Рішення
від 16.01.2012 по справі 35/319-34/17-4747-2011
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬ КОЇ ОБЛАСТІ



Підлягає публікації в ЄДРС Р

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"16" січня 2012 р. Справа № 35/319-34/17-4747-2011

За позовом Приватного акціонерного товариства "Ак ціонерна страхова компанія " ІНГО Україна"

до відповідача Закрито го акціонерного товариства " Міська страхова компанія"

про відшкодування в пор ядку регресу 6603,08грн.

Суддя Фаєр Ю.Г.

Представники

від позивача: не з' явилися ;

від відповідача: не з' явил ися.

СУТЬ СПОРУ: Позивач, П риватне акціонерне товарист во "Акціонерна страхова комп анія "ІНГО Україна", звернувся до господарського суду м.Киє ва з позовною заявою про відш кодування 6603,08грн. в порядку ре гресу з закритого акціонерно го товариства "Міська страхо ва компанія".

Ухвалою господарського су ду м. Києва від 31.10.11р. справу №35/319 б уло передано за територіальн ою підсудністю до господарсь кого суду Одеської області.

Ухвалою господарського су ду Одеської області від 18.11.2011р. справу №35/319, згідно розподілу с прав між суддями автоматизов аної системи документообігу господарського суду Одесько ї області, прийнято до прова дження судді Фаєр Ю.Г. з присво єнням номеру №35/319-34/17-4747-2011.

07.12.2011р. та 13.01.2012р. позивачем под ані клопотання про розгляд с прави за відсутності предста вників, які судом розглянуті та задоволені.

Також 07.12.2011р. на адресу госпо дарського суду Одеської обла сті від позивача надійшло кл опотання (вх№42169/2011) про витребув ання від Моторного (транспор тного) страхового бюро Украї ни інформації щодо полісу №В Е/3043850, яке судом розглянуто та з адоволено.

Відповідач про місце та час судових засідань повідомляв ся судом вчасно, про що свідча ть наявні в матеріалах справ и повідомлення про вручення поштового відправлення (реко мендоване). В судове засіданн я представники не з' явилися , відзив на позов та витребува ні судом документи не надали .

Керуючись ст.75 Господарсько го процесуального кодексу Ук раїни суд вважає за можливе р озглянути справу і вирішити спір по суті без участі предс тавників відповідача за наяв ними у справі матеріалами.

Розглянувши матеріали спр ави, суд встановив.

28.10.2009р. між Приватним акціоне рним товариством "Акціонерна страхова компанія "ІНГО Укра їна” (страховик) та Товариств ом з обмеженою відповідальні стю „Перша лізингова компані я” (страхувальник) укладено п оліс страхування засобу назе много транспорту №250597595, за яким страховиком застраховано ма йнові інтереси страхувальни ка, пов' язані з експлуатаці єю наземного транспортного з асобу марки „AUDI A6”, державний н омер НОМЕР_1.

Згідно довідки ВДАІ м.Києва , 06.10.2010р. на перехресті вулиць Яр ославської та Костянтинівсь кої у м.Києві сталася дорожнь о-транспортна пригода за уча стю автомобіля „Хонда”, держ авний номер НОМЕР_2, під уп равлінням водія ОСОБА_1 та автомобіля марки „Ауді”, дер жавний номер НОМЕР_1, що на лежить страхувальнику.

Постановою Подільського р айонного суду м.Києва від 22.10.2010р . встановлено, що 06.10.2010р. о 16год.20хв . ОСОБА_1., керуючи автомобі лем „Хонда” державний номер НОМЕР_2 по вул.Ярославська в м.Києві, не виконала вимогу дорожнього знаку „Дати дорог у”, не надала дорогу автомобі лю марки „Ауді”, державний но мер НОМЕР_1, що рухався по г оловній дорозі в результаті чого сталося зіткнення, що пр извело до матеріальних збитк ів. Зазначеною постановою вс тановлено, що ОСОБА_1. свої ми діями порушила ПДР Україн и, у зв' язку з чим її було виз нано винною у вчиненні вищев казаного ДТП та застосовано адміністративне стягнення у вигляді штрафу у розмірі 340гр н.

Згідно рахунку №2310017925-2 від 21.10.2010 р. наданого ТОВ „Атлант-М Лепс е”, вартість матеріальної шк оди, завданої внаслідок ДТП в ласнику автомобіля „AUDI A6”, держ авний номер НОМЕР_1, склал а 8223,96грн.

12.11.10р. за участю страхувальни ка, представника ЗАТ "Міська с трахова компанія" та спеціал іста ПАТ "Акціонерна страхов а компанія "ІНГО Україна" був п роведений огляд пошкодженог о транспортного засобу про щ о складено протокол огляду з фотододатками.

17.11.10р. СПД ОСОБА_2., який має вищу технічну освіту, кваліф ікацію судового експерта, кв аліфікацію аварійного коміс ара, за результатами огляду п ошкодженого автомобіля марк и „AUDI A6”, державний номер НОМЕ Р_1 було встановлено, що внас лідок аварійного пошкодженн я застрахованого транспортн ого засобу, його власнику бул о завдано матеріальної шкоди у розмірі 8230,30грн., що підтвердж ується калькуляцією та звіто м №762.

При розрахунку розміру стр ахового відшкодування брали ся до уваги результати прове дення огляду пошкодженого тр анспортного засобу, а також п оложення Методики товарозна вчої експертизи та оцінки до рожніх транспортних засобів , затвердженої спільним нака зом Міністерства юстиції Укр аїни та Фонду державного май на України №142/5/2092 від 24.11.03р. При зд ійсненні розрахунку також ви користовувалися дані про цін и на запасні частини та матер іали на території України, ви значені для відповідної моде лі транспортного засобу за д аними довідкової літератури , зокрема, довідника "Бюлетень автотоварознавця" трудоміст кості робіт відповідно довід ника "Трудомісткості робіт п о технічному обслуговуванню та ремонту автомобілів", а так ож вимоги до порядку та техно логії ремонту, встановлені з аводом-виробником даної марк и/моделі транспортного засоб у (всі ці відомості містяться в комп'ютерній програмі для с кладання ремонтних калькуля цій "Аudatex" (Німеччина), яка врахов ує всі нормативи заводу-виро бника, постійно оновлюється та використовується для визн ачення вартості відновлювал ьного ремонту транспортних з асобів експертними організа ціями в Європі).

17.12.2010р. представник страхувал ьника звернувся до Приватног о акціонерного товариства "А кціонерна страхова компанія "ІНГО Україна" із заявою на ви плату страхового відшкодува ння.

На підставі затвердженого позивачем 22.12.2010р. Страхового ак ту №55690, рахунку суми страховог о відшкодування, Приватним а кціонерним товариством "Акці онерна страхова компанія "ІН ГО Україна", з врахуванням фра ншизи у розмірі 1602грн. та з врах уванням вартості підномерно ї таблиці у розмірі 18,88грн., бул о виплачено страхувальнику с трахове відшкодування у розм ірі 6603,08грн. згідно платіжного доручення №12455 від 30.12.2010р.

З матеріалів справи вбачає ться, що цивільно-правова від повідальність ОСОБА_1 від повідно до Закону України "Пр о обов`язкове страхування ци вільно-правової відповідаль ності власників наземних тра нспортних засобів" на момент скоєння ДТП була застрахова на Закритим акціонерним това риством "Міська страхова ком панія" за полісом обов' язко вого страхування цивільно-пр авової відповідальності вла сників наземних транспортни х засобів №ВЕ/3043850, за яким остан нє взяло на себе зобов' язан ня здійснити відшкодування ш коди заподіяної третім особа м під час ДТП, яка сталася за у частю забезпеченого транспо ртного засобу „HONDA civik”, державни й номер НОМЕР_2, і внаслідо к якої настає цивільна відпо відальність особи, відповіда льність якої застрахована.

17.02.2011р. вих№2802 Приватне акціон ерне товариство "Акціонерна страхова компанія "ІНГО Укра їна" звернулося до відповіда ча з регресною вимогою, яка от римана відповідачем 24.02.2011р. та з алишена без задоволення.

Дослідивши матеріали спра ви, заслухавши представників сторін, суд дійшов наступних висновків.

Приписами ч.1 ст.1166 Цивільног о кодексу України передбачен і загальні підстави відповід альності за завдану шкоду, зг ідно з якими майнова шкода, за вдана неправомірними рішенн ями, діями чи бездіяльністю м айну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в пов ному обсязі особою, яка її зав дала.

Згідно із ст.1192 Цивільного ко дексу України з урахуванням обставин справи суд за вибор ом потерпілого може зобов' я зати особу, яка завдала шкоди майну, відшкодувати її в нату рі (передати річ того ж роду і такої ж якості, полагодити по шкоджену річ тощо) або відшко дувати завдані збитки у повн ому обсязі. Розмір збитків, що підлягають відшкодуванню по терпілому, визначається відп овідно до реальної вартості втраченого майна на момент р озгляду справи або виконання робіт, необхідних для віднов лення пошкодженої речі.

Відповідно до приписі ст.22 Ц ивільного кодексу України, о соба, якій завдано збитків у р езультаті порушення її цивіл ьного права, має право на їх ві дшкодування. Необхідною підс тавою для настання цивільно -правової відповідальності з а заподіяння шкоди є наявніс ть складу правопорушення, що включає в себе певні елемент и, а саме: протиправної поведі нки (дії чи бездіяльності) осо би; шкоди, завданої такою пове дінкою; причинного зв' язку між протиправною поведінкою і шкодою. Наявність цих елеме нтів правопорушення є необхі дною вимогою для притягнення до відповідальності, передб аченої ст.1187 Цивільного кодек су України.

За змістом ч.2 ст.1187 зазначено го кодексу шкода, завдана дже релом підвищеної небезпеки, відшкодовується особою, яка на відповідній правовій підс таві (право власності, інше ре чове право, договір підряду, о ренди, тощо) володіє транспор тним засобом, механізмом, інш им об' єктом, використання, з берігання або утримання яког о створює підвищену небезпек у.

В п.1 ч.1 ст.1188 Цивільного кодек су України зазначено, що шкод а, завдана внаслідок взаємод ії кількох джерел підвищеної небезпеки, відшкодовується на загальних підставах, а сам е шкода, завдана одній особі з вини іншої особи, відшкодову ється винною особою.

Частиною 1 ст.1191 Цивільного к одексу України передбачено, що особа, яка відшкодувала шк оду, завдану іншою особою, має право зворотної вимоги (регр есу) до винної особи у розмірі виплаченого відшкодування.

Положеннями ст.993 Цивільног о кодексу України встановлен о, що до страховика, який випла тив страхове відшкодування з а договором майнового страху вання, у межах фактичних витр ат переходить право вимоги, я ке страхувальник або інша ос оба, що одержала страхове від шкодування, має до особи, відп овідальної за завдані збитки .

Аналогічне правило закріп лено в ст.27 Закону України „Пр о страхування” від 07.03.1996р. № 85/96-ВР (із змінами).

Враховуючи викладене, підт вердження постановою Поділь ського районного суду м.Києв а від 22.10.2010р. вини в завданні мат еріальної шкоди ОСОБА_1., в ідповідальність якої на підс таві Закону України „Про обо в' язкове страхування цивіл ьно-правової відповідальнос ті власників наземних трансп ортних засобів” застрахован а ПАТ „Міська страхова компа нія” згідно полісу №ВЕ/3043850, від шкодування позивачем заподі яної шкоди, перевіривши розр ахунок заявленої до стягненн я суми, позовні вимоги Приват ного акціонерного товариств а "Акціонерна страхова компа нія "ІНГО Україна" про стягнен ня 66603,08грн., є обґрунтованими, пі дтверджені наявними у справі матеріалами та підлягають з адоволенню.

Згідно ст.ст.44, 49 Господарськ ого процесуального кодексу У країни слід відшкодувати поз ивачу за рахунок відповідача витрати по сплаті держмита н а суму 102грн. та витрати на інфо рмаційно-технічне забезпече ння розгляду справ у судах на суму 236грн.

Керуючись ст.ст. 32, 33, 44, 49, 75, 82-85 Го сподарського процесуальног о кодексу України, суд

В И Р І Ш И В:

1. Позов задовольнити пов ністю.

2. Стягнути з Закритого акц іонерного товариства "Міська страхова компанія" (код 30244124; ад реса: 65125, м.Одеса, вул.В.Арнаутсь ка,2-Б/1) на користь Приватного а кціонерного товариства „Акц іонерна страхова компанія” І нго Україна” (код 16285602; адреса: 0105 4, м.Київ, вул.Воровського, 33; р/р № 26500024747600, АКІБ „Укрсіббанк” в м. Ха рків, МФО 351005) 6603(шість тисяч шіст сот три)грн.08коп.

3. Стягнути з Закритого акці онерного товариства "Міська страхова компанія" (код 30244124; адр еса: 65125, м.Одеса, вул.В.Арнаутськ а,2-Б/1) на користь Приватного ак ціонерного товариства „Акці онерна страхова компанія” Ін го Україна” (код 16285602; адреса: 01054, м .Київ, вул.Воровського, 33; р/р №2650 0024747600, АКІБ „Укрсіббанк” в м. Хар ків, МФО 351005) державне мито у роз мірі 102(сто дві)грн. та 236 (двісті тридцять шість)грн. витрат на інформаційне-технічне забез печення розгляду справи.

Рішення господарсько го суду Одеської області наб ирає законної сили у порядку ст.85 ГПК України.

Наказ видати у порядку ст .116 ГПК України.

Суддя Ф аєр Ю.Г.

Повний текст рішення ск ладено 20.01.2012р.

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення16.01.2012
Оприлюднено25.01.2012
Номер документу21018100
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —35/319-34/17-4747-2011

Рішення від 16.01.2012

Господарське

Господарський суд Одеської області

Фаєр Ю.Г.

Ухвала від 13.12.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Фаєр Ю.Г.

Ухвала від 07.12.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Фаєр Ю.Г.

Ухвала від 18.11.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Фаєр Ю.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні