Постанова
від 09.10.2006 по справі 14463-2006а
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

14463-2006А

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

Автономна Республіка Крим, 95000, м.Сімферополь, вул. К.Маркса, 18, к. 309

ПОСТАНОВА

Іменем України

09.10.2006Справа №2-25/14463-2006А

За позовом ЗАТ “Ялтинська кіностудія” (м. Ялта, вул. Мухіна, 3).

          Довідповідача Ялтинська міська рада (пл.Совєтська , 1, м. Ялта)

           Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору-Ялтинське міське управління ГУ МВС України в АР Крим ( м. Ялта, вул.. Морська, 12)

          Про визнання нечинним рішення  та державного акту на право постійного користування земельною ділянкою.  

Суддя Маргарітов М.В.

При секретарі Діланян І.К.

          Представники:

Від позивача – Лєбєдєва Н.А. –представник, дов у справі;

Від відповідача – Подружко В.М., зам.зав. ю\в, дов у справі

Від третьої особи- не з'явились

Сутність спору:

          Позивач звернувся до Господарського суду АРК з позовом про визнання нечинним   рішення Ялтинської міської ради  № 102 від 15.12.2005р. 37 сесії  4 скликання Ялтинської міської ради «Про  надання у постійне користування  Ялтинському міському відділу МВС  України в АР Крим  земельних ділянок   для будівництва і обслуговування багатоповерхових будинків за адресою: ділянка № 1 - м. Ялта, вул. Горького в районі  будинку № 23 площею 0,6665 га,  ділянка №2 м. Ялта вул. Красноармійська, в районі будинку №27 площею 0,6232 га, ділянка № 3 - м. Ялта вул. Достоєвського в районі будинку № 19 площею 0,9900 га, ділянка № 4- м. Ялта вул. Чкалова в районі будинку №1   площею 0, 6106 га  на землях Ялтинської міської ради» в частині  ствердження проекту землеустрою і надання  в постійне користування Ялтинському    міському  управлінню  ГУ МВС України в Автономній Республіці Крим земельної  ділянки № 3 в м. Ялта, вул. Достоєвського в районі будинку № 19 площею 0,9900 га.

          Відповідач в судовому засіданні проти позову заперечує,  відзиву на позов  не надав.

          Третя особа явку  представника у судове засідання не забезпечила,  заявила клопотання про відкладення справи слуханням.

     Відповідно до п.6 ч. 3 розділу VII Прикінцевих та Перехідних положень Кодексу адміністративного судочинства України до початку діяльності окружного  адміністративного суду, адміністративні  справи, підвідомчі господарським судам відповідно до Господарського процесуального кодексу України 1991 року, вирішуються відповідним господарським судом  за правилами Кодексу адміністративного судочинства України.

     Розглянувши матеріали справи, дослідивши надані докази, заслухавши представників  позивача та відповідача, суд

                                                           Встановив:

           11 вересня 2002 р. між Ялтинською міською радою і ЗАТ «Ялтинська кіностудія» був укладений договір оренди земельної ділянки загальною площею 587 га за адресою: м. Ялта вул. Сеченова-Достоєвського, 19/21 строком на 25 років для обслуговування виробничий-технологічного комплексу кіностудії, що підтверджується копією договору оренди (ст.ст.1.1., 2.1., 2.2).

Договір оренди засвідчений приватним нотаріусом Ялтинського міського нотаріального округу Епіфановим Ю.А. 11.09.2002р. (реєстровий номер 5894) і зареєстрований в книзі реєстрації договорів оренди Ялтинської міськради  18.11.2002р. за № 209.

На вказаній земельній ділянці розташовано 14 об'єктів нерухомості, належних ЗАТ «Ялтинська кіностудія» на праві власності, зокрема будівля пилорами, складські приміщення, гараж, майстерні, контора та ін., що підтверджується реєстраційним посвідченням від 28.02.2002 р., актом прийому-передачі майна від 20.08.2000 р., висновком фахівця № 6076.

           За договором оренди від 11.09.2002 р. ЗАТ «Ялтинська кіностудія» прийняло на себе зобов'язання   використовувати   земельну   ділянку   по   його   цільовому призначенню, а Ялтинська міськрада прийняла на себе зобов'язання не втручатися у господарську діяльність орендаря і не створювати йому будь-яких перешкод при виконанні умов договору (ст.3.1. договору).

Проте Ялтинська міська рада порушила прийняті на себе за договором зобов'язання.

15 грудня 2005р. Ялтинською міською радою ухвалено рішення №102  37-ій сесії 4-го скликання про надання в постійне користування Ялтинському  міському Управлінню  ГУ МВС України в АР Крим ділянки №3 за адресою: м. Ялта вул. Достоєвського в районі будинку №19 площею 0,9900 га.

На підставі вказаного рішення 6 травня 2006 р. Ялтинська міська рада видала Ялтинському міському управлінню ГУ МВС України в АР Крим державний акт на право постійного користування земельною ділянкою розміром 0,990 га за адресою: м. Ялта вул. Достоєвського в районі будинку №19 для будівництва і обслуговування багатоповерхового житлового будинку. Акт зареєстрований в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю і на право постійного користування землею, договорів оренди землі під №030602100003.

Відповідно до висновку фахівця №6076 від 14.08.2006 г, ділянка, відведена Ялтинському міському управлінню ГУ МВС України в АР Крим за адресою: м. Ялта вул. Достоєвського в районі будинку №19 накладається на земельну ділянку, надану в користування ЗАТ «Ялтинська кіностудія» за адресою: м. Ялта вул. Сеченова/Достоевского 19/24 за договором оренди земельної ділянки. Площа накладення ділянок склала 0,8687 га. Тобто, земельна ділянка, виділена Ялтинському міському управлінню ГУ МВС України в АР Крим повністю поглинає земельну ділянку, раніше виділену в орендне користування ЗАТ «Ялтинська кіностудія». При цьому рішення про припинення права користування даною земельною ділянкою Ялтинська міськрада не виносила, а підстав для припинення права землекористування ЗАТ «Ялтинська кіностудія», передбачених ст.ст. 141, 143 Земельного кодексу України не має.

Відповідно до ст. 19 Конституції України органи державної влади і органи місцевого самоврядування, їх посадові особи повинні діяти тільки на підставі, в межах повноважень і способом, які передбачені Конституцією і законами України.

Згідно ст. 27 Закону України «Про оренду землі» орендареві забезпечується захист його права на орендовану земельну ділянку нарівні із захистом права власності на земельну ділянку відповідно до закону. Орендар у встановленому законом порядку має право витребувати орендовану земельну ділянку з якого-небудь незаконного володіння і користування, на усунення перешкод в користуванні їм, відшкодування збитків, заподіяних земельній ділянці громадянами і юридичними особами України, іноземцями, особами без громадянства, іноземними юридичними особами, зокрема міжнародними об'єднаннями і організаціями.

В порядку ст. 152 Земельного кодексу України землекористувач може вимагати усунення яких-небудь порушень його прав на землю, навіть якщо ці порушення не пов'язані з позбавленням права володіння земельною ділянкою, і відшкодування заподіяних збитків. Захист прав на земельні ділянки здійснюється шляхом визнання недійсними рішень органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування.

          Відповідно до ст. 155 Земельного кодексу України у разі видання   органом   виконавчої   влади   або органом   місцевого самоврядування акту, яким порушуються права особи по володінню, користуванню або розпорядженню належною йому земельною ділянкою, такий акт визнається недійсним.

Згідно п. 2 Роз'яснення Президії Вищого Арбітражного Суду України №02-5/35 від 26.01.2000р. «Про деякі питання практики рішення спорів, пов'язаних з визнанням недійсними актів державних або інших органів» підставами для визнання акту недійсним є невідповідність його вимогам чинного законодавства і/або визначеної законом компетенції органу, що видав цей акт, а також порушення у зв'язку з прийняттям відповідного акту прав і інтересів підприємства або організації, що охороняються законом, - позивача у справі.

Ялтинська міська рада рішенням №102 від 15 грудня 2006 р. 37-ої сесії 4-го скликання «Про надання в постійне користування ЯГУ МВС України в АР Крим земельних ділянок для будівництва і обслуговування багатоповерхових житлових будинків за адресами: ділянка №1 - м. Ялта вул. Горького в районі будинку №23 площею 0,6665 га, ділянка №2 - м. Ялта вул. Красноармійська, в районі будинку №27 площею 0,6232 га, ділянка № 3 - м. Ялта вул. Достоєвського в районі будинку № 19 площею 0,9900 га, ділянка № 4 - м. Ялта вул. Чкалова в районі будинку №1 площею   0,6106 га, на землях Ялтинської міської ради» порушила вимоги чинного законодавства (ст. 27 Закону України «Про оренду землі»), а також права і інтереси, що охороняються законом, ЗАТ «Ялтинська кіностудія» в частині затвердження проекту землеустрою і надання в постійне користування Ялтинському державному Управлінню МВС України в Автономній Республіці Крим земельної ділянки № 3 в м. Ялта вул, Достоєвського в районі будинку № 19 площею 0,9900 га.

Також Ялтинська міська рада порушила вимоги закону, права і інтереси,  що охороняються законом, ЗАТ  «Ялтинська кіностудія» оформленням державного акту на право постійного користування земельною ділянкою від 6 травня 2006 р. № 030602100003.

Вказаним актом Ялтинська міська рада порушила права і інтереси ЗАТ, що охоронюються законом як землекористувача на підставі діючого договору оренди земельної ділянки, а також як власника об'єктів нерухомості, розташованих на спірній земельній ділянці.

Згідно ч.2 ст. 377 Цивільного кодексу України,  якщо житловий будинок або споруда розміщені на земельній ділянці, наданій в користування, то у разі їх відчуження до набувальника переходить право користування тією частиною земельної ділянки, на якій вони розміщені, і частиною ділянки, необхідною для їх обслуговування.

         Відповідно до ст. 393 ЦК України правовий акт органу місцевого самоврядування, не відповідний закону і що порушує права власника, за позовом власника майна визнається судом незаконним і відміняється.

Відповідно до ст. 35 Закону України «Про оренду землі» спори, пов'язані з орендою землі, вирішуються в судовому порядку.

Згідно ст. 158 Земельного кодексу України земельні спори вирішуються судами.

Крім вимоги про визнання оспорюваного рішення нечинним, яке відповідає суті та підставам позову, позивач просить також рішення відповідача скасувати. Але ця вимога задоволенню не підлягає, оскільки скасованим може бути акт у разі зміни обставин, визнання недоцільним його дії та інше, тоді як визнанню нечинним підлягає акт, що суперечить вимогам законодавства при його прийнятті.

Оскільки оспрюваний  акт не відповідає вимогам законодавства, він підлягає визнанню нечинним, а не скасуванню.

Вимоги про визнання нечинним державного акта також задоволенню не підлягають, оскільки державний акт на право користування землею по суті є не правовстановлюючим, а право підтверджуючим (фіксуючим) актом, який видається (а не приймається) на виконання відповідного рішення, у зв'язку з чим державний акт на право користування земельною ділянкою підлягає скасуванню, а вимога про визнання його нечинним задоволенню не підлягає.         

           При таких обставинах справи, суд дійшов висновку, що позовні вимоги  позивача обгрунтовані  та підлягають задоволенню частково.

          Оскільки  п. 2 ч. 3 розділу VII КАС України передбачено, що розмір судового збору  визначається відповідно п.п. б п. 1 ст. 3 Декрету Кабінету Міністрів України „Про державне мито” дорівнює 3, 40 грн, зайво сплачене держмито у сумі 81,60грн. підлягає  поверненню позивачу з Державного бюджету України, відповідно  до п. 2 ст. 89 КАС України  по його заяві.

        Судові витрати, понесені позивачем, підлягають стягненню на його користь у   розмірі 3,40 грн.  із Державного бюджету України на підставі  ч. 1 ст. 94 КАС  України.

         У судовому засіданні оголошена вступна та  резолютивна частини  постанови.

          Постанова складена у повному обсязі  13.10.2006 року.

          З урахуванням викладеного, керуючись ст. ст.п.1 ст.94,98,160-163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд –

П О С Т А Н О В И В :

       1. Позов задовольнити частково.

          2.Визнати нечинним рішення №102 від 15 грудня

2005 р. 37-ої сесії 4-го скликання Ялтинської міської ради «Про надання

в постійне користування ЯГУ МВС України в АР Крим земельних ділянок для

будівництва і обслуговування багатоповерхових житлових будинків за адресами: ділянка №1 - м. Ялта вул. Горького в районі будинку №23 площею 0,6665 га, ділянка №2 м. Ялта вул. Червоноармійська, в районі будинку №27 площею 0,6232 га, ділянка №

3 - м. Ялта вул. Достоєвського в районі будинку № 19 площею 0,9900 га, ділянка № 4

- м. Ялта вул. Чкалова в районі будинку №1   площею 0, 6106 га,  на землях

Ялтинської міської ради» в частині затвердження проекту землеустрою і

надання    в    постійне    користування   Ялтинському міському управлінню  ГУ МВС України в Автономній Республіці Крим земельної ділянки № 3 в м. Ялта вул. Достоєвського в районі будинку № 19 площею 0,9900 га.

               3.Скасувати державний акт на право постійного  користування  земельною  ділянкою,   розміщеною   в  Автономній Республіці Крим м. Ялта вул. Достоєвського, в районі будинку № 19, виданий Ялтинською   міською   радою   Ялтинському  міському  управлінню   ГУ  МВС України  в АР  Крим 6 травня 2006р.  № 030602100003 для  будівництва і обслуговування багатоповерхового житлового будинку.

              4. Стягнути  з  Державного бюджету України  на користь  ЗАТ “Ялтинська кіностудія” (98600, АРК м. Ялта, вул.Мухіна,3, код  ЄДРПОУ 30993572)  3,40грн. державного мита.

              5. В іншій частині позову відмовити.

         У разі неподання заяви про апеляційне оскарження, постанова набирає законної сили через 10 днів з дня її проголошення.

Якщо після подачі заяви про апеляційне оскарження, апеляційна скарга не подана, постанова вступає в законну силу через 20 днів після подання заяви про апеляційне оскарження.

         Постанова може бути оскаржена в порядку і строки, передбачені ст. 186 Кодексу адміністративного судочинства України  до Севастопольського апеляційного господарського суду.

Суддя Господарського суду

Автономної Республіки Крим                                        Маргарітов М.В.

Дата ухвалення рішення09.10.2006
Оприлюднено20.08.2007
Номер документу210052
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —14463-2006а

Постанова від 09.10.2006

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

Маргарітов М.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні