Постанова
від 01.11.2011 по справі 2а/0470/10176/11
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

01.11.2011 < копія >

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 жовтня 2011 р. Справа № 2а/0470/10176/11

Дніпропетров ський окружний адміністрати вний суд у складі:

головуючий суддя - Юрков Е.О.

при секретарі - Кисельові К.П.

за участю: предста вників відповідача - Ніколенко Н.О., Хильк о О.В.

розглянувши у відкритом у судовому засіданні в залі с уду в м. Дніпропетровську адм іністративну справу за позов ом Дніпропетровського облас ного відділення Фонду соціал ьного захисту інвалідів до Т овариства з обмеженою відпов ідальністю «Феррекспо-Гідро мет» про стягнення адмініст ративно-господарський санкц ій, -

ВСТАНОВИВ:

До Дніпропетровського окружного адміністративног о суду надійшов позов Дніпро петровського обласного відд ілення Фонду соціального зах исту інвалідів до Товариства з обмеженою відповідальніст ю «Феррекспо-Гідромет» з вим огами:

- стягнути з Товариства з об меженою відповідальністю «Ф еррекспо-Гідромет» на корист ь Дніпропетровського обласн ого відділення Фонду соціаль ного захисту інвалідів адмін істративно-господарські сан кції у розмірі 16555,56 грн.;

- стягнути з Товариств а з обмеженою відповідальніс тю «Феррекспо-Гідромет» на користь Дніпропетровського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалід ів пеню за порушення терміні в сплати адміністративно-гос подарських санкцій у розмірі 437,36 грн.

В обґрунтування позову поз ивач зазначив, що відповідач не забезпечив працевлаштува ння інвалідів у відповідній кількості та не сплатив вчас но адміністративно-господар ські санкції за не здійсненн я працевлаштування інваліді в, в результаті чого завдано значної шкоди державним інте ресам.

Позивач в судове засідання не з' явився, подав до суду пи сьмову заяву з проханням роз глянути справу без участі пр едставника позивача, позовні вимоги підтримав у повному о бсязі.

Представник відповідача п одав письмові заперечення на позов в яких зазначив, що ТОВ «Феррекспо - Гідромет» приб утку не отримує. Відповідно д о фінансової звітності підпр иємства за 2010 рік сума збитку с кладає 554,0 тис. грн. Відповідно до податкової звітності за 2010 рік сума збитків складає 449,3 ти с. грн.

З моменту заснування ТОВ «Ф еррекспо-Гідромет» до тепері шнього часу, власна виробнич о-господарська діяльність на підприємстві відсутня, розр ахунки з робітниками здійсню ються за рахунок дотацій зас новника товариства.

ТОВ «Феррекспо - Гідромет » не має а ні власних, а ні орен дованих виробничих площ, або інших місць чи дільниць, які м огли б бути використані для с творення робочого місця для інвалідів.

Представники відповідача в судовому засіданні проти п озову заперечували та просил и відмовити у задоволенні по зову в повному обсязі.

Дослідивши матеріали спра ви суд доходить висновку, що п озов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, матеріа лами справи підтверджено, що відповідно до статті 20 Закону України (в редакції від 06.10.2005 ро ку Закон № 2960-IV) «Про основи соці альної захищеності інваліді в в Україні» ТОВ «Феррекспо-Г ідромет» щороку повинно спл ачувати Дніпропетровському обласному відділенню Фонду соціального захисту інвалід ів адміністративно-господар ські санкції, сума яких визна чається в розмірі середньої річної заробітної плати на в ідповідному підприємстві, як е використовує найману працю , за кожне робоче місце призна чене для працевлаштування ін валіда і не зайняте інвалідо м.

У відповідності до ч.2 ст.20 За кону України «Про основи соц іальної захищеності інвалід ів в Україні» порушення терм інів сплати адміністративно -господарських санкцій тягне за собою нарахування пені. Пе ня обчислюється виходячи з 120 відсотків річних облікової с тавки Національного банку Ук раїни, що діяла на момент спла ти, нарахованої на повну суму недоїмки за весь її строк.

28.02.2011 р. ТОВ «Феррекспо-Гідром ет» подало до Дніпропетровс ького обласного відділення Ф онду соціального захисту інв алідів звіт про зайнятість т а працевлаштування інваліді в за 2008 рік (форма 10-ПІ) у якому са мостійно зазначили, що серед ньооблікова чисельність шта тних працівників ТОВ «Феррек спо-Гідромет» становить 27 ос іб з них середньооблікова кі лькість штатних працівників , яким відповідно до чинного з аконодавства встановлена ін валідність та які повинні пр ацювати на підприємстві стан овить 1 особа, працевлаштован их інвалідів на підприємстві не мається.

Середньорічна заробітна п лата штатного працівника ста новить 16555,56 грн. до Фонду оплати праці штатних працівників з азначено суму 447,00 грн.

У зв' язку з чим сума адміні стративно-господарських сан кцій, яку відповідач повинен перерахувати до Державного бюджету було встановлено поз ивачем в розмірі 16555,56 грн. та пен я в розмірі 437,36 грн.

Проаналізувавши матеріали справи судом встановлено, що у 2010 році ТОВ «Феррекспо-Гідро мет» було створене 1 робоче м ісце для працевлаштування ін валідів, проте працевлаштова них інвалідів на підприємств і не мається.

Отже, підприємством відпов ідача не було виконано вимог у ст.19 Закону України «Про осн ови соціальної захищеності і нвалідів в Україні» щодо ств орення робочих місць для пра цевлаштування інвалідів у кі лькості чотирьох відсотків с ередньооблікової чисельнос ті штатних працівників облік ового складу за рік.

Таким чином, за 1 робоче місц е, призначене для працевлашт ування інвалідів і не зайнят е інвалідом, відповідач до 16.04.2 010 року повинен був самостійно сплатити адміністративно го сподарські санкції у розмірі 16555,56 грн.

Дана сума заборгованості п о адміністративно господарс ьких санкціях підтверджуєть ся документом - звіт за формою 10-ПІ від 28.02.2011 р. за 2010 рік, розрахун ком заборгованості по сплаті адміністративно-господарсь ких санкцій .

Розмір пені у сумі 437,36 грн. під тверджується Розрахунком пе ні на суму заборгованості по сплаті адміністративно-госп одарських санкцій.

Оскільки вищезазначені су ми відповідачем не сплачено, утворилася заборгованість у розмірі 16992,92 грн.

Відповідно до ч. 2 ст. 17 Закону України «Про основи соціаль ної захищеності інвалідів в Україні» підприємства, устан ови і організації за рахунок коштів Фонду соціального за хисту інвалідів або за рішен ням місцевої ради за рахунок власних коштів, у разі необхі дності, створюють спеціальні робочі місця для працевлашт ування інвалідів, здійснюючи для цього адаптацію основно го і додаткового обладнання, технічного оснащення і прис тосування тощо з урахуванням обмежених можливостей інвал іда.

Згідно до ст. 20 Закону Україн и «Про основи соціальної зах ищеності інвалідів в Україні », підприємства, установи, орг анізації, у тому числі підпри ємства, організації громадсь ких організацій інвалідів, ф ізичні особи, які використов ують найману працю, де середн ьооблікова чисельність прац юючих інвалідів менша, ніж ус тановлено нормативом, передб аченим статтею 19 цього Закону , щороку сплачують відповідн им відділенням Фонду соціаль ного захисту інвалідів адмін істративно-господарські сан кції, сума яких визначається в розмірі середньої річної з аробітної плати на відповідн ому підприємстві, установі, о рганізації, у тому числі підп риємстві, організації громад ських організацій інвалідів , фізичної особи, яка використ овує найману працю, за кожне р обоче місце, призначене для п рацевлаштування інваліда і н е зайняте інвалідом. Для підп риємств, установ, організаці й, у тому числі підприємств, ор ганізацій громадських орган ізацій інвалідів, фізичних о сіб, на яких працює від 8 до 15 ос іб, розмір адміністративно-г осподарських санкцій за робо че місце, призначене для прац евлаштування інваліда і не з айняте інвалідом, визначаєть ся в розмірі половини середн ьої річної заробітної плати на відповідному підприємств і, в установі, організації.

Відповідно до п. 1 Порядку по дання підприємствами, устано вами, організаціями та фізич ними особами, що використову ють найману працю, звітів про зайнятість і працевлаштуван ня інвалідів та інформації, н еобхідної для організації їх працевлаштування, затвердже ного Постановою Кабінету Мін істрів України від 31.01.2007 року № 70 «Про реалізацію статей 19 і 20 З акону України «Про основи со ціальної захищеності інвалі дів в Україні»» - зазначено, що цей Порядок визначає процед уру подання підприємствами, установами, організаціями, у тому числі підприємствами, о рганізаціями громадських ор ганізацій інвалідів, фізични ми особами, що використовуют ь найману працю, в яких за осно вним місцем роботи працює ві сім і більше осіб (далі - робот одавці), звітів про зайнятіст ь і працевлаштування інвалід ів відділенням Фонду соціаль ного захисту інвалідів (далі - відділення Фонду) та інформа ції про наявність вільних ро бочих місць (вакантних посад ) для працевлаштування інвал ідів - центру зайнятості.

Пунктом 2 Порядку визначено , що інформацію про наявність вільних робочих місць (вакан тних посад) для працевлаштув ання інвалідів роботодавці п одають центру зайнятості за місцем їх реєстрації як плат ників страхових внесків на з агальнообов'язкове державне соціальне страхування на ви падок безробіття за формою, з атвердженою Мінпраці за пого дженням з Держкомстатом.

Підставою господарсько-пр авової відповідальності уча сника господарських відноси н, стаття 218 Господарського ко дексу України, є вчинене ним п равопорушення у сфері господ арювання.

Відтак, при вирішенні питан ня про правомірність стягнен ня адміністративно-господар ських санкцій слід виходити із загальних норм права відн осно відповідальності за пор ушення зобов'язань та встано влення в діях або бездіяльно сті роботодавця складу право порушення з метою застосуван ня юридичної відповідальнос ті у вигляді адміністративно -господарських санкцій.

Елементами правопорушення є вина та наявність причинно го зв'язку між самим порушенн ям та його наслідками.

Так, згідно до статті 18 Закон у України «Про основи соціал ьної захищеності інвалідів в Україні» забезпечення прав інвалідів на працевлаштуван ня та оплачувану роботу, в том у числі з умовою про виконанн я роботи вдома, здійснюється шляхом їх безпосереднього з вернення до підприємств, уст анов, організацій чи до держа вної служби зайнятості.

Підприємства, установи, орг анізації, фізичні особи, які в икористовують найману працю , зобов'язані виділяти та ство рювати робочі місця для прац евлаштування інвалідів, у то му числі спеціальні робочі м ісця, створювати для них умов и праці з урахуванням індиві дуальних програм реабілітац ії і забезпечувати інші соці ально-економічні гаранти, пе редбачені чинним законодавс твом, надавати державній слу жбі зайнятості інформацію, н еобхідну для організації пра цевлаштування інвалідів, і з вітувати Фонду соціального з ахисту інвалідів про зайняті сть та працевлаштування інва лідів у порядку, встановлено му Кабінетом Міністрів Украї ни.

Згідно з ч.3 ст. 18 цього Закону , державна служба зайнятості здійснює пошук підходящої р оботи відповідно до рекоменд ацій МСЕК, наявних у інваліда кваліфікації та знань, з урах уванням його побажань.

Аналіз норм чинного законо давства України щодо соціаль ної захищеності інвалідів св ідчить про те, що на підприємс тва покладено обов'язок по за безпеченню певної кількості робочих місць для працевлаш тування інвалідів та повідом лення центру зайнятості про наявність вакантних робочих місць для інвалідів.

Проте відповідачем не нада но підтвердження того, що тов ариство зверталося до центру зайнятості стосовно направл ення до них інвалідів для іх п рацевлаштування.

Твердження відповідача пр о скрутний фінансовий стан п ідприємства не звільняє відп овідача у відповідності до н орм Закону України «Про осно ви соціальної захищеності ін валідів в Україні» від обов' язку працевлаштовувати інва лідів та сплачувати в разі їх відсутності адміністративн о-господарські санкції.

Тому суд доходить висновку , що відповідачем не виконані всі вимоги чинного законода вства щодо організації праце влаштування інвалідів на під приємстві.

На підставі викладеного, ке руючись ст.ст. 2, 9, 11, 70-71, 86, 160-163, 167, 186, 254 К одексу адміністративного су дочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов Дніпропетровського обласно го відділення Фонду соціальн ого захисту інвалідів до Тов ариства з обмеженою відповід альністю «Феррекспо-Гідроме т» про стягнення адміністрат ивно-господарський санкцій - задовольнити.

Стягнути з Товариства з обм еженою відповідальністю «Фе ррекспо-Гідромет» (ЄДРПОУ 33983986 ) на користь Дніпропетровськ ого обласного відділення Фон ду соціального захисту інвал ідів адміністративно - госпо дарські санкції у розмірі 16555,56 грн.

Стягнути з Товариства з обм еженою відповідальністю «Фе ррекспо-Гідромет» (ЄДРПОУ 33983986 ) на користь Дніпропетровськ ого обласного відділення Фон ду соціального захисту інвал ідів пеню за порушення термі нів сплати адміністративно-г осподарських санкцій у розмі рі 437,36 грн.

Копію постанови направити сторонам по справі.

Постанова суду може бути ос каржена до Дніпропетровсько го апеляційного адміністрат ивного суду через Дніпропетр овський окружний адміністра тивний суд в порядку та в стро ки, встановленні статтею 186 Ко дексу адміністративного суд очинства України.

Повний текст постанови вик ладений 26.10.2011 року.

Суддя < (підпис) >

< Список >

< Список >

< Список > Е.О. Юрков

< Текст >

СудДніпропетровський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення01.11.2011
Оприлюднено30.01.2012
Номер документу21069648
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0470/10176/11

Постанова від 25.10.2011

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Юрков Едуард Олегович

Ухвала від 16.08.2011

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Юрков Едуард Олегович

Постанова від 01.11.2011

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Юрков Едуард Олегович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні