якого наявна у мат еріалах справи.

Суми, зазначені у рішенні, п ідлягають сплаті в 10-денний ст рок з дня одержання зазначен ого рішення.

Відповідно до ч.14 ст.106 Закону № 1058, рішення органу Пенсійног о фонду про нарахування пені або накладення штрафу, перед бачених частинами дев'ятою і десятою цієї статті, є викона вчим документом.

Згідно п. 7 розділу VIII Закону У країни "Про збір та облік єдин ого внеску загальнообов'язко ве державне соціальне страху вання" № 2464- VI від 08.07.2010, стягнення з аборгованості із сплати стра хових внесків за діючими вид ами загальнообов'язкового де ржавного соціального страху вання та сум штрафних санкці й, нарахованих та/або не сплач ених у період до 1 січня 2011 року , в тому числі страхових внеск ів, строк сплати яких на 1 січн я 2011 року не настав, здійснюєть ся фондами загальнообов'язко вого державного соціального страхування відповідно до з аконодавства, що діяло на мом ент виникнення такої заборго ваності або застосування штр афних санкцій. Погашення заб оргованості з використанням коштів, що надходять у рахуно к сплати єдиного внеску, забо роняється.

На період до повного стягне ння заборгованості із сплати страхових внесків за діючим и видами загальнообов'язково го державного соціального ст рахування та сум штрафних са нкцій, нарахованих та/або не с плачених у період до 1 січня 2011 року, в тому числі нараховани х внесків, строк сплати яких н а 1 січня 2011 року не настав, та ві дповідних штрафних санкцій з а фондами загальнообов'язков ого державного соціального с трахування зберігаються пов новаження щодо контролю за п равильністю нарахування, сво єчасністю сплати страхових в несків, застосування фінансо вих санкцій, якими вони були н аділені до набрання чинності цим Законом.

Суми пені та фінансових сан кцій, застосованих за поруше ння порядку та строків обчис лення, нарахування та сплати страхових внесків стягуютьс я в тому ж порядку, що й недоїм ка із сплати страхових внеск ів.

При цьому, суд приймає до ув аги той факт, що відповідачем вищевказане рішення про зас тосування фінансових санкці й у судовому порядку не оскар жено, у зв' язку з чим сума штр афних (фінансових) санкцій вв ажається узгодженою та підля гає стягненню.

Враховуючи вищевикладене, сума заборгованості, що заяв лена позивачем до стягнення з ДП «Готель Спорт»становить 125609,62 грн., проте відповідно до д овідки про стан заборгованос ті відповідача, наданої Упра влінням Пенсійного фонду Укр аїни в Печерському районі м.К иєва - заборгованість ДП «Го тель Спорт»(код ЄДРПОУ 01997700) ста ном на 27.12.11р. становить 125400,68 грн.

За таких обставин, суд вважа є що заявлена позивачем вимо га щодо стягнення з відповід ача суми заборгованості у ро змірі 125609,62 грн. є необґрунтован ою та стягненню підлягає лиш е в частині суми заборговано сті, що з урахуванням належни х доказів, становить 125400,68 грн.

Відповідно до ст. 67 Конститу ції України, кожен зобов'язан ий сплачувати податки і збо ри в порядку і розмірах, вста новлених законом.

Згідно зі ст. 23 Закону, спори, що виникають із правовіднос ин за цим Законом, вирішуютьс я органами Пенсійного фонду та в судовому порядку.

Представник відповідача н алежних доказів сплати забор гованості суду не надав.

Відповідно до ч. 1 ст. 71 Кодек су адміністративного судочи нства України, кожна сторона повинна довести ті обставин и, на яких ґрунтуються її вимо ги та заперечення, крім випад ків, встановлених статтею 72 ць ого Кодексу.

З урахуванням викладеного , Окружний адміністративний суд м. Києва прийшов до виснов ку про можливість в даному ви падку задовольнити позовні в имоги позивача в частині стя гнення в рахунок погашення б оргу з ДП «Готель Спорт»(код Є ДРПОУ 01997700) заборгованість у розмірі 125400,68 грн.

Враховуючи викладене, керу ючись ст. ст. 69, 71, 112, 158-163 Кодексу адм іністративного судочинства України, Окружний адміністр ативний суд м. Києва, -

ПОСТАНОВИВ :

1. Адміністративний по зов задовольнити частково.

2. Стягнути з Державного підприємства «Готель Спорт» (код ЄДРПОУ 01997700), суму штрафу та нарахованої пені у розмірі 125 400,68 грн. на користь Управління Пенсійного фонду України в П ечерському районі м.Києва.

3. В іншій частині позовних в имог відмовити.

Постанова набуває за конної сили в порядку статті 254 Кодексу адміністративного судочинства України.

Постанова може бути оскар жена до суду апеляційної інс танції за правилами, встанов леними статтями 185-187 Кодексу ад міністративного судочинств а України.

Суддя І.В. Смолій

СудОкружний адміністративний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення28.12.2011
Оприлюднено23.01.2012
Номер документу20963680
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-17911/11/2670

Ухвала від 06.12.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Смолій І.В.

Постанова від 28.12.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Смолій І.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні