Постанова
від 19.10.2011 по справі 2а/0470/9551/11
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

19.10.2011 17.10.2011

< копія >

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 жовтня 2011 р. Справа № 2а/0470/9551/11

Суддя Дніпропетровс ького окружного адміністрат ивного суду Маковська О.В., роз глянувши у місті Дніпропетро вську у порядку скороченого провадження адміністративн у справу за позовом Державно ї податкової інспекції в А мур-Нижньодніпровському районі м. Дніпропетровська д о Приватного підприємства «РУБИН» про припинення ю ридичної особи,-

ВСТАНОВИВ:

Державна податкова ін спекція в Амур-Нижньодніпров ському районі м. Дніпропетр овська звернулась із адмініс тративним позовом до Приватн ого підприємства «РУБИН»з по зовними вимогами про припине ння юридичної особи Приватно го підприємства «РУБИН».

В обґрунтування позовних в имог позивач зазначає, що під ставою для постановлення суд ового рішення щодо припиненн я юридичної особи є неподанн я відповідачем декларацій та інших документів, пов' язан их зі сплатою та обчисленням податків і зборів з 01.12.2010, що не д ає можливості контролюючим о рганам здійснювати контроль за додержанням вимог податк ового та іншого законодавств а.

Відповідач заперечень на п озовну заяву не надав. Ухвалу про відкриття провадження у справі направлено на адресу відповідача, що вказана у Єди ному державному реєстрі юрид ичних осіб та фізичних осіб-п ідприємців, рекомендованим п оштовим відправленням. Проте , конверт повернувся з відміт кою «адресат вибув».

Згідно частини 4 статті 33 Код ексу адміністративного судо чинства України, у разі відсу тності осіб, які беруть участ ь у справі, за адресою місцезн аходження (місця проживання) , що зазначена в Єдиному держа вному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприєм ців, вважається, що судовий ви клик або судове повідомлення вручене їм належним чином.

Суд вважає, що вжив усі зале жні від нього заходи для пові домлення відповідача про роз гляд справи та реалізації ни м права судового захисту сво їх прав та інтересів. За таких підстав, суд вважає за можлив е розглянути справу за наявн ими у ній матеріалами, оскіль ки при підготовці справи до р озгляду дотримано вимоги Код ексу адміністративного судо чинства України щодо належно го повідомлення сторін у спр аві про розгляд справи.

Проаналізувавши матеріали адміністративного позову та додані до нього документи, су д приходить до висновку, що по зовна заява підлягає задовол енню, з наступних підстав.

З матеріалів справи вбачає ться, що юридична особа - При ватне підприємство «РУБИН» ( код ЄДРПОУ 33004929) зареєстрован о виконавчим комітетом Дніпр опетровської міської ради 28.05 .2004.

Судом встановлено, що Прива тне підприємство «РУБИН» пер ебуває на обліку у Державній податковій інспекції в Амур -Нижньодніпровському район і м. Дніпропетровська як плат ник податків та інших обов' язкових платежів з 29.06.2004 за №5242.

Відповідно до п.67.2 ст.67 Податк ового кодексу України від 02.12.20 10 року № 2756-VI органи державної п одаткової служби в установл еному законом порядку мають право звертатися до суду п ро винесення судового рішенн я щодо припинення юридичних осіб або підприємницької діяльності фізичних осіб - підприємців.

Згідно частини 2 статті 38 За кону України «Про державну р еєстрацію юридичних і фізичн их осіб - підприємців» підс тавами для постановлення суд ового рішення щодо припиненн я юридичної особи, що не пов'яз ано з банкрутством юридичної особи, зокрема є: визнання суд ом недійсною державної реєст рації юридичної особи через допущені при її створенні по рушення, які не можна усунути , а також в інших випадках, в становлених законом; провад ження нею діяльності, що с уперечить установчим докум ентам, або такої, що заборонен а законом; невідповідність мінімального розміру стату тного капіталу юридичної ос оби вимогам закону; неподанн я протягом року органам дер жавної податкової служби под аткових декларацій, докумен тів фінансової звітності від повідно до закону; наявність в Єдиному державному реєстр і запису про відсутність юри дичної особи за вказаним її м ісцезнаходженням.

Відповідно до п.16.1.3 ст.16 Подат кового кодексу України від 02.1 2.2010 року № 2756-VI платник податків з обов' язаний подавати до кон тролюючих органів у порядк у, встановленому податковим та митним законодавством, де кларації, звітність та інші д окументи, пов'язані з обчисле нням і сплатою податків та з борів.

Пунктами 49.1, 49.2 ст.49 Податковог о кодексу України від 02.12.2010 року № 2756-VI податкова декларація по дається за звітний період в установлені цим Кодексом строки органу державної п одаткової служби, в якому пер ебуває на обліку платник под атків. Платник податків зобо в'язаний за кожний встановл ений цим Кодексом звітний п еріод подавати податкові де кларації щодо кожного окремо го податку, платником якого в ін є, відповідно до цього Ко дексу незалежно від того, ч и провадив такий платник по датку господарську діяльніс ть у звітному періоді.

Відповідно до статті 10 Зако ну України «Про державну под аткову службу в Україні» до ф ункцій державних податкових інспекцій в районах, містах б ез районного поділу, районах у містах, міжрайонних та об'єд наних спеціалізованих держа вних податкових інспекцій н алежить контроль за своєчас ністю, достовірністю, повнот ою нарахування та сплати п одатків та зборів, контроль за своєчасністю подання пла тниками податків бухгалтер ських звітів і балансів, податкових декларацій, розр ахунків та інших документів , пов'язаних з обчисленням п одатків, інших платежів, а та кож перевірка достовірності цих документів щодо правил ьності визначення об'єктів о податкування і обчислення по датків, інших платежів.

Вказана норма кореспондує з нормами Закону України «Пр о державну реєстрацію юридич них осіб та фізичних осіб - п ідприємців», якими визначені підстави для постановлення судового рішення про припине ння юридичної особи внаслідо к неподання податкової звітн ості протягом року, оскільки тільки за умови наявності по даткової звітності можливо р еалізувати основну контроль ну функцію податкового орган у.

Поряд з цим, державні органи , згідно з частиною 2 статті 19 Ко нституції України, зобов'яза ні діяти лише на підставі, в ме жах повноважень та у спосіб, щ о передбачені Конституцією т а законами України. Компетен ція органів державної податк ової служби поширюється на в ідносини в сфері оподаткуван ня, отже, й поширюється на спір ні правовідносини. Чинне зак онодавство не передбачає мож ливості звернення інших суб' єктів владних повноважень до суду з наведених підстав, отж е звернення податкового орга ну із заявленим позовом тако ж повністю відповідає принци пу, закріпленому статтею 124 Ко нституції України.

Позивач в обґрунтування по зовних вимог про припинення Приватного підприємства «РУ БИН» посилається на положен ня статті 38 Закону України «Пр о державну реєстрацію юридич них і фізичних осіб - підпри ємців», відповідно до якого п ідставами для постановлення судового рішення щодо припи нення юридичної особи, зокре ма, є неподання податкової зв ітності з 01.02.2010 року.

Відповідно до п.11.10. Порядку о бліку платників податків і з борів, затвердженого Наказом Державної податкової адміні страції України від 22.12.2010 № 979 та зареєстрованого в Міністерс тві юстиції України 30.12.2010 за № 1439 /18734, якщо платник податків не м ає заборгованості перед бюдж етом та у разі: неподання прот ягом одного року в органи дер жавної податкової служби под аткових декларацій, документ ів податкової звітності; якщ о установчі документи супере чать чинному законодавству; провадження діяльності, яка суперечить установчим докум ентам та законодавству; наяв ності в Єдиному державному р еєстрі запису про відсутніст ь юридичної особи за вказани м її місцезнаходженням; наяв ності в органу державної под аткової служби передбачених законами України інших підс тав для постановлення судово го рішення щодо припинення (л іквідації) чи скасування дер жавної реєстрації суб'єкта г осподарювання, то керівник о ргану державної податкової с лужби приймає рішення у вигл яді розпорядження відносно п латника податків - про зверне ння до суду або господарсько го суду із заявою (позовною за явою) про винесення судового рішення щодо припинення юри дичної особи чи підприємниць кої діяльності фізичної особ и - підприємця, відміни держав ної реєстрації припинення юр идичної особи або підприємни цької діяльності фізичної ос оби - підприємця, скасуванн я державної реєстрації змін до установчих документів юри дичної особи.

13.07.2011 начальником ДПІ в Амур-Н ижньодніпровському районі м .Дніпропетровська видано роз порядження № 77-р про звернення до суду із позовною заявою пр о припинення юридичної особи Приватного підприємства «РУ БИН».

Згідно інформації Державн ої податкової інспекції в Ам ур-Нижньодніпровському рай оні м. Дніпропетровська, забо ргованості по платежам до бю джету Приватне підприємство «РУБИН» не має.

Враховуючи, що обставини сп рави, які відповідно до закон одавства повинні бути підтве рджені певними конкретними з асобами доказування, не можу ть підтверджуватись іншими з асобами доказування, суд при йшов до висновку, що в позовні й заяві наведені обставини, я кі підтверджуються достатні ми доказами, які свідчать про обґрунтованість позовних ви мог. Докази, подані позивачем , підтверджують обставини, на які позивач посилається на ї х обґрунтування.

Вирішуючи спір, суд приходи ть до висновку, що вимоги пози вача є обґрунтованими та під лягають задоволенню.

Відповідно до ч. 1 ст. 71 КАС Укр аїни, кожна сторона повинна д овести ті обставини, на яких ґ рунтуються її вимоги та запе речення, крім випадків, встан овлених статтею 72 цього Кодек су.

Керуючись статтями 160-163 Коде ксу адміністративного судоч инства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний поз ов задовольнити повністю.

Припинити юридичну особу П риватне підприємство «РУБИН » (код ЄДРПОУ 33004929).

У день набрання постановою законної сили направити її к опію державному реєстратору за місцезнаходженням юридич ної особи для внесення до Єди ного державного реєстру запи су про судове рішення.

Постанова, прийнята у скоро ченому провадженні, крім вип адків її оскарження в апеляц ійному порядку, є остаточною відповідно до статті 183-2 Кодек су адміністративного судочи нства України.

Постанова підлягає негайн ому виконанню.

Постанова за результатами скороченого провадження мож е бути оскаржена сторонами в апеляційному порядку. Поста нова може бути оскаржена в ап еляційному порядку також інш ими особами у зв' язку з тим, щ о суд вирішив питання про їхн і права, свободи, інтереси чи о бов' язки. Строк для подання апеляційної скарги стороною або іншою особою, яка брала уч асть у справі, обчислюється з моменту отримання копії пос танови.

Суддя < (підпис) >

< Список >

< Список >

< Список > О.В. Маковська

< Текст >

СудДніпропетровський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення19.10.2011
Оприлюднено30.01.2012
Номер документу21069030
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0470/9551/11

Ухвала від 17.08.2011

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Маковська Олена Володимирівна

Постанова від 19.10.2011

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Маковська Олена Володимирівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні